× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Θεάτρου και Παιδικού Βιβλίου αλλά και των Αδέσποτων Ζώων

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 30/3/2024

Βιβλία με αφορμή την Παγκόσμια Ήμερα Θεάτρου και Παιδικού Βιβλίου αλλά και των Αδέσποτων Ζώων

Η Ειρήνη του Αριστοφάνη της Ιωάννας Μπαμπέτα, από την σειρά «Διαβάζω τους αρχαί-ους», και από τις εκδόσεις Μίνωας, εικονογράφηση Κώστας Θεοχάρης. Τι ωραία σειρά και τι ωραία μεταφορά για τα μικρά παιδιά, του αντιπολεμικού έργου το Αριστοφάνη. ( Ηλικίες 2-8). Αξίζει να γνωρίσετε όλη την σειρά! Το βιβλίο είναι σκληρόδετο.
Περιγραφή: Ο Τρυγαίος έχει μια καινούρια τρέλα. Θέλει να ταξιδέψει στους ουρανούς και να φτάσει στους θεούς, πάνω σε ένα σκαθάρι. Γεμάτος ανησυχία αναρωτιέται πού να είναι η Ειρήνη. Όταν φτάνει στο παλάτι των θεών, τον υποδέχεται ο Ερμής και τα νέα που του λέει είναι απογοητευτικά… Ο Αριστοφάνης είναι ένας από τους σπουδαιότερους αρχαίους κω-μωδιογράφους. Είχε ιδιαίτερη αίσθηση του χιούμορ και έγραψε πολλές κωμωδίες και σάτι-ρες. Η «Ειρήνη» είναι ένα αντιπολεμικό έργο με διαχρονική αξία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το δίλημμα του αυτοκράτορα, θεατρικό για παιδιά. Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ρά-πτης, οι συγγραφείς είναι θεατράνθρωποι, καθόλου τυχαίο που το κείμενο είναι τόσο ιδιαίτε-ρο. Η εικονογράφηση είναι του Βασίλη Σελιμά. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Ένα υπέροχο θέμα και κείμενο, μια αγαπημένη ιστορία, που έχουμε γνωρίσει από τον Άντερσεν. Το βιβλίο περιλαμβάνει δραστηριότητες. (Μαλακό εξώφυλλο, 78 σελίδες).
Περιγραφή: Ο αυτοκράτορας της Κίνας Τενγκ Του Τε είναι βαριά θλιμμένος και ο μόνος τρόπος για να ξαναγίνει χαρούμενος είναι να ακούσει το θεραπευτικό τραγούδι ενός σπάνιου μαγικού αηδονιού. Αυλικοί και υπηρέτες τρέχουν στα πέρατα της Κίνας, το βρίσκουν και το πείθουν να έρθει στο παλάτι για να σώσει τον αυτοκράτορά τους. Ο αυτοκράτορας όντως γίνεται καλά. Μια μέρα όμως ο αυτοκράτορας της Ιαπωνίας του στέλνει για δώρο ένα μηχα-νικό αηδόνι που τραγουδάει το ίδιο καλά με το δικό του. Το μηχανικό αηδόνι αν και δεν νιώ-θει αληθινά συναισθήματα δεν κουράζεται και δεν βραχνιάζει ποτέ. Ο αυτοκράτορας είναι σε δίλημμα. Ποιο από τα δύο αηδόνια να κρατήσει; Το κείμενο βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν Ο Αυτοκράτορας και το Αηδόνι, το οποίο εξετάζει τη σχέση ενός μηχανικού και ενός πραγματικού αηδονιού με έναν άνθρωπο. Στις μέρες μας όλο και μεγαλύτερη είναι η συζήτηση για τον ρόλο που παίζει το διαδίκτυο στις ζωές όλων μας και ιδιαιτέρως στις ζωές των παιδιών. Το θέμα του παραμυθιού αποδεικνύεται προφητικό για την εποχή μας καθώς οι αναλογίες είναι ευδιάκριτες. Η αντίθεση ανάμεσα στον εικονικό και τον πραγματικό κόσμο είναι σήμερα αισθητή περισσότερο από ποτέ. Τα υπέρ και τα κατά της νέας κατάστασης που σχηματίζεται από τη στενότερη σχέση του ανθρώπου με την τεχνολογία είναι θέματα προς συζήτηση. Το Δίλημμα του Αυτοκράτορα διατηρεί τις βασικές δομές του μύθου και εστιάζει στη σύγκρουση που φέρνει η χρήση της νέας τεχνολογίας απέναντι στη φυσικότητα τού, μέχρι πρότινος, τρόπου ζωής των ανθρώπων. Δεν οδηγείται σε εύκολα συμπεράσματα και δεν απορρίπτει το ένα ή το άλλο μοντέλο ζωής. Στόχος του είναι να φω-τίσει με ευκρίνεια τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της κάθε κατάστασης, να προ-βληματίσει τους μικρούς θεατές και να ανοίξει μαζί τους έναν γόνιμο διάλογο, μέσα από αρ-κετή δόση χιούμορ άλλα και συγκίνησης.

Αδέσποτα, θεατρικό για παιδιά! Οι Φώτης Δούσος και Αλέξανδρος Ράπτης, συντροφιά με την Καλλίοπη Φύκαρη, έγραψαν αυτό το απολαυστικό θεατρικό έργο! Επέλεξα να σας το γνωρίσω στο σημερινό αφιέρωμα! Την εικονογράφηση του βιβλίου έχει κάνει ο Βασίλης Σε-λιμάς. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Δωδώνη. Αξίζει να το διαβάσετε, να ασχοληθείτε με τις δραστηριότητες που περιλαμβάνει, και γιατί όχι να το ανεβάσετε. (Μαλακό εξώφυλλο, 56 σελίδες, νέα κυκλοφορία).
Περιγραφή: Ο Δήμαρχος θέλει να ετοιμάσει την πόλη του ώστε να δεχτεί το βραβείο της πιο καθαρής πόλης από την μεγάλη επιτροπή των βραβείων. Μαζί με τον γραμματέα του κατα-στρώνουν το καλύτερο σχέδιο εξυγίανσης και καθαρισμού της πόλης. Το μόνο εμπόδιο στην τελειοποίηση του σχεδίου του είναι τα αδέσποτα της πόλης τα οποία άθελά τους την βρομί-ζουν. Τι συμβαίνει όταν τα αδέσποτα ζωάκια διεκδικούν τα δικαιώματά τους; Και πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν, όταν οι αρχές της πόλης αποφασίζουν να τα ξεφορτωθούν;

Μα άσε επιτέλους το βιβλίο! Της Αναστασίας Χριστοδούλου, σε εικονογράφηση Ναταλίας Καπατσούλια, από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Σας το φύλαγα για σήμερα! Αρχικά με τράβηξε ο τίτλος! Πόσες φορές έχουμε κάποιοι ακούσει αυτή τη φράση και πόσοι το αντίθετο! Το ξε-φύλισσα, μου άρεσε και η εικονογράφηση! Το διάβασα, μου άρεσε η θεματική και η γραφή. Όσο και γιατί τον ήρωα τον λένε Μάρκο, όπως τον παππού και τον μεσαίο μου γιό! Εδώ βέ-βαια η αγαπημένη σύμμαχος είναι η γιαγιά! Αχ! Αυτές οι γιαγιάδες! ( Ήταν πρόσφατα και η Παγκόσμια Ημέρα της Γιαγιάς). Για να δούμε θα τα καταφέρουν να πείσουν τους άλλους, που αγαπούν περισσότερο την τεχνολογία, για την μεγάλη αξία των βιβλίων. Τώρα εδώ του τα λέμε τα βιβλία τα μυρίζεις, τα χαϊδεύεις, τα παίρνεις αγκαλιά και συντροφιά όπου θες ακόμα και στο κρεβάτι, με τις όμορφες εικόνες και τις ιστορίες του! Διαβάστε το και εσείς με τα παιδιά σας! (Από 7 ετών). Εμείς εδώ στο νησί που έχουμε συχνά διακοπές ρεύματος, έχουμε έναν ακόμη λόγο να το ξεχωρίσουμε και να το διαβάσουμε! Ανακαλύψτε τον! Το βιβλίο έχει μαλακό εξώφυλλο και 43 σελίδες.
Περιγραφή: «Αχ, αυτά τα ΒΙΒΛΙΑ…» αναστενάζει η μαμά κάθε φορά που βλέπει τον Μάρκο αγκαλιά με ένα από αυτά. «Σου έχουν πάρει τα μυαλά! Μα άσ’ τα επιτέλους και παίξε με κανένα ηλεκτρονικό!»
Κάθε μέρα η ίδια ιστορία. Μικροί και μεγάλοι βρίσκονται κολλημένοι στις οθόνες, ενώ ο Μάρκος επιμένει να προτιμά τα βιβλία. Θα μπορέσει να αποδείξει την αξία τους; Θα κατα-φέρει άραγε ο μικρός ήρωας να κάνει τους ανθρώπους να αγαπήσουν τα βιβλία όπως παλιά; Μια μεγάλη βλάβη στη ΔΕΗ και η αγαπημένη του γιαγιά ίσως τον βοηθήσουν…
Μια ανατρεπτική ιστορία για την αξία των βιβλίων και τον μαγικό τους κόσμο.

Σκυλάκος και Κούταβος, μια νέα υπέροχη σειρά βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας, με ήρωες τον σκυλάκο και τον κούταβο και τα περιπέτειες τους. Κείμενα Κάριν Άπλγκεϊτ, γραμμένα με χιούμορ και με αντίστοιχη εικονογράφηση Τσάρλι Άλντερ, μετάφραση Σέβυ Σπυριδογι-αννάκη. Για μικρά παιδιά, για παιδιά που αρχίζουν να διαβάζουν μόνα τους. ( 5 ετών). Από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Αναζητήστε τα! Στην ίδια σειρά θα βρείτε τα «Σκυλάκος και Κούταβος σώζουν τον κόσμο», «Σκυλάκος και Κούταβος ψάχνουν το χουχούλιασμα». Σκληρόδετα και ωραία, 104 σελίδες .
Περιγραφή: Ο Σκυλάκος έχει συνηθίσει τα πράγματα στην οικογένειά του να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Του αρέσει η ρουτίνα. Η Γάτα όμως του λέει ότι έχει γίνει βαρετός. Όλα όμως αλλάζουν, όταν εμφανίζεται ο Κούταβος!Ο Κούταβος είναι παιχνιδιάρης και σκανταλιάρης. Κάνει το σπίτι άνω κάτω! Σύντομα, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι ο Κούταβος χρειάζεται λίγη εκπαίδευση, και έτσι τον στέλ-νουν στο σχολείο καλών τρόπων.
Όταν επιστρέφει, ο Κούταβος έχει αλλάξει. Πλέον δεν είναι ούτε άτσαλος ούτε κάνει σκα-νταλιές. Αλλά ο Σκυλάκος βλέπει ότι ο Κούταβος δεν είναι χαρούμενος, οπότε αποφασίζει να τον βοηθήσει και ανακαλύπτει ξανά τι σημαίνει να περνάς καλά.Το Σκυλάκος και Κούταβος εγκαινιάζει μια καινούρια τρυφερή σειρά από την αγαπημένη συγγραφέα Κάθριν Άπλγκεϊτ.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ