× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία που μας πάνε μακριά!

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 10/2/2024

Βιβλία που μας πάνε μακριά!

Πες μας, παππού… Ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου, Ταξίδι στους πλανήτες του Ηλιακού μας Συστήματος, του Διονύση Π. Σιμόπουλου, εικονογράφηση Ουρανία Λυμπεροπούλου, παιδαγωγική επιμέλεια Μαρία Γονιδάκη, από τις εκδόσεις Μεταίχμιο. Ένα υπέροχο βιβλίο, πολύ έξυπνα γραμμένο, που θα βοηθήσει τα παιδιά να μάθουν και να θυμούνται ποια είναι η οικογένεια του Ήλιου, και περιλαμβάνει και εκπαιδευτικά παιχνίδια καθώς και επιπλέον στοιχεία σε QR codes. Για παιδιά από 8 ετών. Από την ιδία σειρά κυκλοφορούν επίσης τα «Πες μας, παππού… Πως πήγαμε στο φεγγάρι», «Πες μας, παππού… Πως γεννιούνται τ’ άστρα».
Περιγραφή: Ένα απολαυστικό βιβλίο γνώσεων και δραστηριοτήτων για να γνωρίσει κάθε παιδί τους πλανήτες και τα άλλα ουράνια σώματα του Ηλιακού μας Συστήματος! Τι είναι ένα ηλιακό σύστημα;
Πόσοι είναι οι πλανήτες στο δικό μας Ηλιακό Σύστημα;
Έχουν όλοι οι πλανήτες τα ίδια χαρακτηριστικά; Κινούνται με την ίδια ταχύτητα γύρω από τον Ήλιο και τον εαυτό τους;
Τι είναι ένας νάνος πλανήτης;
Κινδυνεύει η Γη από τους μετεωρίτες;
Ανακάλυψε τα μυστικά του διαστήματος και απόλαυσε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο του Ηλιακού μας Συστήματος, όπως το αφηγείται ο αγαπημένος δάσκαλος της αστρονομίας Διονύσης Σιμόπουλος!
Γνώρισε τον Ήλιο και το αγαπημένο μας διαστημόπλοιο, τη Γη.
Ταξίδεψε στους άλλους πλανήτες και τους δορυφόρους τους και ανακάλυψε τα χαρακτηριστικά τους.
Μάθε για τον Πλούτωνα και τους νάνους πλανήτες.
Θαύμασε τη δύναμη των μετεωριτών και την ομορφιά των κομητών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το μεγάλο βιβλίο για το ΔΙΑΣΤΗΜΑ, εξαιρετικό! Για μικρά παιδιά που θα το αγαπήσουν! Χαρτονένιο! Με παραθυράκια και σελίδες που ξεδιπλώνουν και ένα γιγάντιο Pop-Up! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις susaeta. Για παιδιά από 6 ετών. Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί «Το μεγάλο μου βιβλίου για τα ΖΩΑ».
Περιγραφή: Εκτοξεύσου στο διάστημα και στο σύμπαν και ξεκίνησε ένα μοναδικό ταξίδι γνώσης και εξερεύνησης! Μάθε για τα άστρα και τον Ήλιο μας, για το ηλιακό σύστημα και τον Γαλαξία, για τα διαστημικά ταξίδια και πολλά πολλά άλλα! Σε ένα γιγάντιο pop-up στην αρχή του βιβλίου θαύμασε τη Μεγάλη Έκρηξη που οδήγησε στη δημιουργία του σύμπαντος, άνοιξε τα παραθυράκια για να δεις τι κρύβουν και ξεδίπλωσε τις μεγάλες σελίδες για να ανακαλύψεις πληροφορίες που ούτε καν φανταζόσουν!

Η πόλη των χαμένων ρομπότ, του Φώτη Δούσου και Αλέξανδρου Ράπτη, από την σειρά ‘’Θέατρο για παιδιά’’, των εκδόσεων Δωδώνη. Ομολογώ ότι, πρώτα είδα το κείμενο να ζωντανεύει στην σκηνή, σε μια καταπληκτική παράσταση με δύο εξαιρετικές επαγγελματίες, (την Μυρτώ και την Βιβή), που έπαιξαν όλους τους ρόλους, καθοδηγούμενες από τους συγγραφείς του έργου. Βγαίνοντας πολύ γεμάτη από την παράσταση, είπα μέσα μου ως μεγάλο παιδί, πράγματι σαν την ελευθερία, την αλληλεγγύη και την χειραφέτηση, δεν έχει! Κατόπιν αυτού, θέλησα να διαβάσω και να σας συστήσω και το κείμενο, το οποίο διαβάζεται ευχάριστα, αφήνει περιθώρια στην φαντασία και ανοίγει συζητήσεις! Συνοδεύεται επίσης από δραστηριότητες.
Περιγραφή: Σε μια εναλλακτική πραγματικότητα αυτής της γης, ρομπότ που μοιάζουν με ανθρώπους, ζουν σε καθεστώς δουλείας, όντας υποχρεωμένα να υπηρετούν ή να διασκεδάζουν τους αφέντες τους.Αυτή είναι η ιστορία του Πιν, ενός ρομπότ που ανακαλύπτει τον εαυτό του, διεκδικεί όχι μόνο την ελευθερία του αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για όλα τα υπόδουλα ανθρωποειδή. Με μότο του "άνθρωπος δεν γεννιέσαι, αλλά γίνεσαι", ο ήρωάς μας ξεκινά την επανάστασή του και έρχεται αντιμέτωπος με την αυταρχική Παγκόσμια Κυβέρνηση των ανθρώπων. Θα μπορέσει ο Πιν να διαχειριστεί την ελευθερία του προς όφελος του συνόλου; Θα καταφέρει να βρει την κρυμμένη του ανθρωπιά; Θα παρασύρει και τα υπόλοιπα ρομπότ στον δρόμο της αυτογνωσίας και της χειραφέτησης; (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).

ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ, της Κατερίνας Γαγανέλη, συγκλονιστικό κείμενο, δυνατό γεμάτο ανατροπές, γεμάτο εκπλήξεις! Θα μπορούσε να είναι ή να γίνει θεατρικό! Διακατέχεται από θεατρικότητα όλο το έργο της, το οποίο κυκλοφορεί από της εκδόσεις Sueno. Πατέρας και γιός, γιός και πατέρας, δυο πρόσωπα, εναλλασσόμενοι μονόλογοι των δύο, δύο πλευρές! Ομφάλιοι λώροι που δεν έχουν στην πραγματικότητα κοπεί! Προβληματισμοί! Το χάσμα των γενεών, η μη αποδοχή της παλιάς γενιάς, παρόντα στο κείμενο. Αντρικές κουβέντες και ομοφυλοφιλία! Οι δύο όψεις, δύο δυναμικές, δύο θέλει άλλωστε το ΜΠΡΑ ΝΤΕ ΦΕΡ. Αγαπημένη μου ατάκα: «Κανείς δεν αποκτά εμπειρίες μέσα από τις θεωρίες. Μόνο από την πραγματικότητα».
Περιγραφή: Ο πατέρας βαθιά παραδοσιακός, συντηρητικός. Ο γιος, έστω και αργά, ψάχνει την αποδοχή και την κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα παλεύει να διατηρήσει την ταυτότητα και την αξιοπρέπειά του. Μια αναμέτρηση... Μια βαθιά ρήξη ανάμεσα σε διαφορετικές γενιές, τις διαφορές στις αξίες και τα πρότυπα που διέπουν τις ζωές τους. Η ανοχή από την αντοχή ένα γράμμα διαφορά. Πόσο ρόλο θα διαδραματίσουν η αποδοχή και η ενσυναίσθηση στην επίλυση τέτοιων συγκρούσεων;

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΙΒΛΙΟ

Νέα έκδοση για το Αγιασώτικο Καρναβάλι

Στην έκδοση γίνεται συνοπτική αναφορά στην ιστορική διαδρομή του εθίμου, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Βιβλιοδεσία, μια «χειρουργική τέχνη»!

H Δέσποινα με το εργαστήρι της «tortuguita» συστήνει πλέον τη μαγική τέχνη της βιβλιοδεσίας στο κοινό
ΜΟΥΣΙΚΗ

«Βυζαντινός Ελληνισμός» πρωτότυπη μουσική παράσταση

Παρουσιάστηκε την Παρασκευή 26 Απριλίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ