× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο λιμάνι του Σιγρίου

Συμβολή στην ανάπτυξη της Λέσβου θα έχει η ακτοπλοϊκή γραμμή Βόλος – Σκιάθος – Σίγρι Λέσβου – Μεστά Χίου τόνισε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 29/2/2024

Ολοκληρώνονται οι εργασίες στο λιμάνι του Σιγρίου

Την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου αναμένεται να παραδοθεί το λιμάνι του Σιγρίου, δήλωσε στο ρ/σ του «Ν» 99 FM ΣΤΟ ΝΗΣΙ και την εκπομπή «Το τεφτέρι του μανάβη» ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου Παναγιώτης Τακτικός. Το έργο επρόκειτο να παραδοθεί στο τέλος του 2023, όμως δόθηκε μικρή χρονική παράταση στην ολοκλήρωση των εργασιών. Το λιμάνι του Σιγρίου μαζί με τον οδικό άξονα Καλλονής – Σιγρίου είναι πολύ σημαντικές υποδομές. Μέχρι σήμερα, η Λέσβος, είναι ένα από τα λίγα μεγάλα νησιά που διαθέτουν μόνο ένα λιμάνι που μπορεί να υποδεχθεί μεγάλα εμπορικά και επιβατικά πλοία. Παράλληλα το λιμάνι του Σιγρίου, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου, μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της Δυτικής Λέσβου.
Ακτοπλοϊκές συνδέσεις με Βόλο και Αλεξανδρούπολη
Ένας από τους μεγάλους στόχους στη διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου είναι η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λέσβου με τον Βόλο. Για την σύνδεση αυτή, σημείωσε ο κ. Τακτικός, υπάρχει ενδιαφέρον από τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου,  την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο Λέσβου,  το Δήμο Δυτικής Λέσβου, το Δήμο Μυτιλήνης, το Δήμος Χίου, το Λιμενικό Ταμείο Χίου, το Επιμελητήριο Λέσβου, τον Εμπορικό Σύλλογο Μυτιλήνης και φυσικά ο Σύλλογος Τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων Λέσβου. Στόχος είναι να μπει ένα πλοίο που θα εκτελεί το δρομολόγιο Βόλος – Σκιάθος - Σίγρι Λέσβου - Μεστά Χίου κι αν είναι εφικτό το πλοίο να προσεγγίσει και το λιμάνι της Μύρινας στη Λήμνο. Η πρόταση που έχει διαμορφωθεί προβλέπει η γραμμή αυτή να είναι επιδοτούμενη από το υπουργείο Ναυτιλίας.  Αναφερόμενος στην σκοπιμότητα αυτής της γραμμής, ο πρόεδρος του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, σημείωσε πως επιδιώκεται η σύνδεση του Βορείου Αιγαίου με την Θεσσαλία, μια περιοχή στην οποία έχουν εύκολη πρόσβαση όσοι μετακινούνται οδικός από την κεντρική Ευρώπη προς την Ελλάδα. Καθώς υπάρχουν οι οδικοί άξονες που δίνουν εύκολη πρόσβαση στα λιμάνια της Ιταλίας, κι από εκεί τα οχήματα μεταφέρονται με πλοία στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Στο λιμάνι αυτό καταλήγει ο Εγνατία οδός η οποία είναι πολύ εύκολα προσβάσιμη από την Θεσσαλία.
Ιδιαίτερα θετικός ήταν ο κ. Τακτικός για την σύνδεση της Λέσβου με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χαρακτηριστικά ανέφερε: «από όσο περισσότερα σημεία μπορούμε να δεχθούμε κόσμο και εμπορεύματα είναι θετικό για την Λέσβο. Θέλουμε την ανάπτυξη, το νησί μας και το Βορειοανατολικό Αιγαίο».
Προετοιμασία για την τουριστική περίοδο
Ένα κρίσιμο ζήτημα που έχει να αντιμετωπίσει το φετινό καλοκαίρι το Διαδημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι διαχείριση των αφίξεων των πλοίων που συνδέουν τη Λέσβο με την ηπειρωτική Ελλάδα, τα άλλα νησιά και τα πλοία που θα μεταφέρουν τουρίστες από και προς την Τουρκία. Για το ζήτημα αυτό ο κ. Τακτικός είπε: «Την προηγούμενη εβδομάδα έγινε μια σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν το Λιμενικό Ταμείο, το Λιμεναρχείο, το Τελωνείο, η Αστυνομία, η Ένωση τουριστικών και Ναυτιλιακών Πρακτόρων όπου συζητήσαμε το θέμα που θα αντιμετωπίσουμε με την προσέλευση των τουριστών από την Τουρκία. Συνεργαζόμενοι με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει να εκσυγχρονιστεί η πύλη Σέγκεν, χρειάζεται να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις, να μπουν πινακίδες, να γίνουν διαγραμμίσεις ώστε ο επισκέπτης όταν έρχεται να ξέρει που θα πηγαίνει. Διότι αυτή την στιγμή όταν βγαίνει κάποιος από το λιμάνι και δεν είναι Μυτιληνιός δεν ξέρει που θα πάει. Τα συζητήσαμε όλα αυτά και θα τα βάλουμε σε προτεραιότητα για να τα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα». Στο πλαίσιο των ενεργειών αυτών περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση από λιμάνι οχημάτων και κοντέινερ, ώστε να βελτιωθεί η εικόνα που παίρνει ο επισκέπτης.
Ένα από τα ζητήματα που έχει θέσει το Λιμενικό Ταμείο προς τους εκπροσώπους των τουριστικών πρακτόρων και των ακτοπλοϊκών εταιρειών είναι να αποφεύγεται η σχεδόν ταυτόχρονη άφιξη των πλοίων από την Τουρκία στο λιμάνι, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός επιβατών και οχημάτων αλλά και των πλοίων. Από την πλευρά των πρακτόρων τονίσθηκε πως είναι θέμα ανταγωνισμού και δεν μπορεί να γίνει εύκολα η αλλαγή της ώρα άφιξης και αναχώρησης των πλοίων που προσεγγίζουν το λιμάνι της Μυτιλήνης από την Τουρκία.
Οι δεξαμενές του λιμανιού και το παλαιό κολυμβητήριο
Το κτήριο της ΕΑΣ Λέσβου στο λιμάνι της Μυτιλήνης, είναι ένα ακόμη ζήτημα που απασχολεί την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου ώστε να αξιοποιηθεί. «Θα μπορούσε να το αγοράσει ο Δήμος, αλλά αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες» ανέφερε ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου σημείωσε πως έχουν γίνει πρώτες επαφές με το σημερινό Δ.Σ. της ΕΑΣ Λέσβου.
Το Λιμενικό Ταμείο, διεκδικεί την παραχώρηση του εμπορικού λιμανιού της Μυτιλήνης, ώστε να μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τα αναγκαία έργα. Ακόμη στις προτεραιότητες του Λιμενικού Ταμείου είναι να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τις καιρικές συνθήκες σε όλα τα λιμάνια της Λέσβου μικρά και μεγάλα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής