× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι δικηγόροι της Μυτιλήνης κυνηγούν ακόμα την υπόθεση της… «Ταξούλας»

Εχουν κατασχέσει τέσσερα ακίνητα της υπαλλήλου που έβαλε χέρι 1,3 εκατ. ευρώ στο ταμείο τους και είχε καταδικαστεί το 2016 σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 7/2/2024

Οι δικηγόροι της Μυτιλήνης κυνηγούν ακόμα την υπόθεση της… «Ταξούλας»

Ποιος θυμάται άραγε την υπεξαίρεση που έκανε πάταγο την προηγούμενη δεκαετία στη Λέσβο; Ηταν η υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (!) από τον λογαριασμό της κοινοπραξίας δικηγόρων. Κατηγορούμενη η υπάλληλος του δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Ταξιαρχούλα, η οποία καταδικάστηκε σε πρώτο και σε δεύτερο βαθμό, αλλά η αγορά της Μυτιλήνης «είχε να λέει» ότι «άφησε πολλά χρήματα στην αγορά από τα ψώνια της». Μόνο που τα χρήματα δεν ήταν δικά της!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Βασιλούδη, αν αυτή είναι μία υπόθεση που έχουν «ξεχάσει» οι δικηγόροι, και τουναντίον, δεν την έχουν ξεχάσει καθόλου. Τα τελευταία χρόνια ο Δικηγορικός Σύλλογος Μυτιλήνης έχει κατασχέσει τέσσερα ακίνητα της Ταξιαρχούλας και μάλιστα δύο από τους πλειστηριασμούς που έχουν γίνει, ματαιώθηκαν γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Πάντως ο Σύλλογος προσπαθεί να εξισορροπήσει τη ζημιά με οποιοδήποτε τρόπο, έχοντας στην κατοχή του αυτά τα τέσσερα ακίνητα προς αξιοποίηση.

Η ιστορία

Θυμίζουμε ότι σε 16 χρόνια ποινή κάθειρξης καταδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό στις 11 Ιανουαρίου 2016 από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου με βάση το Νόμο περί Καταχραστών του Δημοσίου, για υπεξαίρεση 1,3 εκατομμυρίων ευρώ (1.234.000 ευρώ) από τον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης, η πρώην υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης, Ταξιαρχούλα Π. Ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα της δίκης είχε δηλώσει τότε ο συνήγορος πολιτικής αγωγής εκπροσωπώντας το Δικηγορικό Σύλλογο, Γιάννης Πετρέλλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η απόφαση ανακοινώθηκε αφού η κατηγορούμενη ομολόγησε ότι… «έφαγε» όλο το ποσό κατά την εκδίκαση της υπόθεσης του μεγάλου σκανδάλου που συγκλόνισε την τοπική κοινωνία, αλλά και το πανελλήνιο, όταν ξέσπασε το 2011.

Ηταν το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό καθώς αφορούσε στην έφεση που άσκησε η Ταξιαρχούλα κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων τον Σεπτεμβρίου 2014, με την οποία είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.

Η αρχή του μίτου της αποκάλυψης του σκανδάλου ήταν το καλοκαίρι του 2011, όταν οι δικηγόροι έκπληκτοι διαπίστωσαν πως είχαν να λαμβάνουν μηδενικό μέρισμα απ’ τις παραστάσεις τους στις δικαιοπραξίες, όταν επί σειρά ετών έπαιρναν περί τις 3.000 ευρώ ετησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

 

Έτσι ξεκίνησε ο οικονομικός έλεγχος, αρχικά με ορκωτούς λογιστές και στη συνέχεια απ’ το ΣΔΟΕ, που έλεγξε την κατάσταση, τι συνέβαινε δηλαδή στο Λογαριασμό Κοινοπραξίας Συμβολαίων, τον οποίο διαχειριζόταν η υπάλληλος του Λογαριασμού Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ).

Η περίοδος ελέγχου αφορούσε στην πενταετία απ’ τα μέσα του 2006 έως τον Αύγουστο του 2011 και σύμφωνα με το πόρισμα του ΣΔΟΕ, που παραδόθηκε τον Απρίλιο του 2015 στον ανακριτή, η κατηγορούμενη υπάλληλος υπεξαίρεσε το ποσόν του 1,3 εκατ. ευρώ. Μια… σημαντική λεπτομέρεια, που όμως δεν ομολογούσε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ελαφρυντικό

Το γεγονός ότι έστω και στο δεύτερο βαθμό, η 43χρονη -το 2016- Ταξούλα ομολόγησε ότι υπεξαίρεσε το ποσό από το Λογαριασμό Ενίσχυσης και Αλληλεγγύης Δικηγόρων Μυτιλήνης (ΛΕΑΔΜ) λειτούργησε ως το μόνο ελαφρυντικό για την απόφαση του δικαστηρίου, που δεν αναγνώρισε τους ισχυρισμούς της.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την εκδίκαση του Τριμελούς Εφετείου, τον Σεπτέμβριο του 2014, δήλωνε αθώα με τον συνήγορό της, Στρατή Ηλιογραμμένο, να τονίζει ότι θα δικαιωθεί κατά την έφεση. Το ίδιο εξάλλου είχε καταθέσει η κατηγορούμενη και τον Ιούνιο του 2013 στον ανακριτή λέγοντας ότι είναι αθώα και δεν αναγνωρίζει το ποσό που της καταλογίζουν, και κάνοντας λόγο για σκευωρία από πλευράς κάποιων μελών του Δικηγορικού Συλλόγου.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα τότε η πρόταση του Εισαγγελέα το 2014 για την ενοχή της, όπου είχε αναφέρει: «Από την όλη διαδικασία, με εκπλήσσει η στάση της κατηγορουμένης και το ότι δεν έδωσε καμία κατατοπιστική απάντηση. Θα ανέμενα να επιδείξει ειλικρινή μεταμέλεια, αποφεύγοντας τις ασάφειες και τις αοριστίες».

«Τα κλέψατε, δεν τα διαχειριστήκατε»

«Έχασα τη μπάλα και τα έφαγα, κακώς τα διαχειρίστηκα, δεν έπρεπε να βρίσκομαι σε αυτή τη θέση», έλεγε μεταξύ άλλων κατά την ομολογία της στο εφετείο, ενώπιον του δικαστηρίου, η πρώην υπάλληλος του ΛΕΑΔΜ, για να τη «διορθώσει» τότε ο πρόεδρος του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων λέγοντας «δεν ήταν δικά σας για να τα διαχειριστείτε, δεν τα διαχειριστήκατε, τα κλέψατε»!

Αίσθηση, όμως είχε προκαλέσει στο ακροατήριο και η αγόρευση του Γιάννη Πετρέλλη, ο οποίος μεταξύ άλλων, καυτηρίασε το γεγονός ότι τα χρήματα που υπεξαιρέθηκαν, έγιναν… καπνός, επισημαίνοντας: «Έχασαν οι δικηγόροι της Μυτιλήνης, κέρδισε όμως η αγορά της Μυτιλήνης». Και αυτό ανταποκρινόταν επίσης στους ισχυρισμούς της κατηγορούμενης ότι ξόδεψε όλο το ποσό, σημειώνοντας η ίδια ότι έχει τρία παιδιά.

 

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη