× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Δεύτερη αναβολή για τη δίκη του «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς

Δύο από τους 26 κατηγορούμενους ζήτησαν και έλαβαν αναβολή γιατί… «κάτι είχαν» παρά την αντίθετη γνώμη Εισαγγελέα

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 2/11/2023

Δεύτερη αναβολή για τη δίκη του «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς
' χρόνος ανάγνωσης

Προσθέστε το Νησί στις αναζητήσεις σας

Add stonisi.gr on Google ↗

Ξανά αναβολή έλαβε το πρωί της Πέμπτης 2/11 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Μυτιλήνης η δίκη για το γνωστό ως «πογκρόμ» στην πλατεία Σαπφούς που έλαβε χώρα τον Απρίλιο του 2018, προκαλώντας διχασμό στην τοπική κοινωνία με 26 κατηγορούμενους.

Πρόκειται για τη δεύτερη αναβολή της υπόθεσης σήμερα- η πρώτη δόθηκε τον Μάιο του 2023. Δύο κατηγορούμενες επικαλέστηκαν δια «άγγελου» ασθένεια, με την «άγγελο» (σ.σ. είναι ο απεσταλμένος/η του κατηγορούμενου) να αναφέρει ότι «κάτι είχαν» και να προκαλείται δυσφορία στο ακροατήριο. Η πλειονότητα των κατηγορουμένων ήταν παρόντες, καθήμενοι στις θέσεις του ακροατήριου, αφού δεν χωρούσαν πιο μπροστά, ενώ δίπλα τους ήταν οι ξεχασμένοι δεκάδες σάκοι των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο εισαγγελέας ήταν αντίθετος με την αναβολή επισημαίνοντας ότι οι λόγοι που επικαλέστηκαν οι κατηγορούμενοι ήταν παρελκυστικοί, ενώ η πρόεδρος των δικαστών δήλωσε επίσης προετοιμασμένη για την υπόθεση και οι συνήγοροι επέμειναν να γίνει η δίκη ώστε να μην παραγραφούν τα αδικήματα. Εν τέλει αποφασίστηκε η δίκη να γίνει στις 11 Απριλίου 2024.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δικογραφία αφορά συνολικά 26 άτομα που κατηγορούνται για σειρά κακουργημάτων και πλημμελημάτων κατά περίπτωση, με το επιβαρυντικό στοιχείο της παράβασης του άρθρου 81Α του Ποινικού Κώδικα που τιμωρεί εγκλήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Όπως είναι γνωστό, το απόγευμα της 22ας Απριλίου 2018, στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης, έπειτα και από διαδικτυακό κάλεσμα της δήθεν «Πατριωτικής Κίνησης» που διατηρούσε δεσμούς με τη Χρυσή Αυγή και οπαδούς μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, συγκεντρώθηκαν 300 περίπου άτομα για την καθιερωμένη υποστολή σημαίας από στρατιωτικό άγημα . Μετά το τέλος της διαδικασίας, 150 περίπου από τα άτομα αυτά, κάποια από τα οποία με καλυμμένα τα πρόσωπά τους, επιτέθηκαν σε ομάδα Αφγανών που πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Σαπφούς, με σκοπό τη βίαιη απομάκρυνσή τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ εκείνων των ημερών, τα παραπάνω 150 άτομα ενισχυόμενα και από άλλα άτομα, υποκίνησαν και συμμετείχαν σε επεισόδια, έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων και βιαιοπράγησαν, εκτοξεύοντας πέτρες, φωτοβολίδες, κροτίδες, μάρμαρα, καδρόνια κ.λπ. αντικείμενα στους αλλοδαπούς, αλλά και στις αστυνομικές δυνάμεις, που επενέβησαν για να αποκαταστήσουν την τάξη.

Τα επεισόδια διήρκησαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες της 23ης Απριλίου, με απολογισμό τραυματισμούς αστυνομικών και αλλοδαπών και φθορές σε κάδους απορριμμάτων και σε εξοπλισμό αστυνομικών δυνάμεων.

Το Νοέμβριο του 2018, σχεδόν επτά μήνες μετά τα γεγονότα, από την Ελληνική Αστυνομία, μετά από προκαταρκτική εξέταση που διεξήγαγε η υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, υπέβαλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, πόρισμα σύμφωνα με το οποίο διαπιστώθηκαν για συνολικά 26 άτομα παραβάσεις πλημμεληματικού αλλά και κακουργηματικού χαρακτήρα. Τα 26 άτομα που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, προσδιορίσθηκαν, είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί των όσων συνέβησαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Συγκεκριμένα κατηγορήθηκαν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της αντίστασης, της στάσης, της διατάραξης κοινής ειρήνης, της επικίνδυνης σωματικής βλάβης τετελεσμένης και σε απόπειρα, της απόπειρας πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης, της πρόκλησης διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς, του εμπρησμού, καθώς και της παράνομης κατοχής και χρήσης όπλων, κροτίδων και βεγγαλικών.
Τέλος, οι συλληφθέντες πρόσφυγες και αλληλέγγυοι βρέθηκαν να κατηγορούνται για τα αδικήματα της «αντίστασης κατά της αρχής», «στάση από κοινού με την άσκηση σωματικής βίας» και «παράβαση του άρ. 23 παρ. 1.Α Ν.1539/38 από κοινού», όμως σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 9 Μαΐου 2019, αθωώθηκαν όλοι ομόφωνα.

Δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας είναι η Ελλη Κριωνά Σαράντη και ο Βασίλης Κερασιώτης από τη νομική οργάνωση HIAS Greece.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add stonisi.gr on Google ↗
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο

Συνολικά μεταφέρθηκαν 409 άτομα με το πλοίο «Express Jet»
Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μεταφορά αιτούντων άσυλο από την Κρήτη στη Λέσβο
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων

Το Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών Π.Ε. ζητά την ανάκληση της σχετικής πρόβλεψης και τη διατήρηση της αρμοδιότητας στους Συλλόγους Διδασκόντων
Λένε όχι στην ανάθεση πρωινού τμήματος στους προϊσταμένους νηπιαγωγείων
ΔΡΑΣΕΙΣ

Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης

Η Αλβανική Κοινότητα έδωσε το «παρών» στη φωτιά στον Παλαιόκηπο, συνεχίζοντας την προσφορά της στην προστασία του νησιού
Έξι εθελοντές, τέσσερα οχήματα και ένα μήνυμα αλληλεγγύης
ΥΓΕΙΑ

«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»

Έκκληση Χωριατέλλη προς Εισαγγελικές Αρχές και Υπουργεία για συγκεκριμένη λύση προστασίας του παιδιού, μετά τη νέα αξιολόγησή του σε Νοσοκομείο Παίδων
«Μην τον ξαναστείλετε σε έναν νοσοκομειακό θάλαμο»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά

Παιδιά και γονείς γέμισαν το προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου σε μια κινηματογραφική βραδιά που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
Το πρώτο σχολικό κουδούνι έφερε και… θερινό σινεμά στη Βαρειά
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο

Η βάρκα έφτασε το πρωί του Σαββάτου στη Σκαμνιά
Αφιξη 40 προσφύγων και μεταναστών στη βόρεια Λέσβο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΥΓΕΙΑ

Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας

Με συνοδεία στην Αθήνα για αξιολόγηση -Η κατεπείγουσα αναφορά του δικηγόρου Νίκου Χωριατέλλη προς τις Αρχές και το αίτημα των γονέων για επιστροφή στην οικογένεια με επιστημονική και κοινωνική υποστήριξη
Στο Παίδων ο ανήλικος από το Βοστάνειο, ανοιχτό το ερώτημα της επόμενης ημέρας
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΕΛΛΑΔΑ

Πήγε για ψωρίαση και της προέβλεπαν καρκίνο!

Συγκλονιστική μαρτυρία της Κατερίνας Πεχλιβανίδου στο «Ν» για τη γιατρό που εμπλέκεται στην υπόθεση Μαζωνάκη και περιγράφει εξετάσεις με καλώδια, «ξεκλείδωμα τσάκρα» και τρία χρόνια χωρίς βελτίωση
Πήγε για ψωρίαση και της προέβλεπαν καρκίνο!
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Στα σχολεία της Λήμνου η Δημοτική Αρχή για το πρώτο κουδούνι

Η δήμαρχος Ελεονώρα Γεώργα αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις αναβάθμισης των σχολικών υποδομών και στους προσεισμικούς ελέγχους
Στα σχολεία της Λήμνου η Δημοτική Αρχή για το πρώτο κουδούνι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Μαθήματα οδικής ασφάλειας με το πρώτο κουδούνι

Στόχος της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Αστυνομίας είναι η καλλιέργεια κυκλοφοριακής αγωγής στους μικρούς μαθητές και η ευαισθητοποίηση των γονέων
Μαθήματα οδικής ασφάλειας με το πρώτο κουδούνι
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Σύλληψη για πλαστογραφία

Ένας 27χρονος πιάστηκε το αεροδρόμιο της Μυτιλήνη λίγο πριν ταξιδέψει για Αθήνα
Σύλληψη για πλαστογραφία
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα που εμπλέκονται σε τηλεφωνική απάτη

Κύκλωμα είχε αρπάξει 631 ευρώ από κάτοικο της Καλλονής πριν από ένα χρόνο περιπου
Ταυτοποιήθηκαν δύο άτομα που εμπλέκονται σε τηλεφωνική απάτη