× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Σε κάθε Περιφέρεια ιδρύεται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων

Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρη Αυγενάκη

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/1/2024

Σε κάθε Περιφέρεια ιδρύεται Ενιαίος Φορέας Διαχείρισης Υδάτων

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στο στόχο που έχει θέσει για στήριξη των αγροτών, όποια δυσκολία ή εμπόδιο υπάρξει, γιατί αυτό λέει η συνείδησή του και αυτή είναι η εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έστειλε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στο «Thessalia tv», στον Γιάννη Κολλάτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ΥπΑΑΤ ανέπτυξε μια σειρά αποφάσεων που σκοπό έχουν, όχι μόνο να διευκολύνουν τους αγρότες να παραμείνουν στη γη τους, αλλά και να προσελκύσουν νέους στον πρωτογενή τομέα.

Μεταξύ αυτών ανέφερε:

  • την κατάργηση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ για φορολόγηση των κοινοτικών ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ,
  • την επαναφορά της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο , που για εφέτος η κυβέρνηση επέστρεψε 76 εκατ.
  • Τα προγράμματα Νέων Αγροτών, που είναι τα μεγαλύτερα που υλοποιούνται στη χώρα, ύψους 605 εκατ. το τρέχον, ενώ αντίστοιχα υψηλό θα είναι και το επόμενο που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
  • Την ένταξη, με επί πλέον 81 εκατ. ευρώ, των 2.100 επιλαχόντων στο πρόγραμμα Νέων Αγροτών.
  • Τη μείωση του ΦΠΑ στην αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 11%.
  • Τη δημιουργία από το νέο έτος Τμημάτων Αγροτών στα Επιμελητήρια για ενίσχυση των κατ’ επάγγελμα αγροτών.

Αναφερόμενος στις τρεις προτεραιότητες που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση στις προγραμματικές της δηλώσεις, δηλαδή τη Διαχείριση των Υδάτων, την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ και την εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός είπε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη Διαχείριση των Υδάτων: Τόνισε ότι , ήδη σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών στη Θεσσαλία, στην οποία λόγω των πλημμυρών έχει δοθεί προτεραιότητα, εκπονείται το master plan, ενώ θα ακολουθήσουν οι Περιφέρειες Κρήτης και Πελοποννήσου. Σε κάθε Περιφέρεια προβλέπεται ίδρυση Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Υδάτων, στον οποίο θα ενσωματωθούν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ που λειτουργούν με Βασιλικά Διατάγματα του 1958. Τα master plans θα επικεντρώνονται σε τρία επίπεδα: Της διαχείρισης του νερού, των εγγειοβελτιωτικών έργων και της αντιπλημμυρικής προστασίας.

Για τον ΕΛΓΑ: Είπε ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στο τελικό στάδιο. Θύμισε ότι υπάρχουν παραγωγικοί τομείς, όπως οι πτηνοτροφία, η χοιροτροφία, η καλλιέργεια αρωματικών φυτών κ.α. για τους οποίους δεν προβλέπεται η υποχρεωτική ασφάλισή τους, γεγονός που αντιμετώπισε η κυβέρνηση στην πλημμύρα της Θεσσαλίας, με την εξεύρεση επί πλέον πόρων ύψους 16,5 εκατ. προκειμένου να αποζημιωθούν. Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει υποχρεωτική ασφάλιση για όλους τους παραγωγούς, ενώ θα υπάρξουν και δύο προαιρετικά επίπεδα ανάλογα με τους κινδύνους που επιλέγει ο κάθε παραγωγός. Όπως διευκρίνισε ο ΥπΑΑΤ «Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος φορέας με στόχο να προσφέρει ασφάλεια και ηρεμία στους παραγωγούς».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστη και αναποτελεσματική την προεδρία του κ. Σημανδράκου, για τον οποίο είπε ότι έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον διορισμό του από τον ΑΣΕΠ. Τόνισε ότι είναι αποφασισμένος να «σπάσει αυγά» και να λειτουργήσει ο Οργανισμός με διαφάνεια, τηρώντας τις υποχρεώσεις του προς την ΕΕ και κυρίως προς του Έλληνες αγρότες. Χαρακτήρισε θετικό βήμα την χθεσινή απόφαση για αλλαγή διευθυντών, για την ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε να λειτουργήσει με διαφάνεια, αποκλειστικά προς όφελος των αγροτών.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναθεώρησης των υποχρεώσεων της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την κατανομή των ενιαίων ενισχύσεων, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί από τη διαπραγμάτευση Λιβανού, ο ΥπΑΑΤ είπε ότι από την εφαρμογή του νέου καθεστώτος είναι εμφανές ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει να διορθωθούν. Αυτό το καταλαβαίνει και η ΕΕ. Θέλουμε να βοηθήσουμε και αυτό κάνουμε.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Στις 3 χειρότερες θέσεις της Ευρώπης, η Ελλάδα στην ελευθερία του τύπου

Σύμφωνα με έκθεση του World Press Freedom Index για το 2024, η χώρα μας είναι τελευταία στην κατάταξη μαζί με Ουγγαρία και Μάλτα
ΕΛΛΑΔΑ

Όχι στην αποφυλάκιση του Μιχαλολιάκου!

Προκλητική η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Λαμίας αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974
ΕΛΛΑΔΑ

Οι πληρωμές από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ τη Λαμπροβδομάδα

Θα καταβληθούν περισσότερα από 62 εκατ. ευρώ σε 60.583 δικαιούχους
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Φεύγει το «Διαγόρας» έρχεται το «Νήσος Ρόδος»

Λύση στην αυξημένη κίνηση στην γραμμή Πειραιάς – Χίος – Μυτιλήνη η δρομολόγηση του πλοίου Ro – Pax της Hellenic Seaways
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Όλο το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

Μέτρα όπως μείωση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ και ΕΦΚ) και επιβολή πλαφόν στα κέρδη των εταιρειών σε όλη τη γραμμή εισαγωγής, παραγωγής και μεταφοράς των προϊόντων παρουσίασε με σχέδιο νόμου ο ΣΥΡΙΖΑ
ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Το ριζάρι, των κόκκινων αυγών του φτωχού

ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΠΑΛΑΣΚΑΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ευχές για το Πάσχα από τον Κώστα Μουτζούρη

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου απευθύνει ευχές στους κατοίκους των νησιών μας
ΕΛΛΑΔΑ

Νίκος Μιχαλολιάκος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

Τι αποφάσισε το Δικαστικό Συμβούλιο και ποιους όρους έθεσε - Αντίθετος ο εισαγγελέας που τον κρίνει αμετανόητο
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση Μουτζούρη με Γεωργιάδη για ζητήματα υγείας στο Β. Αιγαίο

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους αντιπεριφερειάρχες στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου
ΕΛΛΑΔΑ

Το βάψιμο αυγών τη Μεγάλη Πέμπτη και όσα πρέπει να προσέξετε

Ένα από τα πιο διαδεδομένα έθιμα του Πάσχα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Εκδήλωση για τη Λέσβο στο Λονδίνο με Λαζόπουλο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση προβολής που διοργάνωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συναντήσεις Καλλία, Χατζηκυριαζή και Κουρσουμποά στη Λήμνο

Οι αντιπεριφερειάρχες Τεχνικών Έργων, Μεταναστευτικής Κρίσης και Οικονομικών επισκέφθηκαν το νησί και είχαν συναντήσεις με φορείς και αυτοδιοικητικούς