× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκθεση της αστυνομίας για το προσφυγικό

Αναφέρει τις έρευνες, τις επιχειρήσεις διάσωσης και υποθέσεις που χειρίστηκε στο Βόρειο Αιγαίο

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/11/2023

Εκθεση της αστυνομίας για το προσφυγικό

Με αφορμή έκθεση Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης οι Αστυνομικές Υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, εκθέτουν τα δικά τους πεπραγμένα στο πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(α) Σε έρευνες που διεξάγονται καθημερινά σε χερσαίες περιοχές των νησιών, κατά τις αφίξεις μεταναστευτικών ροών έχουν συλληφθεί:

  • Έτος 2022: -6.117- νεοεισερχόμενα άτομα με τον αντίστοιχο σχηματισμό -272- ποινικών δικογραφιών.
  • Έτος 2023 (μέχρι και σήμερα): -13.684- νεοεισερχόμενα άτομα με τον αντίστοιχο σχηματισμό -486- ποινικών δικογραφιών.

Για το σύνολο των παραπάνω νεοεισερχόμενων ατόμων, ακολουθήθηκαν οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία διαδικασίες πρώτης υποδοχής και υποβολής αιτημάτων για παροχή διεθνούς προστασίας.

Επιπρόσθετα, κατά το έτος 2023 συνελήφθησαν -6- άτομα – αλλοδαποί, κατηγορούμενοι για διευκόλυνση παράνομης εισόδου -124- συνολικά υπηκόων τρίτων χωρών, στην ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(β) Σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό και απεγκλωβισμό νεοεισερχόμενων ατόμων, από δύσβατες χερσαίες τοποθεσίες των νησιών, σε συνεργασία με συναρμόδιες αρχές:

  • Έτος 2022: απεγκλωβίστηκαν -13- άτομα.
  • Έτος 2023 (μέχρι και σήμερα): απεγκλωβίστηκαν -41- άτομα.

(γ) Σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκαν αστυνομικές υπηρεσίες:

(i) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε πλήρως η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από τα τέλη του έτους 2015) στη διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, της πλαστογραφίας, καθώς και των παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης και της νομοθεσίας για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, με κατηγορουμένους (6) ημεδαπούς και (24) αλλοδαπούς, άπαντες μέλη Μ.Κ.Ο.  (Σχετ: το από 28-08-2018 Δελτίο Τύπου). 

(ii) Μετά από πολύμηνη έρευνα προσδιορίστηκε η δράση οργανωμένου κυκλώματος, που δραστηριοποιούταν συστηματικά (τουλάχιστον από αρχές του μηνός Ιουνίου του έτους 2020) στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Μυτιλήνης, για τα -κατά περίπτωση - αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας, καθώς και παραβάσεων του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορούμενους (33) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (2) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 28-09-2020 Δελτίο Τύπου).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

(iii) Μετά από πολύμηνη έρευνα, προσδιορίστηκε η οργανωμένη δράση ατόμων, που δραστηριοποιούνταν στη διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα αδικήματα της διευκόλυνσης παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, της κατασκοπείας, της δυσχέρανσης ερευνών των ελληνικών αρχών, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους (4) αλλοδαπούς μέλη Μ.Κ.Ο. και (6) ακόμη υπηκόους τρίτων χωρών (Σχετ: το από 19-07-2021 Δελτίο Τύπου).

(iv) Μετά από πολύμηνη έρευνα, διακριβώθηκε η δράση οργανωμένου εγκληματικού δικτύου, αποτελούμενο από δύο (2) εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κατ’ επάγγελμα διευκόλυνση της παράνομης εισόδου αλλοδαπών στην ελληνική επικράτεια, μέσω της νήσου Λέσβου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σχηματίσθηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για παραβάσεις του Κώδικα Μετανάστευσης, με κατηγορουμένους (21) αλλοδαπούς, μεταξύ των οποίων, μέλη Μ.Κ.Ο. και διαμένοντες στην Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή της νήσου Λέσβου, ενώ στη συγκεκριμένη δικογραφία συμπεριλήφθησαν (16) ακόμη άτομα (Σχετ: το από 29-07-2023 Δελτίο Τύπου).

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα