× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Καινοτομίες στο διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Δείτε εδώ σε ποιά νέα λιμάνια θα προσεγγίζουν τα πλοία που θα εξυπηρετούν τα δρομολόγια του Βορείου Αιγαίου που προκηρύχθηκαν από το υπουργείο Ναυτιλίας

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 25/11/2023

Καινοτομίες στο διαγωνισμό για τις άγονες ακτοπλοϊκές γραμμές

Στις 17 Νοεμβρίου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός από το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών με σύναψη σύμβασης ή συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας δρομολογιακής περιόδου 2023 - 2024. Ο προκήρυξη του διαγωνισμού δόθηκε στην δημοσιότητα με μεγάλη καθυστέρηση καθώς η νέα δρομολογιακή περίοδο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου 2023. Το φυσιολογικό θα ήταν όλες οι διαδικασίες για την ανάδειξη των εταιρειών και των πλοίων που θα εξυπηρετήσουν κάθε γραμμή να είχαν ολοκληρωθεί πριν τις 31 Οκτωβρίου. Το ενδιαφέρον στοιχείο της προκήρυξης, σε σχέση με τις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου, είναι οι προσεγγίσεις στα λιμάνια του Σιγρίου και της Άνδρου. Ο διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης για τερματισμών των μονοετών συμβάσεων για τις άγονες γραμμές και πραγματοποίηση διαγωνισμού για πολυετείς συμβάσεις, για ακόμη μια χρονιά δεν υλοποιήθηκε.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την 27 Δεκεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 π.μ. στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Ακτή Βασιλειάδη – Πύλες Ε1-Ε2), παρουσία της προβλεπόμενης από την προκήρυξη Επιτροπής. Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο διαγωνισμό οφείλουν να υποβάλουν μέχρι την παραπάνω ημέρα και ώρα τις προσφορές τους με τα έγγραφα και δικαιολογητικά που αναφέρονται στα παραρτήματα Ι, ΙΙ, ΙΙI και IV της προκήρυξης. Προσφορές που κατατίθενται από τους ενδιαφερόμενους μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, είναι εκπρόθεσμες και επιστρέφονται στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία που διενεργεί τον διαγωνισμό.

Η εκτιμώμενη δαπάνη μέχρι 31 Οκτωβρίου 2024 κυμαίνεται από 132 – 154 εκατ. ευρώ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%, ανάλογα με την κατηγορία των προσφερόμενων πλοίων.

Οι σημαντικότερες από τις άγονες γραμμές του Βορείου Αιγαίου που προκηρύχθηκαν με τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είναι:

- Θεσσαλονίκη – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου.

- Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη – Χίος – Βαθύ Σάμου – Άγιος Κηρυκο και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με την υποχρέωση προσέγγισης του πλοίου στη νήσο Πάτμο, άνευ μισθώματος, κατά το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο 13 εβδομάδες).

- Καβάλα – Λήμνος – Μυτιλήνη ή Σιγρι Λέσβου – Χίος – Καρλόβασι και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα θερινής περιόδου από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο13 εβδομάδες).

- Λαύριο - Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος και επιστροφή. Τρία δρομολόγια την εβδομάδα καθ' όλη τη διάρκεια της δρομολογιακής περιόδου, με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων προς Καβάλα άνευ καταβολής μισθώματος και με τη δυνατότητα προσέγγισης στην Άνδρο σε ένα δρομολόγιο άνευ καταβολής μισθώματος.

- Λαύριο - Μεστά Χίου – Άγιος Ευστράτιος - Λήμνος και επιστροφή. Ένα δρομολόγιο την εβδομάδα για το χρονικό διάστημα από 03-06-2024 έως 01-09-2024 (σύνολο 13 εβδομάδες), με υποχρέωση ελεύθερης προσέγγισης των δρομολογίων προς Καβαλα άνευ καταβολής μισθώματος, με δυνατότητα προσέγγισης σ’ έναν ενδιάμεσο λιμένα μετά από σύμφωνη γνώμη του Σ.Α.Σ.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Τα επιδόματα και οι συντάξεις που θα πληρωθούν έως την 1η Μαρτίου

Θα καταβληθούν 2,34 δις ευρώ σε 4.194.373 δικαιούχους
ΕΛΛΑΔΑ

Λ. Αυγενάκης: Τα προβλήματα των αγροτών δεν αντιμετωπίζονται με πυροσβεστικά μέτρα

Ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπει στην συνεργασία Ελλάδας και ΗΠΑ για τον μετασχηματισμό και την ανάπτυξης Ελληνικής αγροτικής παραγωγής
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Οριακή αύξηση τζίρου για το λιανεμπόριο του Βορείου Αιγαίου

Στις επιχειρήσεις της Αττικής το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης του τζίρου για τις λιανεμπορικής επιχειρήσεις το 2023
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Και ο Παρασκευαϊδης έκανε αναφορά για τις ιχθυοκαλλιέργειες στο Σκαλοχώρι

Μετά την επιστολή φορέων και την αναφορά της βουλεύτριας του ΚΚΕ, Μαρίας Κομνηνάκα- Ερώτηση και για τους αγρότες
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Μέχρι τέλους του έτους προκηρύξεις για το 50% του ΕΣΠΑ

Δέσμευση κατά την τεχνική συνάντηση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγές στην άμεση προμήθεια μελιού από τον παραγωγό

Δείτε εδώ τι προβλέπει νέα ρύθμιση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΕΛΛΑΔΑ

Καμία παράταση στην διασύνδεση POS με ταμειακές

Επιμένει ο Χατζηδάκης στην επιβολή προστίμων από 1 Μαρτίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Συνάντηση της Ελεονώρας Γεώργα με τους αγρότες της Λήμνου

Η βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου αποτελεί δέσμευση της Δημοτικής Αρχής ανέφερε κατά την διάρκεια της συνάντησης η Δήμαρχος της Λήμνου
ΕΡΓΑΣΙΑ

Η Σοφία Βούλτεψη στη Μυτιλήνη

Θα συμμετάσχει σε ημερίδα για την απασχόληση των προσφύγων
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Συνέλευση έχει η Ενωση Ξενοδόχων Λέσβου

Με προβλέψεις και δράσεις για τη θερινή σεζόν
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Με αργούς ρυθμούς η διασύνδεση ταμειακών μηχανών και POS

Μεγαλύτερα ποσά θα κληθούν να πληρώσουν πολλές επιχειρήσεις με την εφαρμογή των «κλειστών» προσυμπληρωμένων δηλώσεων ΦΠΑ τονίζει ο Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών και Α Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λέσβου Παναγιώτης Τατάκης
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΑΓΡΟΤΕΣ

Επιστρέφουν στα μπλόκα οι αγρότες

Αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων την ώρα που η κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχουν άλλες παροχές