× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Βιβλία για διαφορετικές ανάγκες μας το κάθε ένα και όλα αγαπημένα μου

Γράφει η ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΑΦΙΩΤΗ*

Δημοσίευση 25/11/2023

Βιβλία για διαφορετικές ανάγκες μας το κάθε ένα και όλα αγαπημένα μου

Το σπιρτόκουτο, της Δέσποινας Λιαράκου, είναι ένα από αυτά τα βιβλία που έχουν μπει στο ράφι με τα αγαπημένα μου βιβλία! Αρχικά λίγο ο τίτλος, λίγο το θέμα, λίγο η εικονογράφηση της Γιώτας Κοκκόση, επέλεξα να το διαβάσω και το ξεχώρισα! Τα κουτάκια και τα συρταράκια του μυαλού μας πάντα με απασχολούσαν! Τι κρατάμε , τι πετάμε, τι μοιραζόμαστε!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ας ανοίξουμε το βιβλίο μαζί με τα παιδιά μας και το σπιρτόκουτο της Λιαράκου, και συζητήσεις όμορφες μαζί τους, μετά την ανάγνωση του. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτης.

Περιγραφή: Ένα σπιρτόκουτο κι ένα τζιτζίκι, κάποιο απομεσήμερο καλοκαιριού, γίνονται τυχαία παιδικό παιχνίδι. Μπορεί άραγε κανείς να κλείσει κι άλλα πράγματα σ’ ένα τόσο μικρό κουτάκι; Η ηρωίδα αυτής της ιστορίας κλείνει στο δικό της τα πιο απίθανα πράγματα, αυτά που της αρέσουν πολύ κι άλλα που μπορεί να μην της αρέσουν ιδιαίτερα. Όταν όμως το σπιρτόκουτό της γεμίσει και δεν ανοίγει πια, δεν ξέρει τι να κάνει… Μια μικρή ιστορία για όλα αυτά που κρύβουμε μέσα μας και νιώθουμε καλύτερα όταν τα εκφράζουμε.

Χόρεψε μαζί μου, της Χριστίνας Αποστολίδη, ( Έπαινος Διαγωνισμών Γ.Λ.Σ. 2021, τυχαίο δεν είναι φυσικά), για παιδιά από 11 ετών. Αγοράστε το στο παιδί σας, διαβάστε το και εσείς! Θα βοηθήσει και εκείνο και εσάς να συνειδητοποιήσετε και με αυτή την ευκαιρία ότι, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό και σπουδαίο από το να βρει ένα πλάσμα τον δρόμο του! Αυτό που κάνει ένα παιδί ευτυχισμένο! Αν μάλιστα έχει μέσα του το καλό ‘μικρόβιο’ του καλλιτέχνη, βοηθήστε το να ανθήσει και όχι να μαραθεί! Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Περιγραφή: Για πρώτη φορά στη ζωή μου, ξέρω τι θέλω να κάνω: να χορεύω. Η μαμά απλώς θα πρέπει να το αποδεχτεί. Να καταλάβει ότι δεν μπορεί να παίρνει όλες τις αποφάσεις για μένα, δεν μπορεί να ελέγχει τα όνειρά μου. Τα βράδια, όταν κλείνω τα μάτια, το μόνο που βλέπω είναι τον εαυτό μου πάνω σε μια σκηνή. Και κάτω, κάπου ανάμεσα στους θεατές, είναι πάντα ο Άρης και μου χαμογελά.

Τέσσερις εποχές και ένα όνειρο, χαϊκού για παιδιά, της Στέλλας Τσίγγου, είναι η πρώτη συγγραφική δουλειά μιας γυναίκας που έχει μάθει να χειρίζεται τον λόγο με παραμυθένιο τρόπο! Αφού είναι αφηγήτρια παραμυθιών. Η συλλογή έχει διακριθεί με έπαινο στον 64 Διαγωνισμό Ποίησης της Γ.Λ.Σ. Η όμορφη εικονογράφηση είναι του Γιώργου Χατζηαγόρου. Το βιβλίο κυκλοφόρησε το Καλοκαίρι του 2023 από τις εκδόσεις Τεχνοδρόμιον, το οποίο έχει ανοίξει στην Κύπρο, πολλούς δρόμους τέχνης! Αναζητήστε το !

Περιγραφή: Ψηφίδες λόγου σαν σποράκια για να φυτρώσει στις καρδιές των παιδιών η αγάπη για την ποίηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Καφετούλης, ο υπέροχος φίλος μου, της Γεωργίας Αριστείδου Θεμιστοκλέους, για φιλόζωους και μη, μάλιστα διαβάζοντάς το μπορεί και να γίνουν! Η συγγραφέας αφιερώνει το βιβλίο της, σε φυσικό πρόσωπό αλλά κυρίως στον καλύτερο φίλου του ανθρώπου, που είναι ο σκύλος! Πράγμα που γνωρίζουμε πολύ καλά όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε με έναν τετράποδο φίλο!

Το ενδιαφέρον προς ένα εγκαταλειπόμενο σκυλάκι, που γίνεται στην πορεία αγάπη, φροντίδα, ευθύνη και χαρά μα και πόσο αλλάζει αυτή η σχέση την ζωή τους, αποτελεί την πυρηνική θεματολογία του βιβλίου. Είναι το τρίτο της βιβλίο για παιδιά, και για τρίτη φορά εικονογραφεί για εκείνη η ταλαντούχα και βραβευμένη Βιβή Μαρκάτου! Μια μητέρα η κορούλα της και οι σύγχρονες αναζητήσεις, οι προβληματισμοί και οι περιπέτειες τους , αποτελούν την βασική θεματολογία της συγγραφέως! Η αγάπη για την φύση και στα θαύματα της αγάπης γενικότερα!

Περιγραφή: Νέες περιπέτειες περιμένουν την Ελένη και την μητέρα της με τον ερχομό ενός αναπάντεχου τετράποδου φίλου. Γνωρίστε τον Καφετή, τον πιο τρυφερό ήρωα που θα σας κλέψει την καρδιά! Πότε όμως και πώς θα έρθει στη ζωή της Ελένης; Αυτό θα το μάθετε διαβάζοντας αυτήν την ιστορία!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το Χριστούγεννο, της Μαρίας Λοϊζίδου, με την υπέροχη εικονογράφηση της Αιμιλίας Κονταίου, μας πάει προς της ζεστές ιστορίες που γλυκαίνουν τις ψυχές μικρών και μεγάλων. Ένα τέτοιο παραμύθι είναι τούτο! Για παιδιά από 4 ετών, και για όλες τις ηλικίες θα έλεγα, αφού έρχεται να μας θυμίσει πιο είναι το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων! Το νόημα του στις ζωές μας, που τόσο έχουμε ανάγκη στις μέρες μας! Διαβάστε το! Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Περιγραφή: Η ιστορία του Χριστούγεννου γεννήθηκε στην χούφτα ενός μικρού χεριού. Κάποιοι λένε πως έμοιαζε με λάμψη, κάποιοι με μελωδία, μα όλοι συμφωνούν πως το Χριστούγεννο ανέδιδε ζεστασιά. Μέχρι που στην πόλη έφτασαν καινούρια πράγματα, τα καινούρια πράγματα έφεραν καινούριες συνήθειες και το Χριστούγεννο δεν το θυμόταν πια κανείς. Σχεδόν κανείς… ώσπου απλώθηκε ένα βαθύ, πυκνό, σκοτάδι. Μπορεί η ευχή ενός παιδιού να ξυπνήσει ξανά τη δύναμη του Χριστούγεννου;Μια ιστορία για το πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων.

Αγίων Αντάμωση στη Σεβάστεια, Ο Άγιος Βλάσιος και οι Άγιοι πέντε Μάρτυρες, ιστορικό διήγημα, της Βλασίας Μιχαηλίδου-Τριπολιτάκη, ένα διαφορετικό βιβλίο για να γνωρίσουμε βίους αγίων, ένα βιβλίο όπου συναντάμε την λογοτεχνία να μπλέκεται με τον τρόπο της συγγραφέως με την ιστορία και την θεολογία! Μιας και πλησιάζουμε στις μέρες των γιορτών, της ελπίδας και της αγάπης είναι ένα δώρο ιδανικό!

Η εξαιρετικά ταιριαστή εικονογράφηση του βιβλίου είναι του ζωγράφου Σπύρου Ζαχαρόπουλου! Το βιβλίου κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Νάμα.
Περιγραφή: Η δράση του ιστορικού διηγήματος εκτυλίσσεται στη ρωμαιοκρατούμενη ανατολική Μ. Ασία (Πόντο και Καππαδοκία) τον 3ο και 4ο μ. Χ. αιώνα. Ταχύτατες αλλαγές σημειώνονται, με εξέχουσα την επικράτηση του Χριστιανισμού, που πρόκειται να μετασχηματίσει τον κόσμο πνευματικά και πολιτικά.

*Η Αθανασία Δαφιώτη είναι Δημοσιογράφος-Θεατρολόγος-Συγγραφέας

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΘΕΑΤΡΟ

Έφυγε από την ζωή ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Είχε γεννηθεί στις 15 Απριλίου του 1939 στην Λευκάδα
ΘΕΑΤΡΟ

Μια παράσταση περί διαμελισμού, απείρου και αποξένωσης

Η ομάδα «πρότζεκτ Νίμα», παρουσιάζει την παράσταση «Πόλεμος και άσπρο λάχανο» στις 2, 3,4 Μαρτίου στο θεατρικό εργαστήρι του Δήμου Μυτιλήνης
ΘΕΑΤΡΟ

Το «τρένο του θανάτου» ξεκίνησε, στην αγορά της Μυτιλήνης

Συγκινητική παράσταση δρόμου από τον έμπορο και ηθοποιό Βαγγέλη Φραγκουλάκη στο κέντρο της Ερμού. Δεκάδες πολίτες παρακολούθησαν το δρώμενο με το μοιραίο τρένο που πήρε τη ζωή 57 ανθρώπων
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Προβολές ταινιών με την «Πνοή»

Κάθε Παρασκευή από τις 8 Μαρτίου
ΒΙΒΛΙΟ

Πρόσκληση σε παιδική «βιβλιογιορτή»

Παρουσίαση του νέου βιβλίου της θεατρολόγου-ηθοποιού Αθανασίας Δαφιώτη «Γοργόνα των ναυαγών και τον κιθαρωδό του Αιγαίου»
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ερχεται το 1ο Φεστιβάλ Μουσικής του Δήμου Μυτιλήνης

Μία μουσική συνάντηση των πολιτισμών σε 10 σημεία του Δήμου, εντός αλλά και παράλληλα του Λεσβιακού Καλοκαιριού ανακοίνωσε η αντιδήμαρχος, Εριφύλη Χιωτέλλη
ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ

Μονεμβασιά και Κρήτη ακατάλυτοι ιστορικοί δεσμοί

Ένα εξαιρετικό βιβλίο του Παναγιώτη Γεωργουδή -Γράφει ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ξεκίνησε γύρος συναντήσεων για τα πολιτιστικά δρώμενα στη Δυτική Λέσβο

Ερχεται μελέτη για την επισκευή της βιβλιοθήκης της Αγίας Παρασκευής
ΒΙΒΛΙΟ

Γενέθλια για τη «Χελωνίτσα» και τη βιβλιοδεσία!

Σήμερα, Σάββατο το πάρτυ γενεθλίων του εργαστηρίου καλλιτεχνικής βιβλιοδεσίας «Tortuguita» στη Μυτιλήνη
ΜΟΥΣΙΚΗ

To επόμενο Σάββατο η «Φαντασία» του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης

Αναβάλλεται η εκδήλωση μία εβδομάδα
ΘΕΑΤΡΟ

Πίτα και Συνέλευση στη «ΘΕΣΙΣ»

Κάλεσμα της Ένωσης Πολιτιστικών Θεατρικών Σωματείων Λέσβου