× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για ανάπτυξη;

Αναρωτιέται ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών περιφερειακό σύμβουλος Γιάννης Σπιλάνης

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/2/2020

Πότε θα μιλήσουμε επιτέλους για ανάπτυξη;

Η αγωνία για τις εξελίξεις του προσφυγικού και ο θυμός προς τη κυβέρνηση για την απόφαση της να θυσιάσει τα νησιά ώστε να μειώσει τα πολιτικά και τα ενδοκομματικά της προβλήματα είναι γεγονός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Γεγονός όμως είναι και ο έντονος προβληματισμός των νησιωτών για τη συνεχιζόμενη έλλειψη και της παραμικρής συζήτησης για την αναπτυξιακή προοπτική στα νησιά.

Ο Γιάννης Σπιλάνης με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Ευεξίας ταξίδεψε στην Ικαρία, στη Σάμο και τις τελευταίες ημέρες στη Χίο και από παντού έρχεται το ίδιο μήνυμα, η έντονη ανησυχία για το αύριο που έρχεται ….έτσι χωρίς πρόγραμμα.

Οι άνθρωποι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναγνωρίζουν ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο παραγόντων, το προσφυγικό και η έλλειψη οράματος και αναπτυξιακού σχεδιασμού,είναι αυτός που οδηγεί στην ερήμωση και την ανέχεια. Ξέρουν ότι η ανάγκη των νέων αλλά και των πιο δυναμικών στοιχείων της κοινωνίας μας να φύγουν από τον τόπο αναζητώνταςένα καλύτερο αύριο, οδηγεί τα νησιά με μαθηματική ακρίβειασε μια μη βιώσιμη κατάσταση.Ηέλλειψη νέων ανθρώπωνοδηγεί στο κλείσιμο υπηρεσιών, σε υπολειτουργία σχολείων, κέντρων υγείας, δημοτικών υπηρεσιών και έτσι μπαίνουμε σε έναν φαύλο κύκλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η συζήτηση λοιπόν για τον Ιαματικό Τουρισμό και τον Τουρισμό Ευεξίας γρήγορα «ξεφεύγει» από τα στενά όρια της ποιότητας των ιαματικών νερών και της ανάγκης αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και «ξεχύνεται» στην αναγκαιότητα για αναπτυξιακό σχεδιασμό. Αναγκαιότητα που γίνεται επιτακτική με βάση το νέο ΕΣΠΑ που έρχεται και τους υπάρχοντες αδιάθετους πόρους.

Οισυναντήσεις των τελευταίων ημερών στη Χίο με τα Τοπικά Συμβούλια Καρδαμύλων, Πιτυούς και Βολισσού, αλλά και στις συζητήσεις με τον Δήμο Χίο, τον Φορέα Τουρισμού καθώς και με επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτόν,έκαναν φανερή τη επιτακτική ανάγκη για μια άλλη προσέγγιση του τουρισμού στο σύνολο του,με έμφαση στον εναλλακτικό τουρισμό και ιδίως σε 3 άξονες:
- Τον τουρισμό ευεξίας που συνδέεται με τη φύση με υπαίθριες δραστηριότητες (περπατήματα, πουλιά, ιδιαίτερα φυτά και βότανα της περιοχής), με τα ιαματικά λουτρά, με την γαστρονομία, με γνωριμία με τον τόπο, τους ανθρώπους του, τον πολιτισμό του.
- Τον τουρισμό της θάλασσαςόχι πλέον μόνο με ξαπλώστρες,αλλά με άνοιγμα σε θαλάσσια σπορ, καταδύσεις, αλιευτικό τουρισμό, yachting, παρατήρηση της θαλάσσιας φύσης, ανάδειξη της ναυτικής και της ναυπηγικής παράδοσης και άλλα.
- Τον πολιτιστικό τουρισμό όπου ο Όμηρος, η ναυτική παράδοση και η μαστίχα είναι το κυρίαρχο τρίγωνο για την Χίο που θα συνδέσει την πλούσια αρχαία, μεσαιωνική και σύγχρονη ιστορία της με τα σημαντικά μνημεία και τις παραδόσεις της.

Η Χίος είναι ιδανική ως εναλλακτικός τουριστικός προορισμός,αλλά το ίδιο είναι και ολόκληρο το Βόρειο Αιγαίο, από τους Φούρνους και την Ικαρία μέχρι τη Λήμνο και τον ΑηΣτράτη.Το «Εναλλακτικό Αιγαίο», με κάθε νησί να βάζει τις δικές του ξεχωριστές ψηφίδες συνθέτοντας και εμπλουτίζοντας αυτό το μεγάλο παζλ.

Εμείς στη ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ δουλεύουμε και θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση, γιατί πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος να ανατραπεί η κατάσταση στο Βόρειο Αιγαίο.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων ο Κωνσταντίνος Σινάνης

Κομβικό ρόλο σε μια κρίσιμη επιτροπή της ΚΕΔΕ για να μικρά νησιά της χώρας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης