× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Η Γάζα φλέγεται: Σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ

Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν την Γάζα, διακόπηκαν τηλεπικοινωνίες και Ίντερνετ - Επεκτείνονται οι χερσαίες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός

Δημοσίευση 27/10/2023

Η Γάζα φλέγεται: Σφοδροί βομβαρδισμοί από το Ισραήλ

Δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, όπου συνεχίζεται το σφυροκόπημα από τον ισραηλινό στρατό, την ώρα που πάνω από 7.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί, ενώ νοσοκομεία και καταφύγια κλείνουν το ένα μετά το άλλο λόγω έλλειψης ρεύματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σφοδροί βομβαρδισμοί είναι σε εξέλιξη στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, ενώ έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες και το Ίντερνετ στον παλαιστινιακό θύλακα. 

Οι βομβαρδισμοί είναι «οι σφοδρότεροι από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου» ανέφερε η Χαμάς, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «προετοιμάζεται για σφαγές». To CNN, μετέδωσε πως οι εκρήξεις συγκλόνισαν την Γάζα, ενώ σύμφωνα με τον ανταποκριτή Nic Robertson υπάρχε «μια έντονη και διαρκή στρατιωτική κινητικότητα» τις τελευταίες ώρες στην περιοχή.  Ανέφερε μάλιστα πως είδε ένα «κυριολεκτικά ένα τεράστιο σύννεφο καπνού να βρίσκεται πάνω από τη Γάζα». 

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι «επεκτείνουν τις χερσαίες επιχειρήσεις» στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ισραηλινού Στρατού Αντιναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, προτρέποντας τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα στρατεύματα των ισραηλινών αμυντικών δυνάμεων «επιχειρούν δυναμικά» σε όλα τα μέτωπα για να εκπληρώσουν τους στόχους τους στον πόλεμο με τη Χαμάς και θα «συνεχίσουν να χτυπούν την πόλη της Γάζας και να καλούν τους αμάχους να εκκενώσουν νότια» τόνισε. 

Ερωτηθείς για μια πιθανή συμφωνία για την απελευθέρωση των πάνω από 200 ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, ο Χαγκάρι είπε στους δημοσιογράφους να «αγνοήσουν τις φήμες», υποστηρίζοντας ότι η Χαμάς κάνει «ψυχολογικό τρόμο». 

Η Χαμάς καλεί τους Παλαιστίνιους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Με «ομοβροντία ρουκετών» προς το ισραηλινό έδαφος, απαντά η Χαμάς. «Ομοβροντία ρουκετών προς τα κατεχόμενα εδάφη (σ.σ. το Ισραήλ) σε απάντηση για τις σφαγές (Παλαιστίνιων) αμάχων» αναφέρεται στην ανάρτηση των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ στην πλατφόρμα Telegram.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Νέο μήνυμα από τη Χαμάς με το οποίο καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ «είχαμε ένα νέο μήνυμα από τη Χαμάς η οποία καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Είναι το δεύτερο μήνυμα. σήμερα καθώς λίγο νωρίτερα είχε καλέσει τη διεθνή κοινότητα να δράσει για να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί του Ισραήλ. Τώρα η Χαμάς να καλεί τους Παλαιστινίους να αντιμετωπίσουν τους στρατιώτες του Ισραήλ όχι στη Λωρίδα της Γάζας, αυτή τη φορά στη Δυτική Όχθη, πράγμα που δείχνει μια ενδεχομένως τάση κλιμάκωσης στην περιοχή». 

«Χάσαμε την επαφή με τις ομάδες επειγόντων περιστατικών στη Γάζα»

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι χάθηκε εντελώς η επαφή με το τμήμα επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας και με όλες τις ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας που δραστηριοποιούνται εκεί, εξαιτίας των σφοδρών ισραηλινών βομβαρισμών. 

«Ανησυχούμε βαθιά για την ικανότητα των ομάδων μας να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες επείγουσας ιατρικής βοήθειας, ειδικά όταν αυτή η διακοπή επηρεάζει τον κεντρικό αριθμό έκτακτης ανάγκης 101 και εμποδίζει την άφιξη ασθενοφόρων οχημάτων στους τραυματίες και τους τραυματίες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανησυχούμε επίσης για την ασφάλεια των ομάδων μας που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς οι συνεχείς και έντονες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές όλο το εικοσιτετράωρο δείχνουν ότι οι ισραηλινές αρχές θα συνεχίσουν να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου ενώ θα απομονώνουν τη Γάζα από τον έξω κόσμο. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση στις ισραηλινές αρχές για την παροχή άμεσης προστασίας σε αθώους πολίτες, ιατρικές εγκαταστάσεις και τις ομάδες μας» αναφέρει η ανακοίνωση της Ερυθράς Ημισελίνου.

Την ίδια στιγμή, η διεθνής φιλανθρωπική οργάνωση ActionAid λέει ότι έχει χάσει επίσης την επαφή της με τους συναδέλφους της στη Γάζα. Η φιλανθρωπική οργάνωση αναφέρει ότι «ανησυχεί σοβαρά για την ασφάλειά τους και όλου του λαού της Γάζας».

«Το μπλακ άουτ απομονώνει τον πληθυσμό, καθιστώντας σχεδόν αδύνατο να αναζητήσουν βοήθεια, να μοιραστούν τις ιστορίες τους ή να διατηρήσουν επαφή με αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η απομόνωση βαθαίνει τα δεινά εκείνων που ήδη υποφέρουν από μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση εν μέσω αύξησης των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίων αμάχων», αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Η Γάζα «στραγγαλίζεται»

Ο παλαιστινιακός θύλακας «στραγγαλίζεται» προειδοποιεί ο ΟΗΕ. «Στη Λωρίδα της Γάζας εφαρμόζεται συλλογική τιμωρία, που αποτελεί έγκλημα πολέμου και πρέπει να σταματήσει άμεσα» τονίζει η Ύπατη Αρμοστεία του οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. «Κάτω από τα ερείπια βρίσκονται περίπου 1.000 νεκροί, άνθρωποι που αγνοούνταν και δεν έχουν περιληφθεί στους νεκρούς του πολέμου» εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα δημοσίευσε την Πέμπτη μια έκθεση 212 σελίδων με τα ονόματα των 7.028 νεκρών που έχουν καταγραφεί μόλις σε 18 ημέρες από τις 7 Οκτωβρίου στον παλαιστιακό θύλακα, μεταξύ των οποίων 2.913 παιδιά.

Η έκθεση εξαιρεί όσους θάφτηκαν χωρίς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, εκείνους για τους οποίους τα νοσοκομεία δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες εγγραφής και τους αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια, που ανέρχονται σε περίπου 1.600, με πολλούς από αυτούς να φοβούνται ότι είναι νεκροί.

«Mυρίζει θάνατο και σώματα παιδιών βρίσκονται παντού»

Στην έκθεση δεν γίνεται διάκριση μεταξύ μαχητών και μη, αλλά αναφέρει την ηλικία και το φύλο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και ήρθε στη δημοσιότητα μετά τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν «ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη» στους αριθμούς των θυμάτων που επικαλούνταν το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι μπορεί να χαρακτήρισε το υπουργείο με έδρα τη Γάζα «μέτωπο για τη Χαμάς», αλλά όταν όταν ρωτήθηκε για το ζήτημα, δεν αμφισβήτησε ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι, πολλοί αθώοι πολίτες, είχαν σκοτωθεί.

Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ μεταφέρουν την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να αναφέρει 7.028 θανάτους, εκ των οποίων πάνω από το 40% είναι παιδιά, με βάση την έκθεση του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας. 

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, υπήρξαν 18.482 τραυματισμοί, εκ των οποίων ένας σημαντικός αριθμός από αυτούς είναι παιδιά. Την ίδια στιγμή, 23 από τα 35 νοσοκομεία εξακολουθούν να λειτουργούν εν μέρει. 

Τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι χρειάζονται αιμοκάθαρση, 30 πρόωρα βρέφη βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες και 2.000 ασθενείς με καρκίνο χρειάζονται επείγουσα θεραπεία, με τον ΠΟΥ να απευθύνει έκκληση ότι τίποτε από όλα αυτά είναι αδύνατον να γίνουν χωρίς καύσιμα για την λειτουργία των γεννητριών νοσοκομείων.

Αξιωματούχος του ΠΟΥ έκανε λόγο για απελπιστικές συνθήκες μέσα στα νοσοκομεία, με σοβαρά τραυματισμένους ασθενείς να χειρουργούνται σε διαδρόμους χωρίς αναισθητικό και «μυρίζει θάνατο» και «σώματα παιδιών» παντού.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΕΛΛΑΔΑ

Ζητούν δωρεάν μεταφορά για τους μαθητές των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας

Διαμαρτυρία από την Πανελλήνια Ένωση Διευθυντών Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας
ΕΛΛΑΔΑ

Κόντρα γεωτεχνικών και υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

Αποχή από τους ελέγχους ανακοίνωσε η ΠΟΓΕΔΥ με προσφυγή στην δικαιοσύνη απάντησε ο Αυγενάκης
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Νήσων ο Κωνσταντίνος Σινάνης

Κομβικό ρόλο σε μια κρίσιμη επιτροπή της ΚΕΔΕ για να μικρά νησιά της χώρας αναλαμβάνει ο Δήμαρχος του Αγίου Ευστρατίου
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Έρχονται θυελλώδεις βοριάδες στο βόρειο Αιγαίο

Ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης
ΕΛΛΑΔΑ

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Όλες οι αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3

Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει στα τέλη Απριλίου για τις φορολογικές δηλώσεις 2024. Δείτε όλες τις αλλαγές στα έντυπα Ε1 και Ε3
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Ημέρες Δελφικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Συμμετοχή του Δήμου Λήμνου στο συνέδριο
ΕΛΛΑΔΑ

Έρχονται οι «ειδικές μονάδες της Εφορίας»

Ποιους φορολογούμενους θα ελέγχουν πρώτα
ΕΛΛΑΔΑ

40χρονος ξυλοκόπησε μέσα στην παιδιατρική κλινική την πρώην σύζυγό του

Συνελήφθη ο δράστης της επίθεσης - Είχε παραβιάσει ασφαλιστικά μέτρα
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Περιουσία 11,34 δις. ευρώ. έχουν 127.424 ιδιοκτήτες ακινήτων στο Βόρειο Αιγαίο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ, με αφορμή την ακτινογραφία του ΕΝΦΙΑ για το 2024
ΕΛΛΑΔΑ

Υπό έρευνα η Ελλάδα για απάτη 2,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας οι διαγωνισμοί για την παροχή ευρωπαϊκών κονδυλίων σε δέκα εταιρείες
ΕΛΛΑΔΑ

Φεστιβάλ Παραγωγικής και Βιομηχανικής Κληρονομιάς στη Ξάνθη

Με την συμμετοχή του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αιγαίου
ΕΛΛΑΔΑ

«Γιατί δεν πήγε η υπόθεση αμελλητί στη Βουλή;»

Βαριές αιχμές Καρυστιανού για την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου