× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Επιστημονικές συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος

«Ο οικολογικός και κοινωνικός ρόλος των περιοχών Natura. Από το δάσος της Δαδιάς στον κόλπο της Καλλονής»

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 1/4/2024

Επιστημονικές συναντήσεις με το Τμήμα Περιβάλλοντος

Στα πλαίσια των «Επιστημονικών Συναντήσεων με το Τμήμα Περιβάλλοντος», το Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, σας προσκαλεί στη Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: “Ο οικολογικός και κοινωνικός ρόλος των περιοχών Natura. Από το δάσος της Δαδιάς στον κόλπο της Καλλονής" που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Απριλίου 2023, 10:00 – 12:00 στην Αίθουσα Γ’ του Τμήματος Γεωγραφίας στον Λόφο του Πανεπιστημίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η εκδήλωση είναι ανοικτή στο κοινό ενώ είναι δυνατή και η διαδικτυακή παρακολούθηση σε ζωντανό χρόνο μέσω του συνδέσμου: https://youtube.com/live/ZQqEmk4wRJE

Προσκεκλημένοι Ομιλητές

• Τριαντάφυλλος Ακριώτης, Επίκουρος Καθηγητής Οικολογίας Σπονδυλόζωων, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
• Παναγιώτης Δημητρακόπουλος, Καθηγητής Λειτουργικής Οικολογίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου,
• Θεοδώρα Σκαρτσή, Δασολόγος, Εταιρεία Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.Θα συντονίσει ο Επίκουρος Καθηγητής Εξελικτικής Βιολογίας της Διατήρησης Κωνσταντίνος Θεοδώρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή

Η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική κρίση αποτελούν δύο αλληλένδετα παγκόσμια περιβαλλοντικά προβλήματα με σημαντικό αντίκτυπο στην ευημερία των ανθρωπίνων κοινωνιών.

Ο σχεδιασμός ενός δικτύου προστατευόμενων περιοχών, που εκτείνονται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι γνωστές ως Natura, αποτελεί μια συντονισμένη προσπάθεια προστασίας των απειλούμενων ειδών και της διατήρησης σημαντικών για το οικοσύστημα αλλά και τον άνθρωπο διεργασιών, όπως η ρύθμιση του κλίματος, η επικονίαση ή η προστασία από τις πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα, οι περιοχές Natura καλύπτουν το 27% της χερσαίας και το 19% της θαλάσσιας επιφάνειας της χώρας όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 18% και 9% αντίστοιχα, ενδεικτικό της πλούσιας βιοποικιλότητας της χώρας μας.

Παρά τον σημαντικό τους ρόλο, οι περιοχές Natura παραμένουν μέχρι σήμερα αμφιλεγόμενες καθώς από μια μεγάλη μερίδα των τοπικών κοινωνιών θεωρούνται τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη ενώ και η αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία ήταν διαχρονικά από αμήχανη ως εχθρική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, δύο δεκαετίες μετά τη θεσμοθέτησή τους, το καθεστώς προστασίας τους να παραμένει ασαφές και η αποτελεσματικότητά τους αμφισβητούμενη.

Στη συζήτησή μας, θα διερευνήσουμε τη σημασία των προστατευόμενων περιοχών και τις προκλήσεις στη διαχείριση τους ώστε να επιτελέσουν τον ρόλο τους στη διατήρηση των ειδών και την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής αλλά και να συμβάλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών μας.

Με τη βοήθεια της προσκεκλημένης μας ομιλήτριας, κας Σκαρτσή, θα αναλύσουμε την περίπτωση του δάσους της Δαδιάς - μιας εμβληματικής προστατευόμενης περιοχής της χώρας μας, κατοικίας μεταξύ άλλων του μοναδικού πληθυσμού μαυρόγυπα στα Βαλκάνια, που πήρε δημοσιότητα λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών - προσπαθώντας να αντλήσουμε διδάγματα χρήσιμα για την προστασία του φυσικού πλούτου της χώρας γενικά και της Λέσβου ειδικότερα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εκπτώσεις σε αναπληρωτές εκπαιδευτικούς

Χορηγούνται από ακτοπλοϊκές εταιρίες και την αεροπορική εταιρεία Sky Express για την μετάβαση των νεοδιόριστων αναπληρωτών εκπαιδευτικών στις περιοχές ανάληψης υπηρεσίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εθελοντική δράση μαθητών 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Μυτιλήνη

Πραγματοποίησαν εθελοντική δράση καθαρισμού στην περιοχή του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενημερώθηκαν για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Ημερίδα από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εβγαλε μαχαίρι και τον δάγκωσε...

Συνελήφθη 24χρονος στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

To Γενικό Λύκειο Αντισσας στη Χίο

Οι «μικροί πρέσβεις» του τουρισμού του Δ. Δυτικής Λέσβου κατάφεραν μέσα από τον δικό τους μαθητικό τουρισμό στη Χίο όχι μόνο να γνωρίσουν τις ομορφιές του νησιού αλλά και να προβάλλουν στους φοιτητές του Πανεπιστημίου τις ομορφιές της Δυτικής Λέσβου.
ΥΓΕΙΑ

Ιατρείο ρύθμισης βηματοδοτών στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Θα λειτουργεί κάθε δεύτερη Τετάρτη με έναρξη την Μεγάλη Τετάρτη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Βρεφικά πακέτα έλαβαν νέες μητέρες

Από την «Αποστολή» με τη χρηματοδότηση της Eurobank και τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ημέρα Καριέρας από τους Φοιτητές

Διοργάνωσαν Ημερίδα για δεύτερη χρονιά οι φοιτητικοί Σύλλογοι Κοινωνιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα ασθενοφόρα για το ΕΚΑΒ

Παραμένει προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Βορείου Αιγαίου ο Γιώργος Πλακωτάρης- Οι υπογραφές του Περιφερειάρχη, Κώστα Μουτζούρη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη ανήλικος για ναρκωτικά

Βρέθηκαν στην κατοχή του χάπια και χασίς, στη Μυτιλήνη
ΥΓΕΙΑ

Εκπαίδευση για την πυρασφάλεια στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Σε συνεργασία με την Πυροσβεστική
ΔΡΑΣΕΙΣ

Να... γεμίσουμε «το καλάθι της Αγάπης»!

Μετά την Καλλονή η δράση του Ερυθρού Σταυρού έρχεται στη Μυτιλήνη την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Απριλίου