× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Η αστυνομία χωρίς να γνωρίζει τίποτα μάς κατηγόρησε για κατασκοπεία»

Ξεκίνησαν οι απολογίες- «Από τύχη δεν ήμασταν κι εμείς στο εδώλιο» κατέθεσε το μέλος της «Συνύπαρξης», Νέλλη Χατζηδάκη- Σημαντική η μαρτυρία του Ι. Αποστολόπουλου

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/1/2024

«Η αστυνομία χωρίς να γνωρίζει τίποτα μάς κατηγόρησε για κατασκοπεία»

Ξεκίνησαν το μεσημέρι της Δευτέρας 29 Ιανουαρίου οι απολογίες των 16 κατηγορουμένων για κατασκοπεία στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου. Για δίκη «παρωδία» έκανε λόγο μιλώντας στο «Ν», ο διασώστης, Ιάσων Αποστολόπουλος, από τους βασικούς μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων, ο οποίος διευκόλυνε κατά την κατάθεσή του στην κατανόηση των όρων διάσωσης, και τον «ζωτικό ρόλο», όπως είπε που είχαν τα κιάλια και οι ασύρματοι στα εκατοντάδες περιστατικά διάσωσης στις ακτές της Λέσβου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θυμίζουμε ότι τα κιάλια, οι ασύρματοι και κάποιες συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp με εκατοντάδες συμμετέχοντες ήταν βασικά ενοχοποιητικά στοιχεία από πλευράς της αστυνομίας για να σχηματιστεί η δικογραφία με τους «16» να κατηγορούνται με αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.

Πρώτος απολογήθηκε ο Νάσος Καρακίτσος, υπηρεσιακός διευθυντής της ERCI, ο οποίος ήρθε στη Λέσβο στις 5/1/2016, προκειμένου να βοηθήσει στις διασώσεις, έχοντας υπηρετήσει παλαιότερα ως αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Συγκινημένος κατά την απολογία του ο κ. Καρακίτσος επανέλαβε ότι η συνεργασία της οργάνωσής του με το Λιμενικό και τη Frontex ήταν δεδομένη, καθώς και η συνεχής επικοινωνία μεταξύ τους κατά την άφιξη λεμβών. «Δεν κάναμε τίποτα παράνομο. Λάβαμε και έπαινο από τη Frontex για τη δράση μας, και πάντα όταν λαμβάναμε μηνύματα για άφιξη λεμβών, εγώ ειδοποιούσα αμέσως Λιμενικό, οργανώσεις και το κέντρο επιχειρήσεων». 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κομβικό ρόλο στις επικοινωνίες φαίνεται να παίζει ένας Νορβηγός, διαχειριστής της σελίδας Aegean Boat Report, όπου έστελνε μήνυμα για τις αφίξεις λεμβών. Ο τότε Λιμενάρχης ωστόσο φαίνεται να το γνωρίζει και να δηλώνει στον Καρακίτσο να προωθεί αυτές τις ενημερώσεις.

Μάρτυρας υπεράσπισης ήταν μεταξύ άλλων η Νέλλη Χατζηδάκη, ιδρυτικό μέλος της «Συνύπαρξης και Επικοινωνίας στο Αιγαίο», η οποία τόνισε ότι μέλος της Μυτιληνιάς οργάνωσης ήταν στην ομάδα του whatsapp, καθώς η «Συνύπαρξη» βοηθούσε με τσάι και κουβέρτες τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες και ότι… «πάλι καλά που δεν ήμασταν κι εμείς σήμερα κατηγορούμενοι».

Από την πλευρά του, ο γνωστός διασώστης Ιάσων Αποστολόπουλος τόνισε ότι ήταν απαραίτητα τα κιάλια και οι ασύρματες συσκευές για τη συνεννόηση κατά τη διάρκεια της διάσωσης, όπως και οι επικοινωνία μέσω των καναλιών 16 και 12, όπου δεν δίνονται απόρρητες πληροφορίες, αλλά σήματα για βύθιση σκαφών, και είναι όλα τα σκάφη υποχρεωμένα να έχουν τα εν λόγω εργαλεία. Μάλιστα ανέφερε ότι και οι ψαράδες και άλλοι εθελοντές στη Συκαμνιά που βοηθούσαν το 2015, με τις χιλιάδες αφίξεις είχαν τα ίδια εργαλεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αδυνατώντας να κατανοήσει για ποιο λόγο η Αστυνομία ενέπλεξε τους συγκεκριμένους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους και απλοί εργαζόμενοι που δεν ήταν καν στις διασώσεις, αλλά στο γραφείο τους, ο κ. Καρακίτσος, κληθείς να σχολιάσει, απάντησε ότι «Η αστυνομία βρήκε ό,τι τη βόλευε να βρει για να δημιουργήσει εντυπώσεις» και αναφέρθηκε στη μαρτυρία του στελέχους της Ασφάλειας. Και πρόσθεσε: «Όταν με κάλεσε η ανακρίτρια, πρώτος εγώ είπα ότι δεν γίνεται να μην έχει κληθεί το Λιμενικό με το οποίο συνεργαζόμασταν συνεχώς». 

Με την κατάθεση 6 μαρτύρων υπεράσπισης και μετά την απολογία του κ. Καρακίτσου, η δίκη διεκόπη και συνεχίζεται αύριο, Τρίτη 30 Ιανουαρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη