× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

Τέλος Μαΐου του 2024 συνεχίζεται η δίκη των 26 κατηγορουμένων για αδικήματα του 2018 που δίχασαν τη Λέσβο με θύματα πρόσφυγες και αστυνομικούς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/4/2024

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

Για τέλος Μαΐου και συγκεκριμένα για τις 27 του μηνός προσδιορίστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η συνέχεια της δίκης με 26 κατηγορούμενους για τα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης και καταγγέλθηκαν ως πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ήταν 20 παρόντες, κάποιοι απόντες και κάποιοι εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους τους. Ολοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Στην υποστήριξη υπεράσπισης της κατηγορίας ήταν οι δικηγόροι της Hias, Βασίλης Κερασιώτης και Ελλη Κριωνά Σαράντη, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Καλλίας, ο Στρατής Ηλιογραμμένος, ο Ταξιάρχης Κουφέλος, η Μαριλού Χατζηκομνηνού, ο Παράσχος Σαμαράς και ο Παναγιώτης Καρκούλας εξ Αθηνών.

Ας σημειωθεί ότι αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο, ενώ δύο εξ αυτών, ο ένας πρώην στρατιωτικός, έθεταν ερωτήσεις στους δύο πρώτους μάρτυρες που κατέθεσαν, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα από την πλευρά της αστυνομίας. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν τα 6 χρόνια που πέρασαν από τα επεισόδια, ώστε να μη θυμούνται ποιος και αν κάποιος κατηγορούμενος έκανε κάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρειάστηκε να τοποθετηθούν έξτρα καθίσματα για τους κατηγορούμενους, στους οποίους η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι και η συμπεριφορά τους εντός της ακροαματικής διαδικασίας συνυπολογίζεται.

Μάλιστα τη διέκοψε (σ.σ. αρκετές φορές) ο Στρ. Ηλιογραμμένος για να «ομολογήσει» ότι εκείνος μιλούσε και όχι εκείνοι στο εδώλιο. Ο ίδιος υπέβαλε αντίρρηση στο να αναγνωστούν φωτογραφίες από τα επίμαχα γεγονότα, με το δικαστήριο να την απορρίπτει. Αλλά τόσο εκείνος όσο και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με τα όσα συνέβησαν τον Απρίλιο του 2018. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να αναφέρουν και «είδηση» που δεν ίσχυε, όπως ότι έγινε παρεμπόδιση της υποστολής της σημαίας ή ότι ήταν… 80 αντιεξουσιαστές και εκατοντάδες αλλοδαποί στην πλατεία κατά «αγανακτισμένων Ελλήνων».

Από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου έγινε φανερή η απορία σήμερα, που είχε γεννηθεί και το 2018: γιατί δεν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές εκείνων που επιτίθενται με πέτρες και άλλα αντικείμενα εκείνο το βράδυ, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 9 και έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ήταν μόνο η αρχή με δύο εξεταζόμενους μάρτυρες, από πλευράς Αστυνομίας. Η δίκη διεκόπη στις 4.30 το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου λόγω παρέλευσης ωραρίου. Στις 27 Μαϊου θα ακολουθήσουν και άλλοι μάρτυρες υποστήριξης πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ η υπόθεση συνεκδικάζεται μαζί με μία ακόμη που αφορά σε 7 κατηγορούμενους.

 Οι κατηγορίες

Ειδικότερα οι «26» κατηγορούνται για: διακεκριμένη περίπτωση αντίστασης κατά της Αρχής, κατά συναυτουργία, τελεσθείσα από πρόσωπα που φέρουν αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη και σε βάρος προσώπων που διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά,

Για παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία, διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία,

Για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατά συρροή και συναυτουργία

Για απειλή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατά συρροή και συναυτουργία.

 

Οι «7» κατηγορούνται για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή τελεσθείσα υπό την επιβαρυντική περίσταση του αρ. 81α περ. ΑΕΔ.Β του ποινικού κώδικα ως ίσχυε προ της κατάργησής του

 

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, έπειτα και από διαδικτυακό κάλεσμα της δήθεν «Πατριωτικής Κίνησης» που διατηρούσε δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και οπαδούς μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα . Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους. 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίσθηκαν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τέλος, οι συλληφθέντες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται για τα αδικήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», «στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας» και «παράβαση του άρ. 23 παρ. 1.Α Ν.1539/38 από κοινού», όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 9 Μαΐου 2019, αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για τους Λέσβιους της Θεσσαλονίκης

Η Γενική Συνέλευση της Παλλεσβιακής Ένωσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 19 Μαΐου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ο «Αρίων Παλαιοκήπου» στο πλευρό των παιδιών της «Κυψέλης»

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος προσέφερε στο Κέντρο Διημέρευσης Αναπήρων τρόφιμα μακράς διαρκείας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πυθαγόρειο θεώρημα με μπίλιες… και πολλές, άλλες τέχνες

Κούκλες για την Ευρωπαϊκή Ενωση, και μια σειρά κατασκευές από το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μουσεία και ψυχική υγεία

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσαν την Τετάρτη 22 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου Τεριάντ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Αναζητώντας τον κρυσταλλικό χρόνο

Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών και του Πανεπιστημίου Τεχνών του Βερολίνου (UdK)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ένα απέραντο εργαστήρι για τις Σχολές Καλών Τεχνών το Μουσείο Σιγρίου

Με έμπνευση από το Απολιθωμένο Δάσος φοιτητές και φοιτήτριες από την Αθήνα και το Βερολίνο ετοιμάζουν την έκθεσή τους με τον Ερέσιο, γλύπτη Λουκά Λουκίδη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Βραβεύθηκε η Παναγιώτα Μιχαλακέλλη

Την ικανοποίηση του εκφράζει το ΕΠΑΛ Γέρας για την βράβευση της αποφοίτου του σχολείου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Με σπασμένα χέρια και λάμες ο τραυματίας στο τροχαίο του Καρά Τεπέ

Ο συμπολίτης μας τραυματίσθηκε σε ατύχημα που έγινε την Δευτέρα το πρωί καθώς η μοτοσικλέτα του συγκρούσθηκε με φορτηγάκι. Χειρουργήθηκε την Τρίτη και θα χρειαστούν τέσσερις μήνες για την αποκατάστασή του
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη πουλώντας... υαλοκαθαριστήρες

Στη Μυτιλήνη εντοπίστηκε από αστυνομικούς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένος ο Μουτζούρης από το Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν τις εργασίες τους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στο επίκεντρο η στοματική υγιεινή!

Ενημερωτική δράση από την 1η ΤΟΜΥ Λέσβου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εθελοντική αιμοδοσία στον Ευεργέτουλα

Στην αίθουσα εκδηλώσεων Ιππείου, στη Συκούντα και στο Κάτω Τρίτος