× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι δικηγόροι της Μυτιλήνης κυνηγούν ακόμα την υπόθεση της… «Ταξούλας»

Εχουν κατασχέσει τέσσερα ακίνητα της υπαλλήλου που έβαλε χέρι 1,3 εκατ. ευρώ στο ταμείο τους και είχε καταδικαστεί το 2016 σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/2/2024

Οι δικηγόροι της Μυτιλήνης κυνηγούν ακόμα την υπόθεση της… «Ταξούλας»
' χρόνος ανάγνωσης

Ποιος θυμάται άραγε την υπεξαίρεση που έκανε πάταγο την προηγούμενη δεκαετία στη Λέσβο; Ηταν η υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (!) από τον λογαριασμό της κοινοπραξίας δικηγόρων. Κατηγορούμενη η υπάλληλος του δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Ταξιαρχούλα, η οποία καταδικάστηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, αλλά η αγορά της Μυτιλήνης «είχε να λέει» ότι «άφησε πολλά χρήματα στην αγορά από τα ψώνια της». Μόνο που τα χρήματα δεν ήταν δικά της!

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Βασιλούδη, αν αυτή είναι μία υπόθεση που έχουν «ξεχάσει» οι δικηγόροι, και τουναντίον, δεν την έχουν ξεχάσει καθόλου. Τα τελευταία χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει κατασχέσει τέσσερα ακίνητα της Ταξιαρχούλας και μάλιστα δύο από τους πλειστηριασμούς που έχουν γίνει, ματαιώθηκαν γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Πάντως ο Σύλλογος προσπαθεί να εξισορροπήσει τη ζημιά με οποιοδήποτε τρόπο, έχοντας στην κατοχή του αυτά τα τέσσερα ακίνητα προς αξιοποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ιστορία

Θυμίζουμε ότι σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις 11 Ιανουαρίου 2016 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου με βάση το Νόμο περί Καταχραστών του Δημοσίου, για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (1.234.000 ευρώ) από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, η πρώην υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης, Ταξιαρχούλα Π. Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της δίκης είχε δηλώσει τότε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εκπροσωπώντας το Δικηγορικό Σύλλογο, Γιάννης Πετρέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού η κατηγορούμενη ομολόγησε ότι… «έφαγε» όλο το ποσό κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του μεγάλου σκανδάλου που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, αλλά και το πανελλήνιο, όταν ξέσπασε το 2011.

Ηταν το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό καθώς αφορούσε στην έφεση που άσκησε η Ταξιαρχούλα κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Σεπτεμβρίου 2014, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η αρχή του μίτου της αποκάλυψης του σκανδάλου ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν οι δικηγόροι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως είχαν να λαμβάνουν μηδενικό μέρισμα απ’ τις παραστάσεις τους στις δικαιοπραξίες, όταν επί σειρά ετών έπαιρναν περί τις 3.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Έτσι ξεκίνησε ο οικονομικός έλεγχος, αρχικά με ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια απ’ το ΣΔΟΕ, που έλεγξε την κατάσταση, τι συνέβαινε δηλαδή στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων, τον οποίο διαχειριζόταν η υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ).

Η περίοδος ελέγχου αφορούσε στην πενταετία απ’ τα μέσα του 2006 έως τον Αύγουστο του 2011 και σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2015 στον ανακριτή, η κατηγορούμενη υπάλληλος υπεξαίρεσε το ποσόν του 1,3 εκατ. ευρώ. Μια… σημαντική λεπτομέρεια, που όμως δεν ομολογούσε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελαφρυντικό

Το γεγονός ότι έστω και στο δεύτερο βαθμό, η 43χρονη -το 2016- Ταξούλα ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε το ποσό από το Λογαριασμό Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ) λειτούργησε ως το μόνο ελαφρυντικό για την απόφαση του δικαστηρίου, που δεν αναγνώρισε τους ισχυρισμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκδίκαση του Τριμελούς Εφετείου, τον Σεπτέμβριο του 2014, δήλωνε αθώα με τον συνήγορό της, Στρατή Ηλιογραμμένο, να τονίζει ότι θα δικαιωθεί κατά την έφεση. Το ίδιο εξάλλου είχε καταθέσει η κατηγορούμενη και τον Ιούνιο του 2013 στον ανακριτή λέγοντας ότι είναι αθώα και δεν αναγνωρίζει το ποσό που της καταλογίζουν, και κάνοντας λόγο για σκευωρία από πλευράς κάποιων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα τότε η πρόταση του Εισαγγελέα το 2014 για την ενοχή της, όπου είχε αναφέρει: «Από την όλη διαδικασία, με εκπλήσσει η στάση της κατηγορουμένης και το ότι δεν έδωσε καμία κατατοπιστική απάντηση. Θα ανέμενα να επιδείξει ειλικρινή μεταμέλεια, αποφεύγοντας τις ασάφειες και τις αοριστίες».

«Τα κλέψατε, δεν τα διαχειριστήκατε»

«Έχασα τη μπάλα και τα έφαγα, κακώς τα διαχειρίστηκα, δεν έπρεπε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση», έλεγε μεταξύ άλλων κατά την ομολογία της στο εφετείο, ενώπιον του δικαστηρίου, η πρώην υπάλληλος του ΛΕΑΔΜ, για να τη «διορθώσει» τότε ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λέγοντας «δεν ήταν δικά σας για να τα διαχειριστείτε, δεν τα διαχειριστήκατε, τα κλέψατε»!

Αίσθηση, όμως είχε προκαλέσει στο ακροατήριο και η αγόρευση του Γιάννη Πετρέλλη, ο οποίος μεταξύ άλλων, καυτηρίασε το γεγονός ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν, έγιναν… καπνός, επισημαίνοντας: «Έχασαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, κέρδισε όμως η αγορά της Μυτιλήνης». Και αυτό ανταποκρινόταν επίσης στους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης ότι ξόδεψε όλο το ποσό, σημειώνοντας η ίδια ότι έχει τρία παιδιά.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή χταποδιού στις Νέες Κυδωνίες

Καλοκαιρινή γιορτή του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αϊβαλί της Λέσβου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Από τον Μπαχ στον Ξενάκη: ο ήχος του πόνου στο Διεθνές Φεστιβάλ Μολύβου

Στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ρητίνης, η μουσική συνάντησε τη μνήμη της ρητινοκαλλιέργειας και τη συλλογική ιστορία
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σοκ στο Ταβάρι Λέσβου: 22χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα και τη γιαγιά του

Ο Εισαγγελέας μετέτρεψε το αδίκημα σε απόπειρα ανθρωποκτονίας
ΜΟΥΣΙΚΗ

Η Βατούσα υποδέχεται το 3ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Μουσικής

Δάσκαλοι και μαθητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό συναντώνται σε ένα τριήμερο γεμάτο σεμινάρια και συναυλίες
ΓΕΥΣΗ

Με γκιουζλεμέδες το Κυριακάτικο αντάμωμα στη Σκάλα Μιστεγνών

Οι γυναίκες του Συλλόγου Μυστεγνιωτών έβαλαν τα μανίκια ψηλά και έπιασαν δουλειά
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συλλήψεις και τροχαίο στη Λέσβο

Σε Μυτιλήνη και Καλλονή
ΔΡΑΣΕΙΣ

Περισσότερος κόσμος από ποτέ στο Φεστιβάλ Ανεμώτιας

Το φετινό φεστιβάλ εστιάζει στη δυναμική της παράδοσης ως πηγής σύγχρονης έμπνευσης και κοινωνικής αναζωογόνησης, δίνοντας χώρο στη συλλογική μνήμη, στις τοπικές τέχνες και στην εμπειρία
ΑΤΖΕΝΤΑ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης για την Παλαιστίνη στη Μυτιλήνη

Κάλεσμα του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου την Κυριακή 24 Αυγούστου στην πλατεία Σαπφούς
ΑΤΖΕΝΤΑ

Περιήγηση και επιστημονική ενημέρωση στη Νησιώπη

Καθημερινά δρομολόγια από τις 10:30 όλο το καλοκαίρι
ΑΤΖΕΝΤΑ

Τα παιδιά εκθέτουν τα έργα τους στο Παλαιοχώρι

Έκθεση στο μουσείο για το χωριό τους
ΑΤΖΕΝΤΑ

Λαϊκό γλέντι του ΚΚΕ στην Ερεσό

Την Κυριακή 17 Αυγούστου
ΔΡΑΣΕΙΣ

Με κατάνυξη η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μιστεγνά

Τίμησαν τη γιορτή και την παράδοση