× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»

Κάλεσμα από ΠΕΚ, Σωματεία και Φορείς για συμμετοχή στην απεργία της 17ης Απριλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 15/4/2024

«Απέναντι στα κέρδη τους προτάσσουμε τις ζωές μας!»
' χρόνος ανάγνωσης

Αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια, συλλογικές συμβάσεις εργασίας, άμεσα μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, ζωή με δικαιώματα και αξιοπρέπεια είναι τα κεντρικά αιτήματα και το πνεύμα της συμμετοχής του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, των Σωματείων και των Φορέων που καλούν στην απεργία της 17ης Απριλίου. Το ΠΕΚ διοργανώνει δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στην Λέσβο μία στην Μυτιλήνη, στην πλατεία Σαπφούς και μία στην Καλλονή στο πάρκο έναντι του Δημοτικού Σχολείου.

Η ανακοίνωση - κάλεσμα αναφέρει:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απεργία στις 28 Φλεβάρη ήταν μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών. Συνένωσε τον αγώνα των εργαζομένων, των αγροτών, των φοιτητών, των αυτοαπασχολούμενων σε ένα μεγάλο πανελλαδικό μέτωπο ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων και της Ε.Ε. Εξέφρασε τη γενικευμένη αγανάκτηση που υπάρχει μέσα στα σπίτια μας, αλλά και την οργή για την προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών που κάνουν όλα τα αστικά κόμματα, η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ για το έγκλημα στα Τέμπη. Εμείς όμως επιμένουμε. Το έγκλημα δε θα συγκαλυφθεί. Να πληρώσουν οι ένοχοι. Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που πήραν μέρος στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, οι αποφάσεις από πρωτοβάθμια σωματεία, του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα ήταν η καλύτερη απάντηση στο σχέδιο υπονόμευσης των αγώνων μας. Οι εργαζόμενοι φώναξαν ότι τα προβλήματα δεν περιμένουν, ότι απαιτούνται λύσεις εδώ και τώρα.

Βγαίνουμε μπροστά για αυξήσεις στους μισθούς, για κατάργηση των αντεργατικών νόμων που υπονομεύουν τις συλλογικές συμβάσεις! Για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται αγώνες για αυξήσεις στους μισθούς και υπογραφή συλλογικών συμβάσεων. Υπάρχουν κατακτήσεις, οργανώνεται μεγάλο μέρος των εργαζομένων στη βάση της διεκδίκησης

και όχι της μοιρολατρίας. Η πανελλαδική απεργία των οικοδόμων, οι μαζικές κινητοποιήσεις για την Υγεία σε πόλεις της χώρας, δείχνουν το δρόμο που είναι ανάγκη να δυναμώσει παντού. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι ανησυχούν για τους αγώνες που βάζουν μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων, που πάνε κόντρα στα κέρδη και την εκμετάλλευση. Προσπαθούν να απορροφήσουν τους κραδασμούς και να τους χειραγωγήσουν.

Ως εδώ! Διεκδικούμε όλα όσα είναι αναγκαία για μια αξιοπρεπή ζωή! Δε δεχόμαστε να δουλεύουμε χωρίς συλλογικές συμβάσεις, με μισθούς και μεροκάματα που δε φτάνουν να καλύψουν τις βασικές και οξυμένες ανάγκες. Δε δεχόμαστε να γίνουμε κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε να έρχεται σε εμάς ο λογαριασμός των ανατιμήσεων στα Super Market, να περιμένουμε τα τάχα εποχικά καλάθια ανακούφισης για τα Χριστούγεννα, το Πάσχα, το καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ως φυσιολογικό να αναστενάζουμε σε κάθε λογαριασμό για το πετρέλαιο, τη βενζίνη, το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό για να μη θιχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτή είναι η πραγματικότητα! Αυτή είναι που οδηγεί κάθε εργατικό -λαϊκό σπίτι να μην μπορεί να βγάλει τον μήνα, όταν οι έρευνες του ΣΕΒ για το προηγούμενο έτος δείχνουν πως μία στις δύο επιχειρήσεις αύξησε τον τζίρο της και θεωρούν πως η οικονομική κατάσταση είναι καλή. Καλή για τις επιχειρήσεις, κακή και ανάποδη για τους εργαζόμενους.

Σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομείο από βασικές ειδικότητες, με μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού, με ελλιπές σε αριθμό ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ακριβοπληρώνουμε για γιατρούς, για φάρμακα, για εξετάσεις, για θεραπείες. Με τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία και τα «νόμιμα» φακελάκια η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω εμπορευματοποίηση υπηρεσιών που μέχρι τώρα παρείχε δωρεάν το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά και σε «σχεδόν αυτοχρηματοδοτούμενες μονάδες Υγείας», επιδιώκοντας να απαλλάξει το κράτος από την ευθύνη να συντηρεί και να χρηματοδοτεί δημόσιες μονάδες Υγείας. Δεν πρόκειται να αφήσουμε την υγεία του λαού στα χέρια των γερακιών της υγείας, δε θα περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές, δυναμώνουμε το μέτωπο για την υπεράσπιση της δωρεάν και δημόσιας υγείας.

Την ίδια στιγμή που στενάζουμε στις δαγκάνες της ακρίβειας και απουσιάζουν κρίσιμες υποδομές και προσωπικό στην υγεία, στην παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες, η κυβέρνηση αφαιρεί από τον ιδρώτα μας 7 δισ. ευρώ το χρόνο σε ΝΑΤΟϊκούς εξοπλισμούς και πολεμικές αποστολές που εμπλέκουν ακόμα πιο βαθιά τη χώρα μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ. Δε συμβιβαζόμαστε με το έγκλημα γενοκτονίας που συντελείται ακατάπαυστα σε βάρος των Παλαιστινίων στη Γάζα από το κράτος δολοφόνο του Ισραήλ με καθοριστική συμβολή των ΑμερικανοΝΑΤΟικών. Δεν έχουν καμία δουλειά οι ένοπλες δυνάμεις έξω από τα σύνορα της χώρας, σε αποστολές που μας εμπλέκουν πιο βαθιά σε ευρύτερους σχεδιασμούς μοιράσματος των συνόρων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Για τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας:

  • Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Κατάργηση των αντεργατικών νόμων και επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων στα συνδικάτα.
  • Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
  • Καθολική επαναφορά των τριετιών ενσωματώνοντας την περίοδο 2012 – 2023.
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
  • Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Καμία ανοχή στα ωράρια εξόντωσης των εργαζομένων, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης και στις απλήρωτες υπερωρίες.

Για την στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών:

  • Ρεύμα φθηνό για το λαό. Με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Να μην περάσει το αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, καμία σκέψη για
  • αναθεώρηση του άρθρου 16. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
  • Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Για το σταμάτημα του πολέμου και το προσφυγικό-μεταναστευτικό:

  • Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες. Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.
  • Να μην λειτουργήσει η δομή-φυλακή στη Βάστρια. Κανένα νέο κέντρο, ούτε κλειστό - ούτε ανοιχτό.
  • Να κλείσει η φυλακή του Καρά Τεπέ.
  • Να μη μετατραπούν τα νησιά μας σε φυλακές ψυχών.
  • Να απεγκλωβιστούν άμεσα οι πρόσφυγες και μετανάστες και να μεταφερθούν στην ενδοχώρα και από εκεί στις χώρες προορισμού τους.

Για την Υγεία:

  • Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει-συγχωνευτεί καμία δομή υγείας.
  • Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.
  • Πλήρη στελέχωση του Νοσοκομείου, με όλες τις ειδικότητες γιατρών, με κάλυψη των κενών σε νοσηλευτές και μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί έμφαση στην πρόσληψη σε νεφρολόγους και ακτινολόγους.
  • Πλήρης στελέχωση των Κέντρων Υγείας με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων και το απαραίτητο προσωπικό, με έμφαση στην πρόσληψη παιδιάτρων και καρδιολόγων. Κάλυψη όλων των κενών των αγροτικών και περιφερειακών ιατρειών.
  • Στελέχωση του Κέντρου Υγείας Μυτιλήνης, και επαναφορά της 24ωρης λειτουργίας του.
  • Επαναλειτουργία ή λειτουργία των Κέντρων Εφημέρευσης σε Μανταμάδο, Πέτρα-Μόλυβο, Αγιάσο, Ερεσό.
  • Όχι άλλη καθυστέρηση στο φτιάξιμο και την λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μανταμάδου.
  • Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. Καμία εμπλοκή του Στρατού.

Όλοι μαζί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, για να επιβάλουμε το δικό μας δίκιο, τις ζωές μας!

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: 10 χρόνια ανθρωπιστικής δράσης στη Λέσβο

Τιμούν την επέτειο με μια μεγάλη σειρά εκδηλώσεων στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πόδι το ΠΕΚ και τα σωματεία της Λέσβου

Περιοδείες, συζητήσεις και πανό σε όλη τη Μυτιλήνη για την απεργία της 16ης Δεκεμβρίου και της συγκέντρωσης έξω από τα δικαστήρια στις 9:00 το πρωί
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

ΕΛΜΕ Λέσβου: Κυλιόμενες στάσεις εργασίας για τη συμμετοχή στην παλλεσβιακή κινητοποίηση

Στο δρόμο την 16η Δεκεμβρίου για προϋπολογισμό και διώξεις συνδικαλιστών. Κάλεσμα αλληλεγγύης σε αγρότες και εργαζόμενους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη σκύλου–οδηγού στο 12ο Νηπιαγωγείο Μυτιλήνης

Μάθημα ενσυναίσθησης και συμπερίληψης για τους μικρούς μαθητές
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πρωτιά για την Αγωνιστική Συσπείρωση στην ΕΛΜΕ Λήμνου‑Αγίου Ευστρατίου

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των πρόσφατων αρχαιρεσιών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου συμμετέχει στην κινητοποίηση της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου

Καλεί σε συγκέντρωση στις 9 το πρωί στα Δικαστήρια Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο Ερυθρός Σταυρός δίπλα στους πλημμυροπαθείς της Καλλονής

Κουβέρτες, ρουχισμός, τρόφιμα και είδη υγιεινής διανεμήθηκαν σε οικογένειες που επλήγησαν στις 11 Νοεμβρίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«Το άστρο των Χριστουγέννων» στη Μυτιλήνη

Μια μοναδική αστρονομική αφήγηση για μικρούς και μεγάλους στο Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βήματα ζωής για τα παιδιά της Παναγιούδας μέσα από το «Kids Save Lives»

Μαθητές εξασκήθηκαν σε τεχνικές Βασικής Υποστήριξης της Ζωής με ειδικές κούκλες προσομοίωσης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τέσσερις συλλήψεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Ανήλικοι με ξένα δελτία ασύλου και 22χρονος με πλαστή άδεια διαμονής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ