× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Πρώτης γραμμής ζήτημα η στελέχωση της Πολεοδομίας Μυτιλήνης»

Σε συνέντευξή του ο αντιδήμαρχος της Υπηρεσίας Δόμησης Σωτήρης Μαρινάτος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι άμεσα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα και η υπηρεσία θα ενισχυθεί με έμπειρους μηχανικούς

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 8/2/2024

«Πρώτης γραμμής ζήτημα η στελέχωση της Πολεοδομίας Μυτιλήνης»
' χρόνος ανάγνωσης

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Πολεοδομία – Υπηρεσία Δόμησης Μυτιλήνης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Σωτήρης Μαρινάτος.

Ο κ. Μαρινάτος έμπειρο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης από την περίοδο των Καποδιστριακών δήμων ανέλαβε την απαιτητική αυτή θέση ευθύνης με στόχο να βελτιωθεί η λειτουργία της σημαντικής αυτής υπηρεσίας προς όφελος των πολιτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάνοντας σύντομη αναδρομή στο παρελθόν ο κ. Μαρινάτος σημείωσε πως όταν έγινε η διάσπαση των δήμων και η αντίστοιχη διάσπαση των υπηρεσιών δόμησης το προσωπικό μοιράστηκε στα δύο και παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν για ενίσχυση τους, αυτό δεν έγινε ποτέ.

«Το αποτέλεσμα δυστυχώς αυτής της υποστελέχωσης φάνηκε πολύ γρήγορα αφού οι πολίτες δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και παρέμεναν σε αναμονή δεκάδες οικοδομικές άδειες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως τόνισε ο Σωτήρης Μαρινάτος, στόχος της παρούσας δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει λύση στο χρόνιο πρόβλημα της υποστελέχωσης και της δυσλειτουργίας το συντομότερο δυνατό.

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε ούτε μέρα παραπάνω. Ήδη έχουμε συζητήσει λύσεις με τον δήμαρχο Μυτιλήνης Παναγιώτη Χριστόφα, ο οποίος και λόγω της επαγγελματικής ιδιότητάς του μηχανικού, κατανοεί απόλυτα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Εκτιμώ ότι οι όποιες λύσεις αποφασιστούν θα εφαρμοσθούν πολύ σύντομα».

Όπως ανέφερε ο κ. Μαρινάτος έχουν συσσωρευτεί αιτήματα έκδοσης οικοδομικών αδειών που αφορούν πολίτες και επιχειρήσεις. Μάλιστα σημείωσε πως κάποιες από αυτές τις άδειες αφορούν επενδύσεις και προγράμματα χρηματοδοτούμενα τα οποία σε περίπτωση που καθυστερήσει η έκδοση των αδειών θα χαθεί η επένδυση και η χρηματοδότηση για τον δικαιούχο πολίτη και επιχειρηματία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιθανότερο σενάριο άφησε να εννοηθεί ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας είναι να μετακινηθούν 2-3 έμπειροι μηχανικοί από την Τεχνική Υπηρεσία στην Υπηρεσία Δόμησης.

Όπως τόνισε δεν αρκεί να έρθουν υπάλληλοι. Το ζήτημα είναι να έχουν την εμπειρία να χειριστούν τα ζητήματα της πολεοδομίας.

 Για παράδειγμα τόνισε δεν θα βοηθούσε την Υπηρεσία να περιμένει τις νέες προσλήψεις τον Αύγουστο με δεδομένο ότι είναι πολύ μακριά και ότι οι υπάλληλοι που θα έρθουν θα απαιτηθεί χρόνος έως ότου εκπαιδευτούν και αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία στα ζητήματα Δόμησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με την δεύτερη ιδιότητά του, αυτή του αντιδημάρχου των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης ο Σωτήρης Μαρινάτος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετώπισαν κυρίως τα βορειόχωρα εξαιτίας του μεταναστευτικού – προσφυγικού τα προηγούμενα χρόνια.

«Ειδικά η Μόρια όπως είπε και η περιοχή της Παναγιούδας αλλά και όλες οι γύρω κοινότητες, υπέφεραν για πολύ καιρό. Ακόμη και σήμερα 4 χρόνια μετά οι συνέπειες της κρίσης είναι εμφανής και το χειρότερο είναι ότι ελάχιστα έργα έγιναν στα χωριά μας, ως έστω ελάχιστη αναγνώριση της ταλαιπωρίας που υπέστησαν οι κάτοικοι».

Στις προτεραιότητες για όλα τα χωριά της Μυτιλήνης μπαίνει η αγροτική οδοποιία με μόνιμες υποδομές και έργα τα οποία δεν θα απαιτούν διαρκείς επεμβάσεις όπως γίνεται έως σήμερα.

Από εκεί και πέρα ο Σωτήρης Μαρινάτος τόνισε ότι υπάρχει πολύ καλή συνεργασία με όλους τους προέδρους των κοινοτήτων της Μυτιλήνης για την καλύτερη διαχείριση της καθημερινότητας στα χωριά, με καθαρούς δρόμους, αποκομιδή απορριμμάτων και κοπή χόρτων όπου απαιτείται. «Άλλωστε η διαφορά είναι εμφανής από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας της νέας δημοτικής αρχής».  

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026

Σταθερή αλλά συγκρατημένη άνοδος στο αεροδρόμιο Μυτιλήνης τον Φεβρουάριο του 2026, 50.077 επιβάτες στο πρώτο δίμηνο
Κρατά ρυθμό το αεροδρόμιο Μυτιλήνης στο ξεκίνημα του 2026
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη

Στο επίκεντρο ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Μυτιλήνης και οι συμβάσεις που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια
Καταγγελίες της παράταξης Κουφέλου για  σειρά απευθείας αναθέσεων στη Μυτιλήνη
ΘΕΑΤΡΟ

Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο

Για πρώτη φορά στη Μυτιλήνη ανεβαίνει ο κωμικός Θανάσης Σαμαράς με τη νέα του stand up comedy παράσταση «Ελεύθερος»
Ένα stand up για γέλια μέχρι δακρύων – και ίσως έναν γάμο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΧΩΡΙΑ

Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού

Δείτε αναλυτικά τις ημερομηνιες που ο χώρος δεν θα λειτουργήσει
Κλειστή λόγω άδειας προσωπικού η Αρχαιολογική Συλλογη Ερεσού
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου

Η εκπομπή «Πάτα μια πεταλιά, μια εκπομπή για τους ευάλωτους του δρόμου και όχι μόνο» ανοίγει τη συζήτηση για την καθημερινή χρήση του ποδηλάτου στη Μυτιλήνη
Η καθημερινή μετακίνηση με ποδήλατο στο μικροσκόπιο του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές

Ερώτηση Χαρίτση και βουλευτών της Νέας Αριστεράς για τη στήριξη μικρών τοπικών επιχειρήσεων και την απορρόφηση των πόρων έως το 2027
Πού πάνε τα 1,46 δισ. ευρώ για τις ορεινές και νησιωτικές περιοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής

Σφοδρή καταγγελία του ιστορικού στελέχους του κόμματος Σταύρου Πολίτη για αδιαφάνεια, παρασκηνιακές μεθοδεύσεις και αποκλεισμούς στη διαδικασία εκλογής συνέδρων
Ένταση στο ΠΑΣΟΚ Λέσβου λίγο πριν τις κάλπες της Κυριακής