× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Διαρκές στίγμα για τη Λέσβο η Βάστρια

Παρέμβαση της Κίνησης Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο για τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/3/2024

Διαρκές στίγμα για τη Λέσβο η Βάστρια

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων η κίνηση «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο» τονίζει πως συνεχίζεται η κατασκευή «του στρατοπέδου στη Βάστρια» παρότι δεν έχουν ληφθεί οι νόμιμες άδειες και εγκρίσεις για την κατασκευή του. Επίσης αναφέρει σημειώνει «Δε δεχόμαστε να αποτελέσει η Βάστρια διαρκές στίγμα για το νησί μας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κίνησης αναφέρει:

«Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Μια ημέρα αφιερωμένη στον διαρκή και επίπονο αγώνα για την πάταξη του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των διακρίσεων φυλής, φύλου, θρησκεύματος και κάθε συμπεριφοράς διαχωρισμού των ανθρώπων σε σύνολα διαφορετικής αξίας. Παρά τις προόδους στην υπεράσπιση των αξιών της Αλληλεγγύης, της Ανεκτικότητας, της Ισότητας των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ύστερα από 80 χρόνια από την καθιέρωσή της, η μνημόνευση αυτής της ημέρας παραμένει επίκαιρη.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να μαστίζεται από το δηλητήριο του ρατσισμού και αρκετοί άνθρωποι συνεχίζουν να το γεύονται τόσο στην Ευρώπη όσο και στη χώρα μας. Ο αποπεμφθείς διοικητής της FRONTEX και τώρα υποψήφιος της άκρας δεξιάς στη Γαλλία (ναι, αυτός που είχε παρασημοφορήσει η ελληνική κυβέρνηση δια χειρός του κου. Μηταράκη) δήλωσε ότι κατέχει την τεχνογνωσία για την αποτροπή της «καταβύθισης» της Ευρώπης εξαιτίας του μεταναστευτικού. Όσοι παρακολουθούμε τις εξελίξεις, λοιπόν, δικαιούμαστε να θέτουμε το ερώτημα από πού προέκυψε και αν η καταβύθιση πάνω από 600 ψυχών στην Πύλο εντάσσεται σε αυτήν την τεχνογνωσία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες και μετανάστες, όσοι από αυτούς κατορθώνουν με χίλια βάσανα να εισέλθουν στη χώρα, εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται ως όντα κατώτερης αξίας. Επ’ αυτής της συνθήκης επενδύει και η κυβέρνηση, αφού στη Λέσβο συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του στρατοπέδου στη Βάστρια παρά την απουσία των νόμιμων εγκρίσεων.

Στη Συνύπαρξη αντιλαμβανόμαστε πλήρως τις συνθήκες που οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπους στον ξεριζωμό και επιλέγουμε να επιρρίπτουμε ευθύνες, όχι στους συνανθρώπους μας, αλλά στις πολιτικές.

Δε δεχόμαστε να αποτελέσει η Βάστρια διαρκές στίγμα για το νησί μας και αποδοκιμάζουμε τις λίγες εκδηλώσεις βίαιων συμπεριφορών στο πρόσφατο παρελθόν, οι οποίες αμαύρωσαν το συλλογικό ήθος και τον πολιτισμό μας. Χαιρετίζουμε τους χιλιάδες κατοίκους της Λέσβου που όλα αυτά τα χρόνια έχουν επιδείξει μεγάλη ευαισθησία, ανθρωπιά, ανοχή και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας  - πρόσφυγες και μετανάστες - και είναι υπέρ της ειρηνικής διαχείρισης του ζητήματος.

Ευχαριστούμε τους συμπολίτες μας που με την ηθική και υλική υποστήριξη προς τη Συνύπαρξη συμβάλλουν ενεργά στη δράση μας και βοηθούν να μεγιστοποιούμε τις μικρές μας προσπάθειες για ένα καλύτερο και πιο ανθρώπινο αύριο».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα σε κινητοποίηση από την Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών

Την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 11:00 το πρωί στο κτίριο του ΕΚΑΒ Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Μυτιλήνης στη νότια Πελοπόννησο

Στο πλαίσιο περιβαλλοντικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται στο σχολείο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση