«Οι ανάγκες σε αίμα… δεν πάνε διακοπές!»
Στη Λέσβο ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, Παναγιώτης Κατσίβελας
Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 22/4/2024
Το πρωί της Δευτέρας 22 Απριλίου επισκέφτηκε το Νοσοκομείο Μυτιλήνης ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας Παναγιώτης Κατσίβελας για να δώσει κατευθύνσεις και να ενημερωθεί από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, Γιώργο Καμπούρη, τα στελέχη του Τμήματος Αιμοδοσίας και του Προέδρους συλλόγων Αιμοδοσίας, αλλά και την πρόεδρο του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, Μαρία Ζερβού και τη Γραμματέα, Αφροδίτη Γιαννέλλη.
Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Νοσοκομείου δόθηκε συνέντευξη Τύπου με σκοπό την προώθηση της εθελοντικής αιμοδοσίας και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων και εθελοντικών συλλόγων για την επίτευξη επάρκειας αίματος στην περιοχή όπως και σε όλη την επικράτεια.
Μάλιστα ο κ. Καμπούρης μεταξύ άλλων και καλωσορίζοντας τον κ. Κατσίβελα τόνισε ότι πρέπει να αυξηθούν οι εθελοντές αιμοδότες το καλοκαίρι που αυξάνεται η κίνηση λόγω τουρισμού, αλλά και τα τροχαία ατυχήματα.
«Η πανδημία του κορονοϊού βοήθησε ώστε η κρίση να γίνει προοπτική κι ελπίδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΕΚΑΜ. Πριν από την πανδημία το ποσοστό εθελοντικού αίματος ήταν κάτω από 60%, «σήμερα τρέχουμε στο 48,7%». Την τριετία 2020 με 2023, 150.000 άνθρωποι εισήλθαν στην εθελοντική αιμοδοσία και ο μέσος όρος ηλικίας είναι πλέον κάτω των 35 ετών.
Επίσης το 2023, λόγω της τραγωδίας των Τεμπών καταγράφηκε ρεκόρ στην εθελοντική αιμοδοσία με πάνω από 550.000 μονάδες αίματος.
«Η κοινωνία του νησιού είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και οι άνθρωποι που συμμετέχουν στην αιμοδοσία και προσελκύουν κόσμο κάνουν εξαιρετική δουλειά, όπως και οι γιατροί και το σχετικό προσωπικό» ανέφερε ο κ. Κατσίβελας. Ας σημειωθεί ότι το Νοσοκομείο Μυτιλήνης συγκεντρώνει πάνω από 3.500 εθελοντικές μονάδες αίματος τον χρόνο, με 78% να είναι πάνω από εθελοντικό αίμα, όταν ο μέσος όρος στην Ελλάδα είναι 68,7%.
Ο κ. Κατσίβελας διαπιστώνει ότι πανελλαδικά μειώνεται η εθελοντική αιμοδοσία το καλοκαίρι, όμως αυτό πρέπει να αλλάξει γιατί οι ανάγκες σε αίμα… «δεν πάνε διακοπές». Επίσης διαπιστώνει ότι οι εθελοντές αιμοδότες δεν παρουσιάζουν τακτικότητα στην αιμοδοσία, με τον μέσο όρο να είναι στο 1,3 τον χρόνο, «όταν ξέρουμε ότι οι άντρες μπορούν να δώσουν έως 4 φορές και οι γυναίκες έως 3 τον χρόνο».
Τι ζητούν οι δικοί μας αιμοδότες
Εκ μέρους του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης, η Αφροδίτη Γιαννέλλη, γραμματέας του ΔΣ ζήτησε τη συνδρομή του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας για τον τρόπο προσέλκυσης νέων εθελοντών στη Λέσβο. «Θα πρέπει να γίνεται η αιμοδοσία από την ηλικία των 17 ετών, όπως εφαρμόζεται και στην υπόλοιπη Ελλάδα, με τη συναίνεση των γονέων τους, φυσικά» είπε η κ. Γιαννέλλη και μάλιστα έχει γίενι επαφή με την Ενωση Γονέων πρόσθεσε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Ζερβού.
Και ζήτησε από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η κ. Γιαννέλλη αν μπορεί να προμηθευτεί έναν φορητό αναλυτή, ο οποίος θα μπορεί επί τόπου να κάνει γενική εξέταση αίματος και να προχωρά η εθελοντική αιμοδοσία. Ας σημειωθεί ότι το κόστος του είναι στις 8 με 9.000 ευρώ.
Ζήτησε επίσης να γίνεται βράβευση των εθελοντών αιμοδοτών.
Η διευθύντρια της Αιμοδοσίας, Ευφροσύνη Τσιρώνη ευχαρίστησε το ΕΚΑΜ, και αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με το Νοσοκομείο Μυτιλήνης, ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμα άλλοι 40 εθελοντικοί Σύλλογοι στην περιφέρεια της Λέσβου. Εξάλλου η Λέσβος έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά μεσογειακής αναιμίας στην Ελλάδα. Η κ. Ιατρουδέλλη, επισήμανε τις μεγάλες ανάγκες σε αίμα για τη Λέσβο, ευχαριστώντας τον πρόεδρο του ΕΚΑΜ για την παρουσία του.