× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πέταξαν την τέφρα των νεκρών μας» ‑ Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων

Κατάθεση ψυχής από τους συγγενείς των θυμάτων των Τεμπών κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου - Τι δεν έχει γίνει ένα χρόνο μετά το έγκλημα

Δημοσίευση 26/2/2024

«Πέταξαν την τέφρα των νεκρών μας» ‑ Συγκλονίζουν οι συγγενείς των θυμάτων

«Μετά την καύση η τέφρα των νεκρών αποδίδεται στις οικογένειες. Των δικών μας νεκρών η τέφρα πετάχτηκε», δήλωσε η μητέρα του 22χρονου Γιώργου που σκοτώθηκε στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ από συγγενείς θυμάτων και επιζώντες της τραγωδίας, τα μέλη της επιτροπής διερεύνησης ανεξάρτητων πραγματογνωμόνων (ΕΔΑΠΟ) υπογράμμισαν ότι από όλες τις δικλείδες ασφαλείας αν λειτουργούσε μόνο η φωτοσήμανση, αυτό θα αρκούσε για την αποφυγή του δυστυχήματος.

Επιπλέον, η επιτροπή στα συμπεράσματά της κάνει λόγο για «σωρεία ανθρώπινων λαθών και παραλείψεων» η οποία «βρήκε πρόσφορο έδαφος σε ένα περιβάλλον συνολικής περιφρόνησης κανονισμών και διαδικασιών». Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι «η σταδιακή κατάρρευση συστημάτων και διαδικασιών δεν οδήγησε σε καμία λήψη μέτρων (μείωση ταχυτήτων, αραίωση των δρομολογίων, επιπλέον προσωπικό, επιπλέον έλεγχοι)».

Συνέντευξη για Τέμπη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την επιτροπή «η συνολική έλλειψη κουλτούρας ασφαλείας στον Σιδηρόδρομο δεν επιτρέπει ακόμα και σήμερα», έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα «την ουσιαστική αξιοποίηση των συμπερασμάτων για το συγκεκριμένο δυστύχημα προκειμένου να αποφευχθεί το επόμενο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αξίζει δε να σημειωθεί, όπως υπογραμμίζει η Επιτροπή, ότι έναν χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα

  • Κανονισμοί ραδιοτηλεφωνίας δεν τηρούνται
  • Δεν έχει γίνει επικαιροποίηση του απαρχαιωμένου ΓΚΚ και των λοιπών κανονισμών λειτουργίας
  • Δεν υπάρχουν Ελάχιστες Απαιτήσεις Λειτουργίας με σαφή κλιμάκωση λήψης επιπρόσθετων μέτρων
  • Δεν λαμβάνονται μέτρα (π.χ. Βραδυπορίες) σε άμεση αντίδραση σε υποβάθμιση τεχνικών προδιαγραφών λόγω βλάβης
  • Δεν υπάρχει καμία διαδικασία πραγματικού ελέγχου της εφαρμογής του ΓΚΚ και καμία αξιολόγηση της επίδοσης του προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις για την ασφάλεια

Επισημαίνεται ότι η επιτροπή δημοσίευσε και το χρονολόγιο των ερευνών σύμφωνα με το οποίο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
  • 13 Μαρτίου ολοκλήρωση ερευνών για θύματα
  • 29 Μαρτίου πρώτη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 31 Μαΐου τυχαία ανεύρεση ανθρώπινων υπολειμμάτων ΔΕΥΤΕΡΑ
  • 29 Σεπτεμβρίου δειγματοληψία σε ΑΤ Τεμπών 26.2.2024
  • 25 Οκτωβρίου δεύτερη χημική δειγματοληψία ΓΧΚ
  • 15-16 Νοεμβρίου έρευνες για ανθρώπινα υπολείμματα
  • 21 Δεκεμβρίου ολοκλήρωση ερευνών για ίχνη DNA

Όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές, η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε προκειμένου ο κόσμος να ενημερωθεί για την πορεία της υπόθεσης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το πολύνεκρο δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή το ψήφισμα που ξεκίνησε η μητέρα του θύματος των Τεμπών, Μαρία Καρυστιανού, έχει ξεπεράσει τις 750.000 υπογραφές, με τους συγγενείς να ζητούν αναθεώρηση του Συντάγματος και ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς. Επιπλέον ζητούν, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας.

«Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από την Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων. Η ατιμωρησία πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική, ούτε με τη δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι».

Σημειώνεται ότι το παρών έδωσε μεταξύ άλλων και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κώστας Αρβανίτης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, ο Άρειος Πάγος «παρήγγειλε» από την αρμόδια εισαγγελέα να μην αφήσει αναπάντητο κανέναν ισχυρισμό, καμία καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους.

Συγκεκριμένα σήμερα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία αναφορικά με την τραγωδία στα Τέμπη, με την οποία ζητεί «να απαντηθεί, μετά από αξιολόγηση κάθε ισχυρισμός και καταγγελία, που προβάλλεται από συγγενείς θυμάτων ή θύματα και τους συνηγόρους τους, ώστε το πέρας της ανάκρισης να μην αφήσει ουδεμία αμφιβολία ως προς το ότι οι εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές διερεύνησαν κάθε πτυχή της υπόθεσης, επιτελώντας στο ακέραιο το καθήκον τους» καθώς όπως αναφέρει ότι «υπάρχουν διαμαρτυρίες και καταγγελίες συγγενών θυμάτων για αναπάντητα ερωτήματα, αποδεικτικά στοιχεία που δεν ελήφθησαν υπόψη ή δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ανακριτικές ενέργειες που παραλείφθηκαν, ακόμα και για συγκάλυψη ευθυνών από τη δικαιοσύνη» τα οποία «εξακολουθούν να διαχέονται στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, υποστηριζόμενες και από μερίδα του Τύπου».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έκτακτο δρομολόγιο του Νήσος Ρόδος για Χίο και Μυτιλήνη

Το πλοίο θα αναχωρήσει το Σάββατο 12 Απριλίου από το λιμάνι του Πειραιά
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έργα υποδομών άνω των 19 εκατ. ευρώ εντάχθηκαν στο ΕΣΠΑ για το Βόρειο Αιγαίο

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπέγραψε την ένταξη έργων στο πρόγραμμα ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ 2021-2027, ενισχύοντας υποδομές υγείας, περιβάλλοντος και καινοτομίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ο Σωκράτης Φάμελλος στη Λήμνο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα βρεθεί στο νησί τη Δευτέρα 24 Μαρτίου για ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες
ΕΛΛΑΔΑ

Εκτιμήσεις για πτώση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος τον Απρίλιο

Υψηλή η παραγωγή πράσινης ενέργειας τον Μάρτιο οδηγεί σε κάμψη τις χονδρικές τιμές
ΕΛΛΑΔΑ

Οδηγίες για την αγορά του μπακαλιάρου

Την προσοχή των καταναλωτών εφιστά η Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας, ενόψει 25ης Μαρτίου
ΕΛΛΑΔΑ

ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ θα πληρώσουν 2,369 δις ευρώ

Ο «χάρτης» των καταβολών από 24 ως 28 Μαρτίου
ΚΟΣΜΟΣ

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Τουρκία

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης ανακρίνεται και πάλι
ΕΛΛΑΔΑ

Δεν είναι ασφαλής χώρα για τους πρόσφυγες η Τουρκία λέει το ΣτΕ

Ανατροπή στις βασικές αρχές μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας σηματοδοτεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Άκυρη θεωρείται η απόφαση που λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2023
ΕΛΛΑΔΑ

Λαμπρό αφιέρωμα στον Τίτο Ξηρέλλη από τον Σύλλογο Παφλιωτών Αθήνας

Ο Σύλλογος καταγγέλλει τον Δήμο Μυτιλήνης ότιπαρά τις επανειλημμένες επαφές, δεν υπήρξε καμία πρόθεση χρηματοδότησης ή έμπρακτης υποστήριξης σε μη οικονομικό επίπεδο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Ελλήνων και Τούρκων τουριστικών πρακτόρων στο Αιβαλί

Θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μαΐου με στόχο την ανάπτυξη των συνεργασιών μεταξύ των τουριστικών επιχειρήσεων των δύο χωρών.
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λέσβος: Κάθε πέρσι και καλύτερη η κρουαζιέρα

Δείτε εδώ πως εξελίχθηκαν οι αφίξεις τουριστών κρουαζιέρας σε όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το 2024
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πράσινο φως για την βίζα εξπρες από τις Βρυξέλλες

Ανανέωση για ένα έτος με έναρξη του προγράμματος την 1η Απριλίου