× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που ξεχώρισα για τις όμορφες μέρες που έρχονται

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 27/4/2024

Βιβλία που ξεχώρισα για  τις όμορφες μέρες που έρχονται
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Εγώ είμαι ο αρχηγός, της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη, σε εικονογράφηση του Σπύρου Γούση, είναι ένα βιβλίο που ξεχώρισα από την σειρά της αγαπητής κυρίας Ζαΐρη, με ηρωίδα την κουνελίτσα που ακούει στο όνομα Ντανιέλα! Όπως μου είπε η συγγραφέας όλες οι ιστορίες ξεπήδησαν από πραγματικά καθημερινά περιστατικά, από αυτά παίρνει τα ερεθίσματα της, παλαιότερα σαν μητέρα κι σήμερα σαν γιαγιά! Το σημειώνω αυτό, διότι το εκτιμώ και καταλαβαίνω απόλυτα (κρίνοντας και εξ ιδίων)!

Το συγκεκριμένο βιβλίο έχει φτάσει φέτος που ανατυπώθηκε, για άλλη μια φορά, στην 11 χιλιάδα, κυκλοφορεί από το 2008, τίποτα από αυτά τα δύο δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Μιλά για την τάση που έχουν κάποια παιδιά να θέλουν να είναι μόνιμα οι αρχηγοί της παρέας! Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό; Αρέσει στα άλλα παιδιά; Μήπως είναι καλύτερα οι διαδικασίες να είναι δημοκρατικές και οι αποφάσεις ομαδικές; Από την συγκεκριμένη σειρά το πιο καινούργιο βιβλίο είναι το ‘’Η Ντανιέλα και ο νταής του σχολείου’’ το οποίο μιλάει για το πώς είναι καλό να βάζουμε τους ‘’νταήδες’’ στην θέση τους! Το ξεχώρισα και αυτό και το προτείνω! Αξίζει να αναζητήσετε όλη την σειρά, από την οποία κυκλοφορούν επίσης τα: ‘’Η Ντανιέλα λέει όχι!’’, ’’Είμαι θυμωμένη!’’, ‘’Δε φοβάμαι τα μικρόβια!’’, ‘’Η Ντανιέλα και οι Επτά Χιονάτες!’’.
Περιγραφή: Η Ντανιέλα, η μικρή κουνελίτσα, θέλει να είναι πάντα η αρχηγός. Της αρέσει να διατάζει τα άλλα κουνελάκια, να παίρνει εκείνη τις αποφάσεις στα παιχνίδια τους και να κάνει πάντα το δικό της. Όταν όμως μένει χωρίς φίλους, τότε καταλαβαίνει πως φιλία σημαίνει μοιράζομαι. (Για παιδιά από 5 ετών).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Απίστευτο και όμως αληθινό το γεγονός ότι, τα κουνουπάκια είναι πλέον στην καθημερινότητα μας και πάλι... ‘’Πάκη Κουνουπάκι’’, λένε τον πρωταγωνιστή του βιβλίου που έχω να σας προτείνω, μιλάει για την αιμοδοσία και είναι μέρος της σειράς βιβλίων με ‘’Ιστορίες για τη καλλιέργεια της Συναισθηματικής Νοημοσύνης’’ των εκδόσεων ΝΑΜΑ. Ας το γνωρίσουμε ! Πάκη Κουνουπάκη, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις; Της Ιωάννας Σκαρλάτου, σε εικονογράφηση της Ζωής Χωριατέλλη. Όμορφη και ταιριαστή εικονογράφηση και με το θέμα και με την προτεινόμενη ηλικία των παιδιών, ανοιξιάτικη θα την έλεγα, με τα λουλουδάκια, και τις πασχαλίτσες, τις μελισσούλες, πεταλούδες και τα άλλα εντομάκια! Για παιδιά από 3 ετών. Ένα κείμενο που προάγει την αρετή της συμπόνιας! Την αξία της αγάπης, της θετικότητας και της δοτικότητας! Περιλαμβάνει και δραστηριότητες!
Περιγραφή: Πρώτη ημέρα στο Ζουζουνοσχολειό!
«Πάκη Κουνουπάκη, τι θες να γίνεις όταν μεγαλώσεις;»
«Καλή μου δασκάλα, οι γονείς μου μού έχουν δώσει μια ευχή! Ό,τι και αν κάνω, να προσθέτω αγάπη πολλή! Να βοηθώ χωρίς να σκέφτομαι την καλοπέραση, τον ίδιο μου τον εαυτό! Μόνο έτσι θα νιώθω χαρούμενος, αληθινός!»
«Έχω μια ιδέα! Συμφωνείτε να φιτάξουμε της αγάπης το σχολειό;»
«Φύγαμε!»
Μια πρωτότυπη ιστορία για την καλλιέργεια της αρετής και της συμπόνιας στην παιδική ηλικία.

ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΡΑΝΕ 100 λέξεις που πρέπει να κατανοεί κάθε παιδί, ένα υπέροχο μικρό ‘’λεξικό’’ για μικρά παιδιά! Κείμενο Joanne Ruelos Diaz, εικόνες Annelies Draws, μετάφραση Βασιλική Νίκα. Ένα υπέροχο βιβλίο που αξίζει να υπάρχει σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη! Αγοράστε το, χαρίστε το, χαρείτε το μαζί με τα παιδιά και εκείνα τα ίδια με το καινούργιο τους λεξιλόγιο!
Περιγραφή: Σκληρόδετο και πολύχρωμο για παιδιά από 3 ετών!
Οι λέξεις μετράνε. Εσύ μετράς! Διάλεξε τα λόγια σου με σοφία.
Στο βιβλίο αυτό υπάρχει μία συλλογή από 100 λέξεις που βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν πόσο πολύ μετράει η κάθε λέξη στη ζωή μας: από την περιγραφή ενός συναισθήματος μέχρι την αποδοχή όσων μας ενώνουν και όσων μας κάνουν να διαφέρουμε.
Διαθέτοντας ένα σημείωμα-οδηγό για ενήλικες στο πίσω μέρος του βιβλίου, αυτό το περιεκτικό βιβλίο πηγή πληροφοριών είναι το τέλειο ξεκίνημα συζήτησης για οικογένειες και θα βοηθήσει στην ενδυνάμωση των παιδιών όλων των ηλικιών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ, ένα βιβλίο διαφορετικό και ξεχωριστό! Ένα graphic novel που δημιουργήθηκε μετά τα τραγούδια του από τον Κώστα Μακρυγιαννάκη, καθηγητές και στη συνέχεια οι μαθητές έβαλαν το μεράκι και την αγάπη τους! Είναι τόσο σπουδαίες από κάθε άποψη αυτές οι συνεργασίες! Το θέμα του οι μέρες όπου δεν έχουν μάθημα τα παιδιά, για όποιον λόγο και αν γίνεται αυτό! Λόγω διακοπών Πάσχα, Χριστούγεννα, λόγω χιονιά ή άλλων καιρικών φαινομένων! Ένα είναι σίγουρο, είναι οι πιο δημιουργικές τους μέρες! Αυτό μας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ, η παρέα που το δημιούργησε, σε κείμενα της Αναστασία Αστερίου, σε εικόνες του Δημήτρη Λιμνιώτη , τις μουσικές, τις οποίες μπορούμε να ακούσουμε σκανάροντας τον κωδικό του βιβλίου. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο, αγκάλιασαν αυτό το εγχείρημα και εξέδωσαν το βιβλίο!
Περιγραφή: Μια ξαφνική κακοκαιρία και μια ανακοίνωση από το υπουργείο, αναγκάζει τους μαθητές μιας σχολικής τάξης να περιμένουν για μερικές ώρες τους γονείς τους να έρθουν να τους πάρουν. Προσπαθώντας να διασκεδάσουν ξεκινούν να παίζουν μουσική να τραγουδούν και να χορεύουν.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο παρακολουθούμε τις ξεχωριστές ιστορίες των παιδιών και μαθαίνουμε για τις μεταξύ τους σχέσεις. Καθώς οι ώρες περνούν βλέπουμε τα παιδιά να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους και να ανακαλύπτουν πως τελικά έχουν πολλά να πουν και να κάνουν, ακόμα και με εκείνους τους συμμαθητές τους, που μέχρι τότε δεν ήθελαν να έχουν καμία σχέση.
Ώρα για τακτοποίηση στο σπίτι! ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΙΔΕΕΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, από την ειδικό σε θέματα οργάνωσης Γκούντα Μπόργκεεστ, με εικόνες της Κάτια Μένσινγκ, μετάφραση Μαρία Μαντή. Να ένα βιβλίο δώρο για όλη την οικογένεια, στην ουσία! Περιλαμβάνει οδηγίες για όλες τις ηλικιακές ομάδες των παιδιών, από 2 ετών. Με ιστοριούλες, μουσικές, παιχνίδια και ποικίλους άλλους ευχάριστους τρόπους! Αναζητήστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
Περιεχόμενο:Γιατί είναι η μπότα στο κρεβάτι;Πού πήγε πάλι ο σκούφος μου; Είδατε πουθενά τη βούρτσα μου;

Η καθημερινότητα μιας οικογένειας δεν είναι πάντα εύκολη. Και η κατάσταση επιδεινώνεται όταν στα δωμάτια κανείς σκοντάφτει σε σκόρπια αντικείμενα ή όταν δεν βρίσκει αυτό που χρειάζεται. Πώς όμως θα μπει τάξη στο χάος;
Ο οδηγός αυτός φέρνει τη λύση: η τάξη διευκολύνει τη ζωή μας και η τακτοποίηση μπορεί να έχει πλάκα! Ακολουθήστε τις πρακτικές συμβουλές του και μυήστε τα παιδιά σας από μικρή ηλικία στις αρχές της οργάνωσης.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Ο Ισίδωρος Ζουργός παρουσιάζει τα «Χάλκινα κατώφλια» στο Book and Art

Ο συγγραφέας επιστρέφει στη Μυτιλήνη με ένα μυθιστόρημα που ξαναδιαβάζει τον Τρωικό Πόλεμο και την επιστροφή του Οδυσσέα μέσα από τα μάτια εκείνων που έμειναν στη σκιά των ηρώων
Ο Ισίδωρος Ζουργός παρουσιάζει τα «Χάλκινα κατώφλια» στο Book and Art
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου ανοίγουν το Κέντρο Πληροφόρησης και η Αίθουσα Εκθέσεων στην Πλατεία Σαπφού
Εγκαινιάζεται το ανακαινισμένο Παλαιό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ

Δωρεάν καλλιτεχνική δράση για παιδιά και εφήβους στο πλαίσιο του πανελλήνιου προγράμματος «Αιγαίου Αγλαΐσματα»
Τα παιδιά ζωγραφίζουν το Αιγαίο στο aRtοποιώ
ΘΕΑΤΡΟ

Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή

Συγγραφείς, ηθοποιοί και μουσικοί συμμετέχουν στην εκδήλωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της Ένωσης Λογοτεχνών Αιγαίου
Μια βραδιά αφιερωμένη στον θεατρικό μονόλογο στην Καλλονή
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Ο «Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι για καλό σκοπό

Ο ηθοποιός Μιχάλης Δουκάκης και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Εριφύλη Χιωτέλλη μίλησαν στο «Ν» 99 fm για τις δύο παραστάσεις. Ελεύθερη συνεισφορά του κοινού και όλα τα έσοδα στο Μιχαλέλειο Ίδρυμα
Ο «Επικήδειος» του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι για καλό σκοπό
ΜΟΥΣΙΚΗ

Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας

Μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου συνθέτη μέσα από ψηφιακά μέσα και διαδραστικά παιχνίδια – Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσης
Εκπαιδευτική δράση για τον Μίκη Θεοδωράκη στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»

Ξεκίνησαν οι εργασίες στο Αρχοντικό Γεωργιάδη, έργο περίπου 2 εκατ. ευρώ με αίθουσες εκθέσεων και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκη και χώρους φιλοξενίας
Το Αρχοντικό Γεωργιάδη ξαναζωντανεύει ως «Σπίτι του Πολιτισμού»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Χορωδιακά εργαστήρια για παιδιά στη Μυτιλήνη

Το Φεστιβάλ Χορωδιών Μυτιλήνης γιορτάζει τα δέκα χρόνια του με δράσεις για παιδιά από 8 έως 17 ετών και συναυλία λήξης στο Δημοτικό Θέατρο
Χορωδιακά εργαστήρια για παιδιά στη Μυτιλήνη
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αφιέρωμα στον Αλέν Ντελόν στις Αποθήκες Σαπλιτζά

Η «Μαύρη Τουλίπα» προβλήθηκε στο πλαίσιο των Βραδιών Γαλλικού Κινηματογράφου στη Μυτιλήνη
Αφιέρωμα στον Αλέν Ντελόν στις Αποθήκες Σαπλιτζά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου δεν σταματούν να παίζουν

Νέα εμφάνιση στις 4 Οκτωβρίου στα Πηγαδάκια μαζί με το Χορευτικό Τμήμα Ενηλίκων – Ολοκληρώθηκε ένας πλούσιος κύκλος καλοκαιρινών δράσεων
Τα σαντούρια του Αναγνωστηρίου Αγιάσου δεν σταματούν να παίζουν
ΜΟΥΣΙΚΗ

Νέα χορευτική και χορωδιακή χρονιά για τους «Αιολείς»

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου ξεκινούν οι εγγραφές και τα μαθήματα παραδοσιακού χορού και τραγουδιού στη Μυτιλήνη
Νέα χορευτική και χορωδιακή χρονιά για τους «Αιολείς»