× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καινοτομίες στο διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Δείτε εδώ σε ποιά νέα λιμάνια θα προσεγγίζουν τα πλοία που θα εξυπηρετούν τα δρομολόγια του Βορείου Αιγαίου που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/11/2023

Καινοτομίες στο διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 17 Νοεμβρίου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δρομολογιακής περιόδου 2023 - 2024. Ο προκήρυξη του διαγωνισμού δόθηκε στην δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η νέα δρομολογιακή περίοδο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023. Το φυσιολογικό θα ήταν όλες οι διαδικασίες για την ανάδειξη των εταιρειών και των πλοίων που θα εξυπηρετήσουν κάθε γραμμή να είχαν ολοκληρωθεί πριν τις 31 Οκτωβρίου. Το ενδιαφέρον στοιχείο της προκήρυξης, σε σχέση με τις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου, είναι οι προσεγγίσεις στα λιμάνια του Σιγρίου και της Άνδρου. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για τερματισμών των μονοετών συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και πραγματοποίηση διαγωνισμού για πολυετείς συμβάσεις, για ακόμη μια χρονιά δεν υλοποιήθηκε.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 27 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ακτή Βασιλειάδη – Πύλες Ε1-Ε2), παρουσία της προβλεπόμενης από την προκήρυξη Επιτροπής. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό οφείλουν να υποβάλουν μέχρι την παραπάνω ημέρα και ώρα τις προσφορές τους με τα έγγραφα και δικαιολογητικά που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙI και IV της προκήρυξης. Προσφορές που κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, είναι εκπρόθεσμες και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία που διενεργεί τον διαγωνισμό.

Η εκτιμώμενη δαπάνη μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 κυμαίνεται από 132 – 154 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, ανάλογα με την κατηγορία των προσφερόμενων πλοίων.

Οι σημαντικότερες από τις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου που προκηρύχθηκαν με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι:

- Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου.

- Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κηρυκο και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με την υποχρέωση προσέγγισης του πλοίου στη νήσο Πάτμο, άνευ μισθώματος, κατά το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο 13 εβδομάδες).

- Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη ή Σιγρι Λέσβου – Χίος – Καρλόβασι και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα θερινής περιόδου από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο13 εβδομάδες).

- Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων προς Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με τη δυνατότητα προσέγγισης στην Άνδρο σε ένα δρομολόγιο άνευ καταβολής μισθώματος.

- Λαύριο - Μεστά Χίου – Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο 13 εβδομάδες), με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων προς Καβαλα άνευ καταβολής μισθώματος, με δυνατότητα προσέγγισης σ’ έναν ενδιάμεσο λιμένα μετά από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.Σ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στη Λήμνο για τ` αγριοκούνελα βρέθηκε ο Παρασκευαϊδης

Επίσκεψη με συναντήσεις για τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Φθηνότερη η πτήση μέσω Αθήνας για Θεσσαλονίκη!

Η Aegean θα μας τρελάνει ή είναι απλά οι νόμοι της αγοράς και γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τη Λέσβο;
ΕΛΛΑΔΑ

Καθυστερήσεις στους μισθούς Μαρτίου φέρνουν οι κλειστές τράπεζες

Οσοι έχουν χρέη, δόσεις ή καταβάλλουν μισθοδοσία θα πρέπει να είναι αρκετά προσεκτικοί
ΕΛΛΑΔΑ

Mειώνεται η παρακράτηση για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Τι σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕΤΑΞΥ ΜΑΣ

Ο αυτοδίδακτος, Σάκης Μπατζάλης, διδάσκει φωτογραφία σε όλη την Ελλάδα

Αγαπά πολύ το φως, γι’ αυτό αποφεύγει το τεχνητό λέει στο «Ν» αποκαλύπτοντας τα μυστικά του
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΕΛΛΑΔΑ

Στον ΕΛΓΑ μπαίνουν ψαράδες και υδατοκαλλιέργειες

Oικονομοτεχνική μελέτη θα προσδιορίσει το κόστος και τις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλονται υποχρεωτικά από τους ασφαλισμένους
ΕΛΛΑΔΑ

POS θα βάλουν οι λαϊκές αγορές και τα ταξί

Αλλά με μειωμένες προμήθειες για τις τράπεζες και τους παρόχους των POS
ΑΓΡΟΤΕΣ

Όλοι κάνουν κατενάτσιο... στην αγορά του ελαιολάδου

Δείτε πως διαμορφώνονται οι τιμές σε Ισπανία και Ελλάδα
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση σε αξία εισαγωγών οίνου στην Ελλάδα το 2023

Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία αλλά και Βουλγαρία οι κύριες χώρες από την οποίες γίνονται εισαγωγές κρασιών
ΕΛΛΑΔΑ

Ο χάρτης των πληρωμών από ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ ως τις 8 Μαρτίου

Θα καταβληθούν 108,5 εκατ. ευρώ σε 111.173 δικαιούχους
ΑΓΡΟΤΕΣ

«Αυλαία» στις κινητοποιήσεις των αγροτών της Λέσβου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λέσβου δίνει αγωνιστικό ραντεβού την Κυριακή 10 Μαρτίου για να τιμήσει την 114η επέτειο του Κιλελέρ
ΕΛΛΑΔΑ

Η ακτοπλοΐα προετοιμάζεται για το καλοκαίρι

Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών την Τετάρτη 6 Μαρτίου
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ