× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Βραδεία αύξηση των εργαζομένων στο Βόρειο Αιγαίο

Ακτινογραφία της παραγωγικής βάσης των νησιών της Περιφέρειας μέσα από τα στοιχεία του συστήματος Εργάνη

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 12/2/2024

Βραδεία αύξηση των εργαζομένων στο Βόρειο Αιγαίο

Στις 5.402 ανήλθαν οι επιχειρήσεις και τα παραρτήματα επιχειρήσεων που λειτούργησαν το 2023 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και καταγράφηκαν στην ψηφιακή πλατφόρμα Εργάνη του υπουργείου Εργασίας. Ο ίδιος αριθμός επιχειρήσεων και παραρτημάτων καταγράφηκε και το 2022. Το 2019 ο αριθμός των επιχειρήσεων και των παραρτημάτων επιχειρήσεων στο Βόρειο Αιγαίο ήταν 5.081. Ο συνολικός αριθμός των επιχειρήσεων της χώρας ανήλθε σε 348.573 το 2023, ενώ το 2022 ήταν 345.566. Το 2019 ήταν 313.365. Οι επιχειρήσεις και τα παραρτήματα επιχειρήσεων στην Περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου ήταν 16.145 το 2023, το 2022 ήταν 17.460 και το 2019 ήταν 14.222.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο αριθμός των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου (χωρίς τα παραρτήματα) το 2023 ήταν 4.767 και αντιστοιχούν μόλις στο 1,55% των επιχειρήσεων της χώρας, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της πλατφόρμας Εργάνη. Το 2022 ήταν 4.759, δηλαδή καταγράφηκε μια οριακή αύξηση κατά μόλις 8 επιχειρήσεις. Το 2019 είχαν καταγραφεί 4.439 επιχειρήσεις στα νησιά της Περιφέρειας, κάτι που σημαίνει πως παρά την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού ο αριθμός των επιχειρήσεων αυξήθηκε αντί να μειωθεί μεταξύ 2019 – 2023 κατά 328 ή ποσοστό 7,39%.

Στους 22.276 ανήλθαν οι μισθωτοί - εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας του Βορείου Αιγαίου το 2023 και αντιστοιχούν στο 0,96% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Το 2022 είχαν καταγραφεί 21.897 εργαζόμενοι και αντιστοιχούσαν στο 0,97% του συνόλου των εργαζομένων της χώρας. Το 2019 οι εργαζόμενοι ήταν 21.081 και αντιστοιχούσαν στο 1,07% του συνόλου των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα της χώρας. Δηλαδή από το 2019 ως το 2023 καταγράφηκε μια αύξηση των εργαζομένων κατά 1.195 ή ποσοστό 5,66%.

Από τα παραπάνω στοιχεία προκύπτει πως σε κάθε επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων) που λειτουργούσε στα νησιά της Περιφέρειας το 2023 αντιστούχαν 4,12 εργαζόμενοι, όταν το 2019 σε κάθε επιχείρηση (συμπεριλαμβανομένων των παραρτημάτων) αντιστοιχούσαν 4,14 εργαζόμενοι.

Τι δείχνουν οι αριθμοί
Οι παραπάνω αριθμοί δείχνουν πως μετά από μια μακρά περίοδο οικονομικής δυσπραγίας, αργά και βασανιστικά, άρχισε η αύξηση των εργαζομένων στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο ρυθμός είναι σαφέστατα μικρότερος από τον πανελλαδικό ρυθμό, γι' αυτό και οι εργαζόμενοι του Βορείου Αιγαίου μειώνονται σε σχέση με το σύνολο της χώρας. Η αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων δείχνει ένας μεγάλος αριθμός ανέργων προσπαθούν να λύσουν τα εργασιακά τους προβλήματα δημιουργώντας τις δικές τους επιχειρήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου που καταγράφει το σύστημα Εργάνη, αν αφαιρέσουμε τα υποκαταστήματων των σούπερ μάρκετ και των πολυκαταστημάτων είναι μικρές επιχειρήσεις που μόλις και με τα βίας απασχολούν ένα με δύο εργαζομένους. Η επιβίωση αυτών των μικρών επιχειρήσεων απαιτεί πολύ κόπο και μόχθο κάθε χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση το βέβαιο είναι πως, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, λείπουν οι μεγάλες επενδύσεις που θα διευρύνουν την παραγωγική βάση των νησιών, θα αυξήσουν την προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσουν σημαντικό αριθμό νέων θέσεων εργασίας ώστε να μειωθεί η δηλωμένη ανεργία που παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ούτε το είδαμε ούτε το ακούσαμε

Ανακαλείται η δρομολόγηση του Sporades Star στο Βόρειο Αιγαίο
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΟΡΑ

Ερχεται η τρίτη καλοκαιρινή «Λευκή νύχτα» στη Μυτιλήνη

Μουσική και κεράσματα μεταξύ άλλων περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

«Πολύ κοντά στο 100% οι πληρότητες στα καταλύματα της Λέσβου»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού, βλέπει να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψή του για 350.000 τουλάχιστον αφίξεις όλο το καλοκαίρι στο νησί. Αισιόδοξα μηνύματα για τα χρόνια που έρχονται
ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αδιαφορία για την Ελληνική γεωργία από τους ευρωβουλευτές

Σχόλιο του Χαράλαμπου Κασίμη με αφορμή την συγκρότηση της Επιτροπής Γεωργίας της Ευρωβουλής
ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών

Χρηματοδοτείται η δημιουργία rapid test από την Περιφέρεια Θεσσαλίας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αλεξανδρούπολη‑ Σίγρι‑ Μεστά από το 2025;

Οικονομοτεχνική μελέτη Περιφέρειας και υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε στη συνάντηση Μουτζούρη και υφυπουργού Ναυτιλίας, αλλά και Περιφφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης
ΕΡΓΑΣΙΑ

Παράταση για τις αιτήσεις ανέργων από το Επιμελητήριο Λέσβου

Οι ωφελούμενοι με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος θα λάβουν εκπαιδευτικό επίδομα έως 2.250 ευρώ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ενημερωτικές ημερίδες για το ΟΣΔΕ του 2024

Σημείο επαφής με τα ΚΥΔ προσπαθεί να βρει η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και να ξεπεράσει την κριτική που τις ασκείται για τις επιλογές της
ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών πτήσεων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε χθες 22 Ιουλίου επικαιροποιημένες ερμηνευτικές κατευθυντήριες γραμμές για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών.
ΕΛΛΑΔΑ

Στα 16 έφθασαν τα κρούσματα πανώλης των μικρών μηρυκαστικών

Συνεχίζονται οι έλεγχοι στις κτηνοτροφικές μονάδες της Λάρισας και των Τρικάλων
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μικρή αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στα 3,72 δις ευρώ ο τζίρος σε πανελλαδικό επίπεδο