× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Τι μας επιφυλάσσει η τεχνολογία για το 2024

5G, γυαλιά, βιομετρικά δεδομένα, βιντεοπαιχνίδια και άλλα

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 7/1/2024

Τι μας επιφυλάσσει η τεχνολογία για το 2024

Μπορεί πολλές από τις τεχνολογίες που θα δούμε μέσα στο 2024 να τις έχουμε δει σε κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας όμως μάλλον θα γίνουν αν όχι όλες σίγουρα μερικές η καθημερινή μας πραγματικότητα.
Το 2024 ήρθε και όπως φαίνεται θα φέρει αρκετά νέα πράγματα στο κομμάτι της τεχνολογίας και κυρίως στον τρόπο που χρησιμοποιούμε και αλληλεπιδρούμε με τις συσκευές, τις εφαρμογές και τις διάφορες υπηρεσίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είδαμε πολλά νέα πράγματα απλά να παρουσιάζονται μέσα στο 2023 όμως όπως φαίνεται το 2024 μάλλον θα τα δούμε να γίνονται κομμάτι της καθημερινότητας και όχι απλά μία είδηση ή φωτογραφία στα social…

Έτσι λοιπόν έχουμε το για αρχή το 5G όπου πλέον αν δεν έχει ήδη γίνει, θα γίνει η κανονικότητα. Η πέμπτη γενιά δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα είναι διαθέσιμη σε όλο και περισσότερους χρήστες παγκοσμίως παρέχοντας μεγαλύτερες ταχύτητες, χαμηλότερη καθυστέρηση και μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Το 5G αναμένεται να μας κάνει διαθέσιμες νέες εφαρμογές και υπηρεσίες που απαιτούν γρήγορες ταχύτητες και (το βασικότερο) χαμηλή καθυστέρηση, όπως είναι για παράδειγμα το cloud gaming, εμπειρίες εικονικής πραγματικότητας αλλά και τα αυτόνομα οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ


Ένα ακόμα προϊόν που αναμένεται να βελτιώσει ή μάλλον επαυξήσει την καθημερινότητα είναι τα γυαλιά επαυξημένης πραγματικότητας ή αλλιώς AR glasses. Δεν αποκλείεται να τα δούμε να γίνονται mainstream μέσα στο 2024 αφού εταιρίες όπως είναι η Apple, το Facebook η TCL, η Microsoft και πολλές ακόμα, αναμένεται να λανσάρουν ή έχουν ήδη παρουσιάσει τις δικές τους εκδόσεις γυαλιών AR.

Τα γυαλιά αυτά μπορούν και προσφέρουν έναν νέο τρόπο να βιώνουμε το ψηφιακό περιεχόμενο και τις πληροφορίες που επικαλύπτονται στον πραγματικό κόσμο. Τα γυαλιά AR θα επιτρέψουν νέες μορφές ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης, επικοινωνίας και παραγωγικότητας. Φυσικά και το κομμάτι της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων αναμένεται να είναι και αυτό μία νέα πρόκληση στον τομέα της προστασίας.

Μία πολύ συνηθισμένη λέξη που ακούσαμε πάρα πολύ μέσα στο 2023 είναι η AI ή αλλιώς τεχνητή νοημοσύνη. Αν δεν την έχεις ακούσει ετοιμάσου να την ζήσεις μέσα στο 2024 αφού θα συνεχίσει να βελτιώνεται και να εξελίσσεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ΑΙ, ήδη μπορεί αλλά, όσο περνάει ο καιρός θα μπορεί να κατανοεί καλύτερα τη φυσική γλώσσα, να αναγνωρίζει εικόνες και πρόσωπα, να παράγει ρεαλιστικό περιεχόμενο και να λαμβάνει αποφάσεις.

Μέσα στο 2024 θα δούμε την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται πιο προσιτή στους χρήστες, χάρη στο cloud computing, τις νέες hi-end συσκευές και τις πλατφόρμες ανοιχτού κώδικα.

Φυσικά θα την δούμε και στο κομμάτι της εργασίας μας με περισσότερες αλληλεπιδράσεις, με τους προσωπικούς βοηθούς και τις διάφορες εφαρμογές όπως είναι πχ. το excel και το Powerpoint να να γίνονται ακόμα πιο έξυπνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το BlockChain που ακόμα εδώ και αρκετά χρόνια το έχουμε συνδέσει κυρίως με το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα. Πλέον θα το δούμε την τεχνολογία blockchain να έχει νέες χρήσης και εφαρμογές.

Μην ξεχνάμε ότι το blockchain επιτρέπει πιο ασφαλείς, διαφανείς και αποκεντρωμένες συναλλαγές και ανταλλαγή δεδομένων, όποτε δεν αποκλείεται να δούμε σενάρια εφαρμογής της τεχνολογίας αυτής σε διάφορους τομείς, όπως η χρηματοδότηση, η υγειονομική περίθαλψη, η εφοδιαστική αλυσίδα και πολλά ακόμα.

Στο κομμάτι της ασφάλειας αναμένεται να δούμε όλο και περισσότερο το κομμάτι των βιομετρικών να αντικαθιστά τους τους κωδικούς πρόσβασης στις διάφορες υπηρεσίες και συσκευές.

Με τον όρο βιομετρικά δεν αναφερόμαστε μόνο στα δακτυλικά αποτυπώματα και την αναγνώριση προσώπου, αλλά και στην φωνή, στην ίριδα, στις φλέβες αλλά και στα μοτίβα συμπεριφοράς. Τα βιομετρικά μπορούν και προσφέρουν μεγαλύτερη ευκολία, ασφάλεια και εξατομίκευση στον χρήστη αφού τον γλυτώνουν από το να θυμάται κωδικούς για κάθε εφαρμογή ή υπηρεσία που έχει γραφτεί.

Τα ηλεκτρικά οχήματα έχουν αρχίσει από το 2023 να κάνουν την εμφάνιση τους όλο και περισσότερο στους δρόμους και μέσα στο 2024 αναμένεται να βλέπουμε όλο και περισσότερα. Αρχικά θα γίνουν πιο προσιτά, αποδοτικά αφού η τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι μπαταρίες συνεχώς βελτιώνεται.

Μία βασική σκέψη που έχει κάποιος όταν αγοράζει ένα ηλεκτρικό όχημα είναι που θα το φορτίζει. Ήδη έχουμε δει αρκετούς αλλά μέσα στο 2024 αναμένεται να δούμε περισσότερες υποδομές για σταθμούς φόρτισης έτσι ώστε κάποιος να μπορεί έχει την άνεση να ταξιδέψει και να φορτίσει το όχημα του με ευκολία.

Επίσης τα ηλεκτρικά οχήματα αναμένεται να γίνουν πιο έξυπνα και αυτόνομα, προσφέροντας νέα χαρακτηριστικά και υπηρεσίες τόσο στους οδηγούς όσο και στους επιβάτες.

Στο κομμάτι της υγείας θα δούμε νέα wearables που μπορούν και παρακολουθούν καλύτερα τα βιομετρικά μας αλλά και την ευεξία μας. Δεν θα παρακολουθούν μόνο την σωματική μας δραστηριότητα και τη φυσική μας κατάσταση, αλλά και τα ζωτικά μας σημεία, την ποιότητα του ύπνου, τα επίπεδα άγχους, τη διάθεση και την ψυχική μας υγεία σε πολύ καλύτερο βαθμό. Με τα δεδομένα του χρήστη που θα συλλέγουν θα μπορούν να του δίνουν και καλύτερες πληροφορίες ή συμβουλές για να τον βοηθήσουν να βελτιώσει την υγεία και την ευεξία του, αλλά και να τον ειδοποιούν για πιθανούς κινδύνους και προβλήματα.

Στο κομμάτι της ψυχαγωγίας οι υπηρεσίες streaming θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να διαφοροποιούνται, προσφέροντας περισσότερο περιεχόμενο, είδη, μορφές και χαρακτηριστικά στους χρήστες. Θα μπορούν να έχουν καλύτερα επίπεδα εξατομίκευσης για κάθε χρήστη και θα προσπαθήσουν να γίνουν πιο διαδραστικές, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη για να προτείνουν περιεχόμενο με βάση τις προτιμήσεις, τις συνήθειες και την διάθεση.

Στο κομμάτι των videogames οι νέες τεχνολογίες που θα δούμε να χρησιμοποιούνται αφορούν κυρίως τον τρόπο που παίζουμε. Έτσι θα έχουμε περισσότερο cloud gaming δηλαδή παιχνίδια που δεν θα χρειάζεται να έχει ο χρήστης κάποια κονσόλα παρά μόνο το χειριστήριο του και θα μπορεί να παίζει άνετα όποιο παιχνίδι θέλει από την τηλεόραση του ή το κινητό του. Το VR/AR/MR (μικτή πραγματικότητα), τα haptics (ανατροφοδότηση αφής) και το spatial audio πρόκειται να δημιουργήσουν πιο ρεαλιστικές και ελκυστικές εμπειρίες για τους παίκτες.

Σίγουρα το 2024 μας επιφυλάσσει πολλά και όλα τα παραπάνω είναι μερικές προβλέψεις με βάση τις τάσεις που έχουμε δει μέχρι σήμερα. Δεν αποκλείεται να δούμε κι άλλες νέες τεχνολογίες και τρόπους χρήσης τους που δεν έχουμε ξαναδεί ή φανταστεί.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 δεν θα βαρεθούμε καθόλου…

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η Περιφερειακή Αρχή σε ρόλο πλασιέ των νησιών»

Αρνητική η Λαϊκή Συσπείρωση στη συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση Real Estate Expo
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

«Η βίζα των Τούρκων είναι δικό μας επίτευγμα»

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης μιλά στο «Ν» για την βίζα express, τις εξωστρεφείς δράσεις, τα μεγάλα έργα, τα ομοφοβικά σχόλια και τη μήνυση
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Συσκέψεις στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ο οδικός άξονας Αγίας Παρασκευής – Πέτρας και η αξιοποίηση του Σάρλιτζα
ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελεονώρα Μελέτη υποψήφια ευρωβουλεύτρια με τη Ν.Δ.

Η τηλεπαρουσιάστρια αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ
ΕΛΛΑΔΑ

Προειδοποιούν για την ασφάλεια των πτήσεων

Σε 14 αεροδρόμια της χώρας ανάμεσα τους και το αεροδρόμιο Μυτιλήνης οι έλεγχοι της εναέριας κυκλοφορίας θα γίνονται από εικονικούς πύργους ελέγχου
ΕΛΛΑΔΑ

Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Γιάννης Φέρτης

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή από την οικογένεια του
ΕΛΛΑΔΑ

Με «άρωμα» Λέσβου το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ

Ανακοινώθηκαν τα ονόματα των 42 υποψηφίων από τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Κουτσούμπα ανάμεσα τους και ο Μυτιληνιός Βαγγέλης Κατσακούλης
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΕΛΛΑΔΑ

61 αγροτοδασικές πυρκαγιές σε μία ήμερα

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά η Πυροσβεστική και καλεί όλους να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών
ΕΛΛΑΔΑ

Έλεγχοι για διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές

Ασφυκτικές πιέσεις από την ΑΑΔΕ προς όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων. Όλο και πιο έντονες οι απειλές για επιβολή προστίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Αυτές είναι οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 19 Απριλίου

Θα καταβληθούν 94,75 εκατ. ευρώ σε 93.887 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης