× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

H τελευταία επίσκεψη του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Μυτιλήνη

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 10/2/2024

H τελευταία επίσκεψη του Λεωνίδα Γρηγοράκου στη Μυτιλήνη
Δεκέμβριος 2014, Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Εφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 71 ετών, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Λεωνίδας Γρηγοράκος. Είχε διατελέσει αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ηταν γιατρός και βουλευτής Λακωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, χτες Παρασκευή: «Εχασα έναν αδελφό. Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος δεν είναι πια μαζί μας. Είμαι συγκλονισμένος. Δεν υπάρχουν λόγια. Λεωνίδα, αδελφέ μου!».

Ηταν Δεκέμβριος του 2014 η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη Μυτιλήνη ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας. Ουσιαστικά ήταν λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και η τότε συγκυβέρνηση γνωρίζοντας ότι επρόκειτο να χάσει την εξουσία φαίνονταν ότι έκανε τις τελευταίες... χάρες.

Σίγουρα πολλοί της κυβέρνησης δεν χαρίζονταν, είχαν εξάλλου τονίσει πολλάκις τις θυσίες που θα επιβαρύνουν εργαζόμενους και συνταξιούχους ελέω μνημονίων, όμως ο Γρηγοράκος ήταν αποφασισμένος να συνδράμει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, σε μια επίσκεψη που ο τότε διοικητής Βασίλης Μουζάλας περίμενε πώς και πώς, ενώ σε προσωπικό και γιατρούς θα μείνει αξέχαστη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ρεπορτάζ του Δεκεμβρίου 2014 και εν όψει τότε των Χριστουγέννων σημείωνε χαρακτηριστικά ότι χωρίς μάγους, αλλά με δώρα εμφανίστηκε ο αν. υπουργός Υγείας σε Νοσοκομεία Λέσβου και Λήμνου, λέγοντας «ναι» στα περισσότερα αιτήματα του υγειονομικού προσωπικού: Διευκρίνισε ότι η επίσκεψή του δεν είναι προεκλογική, παρ’ όλο που εξήγγειλε 25 μόνιμες θέσεις προσωπικού και ανανέωση συμβάσεων των επικουρικών γιατρών. Σε κρίσιμα ερωτήματα για τις κενές οργανικές θέσεις, που έθεσε ο τότε πρόεδρος των γιατρών του ΕΣΥ, Δημοσθένης Ανδρεάδης, ο Λ. Γρηγοράκος είχε απαντήσει: «Οταν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα μήνα, θα μου δώσεις τα αιτήματα αυτά, να κάνω εγώ αντιπολίτευση;».

Η συγκυβέρνηση για να θυμίσουμε έψαχνε ισοδύναμο μέτρο τότε για την κατάργηση του περίφημου πεντάευρου στα Νοσοκομεία. Με ένα σημειωματάριο ανά χείρας, θυμόμαστε τον Λεωνίδα Γρηγοράκο στο διάδρομο του Βοστανείου να λέει: 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Όποιο επικουρικό προσωπικό μού ζητήσετε, θα το έχετε, αλλά θα έχετε και 25 μόνιμες θέσεις», επεσήμανε και συνέχισε: «Οκτώ Δ.Ε. Νοσηλευτών, δύο Π.Ε. Διοικητικού, μία Π.Ε. Πληροφορικής, μία Δ.Ε. Διοικητικού-Γραμματέα, τέσσερις Υ.Ε. Βοηθητικών-Υγειονομικών, δύο Υ.Ε. Βοηθητικού Προσωπικού, μία Δ.Ε. τεχνικού, μία Δ.Ε. Νοσηλευτικού, τέσσερις Υ.Ε. Βοηθητικού-Υγειονομικού, μία Νοσηλευτή, και μάλιστα με πράξεις υπουργικού συμβουλίου!»

Επίσης ανανεώθηκαν τότε όλες οι θέσεις των επικουρικών γιατρών για ένα χρόνο και για έξι μήνες του νοσηλευτικού προσωπικού...

Συλλυπητήρια Ανδρουλάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, ένας αγαπημένος φίλος και πολιτικός συνοδοιπόρος, έφυγε ξαφνικά από κοντά μας. Από το 1974 οπότε και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως την τελευταία του πνοή διέγραψε μια πολιτική διαδρομή με ήθος και προσφορά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης.

«Δίκαιος και εργατικός υπερασπιζόταν με ορμητικό πάθος τα πιστεύω του και δεν ζύγισε ποτέ το πολιτικό κόστος μπροστά στο εθνικό συμφέρον. Υπηρέτησε με αφοσίωση τους πολίτες της Λακωνίας και ξεχώρισε για το επιστημονικό του έργο ως ιατρός. Η σκέψη μου είναι στην οικογένειά του, που τόσο αγαπούσε. Ειλικρινή συλλυπητήρια», αναφέρει.

Η ζωή του Λ. Γρηγοράκου

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος γεννήθηκε στη Σπαρτιά Λακωνίας το 1953 και ήταν πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το 1978 και το 1983 έλαβε την ειδικότητα της Πνευμονολογίας.

Από το 1986 μέχρι το 1995 εργάστηκε στο ΕΣΥ στο Κέντρο Αναπνευστικής Ανεπάρκειας (ΜΕΘ-ΚΑΑ) και στην Πανεπιστημιακή Πνευμονολογική Κλινική του ΝΝΘΑ.

Το 1994 έλαβε τον τίτλο ειδίκευσης στην Εντατική Θεραπεία και το 1996 έγινε συντονιστής διευθυντής ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΚΑΤ (θέση που κατείχε μέχρι τον Ιούνιο του 2019), ενώ τον Νοέμβριο του 1998 όντας συντονιστής διευθυντής της ΜΕΘ ΚΑΤ πήγε για μετεκπαίδευση στη ΜΕΘ University of Maryland, Shock Trauma.

Το 1987-1989 διετέλεσε πρόεδρος του νοσοκομείου «Ελπίς», το 1989-1993 πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου «Σωτηρία», το 1993-1994 πρόεδρος του Νοσοκομείου «Αγία Ολγα» και το 1995-1996 πρόεδρος του Νοσοκομείου «Ελενα Βενιζέλου».

Το 2001 εκλέχθηκε στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή και το 2018 στη βαθμίδα καθηγητή του τμήματος Νοσηλευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με γνωστικό αντικείμενο «Εντατική Θεραπεία – Μηχανική Υποστήριξη της Αναπνοής».

Από το 1974 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ. με το οποίο είχε εκλεγεί βουλευτής Λακωνίας το 2000, το 2004, το 2007, το 2009, τον Μάιο του 2012, τον Ιούνιο του 2012, τον Ιανουάριο του 2015, τον Σεπτέμβριο του 2015.

Από τον Μάιο του 2012 μέχρι τον Ιούνιο 2013 διετέλεσε Ε΄ αντιπρόεδρος Βουλής των Ελλήνων. Από τον Ιούνιο 2013 μέχρι τον Ιανουάριο 2015 διετέλεσε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΧΩΡΙΑ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τον υβριδικό σταθμό της Ερεσού

Θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Απριλίου, στις 7.00 το απόγευμα στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Λέσβου, όπου θα συζητηθεί το θέμα. Το κάλεσμα για την παράταση διαμαρτυρίας απευθύνει η Κίνηση «Ελεύθερα Βουνά στη Λέσβο»