× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

«Η Λέσβος έχει πολλούς νέους ταλαντούχους λογοτέχνες»

Η γνωστή ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου της Μυτιλήνης Κλειώ Χατζηδανιήλ μιλά για την αγορά του βιβλίου στη Μυτιλήνη, τις προτιμήσεις των αναγνωστών αλλά και τα προβλήματα στην αγορά της πόλης

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 21/12/2023

«Η Λέσβος έχει πολλούς νέους ταλαντούχους λογοτέχνες»

Μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι», για την αγορά του βιβλίου στη Μυτιλήνη, έδωσε η γνωστή ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου στην Ερμού  και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κλειώ Χατζηδανιήλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το βιβλιοπωλείο Χατζηδανιήλ είναι μια από τις αρχαιότερες εν ενεργεία επιχειρήσεις της Λέσβου η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 1827, αρχικά ως κατάστημα που έκανε εμπόριο χαρτιού.

«Την εποχή εκείνη, όπως μας εξήγησε η Κλειώ, δεν επιτρεπόταν η διακίνηση ελληνικών βιβλίων. Αυτό άλλαξε μερικές δεκαετίες αργότερα όπου το κατάστημα εκτός από το εμπόριο χαρτιού, πουλούσε και ελληνικά ή ξενόγλωσσα βιβλία ενώ δραστηριοποιήθηκε και στο χώρο της φωτογραφίας και της κατασκευής τσιγαρόχαρτων και κουτιών για τσιγάρα».

Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε, την εποχή εκείνη μια επιχείρηση που πουλούσε βιβλία μπορούσε να βγάλει ένα πολύ καλό μεροκάματο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Σήμερα, σημείωσε η Κλειώ Χατζηδανιήλ,  η αγορά του βιβλίου έχει αλλάξει εντελώς και μετά από την οικονομική κρίση, πλέον το βιβλίο έχει ακριβύνει αρκετά και δεν είναι προσιτό σε όλους. Βλέπουμε όσους έχουν οικονομική δυνατότητα να αγοράζουν περισσότερα βιβλία και όσοι δεν έχουν αυτή την ευχέρεια να μην αγοράζουν βιβλία όπως έκαναν για παράδειγμα πριν δεκαπέντε χρόνια. Το θετικό στοιχείο είναι πως για όσους αγαπούν το βιβλίο δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να αγοράζουν τόσο συχνά, υπάρχουν οι βιβλιοθήκες που είναι πολύ καλά ενημερωμένες κι έτσι μπορούν να δανειστούν ένα βιβλίο και να συνεχίσουν την ανάγνωση».

Αναφερόμενη Κλειώ Χατζηδανιήλ στις επιλογές των Μυτιληνιών σημείωσε ότι πριν τον κορονοϊό υπήρξε μια προτίμηση στην λεγόμενη εύπεπτη λογοτεχνία, κάτι το οποίο άλλαξε πολύ το διάστημα που ακολούθησε όταν  οι περισσότεροι έκαναν στροφή σε διαφορετικού είδους βιβλία κλασσική ή σύγχρονη λογοτεχνία με διαφορετική θεματολογία πιο ποιοτική καθώς και σε βιβλία με περιεχόμενο που σχετίζεται με την επιστήμη, το περιβάλλον, την αυτοβελτίωση και την θεολογία – θρησκειολογία.

Μιλώντας για τις επιλογές των νέων ανθρώπων και των εφήβων η Κλειώ σημείωσε ότι εκπλήσσεται καθημερινά από το πόσο καλά και ποιοτικά βιβλία επιλέγουν τα νέα παιδιά γεγονός που δείχνει ότι η νεολαία επιστρέφει σιγά σιγά στην κουλτούρα της ανάγνωσης, ωστόσο πρόσθεσε αυτό είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί και από την ίδια την οικογένεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής της η έμπειρη ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου αναφέρθηκε και στην συγγραφική δραστηριότητα της νέας γενιάς των Λέσβιων, η οποία όπως τόνισε είναι ιδιαίτερα αξιόλογη σε όλα τα είδη λογοτεχνίας ακόμη και στα επιστημονικά συγγράμματα.

«Οι Λέσβιοι συγγραφείς βελτιώνονται πολύ και βλέπει κανείς ποιοτική  διαφορά μεταξύ του πρώτου και τελευταίου βιβλίου τους. Σε κάθε περίπτωση η παράδοση της Λέσβου στα γράμματα και στη συγγραφή συνεχίζεται από ανθρώπους της νέας γενιάς που πραγματεύονται σύγχρονα θέματα. Η οικονομική κρίση θεωρώ ότι βοήθησε στην ανάπτυξη και δραστηριοποίηση νέων ταλαντούχων συγγραφέων όπως άλλωστε συμβαίνει κάθε φορά μετά από μια μεγάλη κοινωνική κρίση».

Η Κλειώ μιλώντας για την σημερινή εικόνα της Ερμού σημείωσε ότι είναι απογοητευτική και δυστυχώς, όπως τόνισε σε αυτό έχουν συμβάλει και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όπως σημείωσε η πρόσοψη των καταστημάτων στις περισσότερες περιπτώσεις δεν συνάδει με τη συνολική εικόνα που θα έπρεπε να έχει η αγορά της πόλης μας, αφού υπάρχουν αυθαιρεσίες και δεν τηρούνται οι προδιαγραφές ομοιομορφίας που θα έπρεπε σε έναν εμπορικό δρόμο που βρίσκεται στο κέντρο μιας νησιωτικής πόλης με ιδιαίτερα παραδοσιακά στοιχεία. Από εκεί και πέρα η Κλειώ Χατζηδανιήλ έβαλε ζητήματα που αφορούν την καθαριότητα ακόμη και την ανάγκη για πεζοδρόμηση που εδώ και πολλές δεκαετίες είναι ζητούμενο για την αγορά της Μυτιλήνης.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Χάρη στη «Φλόγα» αγαπήσαμε κι άλλο τη ζωή

Είδαμε τη θεατρική παράσταση σε σκηνοθεσία Αντουέλ Νάκε, για καλό σκοπό, στο καφενείο «Πι»
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΘΕΑΤΡΟ

Μαύρη κωμωδία του Ιάκωβου Καμπανέλλη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Το 50% των εσόδων θα διατεθούν στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Λέσβου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ερχεται «Φως της Ανάστασης» για το Αναγνωστήριο Αγιάσου

Τι είπε ο πρόεδρος Κλεάνθης Κορομηλάς στον Κυριάκο Μητσοτάκη- Τι καλά νέα φέρνει ο Ηρακλής Κουντουρέλλης από τον υπουργό Μετανάστευσης και τον Δήμο Μυτιλήνης
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Οι λέξεις του «ραφτάκου» θα γεμίσουν το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο θίασος «Μικρός Νότος» έπειτα από 5 χρόνια και 600 παραστάσεις έρχεται χάρη στον Σύλλογο Γονέων του 3ου Δημοτικού Μυτιλήνης- Τι μας είπαν οι συντελεστές
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΜΟΥΣΙΚΗ

Party για τον έναν χρόνο Sat Games στη Μυτιλήνη

Την Κυριακή 28 Απριλίου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

«Χόρεψέ με πατέρα» σήμερα, Πέμπτη στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης

Ο μεγάλος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Γιώργος Αρμένης μιλά στο «Ν» για το έργο της Κατερίνας Αντωνιάδου
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ένα μυθιστόρημα «αληθινό» για την πολιτική και τη Δικαιοσύνη

Με αφορμή την παρουσίαση βιβλίου του Δημήτρη Χατζηχαραλάμπους το Σάββατο στα Κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης, μιλήσαμε με τον συγγραφέα
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Λαμπάδες... origami στο Δημοτικό Σχολείο Νέων Κυδωνιών

Μια πρωτότυπη πασχαλινή δράση
ΜΟΥΣΙΚΗ

Μοναδικό μουσικοχορευτικό αφιέρωμα στον Μάνο Λοϊζο

Από το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης με το Εργαστηριακό Κέντρο Μυτιλήνης
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΘΕΑΤΡΟ

Παίζουν θέατρο για τα παιδιά με καρκίνο

Τρεις παραστάσεις στο καφενείο «Πι» στη Μυτιλήνη για τον Σύλλογο «Φλόγα»- Μιλήσαμε με τον σκηνοθέτη, Αντουέλ Νάκε και τον εκπρόσωπο, Μανώλη Λαδάκη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ