× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πέταξαν την τέφρα των νεκρών μας» ‑ Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - Τι δεν έχει γίνει ένα χρόνο μετά το έγκλημα

Δημοσίευση 26/2/2024

«Πέταξαν την τέφρα των νεκρών μας» ‑ Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων
' χρόνος ανάγνωσης

«Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε η μητέρα του 22χρονου Γιώργου που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Συνέντευξη για Τέμπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα

  • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
  • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
  • Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
  • Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι».

Σημειώνεται ότι το παρών έδωσε μεταξύ άλλων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος «παρήγγειλε» από την αρμόδια εισαγγελέα να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν ισχυρισμό, καμία καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους.

Συγκεκριμένα σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, με την οποία ζητεί «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους» καθώς όπως αναφέρει ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη» τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Καρυστιανού για ΣΔΟΕ «όλα είναι καθαρά και διάφανα»

Αιχμές κατά κυβέρνησης και ΑΑΔΕ μετά την έφοδο στα γραφεία του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και ερωτήματα για τα κριτήρια προτεραιοποίησης των ελέγχων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Απέκτησε μηχανικό ο Δήμος του Αη Στράτη

Εγκρίθηκε η πρόσληψη άλλων τεσσάρων μονίμων υπαλλήλων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέες πειθαρχικές διώξεις σε βάρος εκπαιδευτικών

Η ΕΛΜΕ Λήμνου και Αγίου Ευστρατίου δηλώνει την στήριξη της προς τις εκπαιδευτικούς και ζητά την πλήρη απαλλαγή τους, υπογραμμίζοντας ότι η συμμετοχή τους βασίστηκε σε συλλογικές αποφάσεις του κλάδου
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχος του ΣΔΟΕ στα γραφεία του Συλλόγου Θυμάτων Τεμπών

Αφορά τα οικονομικά του Συλλόγου και τα στοιχεία ζητούνται να δοθούν στις ελεγκτικές αρχές ως στις 9 Ιανουαρίου
ΚΟΣΜΟΣ

Χριστουγεννιάτικη φρενίτιδα στην Ισπανία με το Jamon

Την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, που ξεκινούν από τον Οκτώβριο, οι Ισπανικές αλλαντοβιομηχανίες πραγματοποιούν το 70% των πωλήσεων του
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Χάνει επιβάτες η γραμμή Πειραιάς – Χίος ‑ Μυτιλήνη

Η επιβατική κίνηση της κύριας γραμμής του Βορείου Αιγαίου το πρώτο εξάμηνο του 2025 κατέγραψε πτώση 28,15%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Χριστούγεννα με απεργίες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κινδυνεύουν με καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεις σε Βρετανία Ισπανία και Ιταλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Κουτσογιάννη ‑ Γκίκα

Στο επίκεντρο της συζήτηση της ακτοπλοϊκή σύνδεση της Λήμνου με τον Βόλο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρά βήματα μείωσης της ανεργίας στο Βόρειο Αιγαίο

Καλύτερη εικόνα σε σχέση με το 2024 αλλά παραμένουν οι διαρθρωτικές αδυναμίες των τοπικών οικονομιών που κρατούν ψηλά τον αριθμό των δηλωμένων ανέργων στα νησιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 24 Δεκεμβρίου

Θα καταβληθούν 1,2 δις ευρώ σε 1,75 εκατομμύρια δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται 12 νέες Τοπικές Ομάδες Υγείας στο βόρειο Αιγαίο

Σημαντική ενίσχυση της δημόσιας υγείας στα νησιά από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου με χρηματοδότηση άνω των 2.900.000 €
ΕΛΛΑΔΑ

Τέμπη: Τα χαμένα βίντεο στο επίκεντρο σφοδρής δικαστικής σύγκρουσης

Αντιπαράθεση για το ποιος υπέστη τη ζημία και ένταση γύρω από την παρουσία των δικηγόρων των συγγενών των θυμάτων