× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Στηρίζουν τους 49 φοιτητές που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ

Να απαλλαγούν από όλες τις κατηγορίες που τους βαρύνουν ζητά ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/3/2024

Στηρίζουν τους 49 φοιτητές που συνελήφθησαν στο ΑΠΘ
' χρόνος ανάγνωσης

Την στήριξη του προς του 49 φοιτητές και φοιτήτριες που συνελήφθησαν από την Αστυνομία στο κατά την επέμβαση της στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης εκφράζει με απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Συμβούλιο του ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

«Λίγες ημέρες μετά τη ψήφιση του νέου νόμου για τα ιδιωτικά ΑΕΙ, δυνάμεις καταστολής εισέβαλαν στο κτίριο της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Οι αστυνομικές δυνάμεις προέβησαν σε προσαγωγές 49 συνολικά φοιτητριών και φοιτητών, που πραγματοποιούσαν εικαστικά δρώμενα στον προαύλιο χώρο της Σχολής, προσαγωγές που αργότερα μετατράπηκαν σε συλλήψεις με την κατηγορία διατάραξης λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας. Η επέμβαση των δυνάμεων καταστολής έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των Πρυτανικών Αρχών του ΑΠΘ, ενώ οι προσαγωγές πραγματοποιήθηκαν χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε συνθήκες πρωτόγνωρης αγριότητας με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες δεμένους πισθάγκωνα, σύμφωνα με συναδέλφους που ήταν αυτόπτες μάρτυρες. Τα 49 άτομα κρατήθηκαν στην Ασφάλεια Θεσσαλονίκης για δύο συνεχόμενες ημέρες σε άθλιες συνθήκες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν είναι πρωτόγνωρη η τακτική της κυβέρνησης, να χρησιμοποιεί τις κατασταλτικές δυνάμεις ενάντια στους φοιτητές και τις φοιτήτριες όταν αυτοί αγωνίζονται ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι έχει γίνει κανόνας πλέον! Μετά το φοιτητικό κίνημα που αναπτύχθηκε τους τελευταίους δύο μήνες με τη φωνή των φοιτητών να κατακλύζει όλη την Ελλάδα ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ, μετά τη συμπαράσταση που βρήκε ο αγώνας τους από μεγάλο μέρος του πληθυσμού, η κυβέρνηση ανέσυρε για μια ακόμη φορά το μέσο που γνωρίζει για να καταστέλλει αγώνες και αυτό είναι η συκοφάντηση. Συκοφαντούνται οι φοιτητές, ότι προβαίνουν σε εγκληματικές ενέργειες, με τα ΜΜΕ να συμμετέχουν ενεργά σ’ αυτήν την συκοφάντηση.

Η πραγματικότητα είναι, ότι το μόνο έγκλημα των φοιτητών είναι ο αγώνας που δίνουν ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών ΑΕΙ σήμερα. Προηγούμενα πάλι κατηγορούνταν για εγκληματικές ενέργειες όταν πάλευαν ενάντια στο Νόμο Κεραμέως και άλλη φορά όταν πάλευαν ενάντια στην πανεπιστημιακή αστυνομία. Όποτε οι φοιτητές εναντιώνονται στα κυβερνητικά σχέδια, τότε η κυβέρνηση τους εμφανίζει ως κακοποιά στοιχεία. Θεωρεί ότι η στοχοποίησή τους και η αστυνομική καταστολή θα τους τρομοκρατήσει. Ταυτόχρονα σήμερα στην άσκηση τρομοκρατίας ζητείται και η ενεργοποίηση των πειθαρχικών συμβουλίων του Νόμου Κεραμέως, που φθάνουν μέχρι τις διαγραφές, κάτι που ζητήθηκε ήδη τον πρωθυπουργό της χώρας, πριν ακόμη αποφανθεί η δικαιοσύνη. Η τρομοκράτηση ήταν και παραμένει για την κυβέρνηση ένα εργαλείο για να καταστέλλει αγώνες. Η ιστορία έχει δείξει ότι οι αγώνες δεν καταστέλλονται ούτε με τη συκοφάντηση ούτε με την τρομοκράτηση και τον εκφοβισμό, ούτε με αστυνομικές επεμβάσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς από την μεριά μας συμπαραστεκόμαστε στους αγώνες των φοιτητών γιατί είναι και δικός μας αγώνας. Βρισκόμαστε στο πλάι τους γιατί ο ρόλος μας ως δάσκαλοι είναι να μην τρομοκρατούμε, αλλά να αφήνουμε μέσα στο πανεπιστήμιο να αναπτυχθούν ιδέες και αγώνες. Αγώνες για μια δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Ζητάμε την άμεση απαλλαγή των συλληφθέντων από τις κατηγορίες που τους έχουν απαγγελθεί. Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους γονείς των φοιτητών και φοιτητριών μας που διώκονται και βρισκόμαστε στο πλευρό τους».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό

Εκδήλωση το Σάββατο 7 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Elysion με παρουσίαση του κοινωνικού έργου της Οργάνωσης
Η «HELP» Λέσβου παρουσιάζει τον ετήσιο απολογισμό
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Φοιτήτριες και φοιτητές παρουσίασαν καινοτόμες προτάσεις για βιώσιμα νησιά-Νέες ιδέες για το μέλλον των νησιών από το Τμήμα Περιβάλλοντος
Όταν η πράσινη επιχειρηματικότητα γίνεται πράξη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών

Μέσω της μέσω της πλατφόρμας Zoom την Κυριακή 1η Φεβρουαρίου στις 7 το απόγευμα
Εκδήλωση για το Ασφαλιστικό ‑ Συνταξιοδοτικό από το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου το βράδυ στο αεροδρόμιο του νησιού
Συλληψη 17χρονου με πλαστό διαβατήριο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Συνολικά βεβαιώθηκαν 10 παραβάσεις
Εντατικοί έλεγχοι για κράνος στα νησιά του Βορείου Αιγαίου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας

Ο Σύλλογος πραγματοποιεί εκδήλωση την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Royal Olympic Hotel στις 11 το πρωί
Βασιλόπιτα για τους Παφλιώτες της Αθηνας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής

Συνεργασία Ομίλου Πειραιώς και Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Ευεργέτουλα
Ερχεται η γιορτή των υγροτόπων στην Αλυκή Καλλονής
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί μετά το άνοιγμα του Τριωδίου
Σε εορταστικό κλίμα η πίτα του «Σάτυρου» στην Αγιάσο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού

Για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη
Συλλυπητήριο μήνυμα του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
ΑΤΖΕΝΤΑ

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ

Την Κυριακή 1 Φεβρουαρίου στη Μυτιλήνη
Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της κόβει η ΑΔΕΛ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας

Θετική ανταπόκριση στην εκπαίδευση Πρώτων Βοηθειών Ψυχικής Υγείας από τον Ερυθρό Σταυρό
Όταν η γνώση γίνεται ασπίδα για την ψυχική ανθεκτικότητα της κοινωνίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη

Από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου και την Κοινότητα Μανταμάδου
Ψήφισμα τιμής και μνήμης για τον Παναγιώτη Παρασκευαΐδη