× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ολοένα και πιο απελπιστική η κατάσταση»

Έκκληση για τα νησιά από τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/2/2020

«Ολοένα και πιο απελπιστική η κατάσταση»
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi απευθύνει έκκληση για «επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της ολοένα πιο απελπιστικής κατάστασης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στα κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου. 

Οι συνθήκες στις δομές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Κω και της Λέρου είναι τραγικά ανεπαρκείς και συνεχίζουν να επιδεινώνονται από τον περασμένο Νοέμβριο που ο Ύπατος Αρμοστής επισκέφθηκε την Ελλάδα. Ο αριθμός των αφίξεων μέσω της Μεσογείου στην Ευρώπη σημείωσε καθοδική πορεία μετά την κρίση του 2015, όμως οι συνεχείς αφίξεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά και έχουν επιδεινώσει ιδιαίτερα μια ήδη χρόνια κατάσταση υπερπληθυσμού στα νησι»ά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Grandi καλωσόρισε τις πρόσφατες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης να ανταποκριθεί στην κατάσταση αυτή, ανάμεσα στις οποίες μια σειρά προτεραιοτήτων που ανακοινώθηκαν αυτόν τον μήνα: «Ωστόσο, τα σχεδιαζόμενα μέτρα θα χρειαστούν αναγκαστικά κάποιο διάστημα για να υλοποιηθούν πλήρως. Υπάρχει άμεση ανάγκη για αποφασιστική δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο υπερσυνωστισμός, μέσω κινήσεων για τη μεταφορά μεγαλύτερου αριθμού αιτούντων άσυλο προς την ενδοχώρα, όπου πρέπει να βρεθούν γρήγορα επιπλέον θέσεις υποδοχής».

«Οι συνθήκες στα νησιά είναι σοκαριστικές και ντροπιαστικές», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi. «Η Ελλάδα, με τη στήριξη της Ευρώπης, χρειάζεται να δράσει τώρα για να αντιμετωπίσει μια μη βιώσιμη κατάσταση, ενώ τα πιο μακροπρόθεσμα μέτρα θα τίθενται σε εφαρμογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο χειμώνας πλέον επιδεινώνει περισσότερο τις δυσμενείς συνθήκες στα νησιά. Πολλοί άνθρωποι ζουν χωρίς ρεύμα και συχνά χωρίς καν νερό, ανάμεσα στα σκουπίδια και σε βρώμικες συνθήκες. Οι υπηρεσίες υγείας είναι ανεπαρκείς. Οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι πιο ευάλωτοι άνθρωποι, οι έγκυοι, οι μητέρες που έχουν γεννήσει πρόσφατα, οι ηλικιωμένοι και τα παιδιά είναι από τους μεγαλύτερους που μπορεί κανείς να δει σε προσφυγικές κρίσεις παγκοσμίως.

Δράση χρειάζεται και για να αντιμετωπισθούν οι κατανοητές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών που υποδέχονται πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να μην αυξηθούν περαιτέρω οι κοινωνικές εντάσεις.

Και φυσικά, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να αφεθεί μόνη της. Η Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.) παρέχει ουσιαστική και συνεχή στήριξη στην Ελλάδα μέσω της χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των οργανισμών της, όπως η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι πόροι αυτοί εξακολουθούν να είναι απαραίτητοι, το ίδιο και τα μέτρα επιμερισμού της ευθύνης, όπως η μετεγκατάσταση των ασυνόδευτων παιδιών και άλλων ευάλωτων ατόμων. Από τότε που έληξε το έκτακτο πρόγραμμα μετεγκατάστασης τον Σεπτέμβριο του 2017, λίγες μόνο ευρωπαϊκές χώρες έχουν δεσμευτεί να πάρουν αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες από την Ελλάδα στο πλαίσιο της μετεγκατάστασης ή να επιταχύνουν τις διαδικασίες οικογενειακής επανένωσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίσιμη κατάσταση στα νησιά, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει σήμερα έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση, την Ε.Ε. και τα ευρωπαϊκά κράτη:

-       Να μειώσουν άμεσα τον υπερσυνωστισμό και τους κινδύνους, εξασφαλίζοντας επιπλέον θέσεις υποδοχής στην ενδοχώρα για τουλάχιστον 20.000 ανθρώπους και μεταφέροντάς τους εκεί όσο τον δυνατόν γρηγορότερα.

-       Να βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης για όσους παραμένουν στα νησιά, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή νερού, εγκαταστάσεων υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

-       Να βοηθήσουν τα ασυνόδευτα παιδιά μέσω της μετεγκατάστασής τους αλλού στην Ευρώπη και μέσω της επανένωσης με τις οικογένειές τους.

-       Να διασφαλίσουν ότι οι διαδικασίες  ασύλου δε θα είναι μόνο ταχύτερες αλλά και δίκαιες και σωστές.

-       Να συμπεριλάβουν εγγυήσεις στην επικείμενη αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο και την εφαρμογή του.

-       Να επενδύσουν σε μακροπρόθεσμες λύσεις για όσους αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες, δίνοντάς τους την ευκαιρία να γίνουν αυτάρκεις.

Η Ύπατη Αρμοστεία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την Ελλάδα στην εύρεση λύσεων για να ανταποκριθεί στην περίπλοκη αυτή κατάσταση».

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου αποχαιρετά τον Γιάννη Κωνσταντέλλη

Με οδύνη για την απώλεια του φιλολόγου, ποιητή και δοκιμιογράφου από την Καλλονή, ο Σύνδεσμος αναφέρεται στην προσφορά του στην εκπαίδευση και τα γράμματα
Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Λέσβου αποχαιρετά τον Γιάννη Κωνσταντέλλη
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Συμβολικό κλείσιμο του ταμείου της φοιτητικής λέσχης στη Μυτιλήνη

Δράση της Πανσπουδαστικής για δωρεάν σίτιση όλων των φοιτητών και μέτρα στήριξης των σπουδών τους
Συμβολικό κλείσιμο του ταμείου της φοιτητικής λέσχης στη Μυτιλήνη
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου

Μαθητές γνώρισαν αθλήτριες και εκπροσώπους του ΣΕΓΑΣ ενόψει των 37ων Αιγαιοπελαγίτικων Αγώνων που θα πραγματοποιηθούν στο Μόλυβο
Η Σοφία Σακοράφα στα σχολεία της Δυτικής Λέσβου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Μαθήματα ετοιμότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές

Βιωματικά εκπαιδευτικά προγράμματα για μαθητές της Λέσβου από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μείωσης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές
Μαθήματα ετοιμότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περπατούν για την πρόληψη, τη στήριξη και την ελπίδα

Ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Λέσβου καλεί τους πολίτες σε συμβολικό περίπατο την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, από το Δημοτικό Θέατρο έως τα Τσαμάκια
Περπατούν για την πρόληψη, τη στήριξη και την ελπίδα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα

Αυτοψία από Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής - Προτείνεται απομάκρυνση ξύλινης πόρτας για να «μεγαλώσει» ο χώρος
Μια πόρτα λιγότερη για να «χωρέσουν» 26 μαθητές στα Πάμφιλα
ΔΡΑΣΕΙΣ

50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη

Η «ΜΥΤΙΛΗΝΗ 2026» φιλοξενείται στο Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο από τις 18 έως τις 25 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο και ειδική αναμνηστική σφραγίδα στα εγκαίνια
50χρόνια «Φιλοτελική Λέσβος» με μια έκθεση στη Μυτιλήνη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας

Εσπερινός την Τρίτη 13 Οκτωβρίου και Θεία Λειτουργία την Τετάρτη 14 Οκτωβρίου
Εορτάζει το εκκλησάκι του Αγίου Ιγνατίου στο παλαιό ΚΥΤ Μόριας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το Αυτόνομο Δίκτυο για την απεργία των εκπαιδευτικών

Η συνδικαλιστική παράταξη καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση της ΔΟΕ, με αιτήματα για μισθούς, συνθήκες εργασίας, ασφαλή σχολεία και αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης
Το Αυτόνομο Δίκτυο για την απεργία των εκπαιδευτικών
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε 24ωρη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου

Πανελλαδική κινητοποίηση της ΔΟΕ με φόντο τις ελλείψεις εκπαιδευτικών και τα προβλήματα στα σχολεία
Σε 24ωρη απεργία δάσκαλοι και νηπιαγωγοί στις 21 Οκτωβρίου
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο

Δωρεάν δράσεις ορνιθοπαρατήρησης για μικρούς και μεγάλους την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου στις Αλυκές Καλλονής
Η φθινοπωρινή μετανάστευση των πουλιών γίνεται γιορτή στη Λέσβο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Παναγιώτη Νανίδη ο νέος αλιευτικός κώδικας, το κόστος παραγωγής, το VMS και οι ζημιές από θαλάσσια θηλαστικά
Συνάντηση Κομνηνάκα με τους παράκτιους αλιείς πριν την κινητοποίηση