× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ποιες επιδοτήσεις θα πληρωθούν και ποιες δεν θα πληρωθούν το Δεκέμβρη

Βραχνάς για υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕΚΕΠΕ το ΟΣΔΕ του 2023 και το Στρατηγικό Σχέδιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ

Γράφει ο ΝΙΚΟΣ ΜΑΝΑΒΗΣ Δημοσίευση 15/11/2023

Ποιες επιδοτήσεις θα πληρωθούν και ποιες δεν θα πληρωθούν το Δεκέμβρη

Οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες πολλών περιοχών της χώρας βρίσκονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές που έχουν υποστεί στις επιδοτήσεις που λάμβαναν ως το 2022. Οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο (μέσα Νοεμβρίου) έχουν την μορφή διαμαρτυριών που πραγματοποιούνται στα κατά τόπους γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ήδη πολλοί αγροτικοί σύλλογοι από όλη την χώρα με ανακοινώσεις υπομνήματα και επιστολές διαμαρτυρίας ζητούν να γίνουν αλλαγές στον τρόπο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ  (δηλαδή του Στρατηγικού Σχεδίου της χώρας) και να διορθωθούν τα λάθη που έχουν γίνει στο ΟΣΔΕ του 2023.

Τα προβλήματα στην πληρωμή των επιδοτήσεων ήταν η αφορμή (κι όχι η αιτία) για να οξυνθεί η αντιπαράθεση μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες επίκειται η αντικατάσταση της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται πως στην θέση του προέδρου θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος της ΠΕΦΑΣΥ Δημήτρης Ντογκούλης.

Άσχετα όμως με τις επικείμενες αλλαγές στην ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι βέβαιο πως ο Δεκέμβρης θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας τόσο για την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όσο και για την ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Κι αυτό γιατί είναι βέβαιο πως μεγάλα τμήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων θα δουν για δεύτερη φορά να λαμβάνουν επιδοτήσεις πολύ μικρότερες από αυτές που περίμεναν και πολλές χιλιάδες να είναι αυτοί που θα μείνουν εκτός πληρωμής.

Με τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα 15 Νοεμβρίου, δεν πρόκειται να πληρωθεί το τμήμα των αγροτικών επιδοτήσεων που αφορά τα οικολογικά σχήματα. Κι είναι άγνωστο αν θα μπορέσει να πληρωθεί, το συγκεκριμένο τμήμα της επιδότησης, ως το καλοκαίρι του 2024. Βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, η πληρωμή της αναδιανεμητικής ενίσχυσης και πιθανά ένα τμήμα της βασικής ενίσχυσης. Αθροιστικά αυτά τα τρία τμήματα δεν ξεπερνούν το ποσό των 700 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να μιλάμε για εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης σε αυτή την φάση. Επίσης εκτός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μένουν οι μεγάλες και μεσαία αγροτικές εκμεταλλεύσεις, διότι πρόκειται για μια επιδότηση που αφορά τις μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Ωστόσο εκτός της αναδιανεμητικής ενίσχυσης μένουν οι πολύ μικρές αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Συνεπώς πολλοί είναι οι αγρότες που θα μείνουν απογοητευμένη και από την πληρωμή του Δεκεμβρίου.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ

Γλέντι τη Λαμπροδευτέρα στον Αγιο Γεώργιο Μιστεγνών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος οι «Μιστεγνιώτες» θα αναβιώσουν το έθιμο της «κούνιας»
ΕΡΓΑΣΙΑ

Ξανά Ασφαλιστικά μέτρα από τους 26 συμβασιούχους covid της Μυτιλήνης

Επέστρεψαν στις δικαστικές αίθουσες οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν στις 23 Απριλίου αφού έχασαν τον πρώτο κύκλο των Ασφαλιστικών Μέτρων. Στο πλευρό τους Χριστόφας, Κατζανός και Καρασάββας
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Προχωράει έως την Περιφέρεια το έργο της προκυμαίας Μυτιλήνης

Μετά το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει προσπάθεια να απομακρυνθούν οι λαμαρίνες ως το ύψος της Τράπεζας της Ελλάδος, για την ανεμπόδιστη περιφορά των επιταφίων. Τα σενάρια για τις εργασίες το καλοκαίρι
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Κλειστό το Τσαρσί Χαμάμ τη Μεγάλη Παρασκευη

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

«Προσβάλλετε την υπόληψή μου, θα προσφύγω στη δικαιοσύνη»

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΛ Βασίλης Τσαγκάρης περνά στην αντεπίθεση με ανακοίνωσή του και απαντά στην παράταξη «Νέα δράση - νέος Δήμος» και στα όσα ειπώθηκαν στο δημοτικό συμβούλιο για το ακίνητο στη Θερμή
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Δωρεά ρουχισμού στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης

Από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Β. Αιγαίου Μιχαήλ Σεβδυνίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Αυτοανακηρύχθηκε ανεπιθύμητος…»

Σχόλιο της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για τον Άδωνι Γεωργιάδη
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Συστάσεις από την Πυροσβεστική για την αντιπυρική περίοδο

Δείτε αναλυτικά τα όσα πρέπει να προσέχουν οι πολίτες για την αποφυγή πυρκαγιάς
ΧΩΡΙΑ

Παρέμβαση για την επαναχάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας

«Όχι άλλες καθυστερήσεις» αναφέρει η Πρωτοβουλία Ερεσού – Περιβαλλοντικός και Κοινωνικός Σύλλογος
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Tίμησαν τους Μυτιληνιούς εκτελεσμένους της Καισαριανής

Σε κλίμα συγκίνησης η εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ
ΧΩΡΙΑ

Μια όμορφη πράξη στην Παναγιούδα

Τοποθετήθηκαν κάδοι ανακυκλωσης καπακιών για φιλανθρωπικό σκοπό
ΔΡΑΣΕΙΣ

Η βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο

Δράσεις ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και μιας νέας περιβαλλοντικής φιλοσοφίας θα πραγματοποιηθούν στην Πέτρα - Λέσβου