Με drone και τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίζουν το πλαστικό και βραβεύονται!
Σημαντική διάκριση για την Spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαιου SciDrones και τον Αναπληρωτή καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη οπου βραβεύτηκαν για το πρωτότυπο σύστημα εντοπισμού πλαστικού στις ακτές όλου του κόσμου
Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 9/11/2023
Μια σημαντική διάκριση ήρθε να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά πόσο σημαντική ερευνητική δουλειά και προσπάθεια πραγματοποιείται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στον τομέα της προστασίας του Περιβάλλοντος και ειδικότερα στον τομέα της προστασίας των θαλασσών και των ακτών μας από την ρύπανση με πλαστικό.
Ο γνωστός για τις δράσεις του και τα πρωτότυπα πειράματά του, Αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών Κώστας Τοπουζέλης και η Spin off εταιρεία του Πανεπιστημίου Αιγαιου SciDrones βραβεύτηκαν για την πρωτότυπη δράση που αφορά στην καταγραφή της ρύπανσης των ακτογραμμών σε πολλές χώρες του κόσμου από πλαστικό με σύγχρονες μεθόδους, drones τελευταίας τεχνολογίας και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Όπως ανέφερε ο κ. Τοπουζέλης μιλώντας στο «Ν» 99 fm και στην εκπομπή «Μεσημεριανοί Διάλογοι» μέσα από την Spin off εταιρεία SciDrones έχει φτιαχτεί ένα σύστημα το οποίο αυτόματα μπορεί να αναγνωρίζει την ρύπανση από πλαστικό στις ακτές και να ταξινομεί τα είδη των απορριμμάτων καθώς και την πυκνότητα στην οποία τα συναντάμε. Η εφαρμογή αυτή βραβεύτηκε σε ειδική εκδήλωση στη Σεβίλλη της Ισπανίας κατά την Ευρωπαϊκή εβδομάδα διαστήματος.
Όπως ανέφερε ο κ. Τοπουζέλης με τη βοήθεια της σύγχρονης αυτής εφαρμογής έχει γίνει καταγραφή της ρύπανσης στην ακτογραμμή της Ελλάδας, της Ιαπωνίας, της Πορτογαλίας, του Ισραήλ της Γκάνα καθώς και άλλων χωρών. Φυσικά αντίστοιχη καταγραφή έχει γίνει και στη Λέσβο.
Όπως τόνισε η εικόνα των ακτών της Λέσβου και της Ελλάδας γενικότερα είναι ίδια με αυτή σε όλες τις χώρες του αναπτυγμένου κόσμου και δεν διαφέρει ιδιαίτερα. Μάλιστα σημειώνει πως το πρόβλημα δεν εντοπίζεται τόσο πολύ στις οργανωμένες τουριστικές ακτές και θάλασσες όπου καθαρίζονται πολύ τακτικά, αλλά κυρίως στις πιο απομακρυσμένες ακτές, στις οποίες η πρόσβαση συνεργείων καθαριότητας και οργανώσεων δεν είναι πολύ εύκολη.
Ακόμη χειρότερη, σημείωσε είναι η εικόνα στις χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου όπως είναι η Γκάνα όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των κατοίκων και των αρχών να καθαρίσουν, η διαχείριση της όλης κατάστασης είναι πολύ δύσκολη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αρκετά προβλήματα.
Όπως τόνισε το κλειδί για την μείωση της ρύπανσης με πλαστικό στις ακτές και στις θάλασσες, βρίσκεται στην εκπαίδευση και στο σχολείο, όπου οι νέοι από μικρή ηλικία θα πρέπει να εκπαιδεύονται για τη σωστή χρήση, την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση των πλαστικών. «Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε τα αποτελέσματα αυτών των καλών πρακτικών και την υιοθέτηση μέτρων από την πλευρά των κυβερνήσεων περιμένουμε να τα δούμε στην πράξη τα επόμενα χρόνια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το πλαστικό είναι ένα υλικό που παραμένει για πολλά χρόνια αναλοίωτο οπότε η βελτίωση και οι πρόοδος που γίνεται σήμερα, ίσως να φανεί στην πράξη μέσα στις επόμενες δεκαετίες».
Σε κάθε περίπτωση το νέο αυτό σύστημα της Spin off εταιρείας SciDrones και του καθηγητή Κώστα Τοπουζέλη φαίνεται ότι αναγνωρίσθηκε ως μια σύγχρονη δράση με καινοτόμα χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα χρήσιμη στην κρίσιμη μάχη για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη και μια ακόμη απόδειξη για την πραγματική προσφορά του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη γνώση και στην έρευνα.
Δείτε το βίντεο της βράβευσης