Ένα «πορτοκαλί» φωτεινό μέλλον για την έμφυλη ισότητα!
Ευφάνταστες δράσεις στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης με ενημέρωση, έκθεση και μουσική
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/11/2023
Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι έγινε μια ευφάνταστη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Τη δράση συνδιοργάνωσαν οι εξής φορείς: το Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Λέσβο, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών και Παιδιών του Δήμου Μυτιλήνης, το Συμβουλευτικό Κέντρο Μυτιλήνης του ΚΕΘΙ, το Κέντρο για τα Έμφυλα Δικαιώματα και την Ισότητα ΔΙΟΤΙΜΑ.
Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προγράμματα και τις παρεχόμενες υπηρεσίες από τα στελέχη των Δομών και των φορέων που θα συμμετάσχουν, μέσω ενημερωτικού και οπτικού υλικού. Στον χώρο του Δημοτικού Θεάτρου, υπήρχε έκθεση ζωγραφικής, με δημιουργίες γυναικών και παιδιών που φιλοξενούνται στον Ξενώνα του Δήμου Μυτιλήνης.
Τη δράση πλαισίωσαν με ζωντανή μουσική ο Πάνος Γαληνός και το συγκρότημα Rad, ως εθελοντική συνεισφορά στην εκδήλωση.
Η Αθηνά Πασχαλίδη δραστήρια υπάλληλος του Ξενώνα Γυναικών Θυμάτων βίας μίλησε στο «Ν» για τη δράση έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης και την ενημέρωση του κοινού για τη βοήθεια και την υποστήριξη που μπορούν να βρουν οι γυναίκες.
Από το γραφείο Λέσβου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έμπειρη στη διαχείριση περιστατικών έμφυλης βίας η France Matrahij μας μίλησε για την 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, σηματοδοτεί την έναρξη της παγκόσμιας εκστρατείας για τις 16 Ημέρες Ακτιβισμού ενάντια στην Έμφυλη Βία, η οποία διαρκεί έως τις 10 Δεκεμβρίου, Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Με μπλούζες χρώματος πορτοκαλί που συμβολίζει ένα φωτεινό μέλλον για την έμφυλη ισότητα, μας μετέφερε το μήνυμα της ημέρας.
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Μυτιλήνης, Μυρσίνη Ανδριώτου τόνισε ότι «Οσες γυναίκες είναι κακοποιημένες, τις καλούμε να έρθουν να τις βοηθήσουμε, να καλέσουν στην ανοιχτή γραμμή και να απευθυνθούν»
«Η ελευθερία είναι το θάρρος να μιλήσουμε», όπως είπε μια προσφύγισσα που μένει στον καταυλισμό. Από την πλευρά του Συμβουλευτικού Κέντρου Μυτιλήνης του ΚΕΘΙ μίλησε η νομική σύμβουλος, Εριφύλη Γιαννάκα.
Από τη Διοτίμα, η Βιβιάννα Κούκου συντονίστρια μίλησε για το πρόγραμμα πρόληψης της έμφυλης βίας της οργάνωσης και για το φαινόμενο της διαδικτυακής έμφυλης βίας. Η Διοτίμα έχει φτιάξει μια δωρεάν εφαρμογή play safe προς ενημέρωση μέσω διαδραστικών παιχνιδιών και να αναγνωρίσει σημάδια βίας στον εαυτό του ή σε άλλους.
Από την Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου τονίστηκε ότι κάθε μορφής βία δεν πρέπει να είναι ανεκτή.