× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ένταση, «απωθημένα» και ζωές σε αναμονή

Διεκόπη και συνεχίζεται το δικαστήριο με κατηγορούμενους διασώστες και εθελοντές- «Τέτοια κατάθεση ούτε στο Δελφινάριο δεν έχουμε ακούσει» είπε ένας εκ των συνηγόρων στον βασικό μάρτυρα κατηγορίας

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 12/1/2024

Ένταση, «απωθημένα» και ζωές σε αναμονή
' χρόνος ανάγνωσης

Με ένταση συνεχίστηκε για δεύτερη ημέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη με 16 κατηγορούμενους για κατασκοπεία και παροχή πληροφοριών, ως επί το πλείστον μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ERCI, και άλλους εθελοντές. Η δίκη διεκόπη την Παρασκευή 12 Ιανουαρίου λόγω παρέλευσης ωραρίου και συνεχίζεται στις 29 Ιανουαρίου.

Αν και κατα τους πρώτους μάρτυρες κατηγορίας, αστυνομικούς δεν υπήρχαν εντάσεις, μεγάλο θέμα προέκυψε κατά την κατάθεση στελέχους της Ασφάλειας Μυτιλήνης, όπου ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης φώναξε «Τέτοια κατάθεση ούτε στο Δελφινάριο δεν έχουμε ακούσει», και με μία άλλη συνήγορο σε άλλο σημείο να ενημερώνει τον εκπρόσωπο της αστυνομίας ότι κάνει ψευδή κατάθεση για συκοφαντική δυσφήμηση. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου, φανερά ενοχλημένος ζήτησε και από τις δύο πλευρές να σεβαστούν τη διαδικασία κάνοντας λόγο για απωθημένα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δικηγοροι της υπεράσπισης τόνισαν ότι οι κατηγορούμενοι πέρασαν τέσσερις μήνες στη φυλακή με ένα ασαφές κλητήριο θέσπισμα και κατηγορίες γελοίες περί κατασκοπείας, χωρίς, σήμερα άδεια εξόδου από τη χώρα. Από την πλευρά του, το στέλεχος της  Αστυνομικής Διεύθυνσης Μυτιλήνης, ο οποίος σχημάτισε το μεγαλύτερο μέρος της δικογραφίας, ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει αναλάβει ένα εκατομμύριο μετανάστες και δεν έχει δεχτεί ποτέ κάποια καταγγελία- με τον συνήγορο υπεράσπισης να απαντά ότι η μορφή του έχει γίνει ταινία και η στάση του έχει καταγγελθεί από κάθε ευρωπαϊκό θεσμό.

Εκτενής αναφορά έγινε και στη Σάρα Μαρτίνι που ήταν στο πρώτο κατηγορητήριο και απαλλάχτηκε μαζί με άλλους 7 κατηγορούμενους, η οποία έγινε διεθνές σύμβολο και μετέπειτα ολυμπιονίκης. Θυμίζουμε ότι έφτασε στη Λέσβο... κολυμπώντας και βοηθώντας συνταξιδιώτες στη βάρκα της να φτάσουν ζωντανοί, με τη δράση της να καταγράφεται σε ταινία στο Netflix (οι κολυμβήτριες).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από το πρωί της Παρασκευής αλληλέγγυοι με πανό στάθηκαν απέναντι από το Δικαστικό Μέγαρο Μυτιλήνης ζητώντας Δικαιοσύνη για τους κατηγορούμενους.

Η δίκη ξεκίνησε παρά την αποχή των δικηγόρων, την Τρίτη 9 Ιανουαρίου λόγω κινδύνου παραγραφής των αδικημάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα 16 άτομα κατηγορούνται για αδικήματα που αφορούν στην περίοδο 30 Αυγούστου 2016 έως 9 Φεβρουαρίου 2018: 1) κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και 2) για παροχή ουσιωδών πληροφοριών με σκοπό τη διευκόλυνση εγκληματικής οργάνωσης που έχει ως αντικείμενο την τέλεση περισσότερων κακουργηματικών πράξεων.

Βασικά στοιχεία- ντοκουμέντα και ταυτόχρονα αμφισβητήσιμα εναντίον των κατηγορουμένων είναι τρεις συνομιλίες στην εφαρμογή WhatsApp όπου ενημέρωναν για την άφιξη λεμβών με πρόσφυγες και στην οποία συμμετείχαν επίσημοι διακρατικοί φορείς, όπως η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Αλλο στοιχείο είναι δύο ασύρματες συσκευές VHF που είχαν για τη συνεννόηση με το Λιμενικό, με το οποίο συνεργάζονταν.

Αν δει κανείς το backround των συλλήψεων, ήταν μία έντονη περίοδος με αφίξεις, με επιπτώσεις εγκλωβισμού αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, από την κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας, μία έντονη συζήτηση γύρω από τις ΜΚΟ, οι οποίες καταγράφονταν. Είχαν γίνει ήδη συλλήψεις και διεθνής κατακραυγή για τους ισπανούς διασώστες και ξέσπασε σαν κεραυνός εν αιθρία ή σαν προσπάθεια επίδειξης έργου από τις ελληνιές Αρχές για κάποιους άλλους, ότι προχώρησαν σε συλλήψεις σημαντικές, όπως της Μαρτίνι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας σημειωθεί ότι η ΕRCI ήταν καταγεγραμμένη στο μητρώο και σύμφωνα με μαρτυρίες και βίντεο συμμετείχε στις διασώσεις στις ακτές της Λέσβου, ενώ η ιατρική της ομάδα επιχειρούσε στο ΚΥΤ της Μόριας.

Καθώς πέρα από το εν λόγω δικαστήριο που συνεχίζεται 29/1/2023, εκκρεμεί να οριστεί δικάσιμος για νέο με κατηγορίες όπως ξέπλυμα χρήματος και διακίνηση μεταναστών, οι συνήγοροι κάποιες φορές συνέδεσαν τις δύο υποθέσεις κατά τις ερωτήσεις τους προς τους μάρτυρες, ενοχλώντας τους δικαστές που θέλουν να παραμείνουν στο δικαστήριο. Κι αυτό γιατί εκκρεμούν καταθέσεις δεκάδων μαρτύρων ακόμα.

Ακολουθούν η δήλωση του Νάσου Καρακίτσου, ενός εκ των κατηγορουμένων και του Ζαχαρία Kεσσέ, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης:

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά

Το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μιστεγνών διοργανώνουν ανοιχτή εκδήλωση στις 31 Μαρτίου 2026 με ομιλήτρια την Κοινωνική Λειτουργό Ειρήνη Παπαδοπούλου για τη σημασία των ορίων στην ανάπτυξη των παιδιών
Παιδί και Όρια στο επίκεντρο ομιλίας στα Μιστεγνά
ΔΡΑΣΕΙΣ

Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη

Αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία με έντονο παλμό, καταγγελίες για τις αιματηρές εξελίξεις σε Ιράν και Λίβανο και κάλεσμα για διεθνή αλληλεγγύη
Φωνές κατά του πολέμου από τη Μυτιλήνη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας

Αυτοψία σε Νηπιαγωγείο και Δημοτικό και άμεση ενεργοποίηση διαδικασιών επίλυσης των προβλημάτων που κατέγραψε η διεύθυνση του σχολείου
Δίπλα στα παιδιά των Νέων Κυδωνιών ο Παναγιώτης Χριστόφας
ΑΓΡΟΤΕΣ

Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής

Η 3η ενημερωτική εκδήλωση του προγράμματος GOV4ALL από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό ΜΥΤΙΛΗΝΗ Α.Ε. έφερε 5 σχολεία σε επαφή με τη βιολογική καλλιέργεια, τη γευσιγνωσία ελαιολάδου και τις πρακτικές φροντίδας του εδάφους
Βιωματική δράση για τον Λεσβιακό Ελαιώνα στη Λουτρόπολη Θερμής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης

Στον διαγωνισμό Generation Next της Vodafone
Δεύτερη πανελλαδική διάκριση για το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο

Επιστημονικές συναντήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος
Πράσινη μετάβαση και βιοποικιλότητα στο επίκεντρο
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης

O Δήμαρχος Μυτιλήνης «ξενάγησε» τον Περιφερειάρχη στο υπό κατασκευή έργο του Πάρκου Αναψυχής στην Αγία Κυριακή
Έργο 5 εκατ. ευρώ αλλάζει τον αστικό χάρτη της Μυτιλήνης
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής

Μαθητές από όλη τη Λέσβο συναντιούνται σε μια γιορτή ήχων, συνεργασίας και δημιουργίας
Ερχονται οι 14οι Παλλεσβιακοί Μαθητικοί Αγώνες Μουσικής
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης

Συνάντηση με την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού για το μεταναστευτικό στο Βόρειο Αιγαίο
Επίσκεψη της Σέβη Βολουδάκη στο Αστυνομικό Μέγαρο Μυτιλήνης
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027

Μέχρι 26 Μαρτίου η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή μέσω gov.gr
Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία 2026‑2027
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις

Η Ελληνική Αστυνομία καλεί τους πολίτες να μην ανοίγουν συνδέσμους και να μην καταχωρούν προσωπικά ή τραπεζικά στοιχεία
Πραπλανητικά SMS για δήθεν τροχαίες παραβάσεις
ΔΡΑΣΕΙΣ

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου

Κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για κινητοποίηση την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 18:00 στη Πλατεία Σαπφούς
Συγκέντρωση αλληλεγγύης στους λαούς του Ιράν και του Λιβάνου