× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Με κατηγορούν ως ρατσίστρια, ενώ κάηκαν τόσες περιουσίες!»

Την ενοχή του κατηγορουμένου πρότεινε η εισαγγελέας του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Βορείου Αιγαίου- Παρολίγον... σύλληψη δημοσιογράφου που κατέγραφε τη δίκη

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 8/3/2024

«Με κατηγορούν ως ρατσίστρια, ενώ κάηκαν τόσες περιουσίες!»
φωτογραφία αρχείου, Σεπτέμβριος 2020
' χρόνος ανάγνωσης

Εκδικάζεται σήμερα, Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 για τρίτη ημέρα σε δεύτερο βαθμό, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Βορείου Αιγαίου ο εμπρησμός του καταυλισμού της Μόριας που καταστράφηκε ολοσχερώς τον Σεπτέμβριο του 2020 με τις εντάσεις να οξύνονται.

Πάνω από μία ώρα διήρκησε η πρόταση της Εισαγγελέα έδρας, Αμαλίας Καζαμπάκα για το ότι ο κατηγορούμενος σε πρώτο βαθμό με 10 χρόνια φυλάκισης για εμπρησμό από πρόθεση από κοινού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο και προκλήθηκε σημαντική βλάβη σε εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας, ο οποίος έχει εκτίσει ήδη 3,5 χρόνια είναι πράγματι ένοχος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάμεσα στα άλλα η κ. Καζαμπάκα επισήμανε ότι έμαθε από τους υπαλλήλους του δικαστηρίου ότι την κατηγορούν ως ρατσίστρια και ανέφερε ότι εργάζονταν έως τις 3 το πρωί, και ότι δεν τις επισκέπτεται, αλλά ρωτά τους συνηγόρους υπεράσπισης: «Αυτοί οι άνθρωποι που καταστράφηκαν οι ιδιοκτησίες τους γιατί δεν είναι οι καημένοι; Αυτοί είναι οι καημένοι!». Είχε αναφερθεί προηγουμένως εκτενώς στους μάρτυρες κατηγορίας που κατέθεσαν ότι καταστράφηκαν ελαιοκτήματά τους, όπως και η αποθήκη Λεοντή που παρουσίασε ζημιά ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Επίσης έκανε λόγο για οργανωμένο έγκλημα σε σχέση με την καταστροφή του ΚΥΤ Μόριας, εξαιτίας της φήμης που κυκλοφορούσε ότι θα περιφραχτεί ο χώρος, στηριζόμενη σε κάποιες καταθέσεις. Πρόσθεσε ότι το προφίλ του κατηγορούμενου ως πρόσφυγα καταπονημένου που προέβαλλαν κάποιοι μάρτυρες δεν ευσταθεί και ότι ο ίδιος θα μπορούσε να εκδώσει διαβατήριο από το Αφγανιστάν και να μεταβεί νόμιμα στο Ιράν για να παραμείνει, αφού μιλά και τη γλώσσα της χώρας, και όχι παράνομα να έρθει στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι και χτες, Πέμπτη στις δηλώσεις της στο «Ν» η συνήγορος υπεράσπισης, Βίκυ Αγγελίδου είχε πει ότι ως 30 χρόνια δικηγόρος δεν έχει συναντήσει τόσο ρατσιστικό λόγο από εισαγγελέα. Επίσης το ίδιο βράδυ το ΜέΡΑ25 σε ανάρτησή του ανέφερε: «Στο μικτό ορκωτό δικαστήριο της Μυτιλήνης ξετυλίγεται όλος ο δομικός ρατσισμός που διαπνέει την ελληνική δικαιοσύνη. Το θεμελιώδες δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, καταπατάται.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους μάχονται για την υπεράσπιση του δικαίου και του στοιχειώδους ανθρωπισμού, ενάντια στις εγχώριες κι ευρωπαϊκές πολιτικές που τα ισοπεδώνουν».

Και παραλίγο σύλληψη δημοσιογράφου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την έναρξη της δίκης την πρώτη ημέρα, ο συνάδελφος από την ηλεκτρονική σελίδα Omnia Tv, Λουκάς Σταμέλλος καταγράφει τη δίκη μεταδίδοντάς τη στα κοινωνικά δίκτυα, γράφοντας στον προσωπικό φορητό υπολογιστή του.

Αυτό φαίνεται να μεταφέρθηκε στην έδρα και την Εισαγγελέα η οποία φώναξε «Να συλληφθεί» με τους αστυνομικούς να τον πλησιάζουν, και τον υπάλληλο του δικαστηρίου να φωνάζει. Ωστόσο, ο Λουκάς Σταμέλλος επέδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα εξηγώντας ότι καταγράφει στην πρώτη σειρά τη δίκη από την πρώτη μέρα για το Μέσο που εργάζεται και η πρόεδρος του δικαστηρίου διευκρίνισε ότι η γραπτή μεταφορά, χωρίς ηχογράφηση και βιντεοσκόπηση επιτρέπεται.

«Προκαλεί εντύπωση ότι η Εισαγγελέας ντρέπεται να καταγράφονται αυτά που λέει στην αγόρευσή της», σχολίασε ο συνάδελφος στο «Ν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως το συμβάν του συναδέλφου δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους τοπικούς συναδέλφους, που έχουν μείνει στην εποχή του χαρτιού για να κάνουν ρεπορτάζ και πλέον διασαφηνίστηκε ότι μπορούν να γράφουν με το laptop τους.

Το δικαστήριο δέκοψε λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι και θα συνεχίσει με τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, τη διάσκεψή δικαστών και ενόρκων και την απόφαση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μαγική Χριστουγεννιάτικη γιορτή από τον Σύλλογο Γονέων Παναγιούδας

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου από τις 6.00 το απόγευμα ως τις 8.00 το βράδυ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της 16ης Δεκεμβρίου

Στην ανακοίνωση του ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης υπογραμμίζει την ανάγκη μαζικής συμμετοχής στην συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στα δικαστήρια της Μυτιλήνης στις 9 το πρωί
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι για την χρήση κράνους

Αισθητή η μείωση του παραβάσεων που καταγράφει η Αστυνομία
ΔΡΑΣΕΙΣ

Χριστουγεννιάτικη συναυλία... «ξανά στ’ς Αγιοί Θουδώρ’»

Λογοτεχνικά κείμενα – αναμνήσεις από τις γιορτές στην Πέργαμο και στα χωριά της και μαρτυρίες προσφύγων στη Λέσβο θα διαβάσουν ο Αργύρης Χατζημαλλής και η Φιλιώ Εγγλέζου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Χειροπέδες σε 18χρονο από την Καλλονή

Μετά από καταγγελία για απειλή με αιχμηρό αντικείμενο
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για επίθεση σκύλου

Κατηγορία για σωματική βλάβη από αμέλεια αντιμετωπίζει η ιδιοκτήτρια του
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ταξίδι γνώσης για το Εσπερινό ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στο «Νήσος Σάμος»

Εκπαιδευτική περιήγηση με επίκεντρο τη ναυσιπλοΐα και το επάγγελμα του Πλοιάρχου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Καταγγελία της ΕΣΗΕΠΗΝ για επίθεση με χημικά κατά δημοσιογράφων

Η επίθεση στρέφεται ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ανοίγει το Χριστουγεννιάτικο σπιτάκι της ΣΥΝ‑εξέλιξης στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης

Χειροποίητες δημιουργίες και γιορτινή διάθεση από 12 έως 18 Δεκεμβρίου
ΥΓΕΙΑ

Από το 2026 οι αιμοδοσίες θα πραγματοποιούνται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα

Συνεχίζεται η εθελοντική αιμοδοσία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Μυτιλήνης- Παρούσα η νέα διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας και ο διοικητής του «Βοστανείου»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Αλλαγή στο δρομολόγιο της Πανεπιστημιακής γραμμής για τη σίτιση φοιτητών

Στις 14:15 πλέον το δρομολόγιο, ώστε οι φοιτητές να προλαβαίνουν τη σίτιση
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο συνδικαλιστές για τη διαδήλωση της Βάστριας

Στο δικαστήριο ο πρόεδρος του ΠΕΚ και ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων – Αντίδραση για «αβάσιμες κατηγορίες»