× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σημαντική πρόοδο στο μεταναστευτικό είδε η Johansson

Συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και σειρά υπουργών είχε η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης κατά την επίσκεψη της στην Αθήνα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/1/2024

Σημαντική πρόοδο στο μεταναστευτικό είδε η Johansson

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης, Ylva Johansson, επισκέφθηκε την Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου όπου είχε διαδοχικές, κατ' ιδίαν, συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς και τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη.
Στη συνέχεια η κα. Johansson συμμετείχε, από κοινού με τον κ. Καιρίδη, σε δημόσια συζήτηση στο αμφιθέατρο του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση της μετανάστευσης». Τη συζήτηση προλόγισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Μετά τη συζήτηση ακολούθησε γεύμα εργασίας που παρέθεσε ο κ. Καιρίδης στην κα. Johansson, αλλά και στην επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης (DG Home) κα. Beate Gminder. Στο γεύμα συμμετείχαν σειρά κυβερνητικών στελεχών.
Μετά το γεύμα ακολούθησε διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με θέμα την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών και προσφύγων και τη στρατηγική απελάσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Κοινή συνισταμένη όλων των συναντήσεων ήταν η επιτυχία της ελληνικής μεταναστευτικής πολιτικής, η οποία βασίζεται στην αυστηρή αλλά δίκαιη φύλαξη των συνόρων και στην ενθάρρυνση νόμιμων εναλλακτικών μετανάστευσης, με όρους και κανόνες, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσφατα, η υπερψήφιση, με πλειοψηφία άνω των 5/6 της Βουλής, της πρωτοβουλίας για την πρόσβαση των μεταναστών στη νόμιμη εργασία, απέδειξε ότι το μεταναστευτικό δεν είναι ανάγκη να διχάζει, αλλά μπορεί με την κατάλληλη πολιτική, να ενώνει.
Η Ελλάδα κατάφερε να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα την αυξημένη μεταναστευτική πίεση το 2023 χωρίς τα προβλήματα που αντιμετώπισαν άλλες χώρες στην Ευρώπη, με ασφάλεια, τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους αιτούντες άσυλο.
Ο ευρύτερος πολιτικός στόχος είναι η διάσωση της ευρωπαϊκής ιδέας από την τοξικότητα τον διχασμό και τις εντάσεις που προκαλεί η ενδεχόμενη κακή διαχείριση του μεταναστευτικού και γι' αυτό η ελληνική επιτυχία έχει ευρύτερη σημασία και αξία ενόψει των επικείμενων ευρωεκλογών.
Η Ευρωπαία Επίτροπος σε δηλώσεις της εξήρε το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον κρίσιμο τομέα της μετανάστευσης, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη στενή συνεργασία της με τον κ. Καιρίδη» αναφέρει ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης.
Σε δήλωση της η κα. Johansson ανέφερε τα εξής:
«Βρίσκομαι εδώ, για να αναγνωρίσω τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που συνεργαζόμαστε, χάρη στην ηγεσία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, έχουμε δει τεράστια πρόοδο όσον αφορά τη διαχείριση της μετανάστευσης με οργανωμένο τρόπο.
Συζητάμε επίσης τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και μαζί με το φίλο μου, τον Δημήτρη (Καιρίδη), δείχνουμε μεγάλη ηγετική πρωτοβουλία όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις που βλέπουμε στο μεταναστευτικό.
Συζητάμε πώς θα απομακρυνθούμε από τις παράτυπες αφίξεις, με στενότερη συνεργασία με την Τουρκία, πώς μπορούμε να εντείνουμε τις επιστροφές, διασφαλίζοντας ότι όσοι δεν δικαιούνται να παραμείνουν, επιστρέφουν στη χώρα καταγωγής τους, και ταυτόχρονα, επενδύουμε σε νόμιμες οδούς, στη νόμιμη μετανάστευση, στη μετανάστευση εργασίας, γιατί το χρειαζόμαστε αυτό. Οι κοινωνίες μας, η αγορά εργασίας μας, στερούνται πολύ εργατικό δυναμικό.
Και αυτό πρέπει να το κάνουμε με οργανωμένο τρόπο. Και χάρη στο μεγάλο επίτευγμα που καταφέραμε να πετύχουμε με τη συμφωνία για τη μετανάστευση και το ασύλου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, βρισκόμαστε τώρα σε θέση ισχύος όταν πρέπει να αποδείξουμε ότι η μετανάστευση είναι διαχειρίσιμη και ότι μπορούμε να ξεφύγουμε από το χάος, να ξεφύγουμε από τις παράτυπες αφίξεις και τις παράνομες αναχωρήσεις και να μεταβούμε σε έναν εύρυθμο τρόπο, όπου χρειάζεται η μετανάστευση και καλωσορίζουμε τους μετανάστες για να ενταχθούν στην κοινωνία μας.
Πρέπει να πω ότι αυτό που έχει δείξει ο Δημήτρης, κατά τη διάρκεια αυτής της αρκετά σύντομης περιόδου που είναι επικεφαλής (του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου), είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Η στενή συνεργασία μας και η ηγετική ικανότητα που είχε να επιδείξει στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Αυτό δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται πραγματικά στην πρώτη γραμμή όταν πρόκειται για έναν σύγχρονο τρόπο διαχείρισης της Μετανάστευσης.».
Από την πλευρά του ο κ. Καιρίδης επεσήμανε:
«Ευχαριστώ πολύ την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης κυρίας Ylva Johansson για τα καλά της λόγια.
Με την κυρία Johansson, έχουμε συνεργαστεί πολύ στενά τα τελευταία χρόνια και εγώ προσωπικά τους τελευταίους έξι μήνες.
Η πρόοδος είναι σημαντική και αδιαμφισβήτητη σε σχέση με αυτό που παραλάβαμε το 2019.
Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας σε μια πολιτική που, όπως εξήγησε αναλυτικά και ο έλληνας Πρωθυπουργός, βασίζεται σε δύο πυλώνες, αφενός στην καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και αφετέρου την ενθάρρυνση νόμιμων οδών, λελογισμένης μετανάστευσης με όρους και κανόνες, όπως τους χρειάζεται η αναπτυσσόμενη, η ταχέως αναπτυσσόμενη, ελληνική μας οικονομία.
Εμείς προσβλέπουμε στη συνεργασία όλων των ευρωπαϊκών χωρών, πιστεύουμε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα πεδίο που μπορεί να μας ενώσει και όχι να μας διχάσει και όλα αυτά έχουν τη σημασία τους ενόψει και της πολύ κρίσιμης ευρώ- εκλογικής αναμέτρησης σε λίγους μήνες από τώρα.

Η επίσκεψη της κυρίας Johansson, είναι σημαντική. Έχουμε πάρα πολλά να συζητήσουμε. Υπάρχει μεταξύ μας μια πολύ καλή συνεργασία που φάνηκε και με το πρόγραμμα διευκόλυνσης τουριστικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες, το οποίο ενέκρινε πρόσφατα η επιτροπή με τη δική της βοήθεια και στα αυξημένα κονδύλια τα οποία έχει εξασφαλίσει και διεκδικεί ακόμα περισσότερο η χώρα μας για το μεταναστευτικό, αλλά και σε όλη την ευρύτερη συζήτηση, η οποία ευτυχώς καταλήγει σε θετική κατεύθυνση με το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο. Μια μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και ειδικά της Ylva Johansson.
Ευχαριστούμε πολύ που είναι εδώ, για όλη αυτή την πορεία που είχαμε μαζί και θα συνεχίσουμε έτσι ακόμα πιο πολύ.
Η Ελλάδα, όπως είπε, παρόλο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής πίεσης, έχει διαχειριστεί αυτή την αύξηση της πίεσης πολύ καλύτερα από τις περισσότερες άλλες χώρες, είτε στον κεντρικό μεσογειακό διάδρομο, είτε στα Δυτικά Βαλκάνια και σήμερα υπό μιαν έννοια πρωταγωνιστεί στο Συμβούλιο, στην Ευρώπη, ως ένα παράδειγμα μιας πολιτικής αυτών των δύο πυλώνων, από τη μία ενάντια στο παράνομο και από την άλλη υπέρ του νόμιμου.
Σε μια Ευρώπη η οποία πραγματικά έχει διχαστεί από αυτό το ζήτημα, η Ελλάδα δείχνει ότι μπορούμε να έχουμε μια αποτελεσματική, ευρωπαϊκή, βασισμένη στις ευρωπαϊκές αξίες, δηλαδή, πολιτική, στο μεταναστευτικό και το προσφυγικό.».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Έστειλαν μήνυμα ενάντια στην ακρίβεια και την φτωχοποίηση

Aπεργιακή συγκέντρωση και πορεία από το Εργατικό Κέντρο Λέσβου στα πλαίσια της 24ης Πανελλαδικής Απεργίας
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Συμμαθητές τους από την Αττική φιλοξένησε το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης

Το σχολείο έχει συνδημιουργήσει φυσικούς κόμβους ευφυούς διαχείρισης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Mε τους οδηγούς ταξί συναντήθηκε ο Χριστόφας

Στο επίκεντρο οι πεζοδρομήσεις της Μυτιλήνης και η εξέλιξη των έργων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Οι πολύτεκνοι ευχαριστούν τους πολίτες που τους συνδράμουν

«Τα τρόφιμα διανέμονται στις οικογένειες με τις μεγαλύτερες ανάγκες»
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Συνελήφθη στην Αθήνα για μεταφορά 4 κιλών κοκαΐνης στη Μυτιλήνη

To 2021 είχε αφεθεί ελεύθερος ως.... χρήστης, έκτοτε αγνοούνταν, αλλά δικάστηκε σε 10 χρόνια κάθειρξης- Ολο το ιστορικό
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Ο μαθητικός φακός ανέδειξε τα νησιά

Διαγωνισμό φωτογραφίας έκανε το Πρότυπο Λύκειο Μυτιλήνης με 117 συμμετοχές
ΔΡΑΣΕΙΣ

31 μονάδες ζωής!

Από την Γέρα με αγάπη
ΔΡΑΣΕΙΣ

«Καμία εμπλοκή της χώρας μας»

Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

H «Συνύπαρξη» διοργανώνει μετάβαση στη Βάστρια

Με στόχο την ανάδειξη των κοινωνικών, ανθρωπιστικών, πολιτικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων που αναμένεται να προκύψουν από τη λειτουργία της υπερδομής
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Χρυσό Βραβείο για το δημοτικό σχολείο Λουτρόπολης Θερμής

Στο φεστιβάλ «Αμάλθεια» στο Γκάζι
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Το «Ν» συμμετέχει στην απεργία των ΜΜΕ

Από τις 5 το πρωί της Tρίτης ως τις 5 το πρωί της Τετάρτης
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Προχωρούν σε κινητοποιήσεις οι δικαστικοί υπάλληλοι

Δείτε εδώ την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ν. Λέσβου