× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Χτυπάνε κόκκινο οι τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ

Τριπλάσιες οι λιανικές τιμές από τις τιμές παραγωγού

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/2/2024

Χτυπάνε κόκκινο οι τιμές του ελαιολάδου στα σούπερ μάρκετ

Στα 18,65 ευρώ ανά λίτρο η ανώτατη λιανική τιμή έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην Λέσβο, κατέγραψε  τιμοληψία που έκανε η Διεύθυνση Εμπορίου Λέσβου στις 7 Φεβρουαρίου. Η χαμηλότερη τιμή, στην ίδια τιμοληψία, ήταν 10,75 ευρώ ανά λίτρο και η μέση τιμή στα 13,47 ευρώ.
Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φλεβάρη η τιμή που πληρώνεται το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ο παραγωγός της Λέσβου έφθανε μέχρι τα 9,20 ευρώ ανά κιλό για οξύτητα 0,3 βαθμών. Από εκεί και πέρα η τιμή υποχωρεί μέχρι και τα 8,50 ευρώ ανά κιλό.
Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, αλλά οι έμποροι αγοράζουν από τους παραγωγούς με μονάδα μέτρησης το κιλό και πωλούν στους καταναλωτές με μονάδες μέτρησης το λίτρο. Η πρώτη είναι μονάδα μέτρησης βάρους η δεύτερη μονάδα μέτρησης όγκου. Από αυτή την διαδικασία προκύπτει ένα πρόσθετο κέρδος για το εμπορικό κύκλωμα 8% διότι ένα λίτρο ελαιολάδου αντιστοιχεί σε 920 γραμμάρια. Προσαρμόζοντας τις παραπάνω λιανικές τιμές του ελαιολάδου σε τιμές ανά κιλό θα δούμε ότι η ανώτερη λιανική τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ανεβαίνει στα 20,14 ευρώ ανά κιλό. Η κατώτερη λιανική τιμή στα 11,61 ευρώ και η μέση τιμή ανεβαίνει στα 14,55 ευρώ.
Τα ελαιόλαδα, όλων των ποιοτικών κατηγοριών που σήμερα βρίσκονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ στην καλύτερη των περιπτώσεων τυποποιήθηκαν τον Νοέμβρη του 2023 όταν οι ανώτερες τιμές παραγωγού στην Λέσβο για το έξτρα παρθένο 0,3 βαθμών ήταν στα 7,80 ευρώ ανά κιλό.
Αν τώρα συνυπολογίσουμε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο που θα βρούμε στο ράφι του σούπερ μάρκετ συνήθως θα έχει οξύτητα 0,5 κι όχι 0,3 βαθμών οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως το λάδι θα πουληθεί στον καταναλωτή σε τριπλάσια τιμή από αυτή που το πουλάει ο παραγωγός.
Τα «φθηνά» έξτρα παρθένα ελαιόλαδα
Τα έξτρα παρθένα ελαιόλαδα με λιανικές τιμές ανά κιλό στα 11,6 ευρώ ή ανά λίτρο στα 10,70 ευρώ ανά κιλό πρέπει να προβληματίζουν τον καταναλωτή. Οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ συνηθίζουν να κάνουν βγάζουν σε προσφορά ποσότητες συσκευασμένου ελαιολάδου που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης. Ώστε να πουληθεί γρήγορα.  Έτσι στα ράφια των σούπερ μάρκετ μπορεί να βρει κανείς ένα ελαιόλαδο που τυποποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2022, όταν η τιμή παραγωγού ήταν περίπου 4,00 ευρώ ανά κιλό. Όμως τώρα να πωλείται σε τιμή 9,99 ευρώ ανά κιλό σε «προσφορά» καθώς η αρχική λιανική τιμή είναι 14,99 ευρώ. Η ημερομηνία λήξης τους ελαιόλαδου αυτού είναι σε λίγους μήνες και πωλείται σε προσφορά για φύγει από το στοκ του καταστήματος.
Πολλές φορές σε ελέγχους έχει διαπιστωθεί πως αρκετά ελαιόλαδα που προωθούνται στην αγορά ως έξτρα παρθένα όταν περνούν από γευσιγνωστικό έλεγχο αποδεικνύεται ότι έχουν ελαττώματα. Συνήθως είναι ελαιόλαδα που θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως παρθένα κι όχι ως έξτρα παρθένα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Περισσότερες δωρεάν θέσεις παρκαρίσματος στο λιμάνι της Μυτιλήνης

Δείτε εδώ τι προβλέπει η απόφαση που έλαβε το Δ.Σ. του Διαδημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με τους φορείς της Λέσβου θα συναντηθεί ο Στέφανος Κασσελάκης

Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Μυτιλήνη
ΧΩΡΙΑ

Διανομή προϊόντων του Κοινωνικού Παντοπωλείου της Περιφέρειας

Αναλυτικά οι ημέρες και ώρες διανομής