× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πολλοί μνηστήρες για λίγες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεια

Ποια ονόματα εξετάζονται για Αντιδημαρχίες και Αντιπεριφέρειες σε Λέσβο και Βόρειο Αιγαίο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ Δημοσίευση 3/11/2023

Πολλοί μνηστήρες για λίγες θέσεις σε Δήμους και Περιφέρεια
' χρόνος ανάγνωσης

Μια δύσκολη εξίσωση καλούνται να λύσουν μέσα σε δύο μήνες μέχρι να αναλάβουν επίσημα τα καθήκοντά τους από 1η Ιανουαρίου 2024 ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Παναγιώτης Χριστόφας και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος. Και αυτή δεν είναι άλλη, από την αξιοποίηση των αιρετών των ψηφοδελτίου τους και των έμπιστων στελεχών τους σε Αντιδημαρχίες και Αντιπεριφέρειες. Η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι τα πρόσωπα που έχουν εκλεγεί είναι πολλά, ενώ οι θέσεις είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν.

Και οι τρεις αυτοδιοικητικοί σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούν διαδοχικές συναντήσεις με τους εκλεγμένους του συνδυασμού τους προκειμένου να καταλήξουν στο τελικό σχήμα των νέων αρχών. Στόχος και για τους τρεις είναι το αργότερο έως αρχές Δεκεμβρίου να έχουν οριστικοποιηθεί οι αποφάσεις και οι συμφωνίες ώστε οι νέοι εκλεγμένοι που θα αναλάβουν θέσεις ευθύνης να προλάβουν να ενημερωθούν για καθήκοντά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, ο Κώστας Μουτζούρης, αναφέρουν έγκυρες πηγές μελετά προσεκτικά τις επιλογές του θέλοντας να δημιουργήσει ένα σχήμα το οποίο θα εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές τάσεις που συνεργάστηκαν στο ψηφοδέλτιό του για να εκλεγεί, δηλαδή Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Παράλληλα επιθυμεί να δώσει προτεραιότητα στις θέσεις ευθύνης εκείνους που του εξασφάλισαν μεγάλο αριθμό ψήφων. Η πρώτη συζήτηση προφανώς θα γίνει με τον Κώστα Αρώνη ο οποίος σήμερα είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Αρώνης ως νέος επιστήμονας και ιδιώτης γιατρός, στην πρώτη θητεία της Περιφερειακής Αρχής Μουτζούρη είχε επιλέξει να είναι πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, μια θέση που δεν έχει ισχυρές απαιτήσεις. Το πιθανότερο είναι ότι ανάλογη επιλογή θα γίνει και σε αυτή την πενταετία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου σίγουρη θεωρείται η αξιοποίηση της Αναστασίας Αντωνέλλη που πιθανότατα θα παραμείνει στην αντιπεριφέρεια Οικονομικών, του Κώστα Αστυρακάκη ο οποίος ανήκει στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εκλέχθηκε με μεγάλο αριθμό ψήφων, καθώς και του Στρατή Κυρατζή για τον οποίον ήδη έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί στην θέση της αντιπεριφέρειας Προγραμματισμού και ΕΣΠΑ η οποία χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Παναγιώτης Χριστόφας. Να σημειωθεί ωστόσο ότι το αίτημα της τοποθέτησης δεν έγινε αποδεκτό, αφού η θητεία είναι μικρότερη του ενός έτους.

Οι θέσεις ευθύνης που θα κατανεμηθούν είναι συνολικά 14 μαζί με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου και τους δύο επάρχους Λήμνου και Ικαρίας και τις τρεις θέσεις των γεωγραφικών αντιπεριφερειαρχών. Έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Κώστας Μουτζούρης θα δώσει προτεραιότητα στον τουρισμό και πιθανό είναι να έχουμε αντιπεριφερειάρχη τουρισμού από τη Σάμο η οποία είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα νησί της Περιφέρειας με τετραπλάσιο αριθμό αφίξεων από τις υπόλοιπες περιοχές.

Γενικότερα η θητεία των αντιπεριφερειαρχών θα διαρκεί 2,5 χρόνια και αναμένεται να γίνονται αλλαγές ανάλογα με την πορεία και την απόδοση του καθενός η οποία θα ελέγχεται και θα αξιολογείται από τον ίδιο τον Περιφερειάρχη. Γραμματέας της Περιφέρειας αναμένεται να παραμείνει ο Αρης Ελευθερίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στον Δήμο Μυτιλήνης

Στον Δήμο Μυτιλήνης ο Παναγιώτης Χριστόφας μπορεί να ορίσει οχτώ  αντιδημάρχους, έξι έμμισθους και δύο άμισθους. Ο νέος Δήμαρχος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, ωστόσο οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετό διάστημα. Και σε αυτή την περίπτωση προτεραιότητα θα έχουν όσοι έχουν λάβει μεγάλο αριθμό ψήφων ενώ σε θέσεις ευθύνης στο γραφείο του θα τοποθετηθούν στενοί του συνεργάτες.

Στα σίγουρα ονόματα που αναλαμβάνουν θέσεις ευθύνης φαίνεται ότι είναι η Εριφύλη Χιωτέλλη που θα πάρει πολιτισμό ή παιδεία, ο Νίκος Γιαννάκας που πιθανώς προορίζεται για τον τουρισμό, ο Παναγιώτης Βάλεσης που φλερτάρει με Λιμενικό Ταμείο ή ΔΕΥΑΛ, ο Σωκράτης Γιακουμής με τον αθλητισμό, ο Γιώργος Αλεξίου που πιθανώς προορίζεται για το τιμόνι της ΔΕΔΑΠΑΛ, ο Γιώργος Κατζανός για τη νέα αντιδημαρχία Καθημερινότητας (με αρμοδιότητες για την αυτεπιστασία, το πράσινο και την καθαριότητα), ο Νίκος Καρασάββας στη γνώριμη αντιδημαρχία Ποιότητας Ζωής ενώ ο Παναγιώτης Προβέντζας αναμένεται να αναλάβει τη θέση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Μυτιλήνης. Και το όνομα του Παναγιώτη Καρέκου φλερτάρει πάντως με την Αντιδημαρχία Οικονομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο ίδιος ο Παναγιώτης Χριστόφας, έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να κρατήσει την αντιδημαρχία Έργων ώστε να έχει προσωπική επαφή και αντίληψη, λόγω επαγγέλματος με τις εξελίξεις στο κρίσιμο πεδίο των έργων. Τη θέση της γενικής γραμματέας του Δήμου Μυτιλήνης ενδέχεται να καταλάβει η Όλγα Χιώτη στενή συνεργάτις του. Προς αξιοποίηση εξάλλου φαίνεται ότι θα είναι και ο Κώστας Κατσαρός καθώς και η Ανθίππη Κουτσαβλή Βερρή.

Μάλιστα λέγεται ότι θα έχει και τρεις γεωγραφικούς Αντιδημάρχους ο κ. Χριστόφας, σε Γέρα, Θερμή και Πλωμάρι, καθώς και δύο εντεταλμένους συμβούλους σε Αγιάσο και Ευεργέτουλα.

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ο Ταξιάρχης Βέρρος φαίνεται ότι είναι αρκετά περιορισμένος αφού έχει τη δυνατότητα να τοποθετήσει μόνο πέντε αντιδημάρχους έμμισθους και δύο άμισθους.

Ο μικρός αυτός αριθμός φαίνεται ότι προβληματίζει αρκετά τον δήμαρχο ο οποίος προφανώς είχε στο μυαλό του ένα πιο ανοιχτό σχήμα, τουλάχιστον 9 ατόμων όπως είναι στην παρούσα δημοτική αρχή.

Σίγουρα αναμένεται να αξιοποιηθούν η Ασανούλα Γιαννή, ο Ανδρέας Αξής, ο Στέφανος Αποστόλου και ο Αλέξανδρος Ροδίτης, αλλά μένει να φανεί πού θα τοποθετηθούν Αφροδίτη Βατή, Ιορδάνης Ιορδάνου, Γιώργος Αλάνης. Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αναμένεται να παραμείνει ο Στράτος Γελαγώτης και γραμματέας του Δήμου ο Αρης Χατζηκομνηνός.

Ο ίδιος δεν ανοίγει σε καμία περίπτωση τα χαρτιά του αποφεύγοντας οποιαδήποτε συζήτηση πάνω στο θέμα του νέου διοικητικού σχήματος της Δυτικής Λέσβου. Και σε αυτή την περίπτωση εικάζεται ότι προτεραιότητα στις θέσεις ευθύνης θα έχουν όσοι έχουν περισσότερες ψήφους ενώ για τις δημοτικές ενότητες αναμένεται να τοποθετηθούν εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι που θα έχουν ευθύνες γεωγραφικών αντιδημάρχων.

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Χριστουγεννιάτικο χωριό στη Λέσχη Εθνοφρουράς Μυτιλήνης

Μια πρωτόγνωρη γιορτινή δράση για τις οικογένειες των στελεχών της 98 ΑΔΤΕ με την πρωτοβουλία του Υποστράτηγου Νικόλαου Γκρέτσα
ΑΓΡΟΤΕΣ

Παράταση έως Μάιο 2026 για τα ψηφιακά δελτία διακίνησης ελαιοκάρπου

Εξαιρούνται μόνο όσοι είχαν έσοδα άνω των 200.000 ευρώ
ΔΡΑΣΕΙΣ

11η Εθελοντική Αιμοδοσία στη Μόρια

Από τον Πεζοπορικό Σύλλογο «Η Διχάλα»
ΧΩΡΙΑ

Η ΔΕΥΑΛ δίνει νέα πνοή στην Αγιάσο με ταχεία ολοκλήρωση έργου υποδομών

Αναβάθμιση ύδρευσης και αποχέτευσης σε κομβικούς δρόμους που ενισχύουν την καθημερινότητα κατοίκων και επισκεπτών
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Η Μυτιλήνη γέμισε φως και μουσική στην έναρξη των γιορτών

Ο Δήμαρχος Παναγιώτης Χριστόφας μίλησε για τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, τη φωταγώγηση του δέντρου και τη συνέχεια των εκδηλώσεων με το Χριστουγεννιάτικο Χωριό
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επίθεση σε βάρος του Κοινωνικού Χώρου «Αντίβαρο» στη Χίο

«Στη Χίο δεν χωράνε οι νοσταλγοί του ναζισμού»
ΑΤΖΕΝΤΑ

Χριστουγεννιάτικη τέχνη από τα υλικά του παρελθόντος στην Αγιάσο

Η Visit Agiasos μετατρέπει τον παλιό τσουρχανά σε έμπνευση για ένα συλλογικό έργο Trash Art στις 13 και 14 Δεκεμβρίου 2025
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ιστορία του ελληνικού κομμουνισμού και όχι μόνο!

Ο ιστορικός Κώστας Καρπόζηλος μίλησε στον Θράσο Αβραάμ για την αναγκαιότητα να διαβάζουμε την ελληνική Αριστερά έξω από τα σύνορα και για μια σύγχρονη πολιτική που να συγκρούεται με την ολιγαρχία του πλούτου
ΧΩΡΙΑ

Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο πάρκο Κάτω Τρίτους

Το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου και ώρα 16.30
ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Αστικό ΚΤΕΛ Μυτιλήνης: Αλλαγή στο μεσημεριανό δρομολόγιο του Πανεπιστημίου

Από τις 10 Δεκεμβρίου και κάθε εργάσιμη ημέρα, το δρομολόγιο των 14:30 καταργήθηκε και πραγματοποιείται στις 14:15 με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση φοιτητών
ΕΛΛΑΔΑ

Πανικός στο Μαξίμου από τα αγροτικά μπλόκα

Να κλείσει το μέτωπο με τους αγρότες το αργότερο εντός της ερχόμενης εβδομάδας επιδιώκει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
ΕΛΛΑΔΑ

Αγριο κράξιμο σε Τσιάρα από τους βουλευτές της Ν.Δ.

Ολοκληρώθηκε η ενημέρωση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στους βουλευτές της ΝΔ για την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης