× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Κινητοποιήσεις ενάντια στο νομοσχέδιο για την ενοποίηση των δικαστηρίων αποφάσισε η γενική συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου ακολουθώντας της αποφάσεις της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων της χώρας. Συγκεκριμένα έχει αποφασισθεί η πραγματοποίηση 24ώρης απεργίας την ημέρα που το σχέδιο νομού θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Επιτροπή της Βουλής. Επίσης θα πραγματοποιηθεί τετράωρη στάση εργασίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 15 Απριλίου αναφέρει:

Το Σχ.Ν. με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης» όπως αυτό επιβλήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα  στα πλαίσια των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας συναντά την καθολική αντίδραση του συνόλου των δικαστικών υπαλλήλων. Ως  δικαστικοί υπάλληλοι συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει εδώ και 2 μήνες η ΟΔΥΕ συνεχίζουμε την συμμετοχή μας και στις νέες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα:

  • Προκήρυξη 24ωρης κλαδικής απεργίας την ημέρα που θα εισαχθεί το ΣχΝ στην Επιτροπή της Βουλής για συζήτηση και θα υπάρξει ακρόαση φορέων και πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας
  • Προκήρυξη 4ωρης στάσης εργασίας από ώρα 11:00 έως 15:00 κατά την ημέρα ψήφισης του ΣχΝ στη Βουλή.

Επίσης συναινούμε σε όλες τις παράλληλες ενέργειες που έχουν αποφασιστεί από την Ομοσπονδία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε ότι αφορά τα δικαστήρια του Νομού Λέσβου έχουμε διατυπώσει τις θέσεις μας για την μη κατάργηση των Ειρηνοδικείων και την καθυστέρηση ακόμα περισσότερο στην απονομή της δικαιοσύνης που αυτή θα επιφέρει.

  • Το νομοσχέδιο προχωρώντας σε δημιουργική λογιστική αθροίζει τις οργανικές θέσεις των υπό κατάργηση Ειρηνοδικείων της Λέσβου και της Λήμνου, οι οποίες είναι κατά περίπου 50% κενές, χωρίς να κάνει λόγο για την κάλυψη τους με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο οι υπηρεσίες να λειτουργήσουν με τον επιπλέον φόρτο εργασίας που θα υπάρξει. Παράλληλα τα δημιουργικά μαθηματικά του νομοσχεδίου σταματούν μόνο στις θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων των πρωτοδικείων και δεν γίνεται καμία μέριμνα για την αντίστοιχη πρόβλεψη των οργανικών θέσεων και στις λοιπές υπηρεσίες, όπως οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών, Εφετών Βορείου Αιγαίου και το Εφετείο, όπου και εκεί θα υπάρξει αντίστοιχη αύξηση ύλης.
  • Πρέπει να προσληφθούν στις Υπηρεσίες Πληροφορικάριοι και να προχωρήσει άμεσα η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών μας και η ηλεκτρονική καταχώρηση, αλλά να γίνει και εγκατάσταση του SOLON (Ψηφιακή Πύλη Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης του ΟΣΔΔΥ) και στις δικαστικές υπηρεσίες του Νομού Λέσβου.
  • Το νομοσχέδιο για πρώτη φορά μετά από χρόνια επαναφέρει την μεταβατική έδρα Καλλονής στα ποινικά δικαστήρια αρμοδιότητας Μονομελούς, χωρίς να γίνεται καμία πρόβλεψη πως θα λειτουργήσουν αυτά και με ποιους Γραμματείς. Αντίστοιχη έλλειψη πρόβλεψης υπάρχει και για την Μύρινα, στην οποία μεν λειτουργεί μεταβατική έδρα ποινικών, αλλά συνεχίζει να παραμένει προς διερεύνηση από ποιους γραμματείς, αφού όπως έχουμε πολλές φορές αναφέρει το Ειρηνοδικείο Μύρινας και προς δημιουργία Περιφερειακό Πρωτοδικείο Λήμνου αντιμετωπίζει τεράστια κενά, τα οποία καλύπτουν για τις μεταβατικές έδρες οι γραμματείς του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης. Είναι ξεκάθαρο ότι το νομοσχέδιο επιδιώκει να μετατρέψει τους δικαστικούς υπαλλήλους σε  μετακινούμενη ομάδα εκδικάσεως.
  • Το νομοσχέδιο με την αύξηση της δικαστικής ύλης θα επιφέρει το αδιαχώρητο στις κορεσμένες δύο αίθουσες ακροατηρίων του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης, τι οποίες ήδη χρησιμοποιεί το Εφετείο Βορείου Αιγαίου για τα ακροατήρια του ποινικά και πολιτικά, το Πρωτοδικείο για τις ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, χωρίς να υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε για νέο δικαστικό κτίριο, ούτε για χρήση της αίθουσας του πρώην Υπουργείου Αιγαίου, η οποία μας έχει παραχωρηθεί αλλά δεν λειτούργησε ποτέ.
  • Τα οδοιπορικά των μετακινήσεων εκτός έδρας των δικαστικών υπαλλήλων καταβάλλονται, στην καλύτερη των περιπτώσεων, μετά από ένα και ενάμισι χρόνο όπως δείχνει η εμπειρία των συναδέλφων που μετακινούνται στις μεταβατικές ποινικές έδρες της Λήμνου.
  • Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα όλων των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα.
    • Παράλληλα η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των νέων δόκιμων δικαστικών υπαλλήλων, αποφοίτων της α' εκπαιδευτικής σειράς της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών για αναδρομική καταβολή των αποδοχών των νέων δόκιμων δικαστικών υπαλλήλων από την αποφοίτησή τους από την ΕΣΔΙ και ζητάμε να μην επαναληφθεί ανάλογη καθυστέρηση στην τοποθέτηση των αποφοίτων της επόμενης εκπαιδευτικής σειράς και να αναγνωριστεί  στη δόκιμη διετία το 6μήνο εκπαίδευσης και πρακτικής τους. Τέλος καταδικάζουμε  την απαράδεκτη και αντισυνταγματική ρύθμιση που εισάγεται στο νομοσχέδιο για το νέο δικαστικό χάρτη για αναδρομική επιστροφή αποδοχών, από τους εκπαιδευόμενους που πρόκειται να καταλάβουν θέσεις δικαστικών υπαλλήλων και από τους διοριζόμενους σε θέσεις δικαστικών υπαλλήλων σε περίπτωση παραίτησής τους πριν τη δόκιμη διετία και ενώ αυτό δεν προβλεπόταν σε καμία διάταξη ιδιαίτερα για τους απόφοιτους της α’ εκπαιδευτικής σειράς ούτε και για τους εκπαιδευόμενους της β’ σειράς.

Κατόπιν των ανωτέρω η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λέσβου:

ΖΗΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΔΙΚΑΙΟΔΟΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΥΓΕΙΑ

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι γιατροί του ΕΣΥ της Λέσβου

Ζητούν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, κίνητρα και προσλήψεις
ΥΓΕΙΑ

Τμήμα κολποσκόπησης στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Το τμήμα εντάσσεται στη γυναικολογική κλινική του Βοστάνειου και σε αυτό περιλαμβάνονται υπερσύγχρονα μηχανήματα που βοηθούν στην έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων
ΥΓΕΙΑ

Απινιδωτές και εκπαιδευμένο προσωπικό σε πλατεία Σαπφούς και Ιστορικό Κέντρο

Την Πέμπτη παραδόθηκαν τα πτυχία σε εκπαιδευμένους λιμενικούς οι οποίοι θα μπορούν να παρέχουν πρώτες βοήθειες με απινιδωτή που είναι τοποθετημένος στον περίφραχτο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Προσφύγισσες με τα παιδιά τους στο Μουσείο της Σκάλας Λουτρών

Η οργάνωση «When We Band Together», διοργάνωσε επίσκεψη στο μουσείο προσφυγικής μνήμης όπου έγινε ενημέρωση από τον Δημήτρη Παπαχρυσό για την προσφυγιά των Ελλήνων το 1922
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΑΤΖΕΝΤΑ

Ακόμα ένα «μεθυστικό» Ouzo Fest ξεκινάει στη Λέσβο

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ποτοποιών- Αποσταγματοποιών Λέσβου, Δημήτρης Σπέντζας μιλά για τις εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη και το Πλωμάρι
ΥΓΕΙΑ

Δίωρη στάση εργασίας στο νοσοκομείο Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 20 Ιουνίου 10 με 12 το πρωί από το Σύλλογο Εργαζομένων του νοσοκομείου. Θα απραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του Βοστάνειου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τεχνογνωσία και υπολογιστές από τη Νορβηγία στη Δυτική Λέσβο

Εποικοδομητική η αποστολή καθηγητών από το Πανεπιστήμιο Agder για άλλη μια χρονιά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη για διάρρηξη σε τρεις επιχειρήσεις της Μυτιλήνης

Κοσμήματα, τιμαλφή αξίας άνω των 5.000 ευρώ είχαν κάνει... φτερά από τον Μάιο έως τις 18 Ιουνίου
ΥΓΕΙΑ

«Με αυτές τις συνθήκες που δουλεύουν και ζουν οι γιατροί δεν θα έρθει άνθρωπος»

Η «πικρή αλήθεια» δια στόματος προέδρου της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου στη διαμαρτυρία για τις εξουθενωτικές εφημερίες στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τις τραγικές ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Ζωγραφίζω την άνοιξη στο χωριό μας»

Mε επιτυχία ο ετήσιος διαγωνισμός ζωγραφικής και έκθεσης με τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου Λουτρών