Μαθήματα υγιεινής διατροφής μέσα από τον σχολικό κήπο
Οι μαθητές της Α' και Β' τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης μαθαίνουν στην πράξη τις αρχές της αειφορίας και της μεσογειακής διατροφής
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 17/1/2024
Το σχολείο μπορεί να αποτελέσει, μέσω του κήπου του, τον τόπο παραγωγής και παρασκευής υγιεινής διατροφής για τα μέλη της κοινότητάς του. Μπορεί επίσης να αποτελέσει το χώρο που οι μαθητές διαμορφώνουν στάσεις, αναπτύσσοντας δεξιότητες και υιοθετώντας αξίες πολύτιμες για την υγεία τους, το περιβάλλον, την αειφορία και τις πανανθρώπινες αξίες.
Αυτός είναι και ο στόχος των δύο τμημάτων της Δ΄ τάξης του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης, που μέσω του λαχανόκηπου που δημιούργησαν, ξεκίνησαν σήμερα μία από τις δράσεις που αποσκοπούν να συνδέσουν αξίες και αρχές της αειφορίας και της μεσογειακής διατροφής με τις καθημερινές επιλογές.
Οι μαθητές των δύο τμημάτων έδρεψαν τους καρπούς του σχολικού λαχανόκηπου, που απλόχερα μεγάλωσαν και πρασίνισαν την αυλή μας. Έκοψαν μαρουλάκια και ρόκα και στη συνέχεια έφτιαξαν σάντουιτς με φρέσκο σιταρένιο ψωμί, προσθέτοντας, λεσβιακό τυρί, ντόπια αβγά και πάστα με ντόπιες ελιές.
Η αλήθεια είναι ότι αρκετοί μαθητές δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτού του είδους τις γεύσεις και ήταν αρνητικοί αρχικά στο να δοκιμάσουν. Όμως τελικά πολλοί ήταν οι μαθητές που πείστηκαν, χωρίς να το μετανιώσουν, και δοκίμασαν για πρώτη φορά ρόκα ή πάστα ελιάς.
Την ώρα της προετοιμασίας των σάντουιτς μαθητές διάβασαν πληροφορίες για τα τοπικά προϊόντα.
Ας μην ξεχνάμε ότι το παιδί που καλλιεργεί και μαγειρεύει σήμερα, θα γίνει ενεργός παραγωγής και καταναλωτής αύριο.