× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ολοένα και πιο απελπιστική η κατάσταση»

Έκκληση για τα νησιά από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2020

«Ολοένα και πιο απελπιστική η κατάσταση»
' χρόνος ανάγνωσης

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi απευθύνει έκκληση για «επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου. 

Οι συνθήκες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είναι τραγικά ανεπαρκείς και συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο που ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ο αριθμός των αφίξεων μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη σημείωσε καθοδική πορεία μετά την κρίση του 2015, όμως οι συνεχείς αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά και έχουν επιδεινώσει ιδιαίτερα μια ήδη χρόνια κατάσταση υπερπληθυσμού στα νησι»ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Grandi καλωσόρισε τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, ανάμεσα στις οποίες μια σειρά προτεραιοτήτων που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα: «Ωστόσο, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα χρειαστούν αναγκαστικά κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν πλήρως. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερσυνωστισμός, μέσω κινήσεων για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, όπου πρέπει να βρεθούν γρήγορα επιπλέον θέσεις υποδοχής».

«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χειμώνας πλέον επιδεινώνει περισσότερο τις δυσμενείς συνθήκες στα νησιά. Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ρεύμα και συχνά χωρίς καν νερό, ανάμεσα στα σκουπίδια και σε βρώμικες συνθήκες. Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι έγκυοι, οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι από τους μεγαλύτερους που μπορεί κανείς να δει σε προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως.

Δράση χρειάζεται και για να αντιμετωπισθούν οι κατανοητές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι κοινωνικές εντάσεις.

Και φυσικά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παρέχει ουσιαστική και συνεχή στήριξη στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών της, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι πόροι αυτοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι, το ίδιο και τα μέτρα επιμερισμού της ευθύνης, όπως η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Από τότε που έληξε το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να πάρουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:

-       Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

-       Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-       Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.

-       Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες  ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.

-       Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.

-       Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

«Να σταματήσει το Αιγαίο να είναι θάλασσα νεκρών»

Η Τομεακή Επιτροπή του ΚΚΕ καταγγέλλει τις πολιτικές ΕΕ και κυβέρνησης και ζητά να πάψει η Λέσβος να είναι «φυλακή ψυχών»
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η τέχνη γίνεται μάθημα στο Μουσείο Tériade

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Στα χνάρια του Tériade» ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και τη φαντασία των παιδιών
ΔΡΑΣΕΙΣ

Σε αναμονή λύσης για την πολεοδόμηση Βαρειάς – Ακρωτηρίου

Σε συνάντηση ο Υφυπουργός Ν. Ταγαράς, ο Γεν. Γραμματέας Π. Βαρελίδης, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Σ. Μανωλακέλλης και ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μοναδικό φύλλο της «Völkischer Beobachter» στο Μουσείο Τύπου

Στην ΕΣΗΕΠΗΝ το μοναδικό σωζόμενο φύλλο που καταγράφει την είσοδο των ναζιστικών στρατευμάτων στην Αθήνα
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Εντυπωσιασμένοι οι εντομολόγοι από το Απολιθωμένο Δάσος και το Γεωπάρκο Λέσβου

Ανακάλυψαν τη γεωλογική και οικολογική αξία του νησιού, σε μια επίσκεψη που άνοιξε νέους ορίζοντες συνεργασίας
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Μυτιλήνης τίμησε τους ήρωες του ’40

Με συγκίνηση και σεβασμό κατατέθηκε στεφάνι από τον πρόεδρο Παναγιώτη Λύμπου στο Ηρώο της Μυτιλήνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την 28η Οκτωβρίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στη Μυτιλήνη για ναρκωτικά, όπλα και ανιχνευτές μετάλλων

Η υπόθεση συνδέεται με τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιοτήτων
ΑΓΟΡΑ

Γλυκός τρόμος και χαμόγελα στο Halloween party του Ζαχαροπλαστείου Πανταζής

Το ζαχαροπλαστείο της Χρυσομαλλούσας πλημμύρισε από φαντασία, μουσική και... σοκολάτα, σε μια αποκριάτικη βραδιά γεμάτη χαρά για μικρούς και μεγάλους
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τιμητική βράβευση μαθητών και σχολείων του Δήμου Μυτιλήνης

Την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στην αίθουσα του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, με στόχο την επιβράβευση της προσπάθειας και της αριστείας
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ενεργή δράση για το περιβάλλον στη Λέσβο από τον Ερυθρό Σταυρό

Το Σάββατο 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε εθελοντική δράση για τον καθαρισμό τμήματος του δρόμου από Κεραμειά έως Αγιάσο
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αλληλεγγύη μέσω κινηματογράφου από τη Συνύπαρξη

Προβολή της ταινίας-ντοκιμαντέρ «A State of Passion» στη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Η Ανακύκλωση Αιγαίου ταξιδεύει στη Χίο και εμπνέει τους μικρούς μαθητές

Με δίκτυο 350 σημείων συλλογής μπαταριών και 30 για ηλεκτρικές συσκευές, η εταιρεία προωθεί έμπρακτα την περιβαλλοντική συνείδηση, μοιράζοντας στα σχολεία της Χίου το παραμύθι «Η περιπέτεια της Ανακύκλωσης» του Στάθη