× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Ο Αυγενάκης έριξε λάδι στη φωτιά

Κρίσιμη η συνάντηση της Τρίτης μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών. Όλα ανοικτά για την κάθοδο των τρακτέρ στην πρωτεύουσα

Δημοσίευση 12/2/2024

Ο Αυγενάκης έριξε λάδι στη φωτιά
' χρόνος ανάγνωσης

 Ηλεκτρισμένο είναι το κλίμα στο αγροτικό μέτωπο εν όψει αυριανής συνάντησης με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, με τους παραγωγούς να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, θέλοντας να στείλουν μήνυμα ότι δεν πρόκειται να υποστείλουν τη σημαία, αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά, έστω, από τα αιτήματά τους.

Η ένταση που επικρατεί αποτυπώθηκε και στα χθεσινά επεισόδια στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, όταν αγρότες επιχείρησαν, μάταια, να συναντηθούν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτ. Αυγενάκη, ο οποίος, αν και αρχικά είχε πει ότι θα τους δει, εν συνεχεία αρνήθηκε, με αποτέλεσμα δεκάδες άτομα να κατευθυνθούν προς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης με τα τρακτέρ τους και να επιχειρήσουν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, με συνέπεια να έρθουν αντιμέτωποι με τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών, ιδιαίτερα αυτών που εκλέγονται σε αγροτικές περιφέρειες, υπάρχει αγωνία για το πως θα εξελιχθεί η αυριανή συνάντηση της 15μελούς αντιπροσωπείας των αγροτών με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. «Είναι κρίσιμο να βρεθεί ένα κοινό έδαφος και οι αγρότες να φύγουν από το πρωθυπουργικό γραφείο ικανοποιημένοι» σημειώνουν γαλάζιοι βουλευτές, φοβούμενοι ότι σε διαφορετική περίπτωση, οι εξελίξεις θα είναι δυσάρεστες

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού» διαμηνύει ο Κ.Μητσοτάκης

Χθες, πάντως, στην εβδομαδιαία ενημέρωση που κάνει μέσω του tik tok, ο Κ. Μητσοτάκης άφησε να διαφανεί ότι θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των αγροτών να φύγουν ικανοποιημένοι από το Μέγαρο Μαξίμου χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει τί προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Θα ξύσουμε τον πάτο του βαρελιού για να μειώσουμε τους παράγοντες κόστους της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής» σημείωνε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι προϋπόθεση για μία καλή συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές , παραμένει οι δρόμοι να είναι ανοιχτοί.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, να ακούσει συντεταγμένα τα προβλήματα και τις αγωνίες τους, αναζητώντας εφικτές λύσεις σε όσα τους απασχολούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα σε δήλωση του στην Realnews τόνισε ανέφερε μεταξύ άλλων ότι :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σε σχέση με τα αιτήματα που έχουν διατυπωθεί τις τελευταίες ημέρες, πολλά από αυτά έχουν ήδη υλοποιηθεί, είτε εν μέρει είτε συνολικά. Το θέμα του κόστους είναι πραγματικό, αλλά θέλω να υπενθυμίσω πως έχουμε μειώσει το ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και τον ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, επιστρέφεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκατομμυρια ευρώ. Επίσης ανακοινώσαμε πρόσθετη έκπτωση της ΔΕΗ κατά 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και τη ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ».

Τα κρίσιμα αιτήματα των αγροτών

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, είναι ανοικτό να εξετάσει η κυβέρνηση μεσομακροπρόθεσμα ζητήματα τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τους αγρότες. Από πουθενά, ωστόσο, δεν μεταδίδεται σήμα ότι είναι πιθανό να ικανοποιηθούν κρίσιμα αιτήματα των αγροτών όπως αυτά για μείωση του κόστους παραγωγής με: αφορολόγητο πετρέλαιο, φθηνό αγροτικό ρεύμα στα 7 λεπτά/kWh (στα προ κρίσεων και ρητρών επίπεδα), επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μόνο που προεξοφλείται είναι ότι αναζητείται ο τρόπος ώστε να δοθεί νωρίτερα η ανεπαρκής επιστροφή ΕΦΚ που ανακοινώθηκε στο αγροτικό πετρέλαιο για φέτος.

Από την πλευρά των αγροτών αυτό που διαμηνύεται είναι ότι θα προσέλθουν στην αυριανή συνάντηση ανοικτοί και με καλές προσθέσεις για να βρεθεί κάποια λύση, η οποία όμως θα πρέπει να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους.

Εάν πάντως δεν βρεθεί λύση τότε αναμένεται να ενισχυθούν τα 50 μπλόκα που βρίσκονται σε όλη την χώρα ενω πάντα παραμένει ανοικτή η κάθοδος των τρακτέρ στην πρωτεύουσα. 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

140.000 ευρώ για το Μιχαλέλειο και σιδερένια παπούτσια για δρόμους και παρακάμψεις

Αναλυτική ενημέρωση για την εξέλιξη των έργων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου έκανε ο Κώστας Μουτζούρης και οι στενοί συνεργάτες του αντιπεριφερειάρχες
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μετά το δρομολόγιο της Αλεξανδρούπολης, το Βόρειο Αιγαίο βάζει πλώρη για Βόλο

Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Βορείου Κώστας Μουτζούρης για τη δρομολόγηση Ρο- Ρο που θα συνδέει τη Θράκη, με Σίγρι, Μεστά και Πειραιά.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έξι νέα έργα για την Παιδεία στο Βόρειο Αιγαίο

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Κ. Μουτζούρη εντάσσονται στο Πρόγραμμα 2021-2027 έργα άνω των 15,8 εκατ. ευρώ για σχολικές υποδομές σε Σάμο, Χίο και Ικαρία
ΚΟΣΜΟΣ

Καταγγελίες για χαμηλές τιμές στα κρασοστάφυλα της Ριόχα

Οι συνεταιρισμοί των αμπελουργών μιλούν για καταχρηστικές εμπορικές πρακτικές και αδυναμία κάλυψης του κόστους παραγωγής
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΚΟΣΜΟΣ

Αυξημένη παραγωγή καφέ αναμένει η Βραζιλία

Αβεβαιότητα για την εξέλιξη των τιμών φέρνουν οι δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Στη Χίο οι 36οι Αιγαιοπελαγίτικοι Αγώνες Στίβου

Θα πραγματοποιηθούν το διήμερο 4 - 5 Οκτωβρίου 2025
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά έπρεπε να έχει εφαρμοσθεί από το 2024»

Ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Λήμνου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η φωνή των νησιών εισακούστηκε – μείωση ΦΠΑ στο Βόρειο Αιγαίο»

«Το αίτημα των Επιμελητηρίων Βορείου Αιγαίου έγινε πράξη στην 89η ΔΕΘ» λέει ο Βαγγέλης Μυρσινιάς
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Λάμψη και πολιτισμός στο Φεστιβάλ της Χίου

Με πολύ καλές κριτικές και σημαντικές παρουσίες, ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νεκρός 45χρονος στη Μύρινα

Θανάσιμος ο τραυματισμός του σε τροχαίο