× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία άξια να αγαπηθούν γιατί βοηθούν στην αυτοβελτίωση και αυτογνωσία μας

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 6/4/2024

Βιβλία άξια να αγαπηθούν γιατί βοηθούν στην αυτοβελτίωση και αυτογνωσία μας

Ευτυχία είναι… της Ευτυχίας Βαρσαμή, σε εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, από τις εκδόσεις Ψυχογιός, για παιδιά από 5 ετών. Κάθε παιδί νιώθει ευτυχία για διαφορετικούς λόγους! Ένα είναι σίγουρο ότι, όλα δικαιούνται να είναι ευτυχισμένα! Το βιβλίο συνοδεύεται από σημείωμα προς τους γονείς! Από αυτό το σημείωμα, σας μεταφέρω την φράση του Έριχ Φρομ, «Οι περισσότερες μητέρες είναι ικανές να δώσουν γάλα, λίγες όμως είναι ικανές να δώσουν μέλι».
Περιγραφή: Το βιβλίο είναι σκληρόδετο και περιποιημένο.Τι είναι άραγε η ευτυχία για σένα; Το να βλέπεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα;Σε αυτό το βιβλίο, τα παιδιά μας λένε πότε νιώθουν χαρά και ευτυχία. Και ξέρεις πότε συμβαίνει αυτό; Όταν εσύ, ο γονιός, είσαι χαρούμενος, γεμάτος, υγιής, γελαστός και ικανοποιημένος. Η χαρά των παιδιών σου πηγάζει από τη δική σου στιγμή ευτυχίας: το ζεστό μπάνιο σου, τη βόλτα σου, τη στιγμή που ακούς το αγαπημένο σου τραγούδι….Αν, λοιπόν, ευτυχία για εσένα είναι η ευτυχία του παιδιού σου, τότε δες βαθιά μέσα σου, βρες τη δική σου στιγμή ευτυχίας, ανάπνευσε… και θα δεις το παιδί σου ευτυχισμένο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

25 Πράξεις καλοσύνης για να κάνουμε τον κόσμο καλύτερο, ένα υπέροχο βιβλίο, για παιδιά από 3 ετών. Από τις εκδόσεις Μίνωας. Όλοι μπορούμε να βοηθάμε, να κάνουμε καθημερινά την ζωή των ανθρώπων γύρω μας καλύτερη. «Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθάμε». Ακόμα και τα παιδιά! Όπως λέει και η συγγραφέας του Έρικα Χάρισον, «Όταν βοηθάμε νιώθουμε χαρά!». Την μετάφραση έχει κάνει η Κωνσταντίνα Γιαννουράκου. Αναζητήστε το!
Περιγραφή: Σκληρόδετο και πολύχρωμο και φωτεινό βιβλίο.
Όταν φροντίζουμε τους εαυτούς μας, βοηθάμε ταυτόχρονα και τους
γύρω μας, γι΄ αυτό νιώθουμε όμορφα. Μάθε πώς μπορείς να κάνεις
τον κόσμο καλύτερο μέσα
από μικρές καθημερινές πράξεις!

Ο φοβητσιάρης γίγαντας, του Δημήτρη Μπογδάνου, σε εξαιρετική εικονογράφηση της Κατερίνας Βερούτσου, για παιδιά από 3 ετών, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, δυνατή ομάδα! Ο σοφός λαός μας, έχει μια παροιμία που μας λέει ‘’ Ο Γιάννης φοβάται το θεριό και το θεριό τον Γιάννη’’! Κάπως έτσι έχουν τα πράγματα και σε τούτο το παραμύθι! Ή και αλλιώς ‘’Οι δύο όψεις του νομίσματος’’! Δράση και αντίδραση! Μύθοι και αλήθειες! Ξέρετε τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται! Και όλα για κάποιο λόγο γίνονται! Το βιβλίο μας βοηθά να πούμε, για άλλη μια φορά: Ναι στην χαρά! Ναι στην αλληλεγγύη! Όχι στον φόβο για το άγνωστο! Θα μου άρεσε να δω την ιστορία διασκευασμένη στο θέατρο για παιδιά!
Περιγραφή: Σκληρόδετο. Υπέροχη παραμυθοιστορία.
Ο γίγαντας ήταν δυνατός, τρομερός, άγριος και πολύ θυμωμένος.
Όταν έβλεπε ανθρώπους, γινόταν έξαλλος, και φυσικά όλοι τον φοβόντουσαν.
Ποιος να το φανταζόταν όμως ότι και ο γίγαντας φοβόταν τους ανθρώπους;

Πως νίκησα τον νταή μου, ένα βιβλίο ξεχωριστό, που κατά την γνώμη μου αξίζει να διαβάσετε με το παιδί σας! Προτείνεται για παιδιά από 6 ετών! (Θα το διάβαζα και θα το συζητούσα και με λίγο μικρότερα παιδιά). Μιλά για τον εκφοβισμό, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, και μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά! Κείμενα: Niels Van Hove, εικόνες: Juliane Engelhardt, μετάφραση: Άννα Αργυράκη. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Άγκυρα! Το βιβλίο περιλαμβάνει χρήσιμες σημειώσεις για τους γονείς και συμβουλές! Η νούμερο ένα είναι «Όταν σε εκφοβίζουν, να το λες πάντα σε άτομο που εμπιστεύεσαι».
Περιγραφή: Σκληρόδετο, και ιδιαίτερο!
Μια εξαιρετική ιστορία εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα που βοηθάει για να ξεκινήσει μια συζήτηση για τον εκφοβισμό μεταξύ ενός ενήλικα και ενός παιδιού.
Η Αλίκη είναι ένα ευγενικό και χαρούμενο κορίτσι, αλλά κάτι τρομερό της συμβαίνει. Την εκφοβίζει κάποιος που νόμιζε ότι είναι φίλος της.
Το γεγονός αυτό την επηρεάζει τόσο έντονα, αλλά σύντομα, συνειδητοποιεί ότι βαθιά μέσα της είναι πιο δυνατή από τον νταή της.
Μια αληθινή ιστορία, για τον εκφοβισμό, που μπορεί να εμπνεύσει και εσένα…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Βιβλίο ενηλίκων:

ΕΑΜ ΛΕΣΒΟΥ Ηττημένοι Νικητές, του Δημήτρη Μάντζαρη. Ένας έξυπνος τίτλος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη επεξήγηση, για όσους γνωρίζουν έστω και στοιχειωδώς, την τραγική ιστορία του εμφυλίου, στη μεταπολεμική Ελλάδα. Ένα βιβλίο που πρόσφατα κυκλοφόρησε και που αποτελεί την εμπλουτισμένη μορφή της διατριβής του συγγραφέα. To βιβλίο θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 8 Απριλίου στις 7 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη. Ξεφυλλίζοντας το, σκέφτομαι πόσο θα ήθελα να ζούσε ο παππούς μου και να του το χάριζα.
Περιγραφή: Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου διερευνούνται οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, που διαμορφώθηκαν στη Λέσβο στη διάρκεια της κρίσιμης δεκαετίας 1940-1949 και τις επιπτώσεις που είχαν στη ζωή των κατοίκων της. Η περίοδος πραγμάτευσης ξεκινά από το Μεσοπόλεμο και επικεντρώνεται στην Κατοχή, την Απελευθέρωση και το πέρασμα στον εμφύλιο πόλεμο, ενώ το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου πραγματεύεται τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στο νησί την πρώτη περίοδο μετά τον Εμφύλιο. Η μελέτη επικεντρώνεται στις πολιτικοκοινωνικές διεργασίες που διαμόρφωσαν ένα ρωμαλέο αριστερό κίνημα, που εμφανίζεται στη Λέσβο την περίοδο του Μεσοπολέμου και κορυφώνεται τα δύο τελευταία χρόνια της Κατοχής (1943-1944). Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώνεται στην συγκρότηση της «Οργάνωσης» ως προπομπός του ΕΑΜ στη διάρκεια της Κατοχής, τη μεγάλη μαζικοποίησή της, ιδιαίτερα το 1944, την ανάδειξή της ως μοναδικής πατριωτικής-εθνικής δύναμης ευθύνης στο νησί και την ανάδυσή της στην τοπική εξουσία αμέσως μετά την Απελευθέρωση. Το βιβλίο διερευνά τα χαρακτηριστικά της εξουσίας του ΕΑΜ στη Λέσβο, και εστιάζει στις ιδιαιτερότητές της σε σχέση με τη δράση της οργάνωσης την ίδια περίοδο, στα γειτονικά νησιά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η οπτική του έχει ακριβώς ως άξονα τις δυναμικές που ανέπτυξε η Αριστερά την τετραετία 1943-1946, δυναμικές που την ανέδειξαν στα μάτια του λεσβιακού λαού ως μια υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, που ακόμα και σε ταραγμένες πολιτικά περιόδους, όπως η περίοδος των Δεκεμβριανών ή του Εμφυλίου, δεν προέβη σε ακρότητες, αλλά επεδίωξε εν τοις πράγμασι την εθνική συνεννόηση. Με βάση την προσέγγιση αυτή, διερευνώνται οι λόγοι για τους οποίους ειδικά στη Λέσβο η Αριστερά δεν έχασε ποτέ τη δυναμική που απέκτησε την τετραετία 1943-1946 ακόμα και μετά τον Εμφύλιο, τις επόμενες δεκαετίες του 20ου αιώνα.

*Η Δρ. Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ