× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

Τέλος Μαΐου του 2024 συνεχίζεται η δίκη των 26 κατηγορουμένων για αδικήματα του 2018 που δίχασαν τη Λέσβο με θύματα πρόσφυγες και αστυνομικούς

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/4/2024

Αρνούνται τη συμμετοχή τους στο «πογκρόμ» της πλατείας Σαπφούς

Για τέλος Μαΐου και συγκεκριμένα για τις 27 του μηνός προσδιορίστηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η συνέχεια της δίκης με 26 κατηγορούμενους για τα όσα συνέβησαν τη νύχτα της 22 Απριλίου 2018 στην πλατεία Σαπφούς Μυτιλήνης και καταγγέλθηκαν ως πογκρόμ εναντίον προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στο δικαστήριο, το πρωί της Παρασκευής 20 Απριλίου ήταν 20 παρόντες, κάποιοι απόντες και κάποιοι εκπροσωπούμενοι από τους δικηγόρους τους. Ολοι, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, αρνούνται τη συμμετοχή τους στα επεισόδια.

Στην υποστήριξη υπεράσπισης της κατηγορίας ήταν οι δικηγόροι της Hias, Βασίλης Κερασιώτης και Ελλη Κριωνά Σαράντη, ενώ συνήγοροι υπεράσπισης ήταν ο Δημήτρης Καλλίας, ο Στρατής Ηλιογραμμένος, ο Ταξιάρχης Κουφέλος, η Μαριλού Χατζηκομνηνού, ο Παράσχος Σαμαράς και ο Παναγιώτης Καρκούλας εξ Αθηνών.

Ας σημειωθεί ότι αρκετοί κατηγορούμενοι δεν είχαν συνήγορο, ενώ δύο εξ αυτών, ο ένας πρώην στρατιωτικός, έθεταν ερωτήσεις στους δύο πρώτους μάρτυρες που κατέθεσαν, οι οποίοι ήταν αυτόπτες μάρτυρες στα γεγονότα από την πλευρά της αστυνομίας. Ωστόσο στις περισσότερες περιπτώσεις οι αστυνομικοί επικαλέστηκαν τα 6 χρόνια που πέρασαν από τα επεισόδια, ώστε να μη θυμούνται ποιος και αν κάποιος κατηγορούμενος έκανε κάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χρειάστηκε να τοποθετηθούν έξτρα καθίσματα για τους κατηγορούμενους, στους οποίους η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε ότι και η συμπεριφορά τους εντός της ακροαματικής διαδικασίας συνυπολογίζεται.

Μάλιστα τη διέκοψε (σ.σ. αρκετές φορές) ο Στρ. Ηλιογραμμένος για να «ομολογήσει» ότι εκείνος μιλούσε και όχι εκείνοι στο εδώλιο. Ο ίδιος υπέβαλε αντίρρηση στο να αναγνωστούν φωτογραφίες από τα επίμαχα γεγονότα, με το δικαστήριο να την απορρίπτει. Αλλά τόσο εκείνος όσο και άλλοι συνήγοροι υπεράσπισης επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με τα όσα συνέβησαν τον Απρίλιο του 2018. Κάποιοι μάλιστα δεν δίστασαν να αναφέρουν και «είδηση» που δεν ίσχυε, όπως ότι έγινε παρεμπόδιση της υποστολής της σημαίας ή ότι ήταν… 80 αντιεξουσιαστές και εκατοντάδες αλλοδαποί στην πλατεία κατά «αγανακτισμένων Ελλήνων».

Από τις ερωτήσεις του δικαστηρίου έγινε φανερή η απορία σήμερα, που είχε γεννηθεί και το 2018: γιατί δεν έγιναν συλλήψεις ή προσαγωγές εκείνων που επιτίθενται με πέτρες και άλλα αντικείμενα εκείνο το βράδυ, αφού τα επεισόδια ξεκίνησαν στις 9 και έληξαν στις 5 το πρωί της επόμενης ημέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Και ήταν μόνο η αρχή με δύο εξεταζόμενους μάρτυρες, από πλευράς Αστυνομίας. Η δίκη διεκόπη στις 4.30 το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου λόγω παρέλευσης ωραρίου. Στις 27 Μαϊου θα ακολουθήσουν και άλλοι μάρτυρες υποστήριξης πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ η υπόθεση συνεκδικάζεται μαζί με μία ακόμη που αφορά σε 7 κατηγορούμενους.

 Οι κατηγορίες

Ειδικότερα οι «26» κατηγορούνται για: διακεκριμένη περίπτωση αντίστασης κατά της Αρχής, κατά συναυτουργία, τελεσθείσα από πρόσωπα που φέρουν αντικείμενα με τα οποία μπορεί να προκληθεί σωματική βλάβη και σε βάρος προσώπων που διέτρεξαν σοβαρό προσωπικό κίνδυνο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης περιουσίας, κατά συναυτουργία με αντικείμενο πράγμα που χρησιμεύει για κοινό όφελος τελεσθείσα με φωτιά,

Για παράνομη κατοχή και χρήση κροτίδων και φωτοβολίδων κατά συναυτουργία, διατάραξη της κοινής ειρήνης κατά συναυτουργία,

Για εξύβριση με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατά συρροή και συναυτουργία

Για απειλή με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, κατά συρροή και συναυτουργία.

 

Οι «7» κατηγορούνται για απόπειρα βαριάς σωματικής βλάβης με ενδεχόμενο δόλο κατά συναυτουργία και κατά συρροή τελεσθείσα υπό την επιβαρυντική περίσταση του αρ. 81α περ. ΑΕΔ.Β του ποινικού κώδικα ως ίσχυε προ της κατάργησής του

 

Τα περιστατικά

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εποχής, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, έπειτα και από διαδικτυακό κάλεσμα της δήθεν «Πατριωτικής Κίνησης» που διατηρούσε δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και οπαδούς μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα . Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους. 

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίσθηκαν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών. Τέλος, οι συλληφθέντες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται για τα αδικήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», «στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας» και «παράβαση του άρ. 23 παρ. 1.Α Ν.1539/38 από κοινού», όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 9 Μαΐου 2019, αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα από την Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου στην απεργιακή συγκέντρωση

Στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, στις 11 το πρωί δίνουν ραντεβού τα μέλη της Επιτροπής Ειρήνης Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Ν.Τ. Λέσβου της ΑΔΕΔΥ: Την Πρωτομαγιά στην Πλατεία Σαπφούς

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του δημοσίου τομέα να συμμετάσχουν στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης απευθύνει το Νομαρχιακή Τμήμα Λέσβου της ΑΔΕΔΥ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

E‑twinning και Ολυμπιακοί Αγώνες στο 1ο και 2ο Νηπιαγωγείο Καλλονής

Το πρόγραμμα έδωσε στα παιδιά πολλαπλές εμπειρίες μάθησης, μέσα από βιωματικές δράσεις και παιχνίδια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν την Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ

Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών εργαζομένων και ολοκλήρωση του Οργανογράμματος του ΕΚΑΒ διεκδικούν οι εργαζόμενοι
ΥΓΕΙΑ

Τρίωρη στάση εργασίας για τους εργαζόμενους στα Κέντρα Υγείας Λέσβου

Προκειμένου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Στα χρώματα των αυτοάνοσων νοσημάτων το Δημαρχείο Μυτιλήνης

Εκδηλώσεις για την παγκόσμια ημέρα ανοσολογίας και την παγκόσμια ημέρα Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι Οδηγοί της Μυτιλήνης, γιορτάζουν τα 75 τους χρόνια

Το Τοπικό Τμήμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού εξέδωσε ανακοίνωση για την επέτειο ίδρυσής τους
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Λέσβος έγραψε «Έπος» στη Χίο

Γράφει η ομάδα ΕΥ ΖΗΝ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη καταζητούμενος της Ευρώπης

Διώκεται για διακίνηση ναρκωτικών και ψυχότροπων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου