× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο λιμάνι του Σιγρίου

Συμβολή στην ανάπτυξη της Λέσβου θα έχει η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλος – Σκιάθος – Σίγρι Λέσβου – Μεστά Χίου τόνισε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/2/2024

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο λιμάνι του Σιγρίου

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να παραδοθεί το λιμάνι του Σιγρίου, δήλωσε στο ρ/σ του «Ν» 99 FM ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός. Το έργο επρόκειτο να παραδοθεί στο τέλος του 2023, όμως δόθηκε μικρή χρονική παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών. Το λιμάνι του Σιγρίου μαζί με τον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου είναι πολύ σημαντικές υποδομές. Μέχρι σήμερα, η Λέσβος, είναι ένα από τα λίγα μεγάλα νησιά που διαθέτουν μόνο ένα λιμάνι που μπορεί να υποδεχθεί μεγάλα εμπορικά και επιβατικά πλοία. Παράλληλα το λιμάνι του Σιγρίου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου.
Ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Βόλο και Αλεξανδρούπολη
Ένας από τους μεγάλους στόχους στη διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τον Βόλο. Για την σύνδεση αυτή, σημείωσε ο κ. Τακτικός, υπάρχει ενδιαφέρον από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου,  την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου,  το Δήμο Δυτικής Λέσβου, το Δήμο Μυτιλήνης, το Δήμος Χίου, το Λιμενικό Ταμείο Χίου, το Επιμελητήριο Λέσβου, τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και φυσικά ο Σύλλογος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου. Στόχος είναι να μπει ένα πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο Βόλος – Σκιάθος - Σίγρι Λέσβου - Μεστά Χίου κι αν είναι εφικτό το πλοίο να προσεγγίσει και το λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο. Η πρόταση που έχει διαμορφωθεί προβλέπει η γραμμή αυτή να είναι επιδοτούμενη από το υπουργείο Ναυτιλίας.  Αναφερόμενος στην σκοπιμότητα αυτής της γραμμής, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, σημείωσε πως επιδιώκεται η σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Θεσσαλία, μια περιοχή στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση όσοι μετακινούνται οδικός από την κεντρική Ευρώπη προς την Ελλάδα. Καθώς υπάρχουν οι οδικοί άξονες που δίνουν εύκολη πρόσβαση στα λιμάνια της Ιταλίας, κι από εκεί τα οχήματα μεταφέρονται με πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο λιμάνι αυτό καταλήγει ο Εγνατία οδός η οποία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από την Θεσσαλία.
Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Τακτικός για την σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηριστικά ανέφερε: «από όσο περισσότερα σημεία μπορούμε να δεχθούμε κόσμο και εμπορεύματα είναι θετικό για την Λέσβο. Θέλουμε την ανάπτυξη, το νησί μας και το Βορειοανατολικό Αιγαίο».
Προετοιμασία για την τουριστική περίοδο
Ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει το φετινό καλοκαίρι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι διαχείριση των αφίξεων των πλοίων που συνδέουν τη Λέσβο με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα άλλα νησιά και τα πλοία που θα μεταφέρουν τουρίστες από και προς την Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τακτικός είπε: «Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, η Αστυνομία, η Ένωση τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων όπου συζητήσαμε το θέμα που θα αντιμετωπίσουμε με την προσέλευση των τουριστών από την Τουρκία. Συνεργαζόμενοι με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η πύλη Σέγκεν, χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, να μπουν πινακίδες, να γίνουν διαγραμμίσεις ώστε ο επισκέπτης όταν έρχεται να ξέρει που θα πηγαίνει. Διότι αυτή την στιγμή όταν βγαίνει κάποιος από το λιμάνι και δεν είναι Μυτιληνιός δεν ξέρει που θα πάει. Τα συζητήσαμε όλα αυτά και θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα για να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα». Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση από λιμάνι οχημάτων και κοντέινερ, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που παίρνει ο επισκέπτης.
Ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει το Λιμενικό Ταμείο προς τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων και των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι να αποφεύγεται η σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη των πλοίων από την Τουρκία στο λιμάνι, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός επιβατών και οχημάτων αλλά και των πλοίων. Από την πλευρά των πρακτόρων τονίσθηκε πως είναι θέμα ανταγωνισμού και δεν μπορεί να γίνει εύκολα η αλλαγή της ώρα άφιξης και αναχώρησης των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Μυτιλήνης από την Τουρκία.
Οι δεξαμενές του λιμανιού και το παλαιό κολυμβητήριο
Το κτήριο της ΕΑΣ Λέσβου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ώστε να αξιοποιηθεί. «Θα μπορούσε να το αγοράσει ο Δήμος, αλλά αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες» ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου σημείωσε πως έχουν γίνει πρώτες επαφές με το σημερινό Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου.
Το Λιμενικό Ταμείο, διεκδικεί την παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα αναγκαία έργα. Ακόμη στις προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καιρικές συνθήκες σε όλα τα λιμάνια της Λέσβου μικρά και μεγάλα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΧΩΡΙΑ

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία των σεισμόπληκτων της Βρίσας

Ανοιχτή επιστολή – έκκληση προς τον βουλευτής της Ν.Δ. Χαράλαμπο Αθανασίου και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από ένα αγανακτισμένο κάτοικο του χωριού
ΑΓΡΟΤΕΣ

Το «Ηφαίστειο Ανεμώτιας» ταξιδεύει... στην οινική αγορά της Αθήνας

Τα κρασιά του συνεταιριστικού οινοποιείου παρουσιάστηκαν σε εκπροσώπους γνωστών wine bar της Αθήνας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Λιμενάρχης Μυτιλήνης ο Δημήτρης Μάγειρας

Τοποθετήθηκε με απόφαση του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Σάμος

Θα αναχωρήσει το μεσημέρι του Σαββάτου 20 Απριλίου από Μυτιλήνη για Λήμνο και Καβάλα
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αγγλοι οι πρώτοι Ευρωπαίοι τουρίστες στη Λέσβο

Δείτε τι δήλωσαν για το νησί κατά την άφιξη τους στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης "Οδυσσέας Ελύτης"
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργιακή συγκέντρωση στην Καλλονή

Μήνυμα αντίστασης στις αντιλαϊκές πολιτικές έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και αγρότες
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έρχεται το πρώτο κρουαζιερόπλοιο στη Μυτιλήνη για το 2024

Δήλωση στην κάμερα του «Ν» του προέδρου της Ναυτιλιακών Πρακτόρων Παναγιώτη Χατζηκυριάκου
ΧΩΡΙΑ

Προς αντικατάσταση των φωτιστικών στα Πηγαδάκια

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το έργο
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Κασσελάκη στη Λέσβο

Στα πλαίσια της δεκαήμερης περιοδείας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στα νησιά του Αιγαίου