× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Κακός χαμός» στη βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια

Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα μεταξύ των μελών της Επιτροπής της Βουλής, με αφορμή το αίτημα «Νίκης» και «Σπαρτιατών» να κληθεί η εκκλησία στη συνεδρίαση της Τετάρτης

Δημοσίευση 5/2/2024

«Κακός χαμός» στη βουλή για τα ομόφυλα ζευγάρια
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα μεταξύ των μελών της Επιτροπής της Βουλής που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με αφορμή το αίτημα «Νίκης» και «Σπαρτιατών» να κληθεί η εκκλησία στη συνεδρίαση της Τετάρτης, όπου θα τοποθετηθούν οι φορείς.

Η πλειοψηφία απάντησε πως η εκκλησία τοποθετήθηκε με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, με τους βουλευτές των κομμάτων δεξιά της ΝΔ να αντιδρούν έντονα και κάπου εκεί να παρμεβαίνει ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας και να καλεί την εκκλησία να απαντήσει «πόσοι ιερείς είναι γκέι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο διάλογος που εκτυλίχθηκε εκείνη την ώρα ήταν εξής:

Νίκος Παπαδόπουλος: Αυτό είναι δημοκρατία κύριε Πρόεδρε; Αποκλείετε φορείς!

Γιώργος Αποστολάκης: Καλέστε την Ιερά Σύνοδο. Καλέστε την Εκκλησία της Ελλάδος. Καλέστε τον φιλόσοφο Ράμφο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέτρος Δημητριάδης: Καλέστε την Εκκλησία!

Λάζαρος Τσαβδαρίδης : Έχουν τοποθετηθεί δημόσια για το νομοσχέδιο. Διαβάστηκε χθες εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου. Έχουμε λάβει όλοι επιστολή. Είναι απολύτως γνωστές οι θέσεις. Σεβόμαστε απόλυτα την Εκκλησία, δεν έχει κάτι περισσότερο να προσθέσει.

Σπύρος Μπιμπίλας: Να πει την αλήθεια η εκκλησία. Πόσοι ιερείς είναι γκέι;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θάνος Πλεύρης: Δεν μπορεί να λέγονται αυτά.

Λάζαρος Τσαβδαρίδης: Διευκολύνεται τη συζήτηση κύριε Πλεύρη.

Νίκος Παπαδόπουλος: Δεν είναι δημοκρατία αυτή κύριε πρόεδρε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εντωμεταξύ με προοπτικές ευρύτερης συναίνεσης με τα «ναι» επί της αρχής που έχουν προαναγγείλει ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις διαφωνίες των κομμάτων και των βουλευτών που διαφωνούν να μοιάζουν αγεφύρωτες, ξεκίνησε η συζήτηση του νομοσχεδίου για το γάμο και την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, στη Βουλή.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από την πρώτη, κοινή συνεδρίαση των τριών κοινοβουλευτικών επιτροπών (Δημόσιας Διοίκησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ισότητας) που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο.

Παράλληλα υπογράμμισε, πως το νομοσχέδιο δεν ανοίγει την πόρτα για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη μητρότητα στα ζευγάρια ανδρών και δεν κάνει καμία αναφορά σε «γονέα 1» ή «γονέα 2», σημειώνοντας πως «για εμάς ξεκάθαρα γονιός σήμαινε, σημαίνει και θα σημαίνει μόνο πατέρας και μητέρα».

«Το νομοσχέδιο δεν θα γίνει κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον Μητσοτάκη»

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Έλενα Ακρίτα, μίλησε για κενά στο νομοσχέδιο τα οποία συνόψισε σε δύο σημεία. Το πρώτο σύμφωνα με την ίδια πως «κάθε αναφορά σε ομόφυλα ζευγάρια ή πρόσωπα του ιδίου φύλου εισάγει νέα ζητήματα σεξισμού», με την κ. Ακρίτα να αναφέρει πως ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να αντικατασταθεί κάθε αναφορά σε «ομόφυλα» με την έκφραση «πρόσωπα ανεξαρτήτως φύλου».

Το δεύτερο σημείο, αφορά το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατότητα σε ζευγάρια ανδρών να καταφύγουν στην παρένθετη μητέρα, με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει πως «για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αποτελεί ξεκάθαρη διάκριση και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το άρθρο 4 του Συντάγματος, το οποίο λέει ότι οι Έλληνες και οι Ελληνίδες είναι ίσοι έναντι του νόμου.

«Για ποιο λόγο ένα ζευγάρι, με τι δικό σας νόμο, θα μπορεί να αποκτήσει παιδιά στο εξωτερικό, με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, μέσω της παρένθετης κύησης, αλλά δεν μπορεί να το κάνει αυτό στην Ελλάδα;», διερωτήθηκε η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Έλενα Ακρίτα, είπε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει το νομοσχέδιο, ξεκαθαρίζοντας όμως πως αυτό δεν πρόκειται να «αποτελέσει την κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τον κ. Μητσοτάκη», ενώ άφησε αιχμές για τη στάση της εκκλησίας στο ζήτημα τονίζοντας πως «η εκκλησία δεν είναι και δεν μπορεί να είναι συνομιλητής σε ένα κράτος δικαίου. Δεν θα παραβιάσουμε το Σύνταγμα για κανέναν».

«Επιχειρείτε να παρουσιάσετε τον Μητσοτάκη ως προοδευτικό»

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης για τον διχασμό που επικρατεί στην κοινή γνώμη είναι πολύ μεγάλες και οι ευθύνες αυτές δεν συνίστανται στη νομοθετική της πρωτοβουλία αυτή καθαυτή, όπως σήμερα τη συζητάμε, αλλά στη γνωστή επιπολαιότητα που τη χαρακτηρίζει», ανέφερε από την πλευρά του ο Παύλος Χρηστίδης του ΠΑΣΟΚ.

«Το νομοσχέδιο της ισότητας στον πολιτικό γάμο δεν προέκυψε ως μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να επιλύσει ένα σημαντικό, πρόβλημα υφιστάμενων διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού. Προέκυψε ως μια προσπάθεια του επικοινωνιακού επιτελείου της κυβέρνησης να παρουσιάσουν τον κύριο Μητσοτάκη ως προοδευτικό και υπέρμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτικό», πρόσθεσε, συνδέοντας το νομοσχέδιο με επιχείρηση κάθαρσης του πρωθυπουργού από το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Το «όχι» του ΚΚΕ και η κόντρα με την Νέα Αριστερά

«Με το παρόν νομοσχέδιο το κράτος τροφοδοτεί τα κέρδη των ιατρικών κολοσσών και αυτός είναι ο πρώτος και βασικός λόγος για την άρνηση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, η εμπορευματοποίηση της τεκνοποίησης και υιοθεσίας», υποστήριξε από την πλευρά της ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο Παύλος Σαράκης από την Ελληνική Λύση, αναφέροντας πως «λέμε όχι στο νομοσχέδιο, όχι στην κατάργηση της μητέρας και πατέρα, θέλουμε τα παιδιά να έχουν γονείς και όχι γονείς νούμερα».

«Ακούσαμε πολλά μαργαριτάρια. Και όταν έρχονται από κόμματα της ακραία συντηρητικής δεξιάς, όπως η Ελληνική Λύση δεν προκαλούν έκπληξη. Απορούν όμως προβληματισμό όταν προέρχονται από το ΚΚΕ» ήταν το δεικτικό σχόλιο του Δημήτρη Τζαννακόπουλου της Νέας Αριστεράς που άφησε αιχμές, για τη στάση του Περισσού.

Για το νομοσχέδιο, ο κ. Τζαννακόπουλος, είπε πως προβληματικό σημείο είναι ότι εισάγεται ο «γάμος ομόφυλων» και όχι «ο γάμος ανεξαρτήτως φύλου», ενώ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση αναφέροντας πως «η οικογένεια βάλλεται από την πολιτική των ταξικών ανισοτήτων όχι από το νομοσχέδιο αυτό».

Κριτική στην τοοποθέτηση της ειδικής αγορήτριας του ΚΚΕ άσκησε και ο Σπύρος Μπιμπίλας από την Πλεύση Ελευθερίας. «Μας ξένισαν κάποιες αναφορές του ΚΚΕ. Και οι ομοφυλόφιλοι αγαπούν και ερωτεύονται σαν όλους. Δεν είναι παρίες, απόβλητα ή πολίτες β’ κατηγορίας», τόνισε.

Το νέο σόου του βουλευτή με τους «καλικάντζαρους»

Στο μεταξύ ξαναχτύπησε ο βουλευτής της Νίκης, Νίκος Παπαδόπουλος, που είχε κάνει ντόρο με τη δήλβσή του πως «τις ημέρες των Χριστουγέννων βγαίνουν από τις πύλες της κολάσεως δαιμόνια -«καλικάντζαροι»- και επιτίθενται στον λαό του Θεού».

Στην τοποθέτησή του στην επιτροπή, ο Νίκος Παπαδόπουλος υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο «μας γυρίζετε στα χρόνια του Καλιγούλα και του Νέρωνα! Ανδρες παριστάνουν τις γυναίκες και βάζουν τα μωράς στο στηθος τους. Ασεβέστατοι και αμετανόητοι βουλευτές! Θα αγωνιστούμε σε σαλόνια Βουλής και αλώνια κοινωνίας».

«Πώς, πώς, σας ρωτάω πώς θα πάτε στις επαρχίες σας; Πώς θα αντικρίσετε τον μπαμπά και την μαμά σας; Δεν ντρέπεστε καθόλου; Πώς θα πάτε στην εκκλησία; Πώς θα πάρετε την ευχή του παπά; Εδώ είναι το παλατάκι του Χριστού και το σπιτάκι της παναγιάς . Μείζον θρησκευτικο ζήτημα», ενώ κλείνοντας την τοποθέτησή του δεν παρέλειψε να φωνάξει «ζητω η Ελλάδα μας, ζήτω η Ορθοδοξία μας!».

Κατά του νομοσχεδίου, τάσσονται οι Σπαρτιάτες και η Νίκη.

[ΠΗΓΗ]
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Λήγει η προθεσμία για την επιστολική ψήφο

Εχουν εγγραφεί πάνω από 157.000 πολίτες
ΚΟΣΜΟΣ

Η «άλωση» των Βρυξελλών από τις Big Tech

Πώς οι Apple, Google, Microsoft, Facebook/Meta και Amazon οργανώνουν τις πιέσεις τους σε ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους της Ε.Ε.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ενας νεκρός και αγνοούμενοι σε ναυάγιο στη Σάμο

Βυθίστηκε λέμβος το πρωί της Κυριακής, δυτικά του Καρλοβασίου
ΚΟΣΜΟΣ

Πέντε νεκροί στην Κίνα από ανεμοστρόβιλο

Φονικές πλημμύρες απειλούν ζωές 12 εκατομμυρίων ανθρώπων
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κρουαζιέρα… στο Αιγαίο θα κάνουν οι Λημνιοί

Με απευθείας ανάθεση η άγονη της Λήμνο στo Aqua Blue, μέχρι να βγει μειοδότης στο διαγωνισμό για τις άγονες γραμμές
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία