× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου

Δείτε εδώ πως θα χρηματοδοτηθούν η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία και άλλες δράσεις -Συνέντευξη του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής Γιώργου Πλακωτάρη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 20/4/2024

Αποκρυπτογραφήσαμε τον σχεδιασμό του νέου ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου
' χρόνος ανάγνωσης

Συνέντευξη στο ρ/σ του «Ν» 99 fm ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» παραχώρησε ο προϊστάμενος τη ΕΥΔ (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης) του ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου Γιώργος Πλακωτάρης και τόνισε πως ΠΕΠ της  περιόδου 2014 – 2021 απορρόφηση των πόρων που είχαν διατεθεί σε ποσοστό πάνω από το 100%. Κι αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν γίνουν διορθώσεις το επόμενο διάστημα δεν κινδυνεύει η πλήρης απορρόφηση των πόρων του προγράμματος. Σε ότι αφορά την νέα προγραμματική περίοδο αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρχουν στρατηγικοί σχεδιασμοί (π.χ. λεκάνες απορροής, κλιματικής αλλαγής) που θα καταγράφουν τις ανάγκες αλλά παράλληλα θα βάζουν προτεραιότητες. Δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση για να γίνεται σωστή αξιοποίηση των πόρων και αυτό απαιτεί οι πόροι να κατευθύνονται εκεί που εντοπίζονται οι μεγαλύτερες και σημαντικότερες ανάγκες μέσα στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού που θα αντλεί πόρους όχι μόνο από το ΠΕΠ, αλλά και από τομεακά προγράμματα και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας.
Η προηγούμενη προγραμματική περίοδος είχε παρά πολλές δυσκολίες όπως ήταν η πανδημία, η προσφυγική κρίση κ.ά.


Η αρχιτεκτονική του νέου προγράμματος
Οι πόροι του νέου προγράμματος είναι περίπου 400 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό τα 320 προέρχονται από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και θα δοθούν για την δημιουργία υποδομών και την χρηματοδότηση της επιχειρηματικότητας. Τα υπόλοιπα έσοδα του ΠΕΠ προέρχονται από το Κοινοτικό Ταμείο και θα κατευθυνθούν σε παρεμβάσεις για την στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων και άλλες παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα.
Το νέο ΠΕΠ  προβλέπει χρηματοδοτήσεις μέχρι 50 εκατ. ευρώ για στήριξη της επιχειρηματικότητας σε δράσεις που αφορούν την καινοτομία αλλά και σε μη καινοτόμες δράσεις.
Μια δεύτερη κεντρική κατεύθυνση του ΠΕΠ είναι οι χρηματοδοτήσεις που αφορούν το Περιβάλλον και ανέρχονται στα 80 εκατ. ευρώ. Μέσα από αυτά τα κονδύλια θα χρηματοδοτηθούν δράσεις όπως είναι οι ενεργειακές αναβαθμίσεις, έργα αντιπλημμυρικά, έργα αντιδιαβρωτικά, δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης κλπ.
Στον τρίτο άξονα του ΠΕΠ περιλαμβάνονται τα οδικά έργα με πιστώσεις 28 εκατ. ευρώ. Οι πόροι αυτοί ήδη είναι δεσμευμένοι για να χρηματοδοτήσουν έργα  - γέφυρες, δηλαδή έργα που ήταν ενταγμένα στο προηγούμενο ΠΕΠ και είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε δεν ολοκληρώθηκαν. Στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο οι πόροι για δρόμους και λιμάνια ήταν 79 εκατ. ευρώ.
Ο τέταρτος άξονας έχει δύο τμήματα: α) κοινωνικές υποδομές υγεία και παιδεία, β) κοινωνικές παρεμβάσεις για ευπαθείς ομάδες, voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ. Οι χρηματοδοτήσεις για τις υποδομές στην υγεία και την παιδεία έχουν αυξηθεί σημαντικά ωστόσο και εδώ πρέπει να γίνει χαρτογράφηση των αναγκών και ιεράρχηση τους.
Ο πέμπτος άξονας του ΠΕΠ είναι ο μεγαλύτερος και αφορά τις ολοκληρωμένες παρεμβάσεις. Ο άξονας αυτός καλύπτει έργα που θα γίνουν σε πόλεις, χωριά αλλά και στα μικρά νησιά του Βορείου Αιγαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Έμφαση στην επιχειρηματικότητα
Ο σχεδιασμός του νέου προγράμματος δίνει μεγάλη έμφαση στην ενίσχυση των επιχειρήσεων και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που επενδύουν στην καινοτομία. Έτσι υπάρχουν χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη νέων προϊόντων και την διαφοροποίηση παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στα νησιά. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι τοπικές επιχειρήσεις ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα τους.
Ειδική πρόσκληση θα υπάρχει για την στήριξη των επιχειρήσεων που δεν θέλουν να προχωρήσουν σε καινοτόμες δράσεις όμως θέλουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις για να αναπτύξουν την παραγωγικές τους δράσεις. Επίσης θα δούμε ειδική πρόσκληση για την χρηματοδότηση επιχειρήσεων που θέλουν να αναπτύξουν ένα νέο brand Ή να επενδύσουν στο mentoring, δηλαδή σε μια σχέση συνεργασίας η οποία επιτρέπει την ανταλλαγή εμπειριών, απόψεων, πληροφοριών και πρακτικών συμβουλών για ένα συγκεκριμένο τομέα απασχόλησης ή δραστηριότητας.
Οι προσπάθειες κοινής επιχειρηματικής δράσης μεταξύ των τοπικών επιχειρήσεων (Clasters) θα χρηματοδοτηθεί μέσα από το τομεακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητας».


Αυξημένη χρηματοδότηση στις Κοιν.ΣΕΠ.
Άλλη μια σημαντική κατεύθυνση του ΠΕΠ είναι η στήριξη των Κοιν.ΣΕΠ που έχουν επιχειρηματική κατεύθυνση. Δηλαδή των μικρών συνεργατικών επιχειρήσεων που δημιουργούνται συνήθως από εργαζόμενους ή αγρότες προκειμένου να εξασφαλίσουν την εργασία και το εισόδημα τους. Ο κ. Πλακωτάρης τόνισε πως η προκήρυξη για τις Κοιν.ΣΕΠ θα έχει σημαντικά αυξημένο προϋπολογισμό και το ποσοστό χρηματοδότησης είναι πολύ πιθανό να φθάσει μέχρι το 100% του εγκεκριμένου προϋπολογισμού. Επίσης θα γίνει απλούστευση των διαδικασιών.
Η κεντρική λογική του προγράμματος είναι να χρηματοδοτηθούν οι θέσεις εργασίας των Κοιν.ΣΕΠ και το 40% των πόρων που θα δοθούν να αξιοποιηθούν για την απόκτηση κεφαλαιουχικού εξοπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα
Επίσης οι χρηματοδοτήσεις του ΠΕΠ θα περιλαμβάνουν δράσεις για την στήριξη των Ρομά, των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα φτώχειας, κακοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού.
Δείτε εδώ ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Πλακωτάρη:

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO

Επίσκεψη στην ΚοινΣΕΠ «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» με γευσιγνωσία κρασιών, τοπικά εδέσματα και αναφορές στη βιώσιμη ανάπτυξη
Στην Ανεμώτια τα στελέχη των Γεωπάρκων της UNESCO
ΚΟΣΜΟΣ

Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο

Ισχυρές απώλειες άνω του 5% στις ασιατικές αγορές καθώς ενισχύονται οι ελπίδες για συμφωνία μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν
Κάτω από τα 100 δολάρια το αργό πετρέλαιο
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου

Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου
«Αιτία πολέμου» τα νέα μέτρα λένε οι εκπαιδευτικοί της Λήμνου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ξετελιά 2026 στην Αντισσα

Ο Ελαιουργικός Κτηνοτροφικός Αγροτικός Συνεταιρισμός του χωριού διοργανώνει στις 30 και 31 Μαΐου ένα διήμερο αφιερωμένο στην ελιά, την κτηνοτροφία και τους ανθρώπους της υπαίθρου
Ξετελιά 2026 στην Αντισσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά

Αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα σε ελέγχους που έγιναν σε 47 εκτροφές του νησιού σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
Νέο κρούσμα αφθώδους πυρετού στα Μυστεγνά
ΑΓΡΟΤΕΣ

Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας

Στις 5 Ιουνίου στις 6 το απόγευμα στο Πολύκεντρο Παπάδου Γέρας «Οδυσσέας Ελύτης»
Με φόντο την κρίση στην κτηνοτροφία η πρώτη συνέλευση του αγροτικού συλλόγου Γέρας
ΑΓΟΡΑ

Παρέμβαση του Γιώργου Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου

Σχολιάζοντας δηλώσεις του προέδρου Παναγιώτη Τατάκη στο «Ν» 99 fm, ο Γιώργος Ζαφειρίου αναδεικνύει ζητήματα που αφορούν τα μητρώα και τις συνδρομές των επιχειρήσεων
Παρέμβαση του Γιώργου  Ζαφειρίου για τη λειτουργία του Επιμελητηρίου Λέσβου
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο

Κάνει λόγο για ευθύνες κράτους και Περιφέρειας, ζητώντας άμεσες αποζημιώσεις, ενίσχυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών και σχέδιο προστασίας για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει πολιτική εγκατάλειψης της κτηνοτροφίας στη Λέσβο
ΑΓΟΡΑ

Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος

Με απόφαση της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου
Κλειστά τα καταστήματα στη Μυτιλήνη του Αγίου Πνεύματος
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού

Από τον Ιούνιο έως τον Νοέμβριο οι αφίξεις στο λιμάνι με τη Λέσβο να αναζητά ξανά τη χαμένη τουριστική της δυναμική
Η Μυτιλήνη περιμένει τα πρώτα κρουαζιερόπλοια του καλοκαιριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Η κτηνοτροφία καταρρέει

Η Λέσβος χάνει το ζωικό της κεφάλαιο και ζητά απαντήσεις
Η κτηνοτροφία καταρρέει
ΑΓΡΟΤΕΣ

Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών

Αναγκαία η ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων σχετικά με τα μέτρα καραντίνας
Στο αυτόφωρο για μεταφορά ζωοτροφών