× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

«Ανέκρουσε πρύμναν» ο Αυγενάκης

Μένει ο πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι να φύγει. Διαβάστε στο «Ν» γιατί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 19/11/2023

«Ανέκρουσε πρύμναν» ο Αυγενάκης

Για πρώτη φορά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης ομολόγησε, δημόσια, πως δεν μπορεί να αλλάξει την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ αν και την θεωρεί υπεύθυνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων του 2023. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV, εξήγησε γιατί ζήτησε την παραίτηση του κ. Σημανδαράκου προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος αρνείται να παραιτηθεί. Στην συνέχεια ανέφερε πως η τοποθέτηση νέου προέδρου στον οργανισμού πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων μεταφέρεται για το νέο έτος.

Ο υπουργός, ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί η κυβέρνηση δεν προχωρά σε νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να λύσει τα νομικά εμπόδια που σχετίζονται με την αντικατάσταση του κ. Σημανδαράκου. Είναι γνωστό πως μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα μπορούσε να λύσει το ζήτημα και δώσει την δυνατότητα στην ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος της απερίσπαστη. Από την στιγμή μάλιστα που έχει βρεθεί το στέλεχος της Ν.Δ. που θα αντικαταστήσει τον κ. Σημανδαράκο ουσιαστικό εμπόδιο δεν υπάρχει. Ωστόσο, φαίνεται, πως ο υπουργός και η κυβέρνηση κάνουν δεύτερες σκέψεις οι οποίες πιθανότατα σχετίζονται με τα αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που εμπλέκονται με την διαχείριση του ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου).

Στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την συνέντευξη του κ. Αυγενάκη στο τηλεοπτικό σταθμό Κρήτη TV μεταξύ άλλων αναφέρει τα ακόλουθα:
«Η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ καταβάλει προσπάθεια για να βελτιώσει τα ποσά που θα παραμείνουν στον πυλώνα Ι του ΠΑΑ, ανέφερε ο Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο KΡΗΤΗ ΤV, απαντώντας σε ερώτηση για τη μεταφορά, εφέτος, 236 εκατ. από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ, με αποτέλεσμα να είναι μειωμένα τα ποσά που δόθηκαν στην ενιαία ενίσχυση.
Αναφερόμενος στα λάθη της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενίσχυσης, ο Λευτέρης Αυγενάκης εντόπισε δύο βασικά:
Πρώτον, ότι δεν προχωρεί στον έλεγχο των 16.000 ΑΦΜ που έχει δεσμεύσει. Και, δεύτερον, δεν ενεργοποίησε 88 εκατομμύρια ευρώ, από εκείνα που δικαιούντο οι αγρότες.
Ο ΥπΑΑΤ είπε ότι αυτοί ήταν και οι λόγοι που ζήτησε την παραίτηση της διοίκησης, σημειώνοντας ότι ο πρόεδρος αρνείται μέχρι στιγμής να παραιτηθεί και ταμπουρώνεται πίσω από τη διαδικασία διορισμού του, λέγοντας ότι έχει διοριστεί από το ΑΣΕΠ. Ωστόσο, ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι με το νέο έτος θα υπάρξει νέα διοίκηση, η οποία θα μπορέσει να υλοποιήσει το στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για έναν ΟΠΕΚΕΠΕ που θα λειτουργεί με διαφάνεια, ταχύτητα και συνέπεια, προς όφελος των παραγωγών. Ο Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε αποφασισμένος να συγκρουστεί με τα συστήματα που λυμαίνονται τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά, τόνισε, αυτό απαιτεί χρόνο.
Παράλληλα είπε ότι σύντομα θα εκσυγχρονιστεί ο Κανονισμός λειτουργίας του ΕΛΓΑ».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Δημοπρασία για το γάλα και τα αρνιά του Κληροδοτήματος Σημαντήρη

Προσφορές θα γίνονται δεκτές έως την Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023
ΑΓΡΟΤΕΣ

Ανοιξε ο Κόλπος Καλλονής για τα «Χάβαρα»

Θα διατίθενται στην κατανάλωση μετά από εξυγίανση τους
ΑΓΟΡΑ

Εορταστικό ωράριο στην αγορά της Μυτιλήνης

Από 18 Δεκεμβρίου θα εφαρμοστεί φέτος το εορταστικό ωράριο με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης -Δείτε αναλυτικά τις ώρες λειτουργίας
ΑΓΟΡΑ

Το «Alley Dog» ανέλαβε δράση στήριξης στους μικρούς υπερήρωες του σήμερα!

Δίνουμε έξτρα 50 λεπτά και 1 ευρώ φτάνει στον Σύλλογο Γονιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα» αναφέρει ο ιδιοκτήτης της μυτιληνιάς επιχείρησης, Στρατής Αλμπάνης
ΑΓΡΟΤΕΣ

Αγγίζει τα 9,00 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Η Λακωνία για ακόμη μια φορά αποδεικνύεται η λοκομοτίβα της ανόδου των τιμών παραγωγού
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΕΛΛΑΔΑ

Νέες διευκρινήσεις... για την πληρωμή των επιδοτήσεων

Θα πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι των αγροτικών επιδοτήσεων υποστηρίζει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δημοπρατούνται Αρχοντικό Γεωργιάδη και Ιαματικά Θερμής

Ανακοίνωση Μουτζούρη κατά τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου το απόγευμα της Τετάρτης
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ζητούμενο οι νέες τουριστικές αγορές για την Λέσβο

Νέες πτήσεις τσάρτερ για το αεροδρόμιο Μυτιλήνης επιδιώκει η Fraport. Θετικά τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση της Λέσβου το 2024
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παρέμβαση Αθανασίου σε Αυγενάκη

Ο βουλευτής Λέσβου ζητά αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους του νησιού που έχασαν τα ζώα τους από καταρροϊκό πυρετό και ευλογιά των προβάτων
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση στον Εμπορικό Σύλλογο Καλλονής

Θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής
ΑΓΡΟΤΕΣ

Πτώση 60% της παραγωγής ελαιολάδου στην Λέσβο

Πολλαπλά τα αίτια της μειωμένης παραγωγής ελαιολάδου στο νησί
ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πότε θα φύγουν τα πλοία

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου την Τρίτη από το λιμάνι της Μυτιλήνης