× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έπιασαν πάτο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Στο Βόρειο Αιγαίο το μικρότερο ΑΕΠ της χώρας δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 1/2/2024

Έπιασαν πάτο τα νησιά του Βορείου Αιγαίου

Μόλις στα 2,43 δις ευρώ διαμορφώθηκε το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) του Βορείου Αιγαίου το 2021, σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Έτσι το Βόρειο Αιγαίου αναδεικνύεται στην Περιφέρεια με το μικρότερο ΑΕΠ στο σύνολο των περιφερειών της χώρας. Επίσης το Βόρειο Αιγαίο καταλαμβάνει την τελευταία θέση μεταξύ των περιφερειών της χώρας ως προς το ύψος του κατά κεφαλή ΑΕΠ για το 2021. Συγκεκριμένα στο Βόρειο Αιγαίο το κατά κεφαλή ΑΕΠ ανήλθε στα 10.658 ευρώ. Η δεύτερη χειρότερη επίδοση, ως προς τον δείκτη αυτό, καταγράφηκε στην Ήπειρο και ήταν 11.981 ευρώ. Όταν ο μέσος όρος του κατά κεφαλή ΑΕΠ στην χώρα διαμορφώθηκε στα 17.058 ευρώ το 2021. Το μεγαλύτερο κατά κεφαλή ΑΕΠ καταγράφηκε στην Αττική και ήταν 23.335 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ΑΕΠ που παράχθηκε στο Βόρειο Αιγαίου το 2021, είναι στα επίπεδα του 2003 (2,49 δις ευρώ) σε τρέχουσες τιμές. Αν γίνει αναγωγή των παραπάνω αριθμών σε σταθερές τιμές τότε το περιφερειακό ΑΕΠ του 2021 θα αποδειχθεί πολύ χαμηλότερο από το ΑΕΠ του 2003.

Από τα 2,43 δις ευρώ, του ΑΕΠ του Βορείου Αιγαίου, τα 1,26 δις ευρώ παράχθηκαν στο νομό Λέσβου, τα 644 εκατ. ευρώ στο νομό Χίο και τα 523 εκατ. ευρώ το νομό Σάμου.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ από τα 2,19 δις ευρώ της ΑΠΑ (Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας)  που παράχθηκε στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τα 735 εκατ. Ευρώ παράχθηκαν από τους τομείς δημόσια διοίκηση, άμυνα, εκπαίδευσης, υγεία και κοινωνική μέριμνα. Οι τομείς του εμπορίου, των μεταφορών και τουρισμού - εστίαση παρήγαγε 498 εκατ. ευρώ, η διαχείριση ακίνητης περιουσίας έδωσε το 2021 319 εκατ. ευρώ ως ΑΠΑ του Βορείου Αιγαίου. Οι κατασκευές συνέβαλαν στο ΑΠΑ του Βορείου Αιγαίου μόλις με 50 εκατ. ευρώ, η αγροτική παραγωγή συνέβαλε μόλις με 89 εκατ. ευρώ.

Τι δείχνουν οι αριθμοί
Οι παραπάνω αριθμοί αυτό που δείχνουν είναι την συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου. Μια διαδικασία που δεν έχει αναστραφεί από το 2008 και μετά. Οι παραγωγικές επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη. Ο αριθμός των εργαζομένων στα νησιά της Περιφέρειας και μειώνεται και η παραγωγική δραστηριότητα περιορίζεται.
Η αγροτική παραγωγή, ο τουρισμός, η εστίαση, οι κατασκευές και η μεταποίηση έχουν πολύ μικρή συμμετοχή στην οικονομική ζωή των νησιών μας. Η μισή παραγωγική δραστηριότητα των νησιών κινείται γύρω από τις κρατικές λειτουργίες και την διαχείριση της ακίνητης περιουσίας.
Η πρωτογενή παραγωγή του Βορείου Αιγαίου, το υποτιθέμενο ισχυρό χαρτί των νησιών, το 2021 έδωσε μόλις 89 εκατ. ευρώ προστιθέμενης αξίας. Πάτο, κατά τα φαινόμενα έχει πιάσει και η οικοδομική δραστηριότητα καθώς ανήλθε σε μόλις 50 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Κίνηση στην αγορά της Μυτιλήνης την Κυριακή

Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 3, την Κυριακή των Βαϊων εγκαινιάζοντας το πασχαλινό ωράριο
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλα πρόστιμα για τους ξεχασιάρηδες φορολογουμένους

Εάν οποιοδήποτε ποσό φόρου δεν καταβληθεί μέσα στη νόμιμη προθεσμία καταβολής, ο φορολογούμενος υποχρεούται να καταβάλει τόκους
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξη στις τιμές του ελαιολάδου ξανά

Ισπανικό σάλπισμα ανόδου των τιμών
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος χρόνου για τη διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Αρχίζει η επιβολή προστίμων από 2 Μαϊου
ΕΛΛΑΔΑ

Θα υπολειτουργήσουν οι τράπεζες την Πρωτομαγιά

Τι θα γίνει με τα καταστήματα των τραπεζών εκείνη την ημέρα.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΓΟΡΑ

Η αγορά της Μυτιλήνης περιμένει...«Ανάσταση», τη Μεγάλη Εβδομάδα

Υποτονική είναι η κίνηση στα καταστήματα της πόλης παρά το γεγονός ότι είμαστε μια ανάσα πριν το Πάσχα. Στα δώρα και στις επιδοτήσεις που πληρώνονται από βδομάδα, εναποθέτουν οι έμποροι τις ελπίδες τους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Μειώθηκε η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα στο Βόρειο Αιγαίο

Αύξηση καταγράφει η οικοδομική δραστηριότητα σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 15,7%
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Με έξι ώρες καθυστέρηση η αναχώρηση του Aqua Blue

Θα αναχωρήσει την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 9:00 το βράδυ αντί στις 3:00 το απόγευμα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Βραδιά με γεύσεις Βορείου Αιγαίου στο Λονδίνο

Άλλη μια προσπάθεια προσέλκυσης τουριστών από την Αγγλία
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά