× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Έξαρση του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου καταγράφει ο ΕΟΔΥ

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 89 κρούσματα από την αρχή του 2023

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/1/2024

Έξαρση του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου καταγράφει ο ΕΟΔΥ
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ελλάδα υπάρχει έξαρση των περιστατικών διεισδυτικού στρεπτόκοκκου ομάδας Α (Invasive Group A Streptococcus, iGAS), σε παιδιά και ενήλικες. Ευρωπαϊκές χώρες κατέγραψαν αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων, αλλά και των θανάτων από iGAS σε παιδιά ηλικίας κάτω των δέκα ετών, ιδιαίτερα από τον Σεπτέμβριο του έτους 2022 και μετά, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Στη χώρα μας, οι λοιμώξεις από iGAS δεν συμπεριλαμβάνονται στο σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων. Παρόλα αυτά, λόγω της αύξησης των κρουσμάτων iGAS διεθνώς, ο ΕΟΔΥ ζήτησε τη δήλωση όλων των κρουσμάτων από τις αρχές του 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11/1/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 89 περιστατικά iGAS, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Μεταξύ των περιστατικών περιλαμβάνονται 22 θάνατοι, 10 σε παιδιά ηλικίας δώδεκα μηνών ως οκτώ ετών και 12 σε ενήλικες στην πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, οι γονείς των παιδιών και το προσωπικό των σχολικών μονάδων πρέπει να είναι ενήμεροι για τα ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης GAS και iGAS και τη σημασία της έγκαιρης αναζήτησης ιατρικής συμβουλής από το πρώτο εικοσιτετράωρο έναρξης των συμπτωμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η λοίμωξη από iGAS θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στη διαφορική διάγνωση παιδιών με σοβαρή αναπνευστική λοίμωξη, προηγηθείσα ιογενή συνδρομή (συμπεριλαμβανομένης της γρίπης και της ανεμευλογιάς), και σε άτομα που είναι στενές επαφές κρούσματος στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας ή οστρακιάς.

Η έγκαιρη αναγνώριση της λοίμωξης από iGAS και η άμεση έναρξη αντιμικροβιακής και υποστηρικτικής θεραπείας για τα παιδιά που νοσούν είναι εξαιρετικά σημαντική για την αίσια έκβαση της νόσου, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Επίσης, θα πρέπει να εντοπίζονται οι στενές επαφές των περιπτώσεων iGAS, να εκτιμάται η κατάστασή τους και να αντιμετωπίζονται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται με την πρόσφατη αυξημένη κυκλοφορία των αναπνευστικών ιών, όπως του ιού της εποχικής γρίπης και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), καθώς η συλλοίμωξη με ιό και στρεπτόκοκκο ομάδας Α μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διεισδυτικής νόσου από iGAS, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α (GAS) είναι η συνηθέστερη αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η κλινική εικόνα περιλαμβάνει πόνο στο λαιμό, πυρετό, κεφαλαλγία και σε ορισμένες περιπτώσεις συρρέον ερυθηματώδες εξάνθημα, το οποίο οφείλεται σε μία ή περισσότερες από τις ερυθρογόνες τοξίνες (οστρακιά). Η GAS φαρυγγίτιδα διαγιγνώσκεται με ταχεία δοκιμασία ανίχνευσης αντιγόνου (strep test) και καλλιέργεια φαρυγγικού επιχρίσματος και αντιμετωπίζεται με χορήγηση αντιβιοτικών.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α μπορεί να εκδηλωθεί ως διεισδυτική λοίμωξη, αρχικά με μη ειδικά συμπτώματα (πυρετό, γενική κόπωση, απώλεια όρεξης) και ειδικά στα παιδιά, μπορεί να έχει ταχεία εξέλιξη σε σοβαρή και απειλητική για τη ζωή. Η κλινική εικόνα ενός κρούσματος iGAS μπορεί να προβάλει ως βακτηριαιμία, πνευμονία, μόλυνση του δέρματος και των οστών, μηνιγγίτιδα, κυτταρίτιδα, οστεομυελίτιδα, νεκρωτική απονευρωσίτιδα, στρεπτοκοκκικό τοξικό shock κλπ.

[ΠΗΓΗ]

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον νυχτερινό αγώνα της Μυτιλήνης

Από τις 9:45 το βράδυ έως τις 11.30 την Κυριακή 12 Ιουλίου
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον νυχτερινό αγώνα της Μυτιλήνης
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η Πελοπόννησος στρώνει τραπέζι στη Λέσβο με τη Γιορτή Χυλοπίτας

Παραδοσιακοί χοροί, κόκορας με χυλοπίτες και μεγάλο γλέντι το Σάββατο 18 Ιουλίου στον Κάτω Τρίτος
Η Πελοπόννησος στρώνει τραπέζι στη Λέσβο με τη Γιορτή Χυλοπίτας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στο πλευρό του Δημήτρη Κόνσουλα η ΑΔΕΔΥ Λέσβου

Το Νομαρχιακό Τμήμα κάνει λόγο για αυταρχικές πρακτικές, ζητά να σταματήσει κάθε ποινική διαδικασία σε βάρος του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου και των κινητοποιημένων κτηνοτρόφων
Στο πλευρό του Δημήτρη Κόνσουλα η ΑΔΕΔΥ Λέσβου
ΑΤΖΕΝΤΑ

Γιορτή τραχανά στην Ανεμώτια

Την Κυριακή 9 Αυγούστου με δωρεάν διανομή του παραδοσιακού εδέσματος, ζωντανή μουσική και λαχειοφόρο αγορά
Γιορτή τραχανά στην Ανεμώτια
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Στη Βουλή των Εφήβων η Σοφία Βαλτά του ΓΕΛ Καλλονής

Εκπροσώπησε τη Λέσβο στη φετινή Σύνοδο με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρουσιάζοντας το έργο της ομάδας του σχολείου.
Στη Βουλή των Εφήβων η Σοφία Βαλτά του ΓΕΛ Καλλονής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη 45χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

Αστυνομική επιχείρηση οδήγησε στην κατάσχεση κάνναβης, κοκαΐνης και ζυγαριάς ακριβείας. Κατηγορείται ότι προόριζε τις ουσίες για διακίνηση
Συνελήφθη 45χρονος στη Μυτιλήνη για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

«Να αποφεύγουν τις κακοτοπιές τα κορίτσια»

Το νέο βιβλίο της Γ΄ Γυμνασίου στο επίκεντρο της κριτικής για την έμφυλη βία - Οι προβληματικές αναφορές που χρήζουν αναθεώρησης
«Να αποφεύγουν τις κακοτοπιές τα κορίτσια»
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Έφυγε από τη ζωή στα 44 του, ο Πρωτοδίκης Γιάννης Διάκος

Την Παρασκευή στη Μυτιλήνη η κηδεία του – Συλλυπητήριο μήνυμα από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων
Έφυγε από τη ζωή στα 44 του, ο Πρωτοδίκης Γιάννης Διάκος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φθηνότερες μετακομίσεις για τους στρατιωτικούς

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου σε συνεργασία με τη μεταφορική εταιρεία βασίζεται στη λογική του backloading
Φθηνότερες μετακομίσεις για τους στρατιωτικούς
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο

Καταγγέλλει «τρομοκράτηση» κτηνοτρόφων για τις κινητοποιήσεις
«Κάτω τα ξερά σας από τους κτηνοτρόφους» λέει το Εργατικό Κέντρο
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις

Με ανακοίνωσή του κάνει λόγο για ποινικοποίηση της κοινωνικής διαμαρτυρίας και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους του νησιού
Παρέμβαση του Παλλεσβιακού Φορέα για τις εισαγγελικές κλήσεις
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Σε απολογία και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τη στήριξη στους κτηνοτρόφους

Ο Δημήτρης Κόνσουλας καλείται να δώσει εξηγήσεις για τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι, που συμμετείχε ως εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ που είχε αποφασίσει να στηρίξει τον αγώνα των κτηνοτρόφων -Τραγέλαφος με την κλήση που τον «βάφτισαν» κτηνοτρόφο
Σε απολογία και ο πρόεδρος των εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου για τη στήριξη στους κτηνοτρόφους