× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια!

Γράφει ο ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΡΗΓΕΛΛΗΣ

Δημοσίευση 29/1/2020

Οι άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια!
' χρόνος ανάγνωσης

Δείχνοντας δυο φωτογραφίες από τις ροές ενός εκατομμυρίου ανθρώπων το φθινόπωρο του 2015 στη Λέσβο, το Σεπτέμβριο του 2018 στη συνέντευξη του κατά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημερινός πρωθυπουργός και τότε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης απευθύνθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας «Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή. Είναι απαράδεκτο. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής από μια δήθεν αριστερή κυβέρνηση».

Ενάμιση χρόνο μετά, οι φωτογραφίες από την κατάσταση που επικρατεί στην αθλιότητα της «ζούγκλας» στη Μόρια, δεν είναι κάποιες προσεκτικά επιλεγμένες φωτογραφίες από το παρελθόν.  Είναι η ντροπή της Ευρώπης – δημιούργημα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ΣΗΜΕΡΑ. Βουνά σκουπίδια που συγκεντρώνονται καθημερινά, ψηλώνουν μέρα με τη μέρα και κανείς δεν φαίνεται πως είναι ικανός να σχεδιάσει έστω, την αποκομιδή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Άμεσα, σήμερα κιόλας, πρέπει να υπάρξει παρέμβαση με φορτωτές και φορτηγά που θα μαζέψουν τα σκουπίδια, θα τα μεταφέρουν σε σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, θα πλύνουν και θα απολυμάνουν τους χώρους αυτούς. Ειδάλλως οι επιδημίες είναι ζήτημα ημερών να εκδηλωθούν. Με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ζωή, την υγεία και της ασφάλεια, φιλοξενουμένων και εργαζομένων, ντόπιων και ξένων» έλεγε χθες διευθυντικό στέλεχος του ΚΥΤ.

Τι συνέβη όμως και μια τεράστια έκταση μετατράπηκε σε χώρο όπου άνθρωποι ζουν ανάμεσα σε σκουπίδια;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσο ο αριθμός των φιλοξενουμένων στο ΚΥΤ ήταν σε διαχειρίσιμα όρια, 5.000 με 6.000 ανθρώπους, ή και 8.000 σε περιόδους έντασης των ροών, η συγκέντρωση και η αποκομιδή των απορριμμάτων γινόταν από ιδιωτικό συνεργείο στο οποίο είχε ανατεθεί η καθαριότητα του καταυλισμού. Στο έργο της καθαριότητας συνέδραμαν εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου από προγράμματα κοινωφελούς εργασίας. Σημαντική όμως ήταν και η συνδρομή του Δήμου Λέσβου ο οποίος δυο τουλάχιστον φορές τη μέρα πραγματοποιούσε με απορριμματοφόρα οχήματα εργασίες αποκομιδής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τον περασμένο όμως Σεπτέμβριο οι εργασίες καθαρισμού του ΚΥΤ της Μυτιλήνης όπως και όλων των ΚΥΤ του ανατολικού Αιγαίου ανατέθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας σε εργολάβο από τη Θεσσαλονίκη. Η εργολαβία αφορά βέβαια τον καθαρισμό του ΚΥΤ και των 5.000 ανθρώπων που ζουν σε αυτό και όχι τον καθαρισμό της «ζούγκλας» των υπολοίπων 15.000 απόκληρων για τους οποίους ουδείς ενδιαφέρεται και κανένας σχεδιασμός για αυτούς δεν υπάρχει. Οι δε εργαζόμενοι σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας λιγόστεψαν κατά πολύ και σύντομα μηδενίζονται αφού οι συμβάσεις δεν ανανεώνονται και καινούργιες θέσεις δεν προκηρύσσονται.

Η μη μόνο, για την υποτιθέμενη σίτιση των προσφύγων. Για αυτήν απαξάπαντες σπεύδουν να φροντίσουν για μια κακής ποιότητας και μικρής ποσότητας αλλά πανάκριβη ποσότητα φαγητού. Το διακύβευμα των τριών εκατομμυρίων ευρώ το μήνα για τη διατροφή, Ευρωπαϊκό κονδύλι που διατίθεται μετά από πρόχειρες διαδικασίες από επιτροπές στρατιωτικών, είναι πολύ υψηλό. Τα χρήματα αυτά πρέπει να ξοδευτούν κι ας καταλήγει το προϊόν τους και αυτό… στα σκουπίδια καθημερινά.

Δεδομένων των όρων της εργολαβίας μια πόλη 15.000 ανθρώπων χωρίς την παραμικρή υποδομή επιχειρείται καθημερινά να καθαριστεί από εθελοντές και μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Τα σκουπίδια τοποθετούνται σε συγκεκριμένους χώρους ανάμεσα σε σκηνές και τα βουνά από αυτά μέρα με τη μέρα ψηλώνουν. Ούτε κουβέντα φυσικά για την παρέμβαση του Δήμου Μυτιλήνης του οποίου ο Δήμαρχος Στρατής Κύτελης απαντώντας προχθές το βράδυ σε ερώτηση της Συμβούλου της Αριστεράς Εριφύλης Χιωτέλλη είπε πως «κι αυτός τα λέει στου Μαξίμου αλλά…».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σύσκεψη χθες το μεσημέρι στο Δήμο Μυτίλους αποφασίστηκε… να ζητηθεί η επέκταση της εργολαβίας καθαρισμού και αποκομιδής των απορριμμάτων από τους χώρους της «ζούγκλας». Σήμερα θα σταλεί σχετικό έγγραφο και ο χορός της γραφειοκρατίας άρχισε καλά να κρατεί.

Όσον αφορά τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αυτές… αγνοούνται.

«Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια, είναι ντροπή. Είναι απαράδεκτο. Είναι η απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ζωής. Με τόσα χρήματα που έχουν έρθει στη χώρα, η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στην κυβέρνηση» είχε πει το 2018 ο κ. Μητσοτάκης. Τότε που τα μέσα ενημέρωσης σε όλη της Ευρώπη δυσφημούσαν τον τόπο και τους πολίτες του και τη Κυβέρνηση της Αριστεράς. Σήμερα για τη Μόρια των σκουπιδιών και των ανθρώπων στα σκουπίδια ούτε λέξη… Ούτε φυσικά από τον κ. Μητσοτάκη.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΑΤΖΕΝΤΑ

Η Μαρία Ευθυμίου στη Λέσβο

Την Παρασκευή 3 Οκτωβρίου στο Μουσείο Αγίας Παρασκευής Λέσβου
ΕΚΤΑΚΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Βρέθηκε απαγχονισμένος στο κοιμητήριο της Αγίας Κυριακής στη Μυτιλήνη

Δεν υπάρχουν ενδείξεις εγκληματικής ενέργειας
ΑΤΖΕΝΤΑ

Ποδήλατο, συνεργασίες και βιώσιμη κινητικότητα στη Λέσβο

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας με εκδηλώσεις και διεθνείς συμμετοχές
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ευχές του Πανάγου Κουφέλου για τη νέα σχολική χρονιά

«Ας κάνουμε το ταξίδι της μάθησης μια εμπειρία πλούσια και ουσιαστική»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επένδυσε στο μέλλον του παράκτιου περιβάλλοντος

Επίλεξε το μοναδικό στην Ελλάδα Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Παράκτιων Περιοχών» του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Καταδίκη τεσσάρων αστυνομικών για «απελευθέρωση κρατουμένου»

Η υπόθεση με τον Τούρκο κρατούμενο που πήδηξε στη θάλασσα από το πλοίο «Αριάδνη» έφερε στο εδώλιο τους συνοδούς του
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Περιοδεία του Εργατικού Κέντρου Λέσβου στην Καλλονή

Κάλεσμα σε μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο και προετοιμασία για την απεργία της 1ης Οκτώβρη
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

«HELP» για τις μητέρες με βιωματική διαλεκτική συζήτηση

Άγχος, μαθησιακές δυσκολίες και αυτοεκτίμηση παιδιών στο τραπέζι του διαλόγου
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Κατατακτήριες εξετάσεις στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Αιτήσεις συμμετοχής έως 21 Σεπτεμβρίου
ΠΑΙΔΙΑ + ΓΟΝΕΙΣ

Χτύπησε το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά στη Λέσβο

Τα βιβλία σε δημοτικά από αύριο, σε γυμνάσια και λύκεια από σήμερα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σχολεία χωρίς δασκάλους και ειδικότητες στην έναρξη της χρονιάς

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λήμνου καταγγέλλει ελλείψεις άνω των 20 εκπαιδευτικών, κλειστά τμήματα ένταξης και ανυπαρξία βασικών ειδικοτήτων
ΕΛΛΑΔΑ

Χιλιάδες παιδιά εκτός ΚΔΑΠ λόγω περικοπών στα voucher

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιδιωτικών ΚΔΑΠ (ΠΑΣΙΚ) περισσότερα από 11.500 παιδιά πολύτεκνων, τρίτεκνων και μονογονεϊκών οικογενειών μένουν εκτός των ΚΔΑΠ