× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επεκτείνεται η δομή του Καρά Τεπέ... που θα έκλεινε;

Παραμονή των Φώτων αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» πρόσκληση του υπουργείου Μετανάστευσης, για την υποβολή προτάσεων 15 εκ. ευρώ για έκτακτες ανάγκες ενίσχυσης του συστήματος υποδοχής μεταναστών και προσφύγων

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 6/1/2024

Επεκτείνεται η δομή του Καρά Τεπέ... που θα έκλεινε;

Την ώρα που οι εργασίες δημιουργίας της Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής στη Βάστρια είναι υπό ολοκλήρωση, αργά χθες Παρασκευή 5 Ιανουαρίου, στις 7.15 το απόγευμα υπογράφτηκε από το Γενικό Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Πάτροκλο Γεωργιάδη και αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα Ελλάδας - Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και μάλιστα με το τεράστιο χρηματικό ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ, της «κάλυψη έκτακτων λειτουργικών αναγκών για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υποδοχής».

Ανάμεσα στα άλλα η πρόσκληση αναφέρει ότι στο πλαίσιο της πράξης θα ενταχθεί και θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση της δυναμικότητας και η αναβάθμιση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Μυτιλήνης. Δηλαδή θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση αλλά και η αναβάθμιση της προσωρινής (από το Σεπτέμβριο του 2020!) δομής στον Καρά Τεπέ, στην είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης.
Προβληματισμό δημιουργεί η χρηματοδότηση των εργασιών με το πολύ μεγάλο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ όταν η δημιουργία του καταυλισμού στο Καρά Τεπέ είχε κοστίσει οκτώ εκατομμύρια ευρώ. Και ο προβληματισμός δημιουργείται όταν πέραν «της επέκτασης της δυναμικότητας και η αναβάθμισης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης και Δομής Προσωρινής Φιλοξενίας Μυτιλήνης», στο ποσό των 15 εκατομμυρίων, έχει ενταχθεί και η δημιουργία των παρακάτω προφανούς μικρότερης αξίας εργασιών:
- Επέκταση δυναμικότητας τεσσάρων δομών στην ενδοχώρα, μέσω τεχνικών εργασιών.
- Προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, και προμήθεια υπηρεσιών μεταφοράς μη εδώδιμων ειδών για την άμεση κάλυψη επειγουσών αναγκών των διαμενόντων στις περιφερειακές υπηρεσίες της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ).
- Και λοιπές εργασίες αποκατάστασης φθορών οικίσκων και χώρων στέγασης και ενίσχυσης δυναμικότητας περιφερειακών υπηρεσιών της ΥΠΥΤ.
Τα παραπάνω, στα πρόθυρα της ολοκλήρωσης των εργασιών στη Βάστρια και της λειτουργίας της εκεί ευρισκόμενης πολυσυζητημένης Κλειστής Ελεγχόμενης Δομής, προβληματίζουν σοβαρά για το σχεδιασμό που υπάρχει για τη Λέσβο από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Οι εργασίες πραγματοποιούνται γιατί θα παραμείνει ανοιχτή μαζί με τη δομή της Βάστριας και η δομή του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης;
Ας σημειωθεί ότι παράλληλα προς τα παραπάνω άγνωστα, στις τοπικές νησιωτικές κοινωνίες και ιδιαίτερα αυτή της Λέσβου, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης έχει προσκληθεί σε εκδήλωση με θέμα «Ευρωπαϊκές λύσεις στην κοινή πρόκληση της μετανάστευσης» παρουσία του Πρωθυπουργού, της Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Γιόχανσος και του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο πληθυσμός στην προσωρινή δομή του Καρά Τεπέ παραμένει τους τελευταίους μήνες σταθερά πάνω από 5.000 αιτούντες άσυλο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, χθες 5 Ιανουαρίου στη Λέσβο βρισκόταν 5.666 αιτούντες άσυλο, από τους οποίους μόλις οι 154 ήταν ανήλικοι σε δομές ανηλίκων και όλοι οι υπόλοιποι ζουν στον Καρά Τεπέ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Κι από τη Λέσβο πέρασε ο αρχηγός της Θύρας 7

Ιωσήφ Αντιζάς ή «Κοντός»: Το όνομά του είναι το πρώτο που φιγουράρει στο κατηγορητήριο για τα επεισόδια στου Ρέντη και τη δολοφονία του Γιώργου Λυγγερίδη
ΥΓΕΙΑ

Νέο μόνιμο προσωπικό στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης

Ορκίστηκαν το πρωί της Παρασκευής 26 Απριλίου
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ανήλικος Γεραγώτης καλλιεργούσε χασίς

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του περιλαμβάνει και παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Απεγκλωβισμός 33 ατόμων από βραχονησίδα ανοιχτά του Μανταμάδου

Επιχείρηση διάσωσης από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης