× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Αποχαιρετώντας το 2023 και ό,τι μας απασχόλησε

Η ετήσια ανασκόπηση του «Ν», με τα θέματα που διαβάστηκαν και συζητήθηκαν περισσότερο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 29/12/2023

Αποχαιρετώντας το 2023 και ό,τι μας απασχόλησε

Το 2023 μάς αποχαιρετά αφήνοντας πίσω ειδήσεις που σχολιάστηκαν, διαβάστηκαν, μεταδόθηκαν και μένουν ακόμα στις συζητήσεις μας. Πρόκειται για γεγονότα που δεν έμειναν απαρατήρητα και ζητήματα που ακόμα αναζητούν λύση, εν όψει του 2024. Όλη η ομάδα του «Ν» βρέθηκε σε όλα τα γεγονότα, μεταδίδοντάς τα έγκαιρα και έγκυρα και το 2023.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σας ευχαριστούμε από καρδιάς για την εμπιστοσύνη σας και ευχόμαστε να ανταποκρινόμαστε όλο και περισσότερο στις ανάγκες της κοινωνίας και να στεκόμαστε στο ύψος της δημοσιογραφίας που απαιτεί ο 21ος αιώνας.
Η χρονιά που φεύγει μας απασχόλησε αν όχι μας εξάντλησε με… τις εκλογικές αναμετρήσεις! Πάντως, το 2024 θα είναι η χρόνια στην οποία θα ψηφίσουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην ιστορία. Συνολικά 4 δισεκατομμύρια ψηφοφόροι θα πάνε στις κάλπες για να εκλέξουν κυβερνήσεις που σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα η Βρετανία θα δρομολογήσουν μεγάλες αλλαγές και σε κάποιες άλλες σαν τη Ρωσία απλά θα επιβεβαιώσουν το προϋπάρχον status quo.

Πίσω στα δικά μας: Στην εθνική κάλπη οδηγηθήκαμε τον Μάιο (21/6) και τον Ιούνιο (25/6), με τη Νέα Δημοκρατία να καταγράφει σαρωτική νίκη και τον ΣΥΡΙΖΑ να ταλανίζεται με την παραίτηση Αλέξη Τσίπρα στη δημοτική κάλπη στις 8 Οκτωβρίου όπου αμέσως αναδείχτηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας Δήμαρχος Μυτιλήνης και ο Ταξιάρχης Βέρρος εκ νέου Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου. Στις 15 Οκτωβρίου αναδείχτηκε εκ νέου Περιφερειάρχης ο Κώστας Μουτζούρης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φυσικά διαχρονικά κάποια ερωτήματα ταλανίζουν την πόλη της Μυτιλήνης, αλλά και όλο το νησί: Πότε θα σταματήσουν οι διακοπές νερού και ρεύματος; Πότε θα υπάρξει ξανά κολυμβητήριο και πού μπορούν να βρουν τα παιδιά… παιδικές χαρές! Τι θα γίνει με το φράγμα Τσικνιά και πώς μπορεί η Λέσβος να έχει ελκυστικότερο τουριστικό προϊόν, μια που φέτος η έλευση επισκεπτών σημείωσε ρεκόρ αριθμών, ειδικά από την Τουρκία. Πάντως το έργο της Αεροπόρου Γιανναρέλλη ολοκληρώθηκε το 2023.


Ο Ιανουάριος μπήκε με… φυσική καταστροφή και έναν σεισμό που ταλαιπώρησε τον Λεπέτυμνο: Μεγάλη αναστάτωση στους κατοίκους των χωριών της βόρειας Λέσβου προκάλεσε ο σεισμός των 4,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ που σημειώθηκε την Τρίτη 10 Ιανουαρίου το πρωί.

Tις πρώτες ημέρες του πρώτου μήνα του χρόνου είχε προκληθεί αναστάτωση στην κοινότητα Κεραμειών εξαιτίας ενός σοβαρού περιστατικού κακοποίησης – πιθανώς και δολοφονίας ενός αδέσποτου σκύλου στο χωριό. Ηταν ο αγαπημένος σκυλάκος των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου της περιοχής. Τα παιδιά τον είχαν βρει δεμένο και εγκαταλειμμένο αρκετό καιρό πριν. Τον έλυσαν, τον φρόντισαν του έδωσαν τροφή και όνομα. Μαζί με τους δασκάλους τους καθημερινά έπαιζαν με το Μπίνγκο και μάλιστα το ζώο είχε αποκτήσει μεγάλη οικειότητα και αγαπούσε τα παιδιά. Τα Κεραμιά έκαναν διαμαρτυρία και πορεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στις 9/1 πάνω από έξι ώρες διήρκησε στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου η δίκη σε δεύτερο βαθμό του καταδικασμένου πρωτόδικα σε 142 χρόνια φυλακής, «Μοχαμάντ», Σομαλού αιτούντα άσυλο. Ο Mohammad Hanad, κάτοικος Σμύρνης Τουρκίας από τη Σομαλία εξέτιε πάνω από δύο χρόνια ποινή κάθειρξης στη φυλακή της Χίου.  Κρίθηκε ένοχος με ποινή 8 χρόνων κάθειρξης σε δεύτερο βαθμό, από την οποία θα εκτίσει ένα ποσοστό της, με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος σε έναν από τη δίκη.

Επίσης στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε στις 20 Ιανουαρίου η περιοχή του Καλαμιάρη, στην περιοχή της Παναγιούδας, όπου ξεριζώθηκαν περίπου 20 δέντρα τα οποία έπεσαν πάνω στα καλώδια της ΔΕΗ. Ξεριζώθηκαν δέντρα και στην Αγιάσο

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τον Φεβρουάριο η Λέσβος αποχαιρέτησε τον αγαπητό ιερές της Μυτιλήνης Κομνηνό Βράνη που έφυγε από τη ζωή στις 7 Φεβρουαρίου 2023 σε ηλικία 69 μόλις ετών στη διάρκεια χειρουργείου ανοικτής καρδιάς σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης. Εντυπωσιακός ο αριθμός των ιερέων που λειτούργησαν, 52 από τις Μητροπόλεις της Λέσβου και δυο από την Αθήνα, στην εξόδιο ακολουθία.

Ενός λεπτού σιγή κράτησαν όλες και όλοι οι παρευρισκόμενοι στη μεγάλη κινητοποίηση στο Κέντρο Υγείας του χωριού, το πρωι της Πέμπτης 2 Φεβρουαρίου, στη μνήμη του νεκρού βρέφους, του Μιχάηλ. 

Παράλληλα τόσο η Μυτιλήνη, όσο και η Δυτική Λέσβος τον μήνα Φεβρουάριο κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειες για να αποσταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και στη Συρία για τους πληγέντες από τον μεγάλο σεισμό.

Τον Μάρτιο η Συκαμνιά και η διεθνής κοινότητα αποχαιρέτισε την τρίτη γιαγιά της αλληλεγγύης. Η Αιμιλία Καμβύση πέθανε την Κυριακή 12 Μαρτίου σε ηλικία 93 ετών, ακολουθώντας έναν χρόνο μετά την Ευστρατία Μαυραπίδου στα 96 της χρόνια και την Μαρίτσα Μαυραπίδου τέσσερα χρόνια μετά. Οι τρεις γιαγιάδες πέρασαν όλη τη ζωή τους στο ψαροχώρι, τη Σκάλα Συκαμνιάς. Στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης το καλοκαίρι του 2015, ο φωτογραφικός φακός του Λευτέρη Παρτσάλη τις «συνέλαβε» να περιποιούνται στην ακτή ένα βρέφος, παιδί μίας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία, που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Στις σημαντικές απώλειες του Μαρτίου καταγράψαμε και αυτή του αείμνηστου δικηγόρου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και αγωνιστή της ανανεωτικής αριστεράς Ξενοφώντα Μαυραγάνη σε ηλικία 83 ετών. 

Από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις της Λέσβου η απεργιακή συγκέντρωση για τα Τέμπη τον περασμένο Μάρτιο μέτρησε εκατοντάδες διαδηλωτές και διαδηλώτριες στην πορεία που ακολούθησε από την πλατεία Σαπφούς και το τέλος των ομιλιών, ως την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τους δρόμους της Μυτιλήνης.

Ένα διαφορετικό, ανθρώπινο και εξαιρετικά δημιουργικό σόου μόδας, πραγματοποιήθηκε στις 24 Μαρτίου στις εγκαταστάσεις της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «When We Band Together», στη Μυτιλήνη: Πρωταγωνίστριες της επίδειξης ηταν προσφύγισσες από τη δομή του Καρά Τεπέ, οι οποίες με τη βοήθεια και τη στήριξη του γνωστού σχεδιαστή μόδας Λάκη Γαβαλά, μεταμορφώθηκαν σε μοντέλα και παρουσίασαν τις μοναδικές χειροποίητες δημιουργίες τους από ανακυκλωμένα ρούχα.

Toν Απρίλιο τόσο η Λέσβος όσο και το πανελλήνιο συγκλονίστηκαν με την οικογενειακή τραγωδία σε γνωστή ταβέρνα της Μυτιλήνης, όταν η σύζυγος του ιδιοκτήτη τον περιέλουσε με βενζίνη κατά τη διάρκεια καβγά, με αποτέλεσμα ο δεύτερος να νοσηλεύεται ακόμη.

Τον ίδιο μήνα επισκέφθηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τη Μυτιλήνη, επίσκεψη που επανέλαβε για τη στήριξη της υποψηφιότητας Βάσως Χοχλάκα στην Περιφέρεια, τον περασμένο Οκτώβριο.

To «Ν» είχε την τιμητική του καθώς τον Απρίλιο, μας παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Στις 30 Απριλίου ο Αιολικός νίκησε 2-1 τον Πανιώνιο στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος και στέφθηκε πρωταθλητής στον 4ο όμιλο της Γ Εθνικής. Έπειτα από τη συμμετοχή του στα play offs εξασφάλισε την άνοδο  ξανά στη Super League 2 μετά από 37 χρόνια!

Ο Μάιος ξεκίνησε με την έλευση του Ακη Πετρετζίκη στη Λέσβο για ένα πολύ σημαντικό οδοιπορικό συνταγών τοπικών, και με τη βοήθεια της Μαρίας Πανάγου, για την εκπομπή του. Το επεισόδιο προβλήθηκε τον Νοέμβριο. Η πρόσκληση και ο συντονισμός ήταν του Δήμου Δυτικής Λέσβου. 

«Μια διαφορετική καλύτερη από το 2019 Λέσβο» είπε ότι επισκέφθηκε στις 12 Μαϊου ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Από το πρώην ΚΥΤ της Μόριας, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στο νησί συμμετείχε στην παρουσίαση της αξιοποίησης του χώρου που αγοράστηκε από το Δήμο Μυτιλήνης με χρηματοδότηση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου στα πλαίσια της στήριξης των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό. Ηταν η πρώτη επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη από πολλές που θα ακολουθούσαν μέχρι και τη στήριξη της υποψηφιότητας Στεφανή για την Περιφέρεια.

O Ιούνιος πέρα από τις εκλογές σημαδεύτηκε γι' άλλη μια χρονιά από τις πανελλαδικές εξετάσεις. Από το Λύκειο της Πέτρας ήρθε ο φετινός χρυσός αριστούχος της Λέσβου, Στρατής Παπουτσάνης ο οποίος ήταν ο πρώτος των πρώτων σε όλο το νησί. Ακολούθησαν με τον ίδιο μέσο όρο, 19.000 μόρια οι αριστούχοι του Πρότυπου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης, Ιωάννα Κεντέρη και Φανούρης Παπαδημητράκης.

Λίγα 24ωρα πριν από τον δεύτερο γύρο των εθνικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας μίλησε αποκλειστικά στο «Ν» για το κυρίαρχο δίλημμα της 25ης Ιουνίου, τον πρωτογενή τομέα, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την ευρωπαϊκή συγκυρία και το προσφυγικό ζήτημα, μετά την τραγωδία του ναυαγίου στ’ ανοιχτά της Πύλου.

Τον Ιούλιο συζητήσαμε πολλές φορές το θέμα της προσβασιμότητας των ΑμεΑ στη θάλασσα, καθώς το μηχάνημα υποβοηθούμενης εισόδου και εξόδου στην θάλασσα  seaAccess δεν είχε επισκευαστεί με τον Δούκα Καψιμάλη να εξηγεί στην κάμερα του «Ν» ότι δεκάδες άνθρωποι με κινητικά προβλήματα, τις «καυτές» μέρες του καλοκαιριού δεν μπόρεσαν να κάνουν μπάνιο στην θάλασσα.

Τον ίδιο μήνα έγιναν και τα πρώτα αποκαλυπτήρια του έργου ανάπλασης της προκυμαίας... θέμα και έργο που συζητιέται ακόμα.

O Αύγουστος σημαδεύτηκε... από τη συναυλία του Κωνσταντίνου Αργυρού στη Μυτιλήνη, τόσο για την κοσμοσυρροή, όο και για την τεράστια συζήτηση γύρω από το ταρτάν και τις ζημιές που θα προκαλούνταν στο γήπεδο Μυτιλήνης.

Επίσης τον ίδιο μήνα δικαιώθηκε η εργαζόμενη του Δήμου Μυτιλήνης, υπάλληλος στην καθαριότητα, Καλλιόπη Ψ., η οποία είχε καταγγείλει σεξιστική και παραβιαστική συμπεριφορά κατά ανωτέρου της και είχε διωχθεί πειθαρχικά από τον Δήμαρχο Μυτιλήνης το 2021 για δήθεν... ατελή κένωση των κάδων, και μάλιστα καταδικάστηκε!

O Σεπτέμβριος, μήνας εκκίνησης των δικαστηρίων Μυτιλήνης σημαδεύτηκε με τη φωτογραφία από τον φακό του Παναγιώτη Μπαλάσκα: Τρεις μάνες σύμβολα του αγώνα της δικαίωσης κατά των γυναικοκτονιων στάθηκαν έξω από τα δικαστήρια Μυτιλήνης. Η συμπαράσταση στη μητέρα της Ερατώς έμπρακτα από τις μητέρες της Σοφίας και της Γαρυφαλιάς, δύο νεαρές γυναίκες που βρήκαν τραγικό θάνατο, όπως η Ερατώ, συγκίνησε τους παρευρισκόμενους. Το Εφετείο ακόμα δεν έγινε, αλλά έχει πάρει αναβολή για τη νέα χρονιά.

Τα θέματα της ελαιοκομίας απασχόλησαν σε πρώτο βαθμό όλη το 2023, όπως τα κάλυψε ο δυνάδελφος Νίκος Μανάβης. Στην κρίσιμη περίοδο μετά την συγκομιδή του καρπού της ελιάς και στα μέτρα που πρέπει να πάρουν οι ελαιοπαραγωγοί αναφέρθηκε ο γεωπόνος Θοδωρής Αγγελέλλης στη συνέντευξη που παραχώρησε ον κάμερα με χιλιάδες προβολές.

Ο Οκτώβριος πέραν όλων των άλλων ήταν ο μήνας των αυτοδιοικητικών εκλογών με δεκάδες συνεντεύξεις, παρουσιάσεις υποψηφίων και συνδυασμών, εγκαινίων και προεκλογικών προγραμμάτων, τα οποία κάλυψε όλα το «Ν».

O Νοέμβριος απασχόλησε τη Λέσβο και την Ελλάδα προς το τέλος του με το ναυάγιο του Raptor την Κυριακή 26/11 με έναν επιζώντα και μοναδικό, Αιγύπτιο, ο οποίος νοσηλεύτηκε στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, έναν νεκρό και πάνω από 10 επιζώντες.

Ο Γιώργος Ζηρόπουλος, ένας νέος άνθρωπος, που δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην παράκτια αλιεία, μιλήσε αρχές του μήνα στην κάμερα του «Ν» για το πολύ υψηλό κόστος των καυσίμων και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ίδιος και οι συνάδελφοι του. Ο Γιώργος ζει στην Λέσβο, στον κόλπο της Γέρας, από τα ψάρια του κόλπου βγάζει το εισόδημα του μόνο τους χειμερινούς μήνες πηγαίνει στον κόλπο Καλλονής και ψαρεύει όστρακα τα οποία δίνουν καλύτερο εισόδημα από τα ψάρια σύμφωνα με τα όσα μας είπε.

Ο Δεκέμβρης μπήκε με την πολύ δυσάρεστη απώλεια του Χρήστου Βαλασέλλη στις 4/12. Ο διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Aeolos Tv, δημιουργός του καινοτόμου jazler πέθανε σε ηλικία μόλις 49 ετών, σκορπώντας θλίψη και πένθος στα ΜΜΕ και στον κόσμο του ραδιοφώνου.

Ας ελπίσουμε ότι το 2024 θα έχει ευχάριστες ειδήσεις και έναν ομορφότερο απολογισμό.

Χρόνια πολλά και καλά! Ευτυχισμένο το νέο έτος.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Δράση καθαρισμού του βυθού στο λιμανάκι της Ευρειακής Γέρας

Ο βυθός είχε συσσωρεύσει αντικείμενα και απορρίμματα
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ως πότε θα μείνει η Μυτιλήνη χωρίς κολυμβητήριο;

Καμία εξέλιξη έως αυτή τη στιγμή για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιορίστηκε σημαντικά από το Υπουργείο μετά την πρώτη δημοπράτηση του έργου. Δεν προχωρά η διαδικασία χωρίς ολόκληρο το ποσό
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Καθαρίζουν οι ακτές της Δυτικής Λέσβου

Με την άφιξη ειδικού μηχανήματος η αρχή έγινε στην Πέτρα
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Συλλυπητήρια Μουτζούρη για τον θάνατο του Στράτου Σεφτελή

Ανακοίνωση εξέδωσε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Eφυγε από τη ζωή ο Στράτος Σεφτελής

Σε ηλικία 68 ετών πέθανε ο καταξιωμένος δημοσιογράφος, αθλητικός συντάκτης και παρουσιαστής για 34 χρόνια
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Παλαιόκηπος: Ένα χωριό στην αγκαλιά ενός ελαιώνα

Οι κάτοικοι διακρίνονται για την εργατικότητα και τη νοικοκυροσύνη τους
ΝΙΚΟΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Να απαιτείτε από τους πολιτικούς να είναι υπηρέτες σας»

Πολίτες της Μυτιλήνης και εκπροσώπους φορέων συνάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης κατά την επίσκεψη του στη Λέσβο
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κάλεσμα σε αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ

Εξόρμηση στην αγορά της Μυτιλήνης πραγματοποίησαν στελέχη του κόμματος
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Ο Χριστόφας συγχαίρει την Μιλένα Κοντού

Συνεχίζει να μας κάνει περήφανους τονίζει ο Δήμαρχος Μυτιλήνη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έφτασε στη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ‑Π.Σ.

Λίγο μετά τις 6 και 30 το απόγευμα έδεσε στο λιμάνι της πόλης το σκάφος που μετέφερε τον Στέφανο Κασσελάκη
ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος