× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Προβολή ντοκιμαντέρ για την απεργία στην Χαλυβουργία

Από τον Σύλλογο Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης εν όψει της απεργίας 17 Απριλίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 13/4/2024

Προβολή ντοκιμαντέρ για την απεργία στην Χαλυβουργία
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης θα προβάλει το ντοκιμαντέρ NON OMNIS MORIAR από την ομάδα «Λοκομοτίβα» τη Δευτέρα 15 Απριλίου ώρα 19:00 στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (οδός Βαλαωρίτου 43 και Δαβάκη γωνία). Το ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένο στην απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία τον Νοέμβριο του 2011 η οποία κράτησε 9 μήνες. «Κανείς δε περίμενε να κρατήσει τόσο. Κανείς δεν περίμενε τόση αλληλεγγύη από τον κόσμο. Κάνεις δε περίμενε ότι θα έβγαινε πιο δυνατός από αυτή τη μάχη. Σχεδόν όλοι συνειδητοποίησαν ότι δεν πάλευαν μόνο για τον εαυτό τους, για τα αιτήματα τους στο εργοστάσιο, αλλά για όλη την εργατική τάξη» αναφέρει χαρακτηριστικά το κάλεσμα του Συλλόγου.

Ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης καλεί τις γυναίκες της Λέσβου «να ενώσουμε τη φωνή μας με τα εργατικά σωματεία και να συμμετέχουμε μαχητικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνει το Εργατικό κέντρο Λέσβου με τα εργατικά σωματεία στις 17.4.2024 στις 11π. στην πλατεία Σαπφούς και σε Καλλονή στο πάρκο απέναντι από το Δημοτικό σχολείο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει τα εξής:

Χτίζουμε ασπίδα προστασίας απέναντι στη βία και τη γυναικεία ανισοτιμία!
Την ίδια ώρα που με τις πλάτες των κυβερνήσεων και των κομμάτων που κινούνται στις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο,
• δουλεύουμε με μισθούς και μεροκάματα που δεν αρκούν ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες των οικογενειών μας.
• μας αφήνουν ανυπεράσπιστες χωρίς τις απαραίτητες δομές και υπηρεσίες για τη στήριξη των κακοποιημένων γυναικών, έρμαια της αστυνομικής αυθαιρεσίας και όλων των μηχανισμών και των θεσμών του κράτους που αντιμετωπίζει τις ανάγκες μας ως κόστος.
• είμαστε αντιμέτωπες με αποδεκατισμένα δημόσια Κέντρα Υγείας και Νοσοκομεία από βασικές ειδικότητες.
• βαθαίνει η εμπορευματοποίηση της Παιδείας σε όλες τις βαθμίδες, ενώ με τον φερετζέ των “μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων”, υποβαθμίζεται η αξία των πτυχίων, ενισχύονται οι ταξικοί φραγμοί και η ανισοτιμία.
• ξεκληρίζονται οι ζωές και τσακίζονται τα δικαιώματα των αγροτισσών, καθώς η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της ΕΕ πετσοκόβει επιδοτήσεις και αποζημιώσεις και συμπιέζει παραπέρα τις τιμές, ευνοώντας τις μεγάλες αγροτικές βιομηχανίες, τους μεσάζοντες και τις τράπεζες.
Ιδιαίτερα οι γυναίκες εργαζόμενες είμαστε αντιμέτωπες με την άγρια εκμετάλλευση στους χώρους δουλειάς, χωρίς προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας, με τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις να κάνουν θραύση κυρίως στους κλάδους με μεγάλη γυναικεία συμμετοχή, όπως στον επισιτισμό-τουρισμό και το εμπόριο.
Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας!
Δυναμώνουμε τον κοινό μας βηματισμό με τα εργατικά σωματεία και διεκδικούμε:
 Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Επαναφορά των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα στους δημοσίους υπαλλήλους.
 Αύξηση του κατώτερου μισθού στα 900€. Ρήτρα αναπροσαρμογής των μισθών με βάση τον πληθωρισμό.
 Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους ανέργους.
 Σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο. Κατάργηση των ελαστικών μορφών εργασίας.
 Ρεύμα φθηνό για το λαό, με κατάργηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ, Ειδικός φόρος Κατανάλωσης) και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
 Κατάργηση του ΦΠΑ και πλαφόν στις τιμές των προϊόντων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης όπως τα τρόφιμα, τα βρεφικά είδη, είδη προσωπικής υγιεινής κ.α.
 Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης.
 Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
 Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σύγχρονες σπουδές, εξασφάλιση δωρεάν σίτισης και στέγασης για τους φοιτητές.
 Εξασφάλιση από το κράτος της δωρεάν, πλήρους και απρόσκοπτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και νοσηλείας σε όλους. Δωρεάν όλες οι ιατρικές, διαγνωστικές, εργαστηριακές, προληπτικές εξετάσεις, όλα τα φάρμακα και τα εμβόλια. Να μην κλείσει, να μη συγχωνευτεί κανένα τμήμα, κλινική, νοσοκομείο, κέντρο υγείας. Να επαναλειτουργήσουν πλήρως τα νοσοκομεία, το σύνολο των δομών που έκλεισαν. Προστασία του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες υγείας για γυναικολογικές εξετάσεις, προγεννητικό έλεγχο, τοκετό, ΙΥΑ. Κατάργηση της εμπορικής παρένθετης μητρότητας.
 Εκτεταμένο δίκτυο δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών για την ολόπλευρη προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία, στελεχωμένων με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.
 Να σταματήσει εδώ και τώρα το αίσχος των πλειστηριασμών. Επιδότηση ενοικίου με διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.
 Όχι στις ΝΑΤΟικές δαπάνες – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Αποφασιστική ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής των δήμων, για την προστασία από φυσικές καταστροφές. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλους αυτούς τους κρίσιμους τομείς.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη