× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεν πρόλαβε να δει την εγγονή της...

H γιαγιά Λεϊλά διέφυγε το φλεγόμενο Κομπάνι και έφτασε στη Λέσβο, προχώρησε στην Αθήνα, αλλά δεν έφτασε ποτέ στη Γερμανία

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/2/2019

Δεν πρόλαβε να δει την εγγονή της...
UNHCR/Dalal Mawad

Ξεψύχησε η 112 ετών γιαγιά Λεϊλά που κατάφερε να ξεφύγει από το φλεγόμενο Κομπάνι της Συρίας, έφτασε στο ΚΥΤ Μόριας, αποχώρησε από τη Λέσβο, έφτασε στην Αθήνα, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην εγγονή της στη Γερμανία, η οποία ήταν ο μόνος λόγος για να βγάλει φτερά και να κάνει αυτό τεράστιο ταξίδι…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έφτασε με την οικογένειά της στις 7 Νοεμβρίου του 2017 στη Λέσβο, όπου έμεινε τέσσερις ημέρες στο ΚΥΤ Μόριας. «Η οικογένεια των συνολικά επτά ατόμων, που αντιστοιχούσαν σε τέσσερις διαφορετικές γενιές, προσπαθούσε να εξασφαλίσει κάποιο όχημα, ώστε να περιορίζονται τα χιλιόμετρα που έκαναν πεζή» είχαν δηλώσει για το ταξίδι τους μέχρι τη Λέσβο. Οι αρμόδιοι του ΚΥΤ Μόριας έκριναν άμεσα ότι πληρούσαν τα κριτήρια ευαλωτότητας –εν μέρει και λόγω της Λαϊλά– και μεταφέρθηκαν σε διαμέρισμα της Ηλιακτίδας στη Μυτιλήνη. Η Λεϊλά, πρόσφυγας από το Κομπάνι, έκλεισε ακριβώς 110 χρόνια ζωής τον Δεκέμβριο του 2017, τη μέρα, δηλαδή που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο στην Αθήνα με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας.

Έκτοτε έμενε σε διαμέρισμα του SolidarityNow στην Αθήνα, μαζί με την οικογένεια του γιου της, στο πλαίσιο του προγράμματος «Εστία» που υλοποιεί η Υ.Α. με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μόλις τον περασμένο Απρίλιο, η ελληνική υπηρεσία ασύλου έκανε δεκτό το αίτημά της, καθιστώντας την τη γηραιότερη πρόσφυγα της χώρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο μόνος λόγος για τον οποίο έφυγε η Λεϊλά από τη χώρα της σε τόσο μεγάλη ηλικία ήταν να συναντήσει ξανά την εγγονή της Nasrin, που μένει στη Γερμανία. Δεν τα κατάφερε, όμως…

«Με λύπη μας μάθαμε την είδηση του θανάτου της Layla, της γιαγιάς από το Κομπάνι και γηραιότερης πρόσφυγα της χώρας, που γνωρίσαμε μέσα από το πρόγραμμα ΕSTIA.

Δυστυχώς η Layla, παρά την αντοχή της στις δυσκολίες του ξεριζωμού της σε τέτοια ηλικία, δεν πρόλαβε να ξαναβρεθεί με την αγαπημένη της εγγονή, όπως ήλπιζε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τους χιλιάδες όμως ακόμα αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη, που ζουν χωρισμένοι από τις οικογένειές τους με μοναδικό τους όνειρο να ξαναβρεθούν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, η οικογενειακή ενότητα αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και η ανάγκη για αποτελεσματικές ρυθμίσεις για οικογενειακή επανένωση θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα» αναφέρει σε δήλωσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Τρόφιμα σε 1400 δικαιούχους από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Ξεκίνησε η διανομή τους στον χώρο του ΚΤΕΟ Λέσβου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Διαμαρτύρονται οι αστυνομικοί για τις περικοπές

Ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έδωσαν χαρά στα παιδιά της Κυψέλης

Επίσκεψη του Σμήνους Τοπικού Τμήματος Μυτιλήνης του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού στο ΜΚΔΗΦ ΑΜΕΑ Κυψέλη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Οι πανελλαδικές εξετάσεις με τα μάτια μαθητών και μαθητριών

Οι ανιχνευτές Μυτιλήνης Ι. Καρναβός, Μ. Αθηνιώτη, Δ. Νείρος, Κ. Γούναρης σε ρόλο δημοσιογράφων
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Τετάρτης ως τις 5 το πρωί της Πέμπτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν οι γιατροί του ΕΣΥ στη Λέσβο την Πρωτομαγιά

Η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου καλεί σε συμμετοχή στην απεργία που έχει προκηρύξει η ΟΕΝΓΕ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

212 συμμετοχές στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής

Δείτε εδώ τα ονόματα των διακριθέντων μαθητών
ΥΓΕΙΑ

Καταγγέλλουν τον Γεωργιάδη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Αντί συνάντηση με τον υπουργό βρήκαμε μπροστά μας την Αστυνομία αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Εγκατάλειψη θύματος σε τροχαίο

Η Αστυνομία της Μυτιλήνης αναζητά το δράστη
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για κροτίδες στην Γέρα

Κατασχέθηκαν 144 φωτοβολίδες που προορίζονταν για πώληση