× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Με κατηγορούν ως ρατσίστρια, ενώ κάηκαν τόσες περιουσίες!»

Την ενοχή του κατηγορουμένου πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου- Παρολίγον... σύλληψη δημοσιογράφου που κατέγραφε τη δίκη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/3/2024

«Με κατηγορούν ως ρατσίστρια, ενώ κάηκαν τόσες περιουσίες!»
φωτογραφία αρχείου, Σεπτέμβριος 2020
' χρόνος ανάγνωσης

Εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 για τρίτη ημέρα σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου ο εμπρησμός του καταυλισμού της Μόριας που καταστράφηκε ολοσχερώς τον Σεπτέμβριο του 2020 με τις εντάσεις να οξύνονται.

Πάνω από μία ώρα διήρκησε η πρόταση της Εισαγγελέα έδρας, Αμαλίας Καζαμπάκα για το ότι ο κατηγορούμενος σε πρώτο βαθμό με 10 χρόνια φυλάκισης για εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη 3,5 χρόνια είναι πράγματι ένοχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα άλλα η κ. Καζαμπάκα επισήμανε ότι έμαθε από τους υπαλλήλους του δικαστηρίου ότι την κατηγορούν ως ρατσίστρια και ανέφερε ότι εργάζονταν έως τις 3 το πρωί, και ότι δεν τις επισκέπτεται, αλλά ρωτά τους συνηγόρους υπεράσπισης: «Αυτοί οι άνθρωποι που καταστράφηκαν οι ιδιοκτησίες τους γιατί δεν είναι οι καημένοι; Αυτοί είναι οι καημένοι!». Είχε αναφερθεί προηγουμένως εκτενώς στους μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν ότι καταστράφηκαν ελαιοκτήματά τους, όπως και η αποθήκη Λεοντή που παρουσίασε ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα σε σχέση με την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας, εξαιτίας της φήμης που κυκλοφορούσε ότι θα περιφραχτεί ο χώρος, στηριζόμενη σε κάποιες καταθέσεις. Πρόσθεσε ότι το προφίλ του κατηγορούμενου ως πρόσφυγα καταπονημένου που προέβαλλαν κάποιοι μάρτυρες δεν ευσταθεί και ότι ο ίδιος θα μπορούσε να εκδώσει διαβατήριο από το Αφγανιστάν και να μεταβεί νόμιμα στο Ιράν για να παραμείνει, αφού μιλά και τη γλώσσα της χώρας, και όχι παράνομα να έρθει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι και χτες, Πέμπτη στις δηλώσεις της στο «Ν» η συνήγορος υπεράσπισης, Βίκυ Αγγελίδου είχε πει ότι ως 30 χρόνια δικηγόρος δεν έχει συναντήσει τόσο ρατσιστικό λόγο από εισαγγελέα. Επίσης το ίδιο βράδυ το ΜέΡΑ25 σε ανάρτησή του ανέφερε: «Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Μυτιλήνης ξετυλίγεται όλος ο δομικός ρατσισμός που διαπνέει την ελληνική δικαιοσύνη. Το θεμελιώδες δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καταπατάται.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους μάχονται για την υπεράσπιση του δικαίου και του στοιχειώδους ανθρωπισμού, ενάντια στις εγχώριες κι ευρωπαϊκές πολιτικές που τα ισοπεδώνουν».

Και παραλίγο σύλληψη δημοσιογράφου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την έναρξη της δίκης την πρώτη ημέρα, ο συνάδελφος από την ηλεκτρονική σελίδα Omnia Tv, Λουκάς Σταμέλλος καταγράφει τη δίκη μεταδίδοντάς τη στα κοινωνικά δίκτυα, γράφοντας στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του.

Αυτό φαίνεται να μεταφέρθηκε στην έδρα και την Εισαγγελέα η οποία φώναξε «Να συλληφθεί» με τους αστυνομικούς να τον πλησιάζουν, και τον υπάλληλο του δικαστηρίου να φωνάζει. Ωστόσο, ο Λουκάς Σταμέλλος επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα εξηγώντας ότι καταγράφει στην πρώτη σειρά τη δίκη από την πρώτη μέρα για το Μέσο που εργάζεται και η πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η γραπτή μεταφορά, χωρίς ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση επιτρέπεται.

«Προκαλεί εντύπωση ότι η Εισαγγελέας ντρέπεται να καταγράφονται αυτά που λέει στην αγόρευσή της», σχολίασε ο συνάδελφος στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως το συμβάν του συναδέλφου δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους τοπικούς συναδέλφους, που έχουν μείνει στην εποχή του χαρτιού για να κάνουν ρεπορτάζ και πλέον διασαφηνίστηκε ότι μπορούν να γράφουν με το laptop τους.

Το δικαστήριο δέκοψε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και θα συνεχίσει με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τη διάσκεψή δικαστών και ενόρκων και την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο για τους Lesvos Runners

Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Δρομέων Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Χρώματα αλληλεγγύης από το 1ο ΕΠΑ.Λ. Μυτιλήνης στο Νοσοκομείο

Μαθητές του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών χάρισαν πίνακες ζωγραφικής, μεταμορφώνοντας τους χώρους του Νοσοκομείου σε σημεία ελπίδας και αισιοδοξίας
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τον Σπύρο Γαληνό

Δέκα χρόνια μετά, η στάση του τότε Δημάρχου Λέσβου παραμένει σύμβολο ανθρωπιάς και αλληλεγγύης
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σκηνές Φαρ Ουέστ στη Δυτική Λέσβο

Σύλληψη για άσκοπους πυροβολισμούς και απειλή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η «βροχή» προστίμων σε οδηγούς και συνεπιβάτες

Πάνω από 1.600 τροχονομικοί έλεγχοι σε μια εβδομάδα
ΓΕΥΣΗ

Γλυκιές γεύσεις με άρωμα φθινοπώρου στο 15ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης γνώρισαν το κυδώνι, έμαθαν τις ιδιότητές του και έφτιαξαν γλυκό του κουταλιού με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών
ΥΓΕΙΑ

Χειμερινό ωράριο στα φαρμακεία της Μυτιλήνης

Από 21 Οκτωβρίου αλλάζουν οι ώρες λειτουργίας
ΥΓΕΙΑ

Παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών για το «Αττικόν» και τη 2η ΥΠΕ

Η παράταξη σχολιάζει τα γεγονότα της 15ης Οκτωβρίου στο νοσοκομείο «Αττικόν» και εκφράζει αντίθεση στην πρόσφατη οδηγία του διοικητή της 2ης ΥΠΕ
ΥΓΕΙΑ

Στο έλεος της υποστελέχωσης το Κέντρο Υγείας Αντισσας

«Απάντηση σε μια μη απάντηση» χαρακτηρίζει το ΚΚΕ την τοποθέτηση της υφυπουργου Υγείας -Χωρίς παιδίατρο εδώ και 20 χρόνια, χωρίς εφημερεύοντες γιατρούς και με εξουθενωμένο προσωπικό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Λεσβιακές επιτυχίες στη Λίμνη Πλαστήρα για τον Ποδηλατικό Σύλλογο Λέσβου

Εντυπωσιακές επιδόσεις και βάθρα για τους αθλητές του συλλόγου σε έναν από τους πιο απαιτητικούς αγώνες της χρονιάς
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι «Επιμηλίδες» χαρτογραφούν τους χειροτέχνες της Μυτιλήνης

Μια πρωτοβουλία που ενώνει το παρελθόν με το παρόν της λεσβιακής δημιουργίας, προβάλλοντας τα εργαστήρια και τους τεχνίτες του νησιού