× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Με φωνές η τρίτη ημέρα του Εφετείου του καθηγητή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

Σε κλάματα ξέσπασε η κόρη του και συμμαθήτρια των καταγγελλουσών- Η συνέχεια τον Νοέμβριο

Γράφει η ΑΝΘΗ ΠΑΖΙΑΝΟΥ Δημοσίευση 26/10/2023

Με φωνές η τρίτη ημέρα του Εφετείου του καθηγητή που κατηγορείται για σεξουαλική παρενόχληση

«Δεν θα μπορούσα να σταθώ στο σχολείο αν έστεκαν όλα αυτά που λένε για τον πατέρα μου γιατί αφορμή ψάχνουν τα παιδιά για πείραγμα» τόνισε η 20χρονη κόρη του εκπαιδευτικού που δικάζεται σε δεύτερο βαθμό για σεξουαλική παρενόχληση συμμαθητριών της την περίοδο 2016-2018 από τον πατέρα της. «Ζούμε μια παρωδία εδώ και πέντε χρόνια. Όλα αυτά είναι ασύστολα ψεύδη. Αλλάξαμε σχολείο. Ταλαιπωρείται ο πατέρας μου οικονομικά και ψυχολογικά» κατέθεσε η κόρη του καθηγητή ξεσπώντας σε κλάματα, με μία μητέρα μαθήτριας που καταγγέλλει παρενόχληση να φωνάζει «κι εμείς ταλαιπωρούμαστε» από το ακροατήριο και να βγαίνει αναστατωμένη από τη δικαστική αίθουσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάνω από 10 μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης 26 Οκτωβρίου, ημέρα τρίτη της υπόθεσης που απασχολεί το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Βορείου Αιγαίου. Από τις 24 Οκτωβρίου, και έπειτα από διακοπή, ξεκίνησε η δίκη του καθηγητή που κατηγορείται για «κατάχρηση ανηλίκων δια χειρονομιών, προτάσεων και απεικόνισης πράξεων γενετήσιου χαρακτήρα σε ανηλίκους από πρόσωπο στο οποίο τους έχουν εμπιστευθεί για να τους επιβλέπει και να φυλάσσει αυτούς, κατά συρροή και κατ' εξακολούθηση, και προσβολή γενετήσιας πράξης» την περίοδο 2016 έως 2018. Θυμίζουμε ότι σε πρώτο βαθμό είχε καταδικαστεί με ποινή φυλάκισης 26 μηνών με αναστολή τον Σεπτέμβριο του 2022.

Εν περιλήψει τα περιστατικά ασέλγειας και σεξουαλικής παρενόχλησης που καταγγέλλουν πολλές μαθήτριες είναι ότι ο καθηγητής με ένα συγκεκριμένο τέχνασμα υπόδειξης στο μάθημά του χάιδευε ερωτικά το στήθος τα οπίσθιά τους ή με το μόριό του σε διέγερση μέσα στο παντελόνι του ακουμπούσε την πλάτη τους και με το χέρι του άγγιζε το χέρι τους στο ποντίκι του υπολογιστή ή αυνανίζονταν εν ώρα μαθήματος- πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενά τους. 

Η πρώτη και βασική μάρτυρας υπεράσπισης του καθηγητή, αν και νύφη του, στις ερωτήσεις του προέδρου για τα όσα καταγγέλλουν οι μαθήτριες αν και στο πρώτο δικαστήριο τις είχε αποδώσει σε ψευδαίσθηση που μετέφερε η μία στην άλλη, στο Εφετείο την Πέμπτη ανέφερε τις πολλές απουσίες των κοριτσιών σαν κίνητρο. Μάλιστα συμπλήρωσε ότι (σ.σ. οι καταγγελίες) «ξεκίνησαν από ένα ψέμα που στη συνέχεια δεν μπορούσαν να το μαζέψουν». Η ίδια υποστήριξε, μαζί με τον επόμενο μάρτυρα υπεράσπισης, παλιό μαθητή του κατηγορούμενου ότι μάζεψαν δηλώσεις ενυπόγραφες -πάνω από 200- υποστήριξης του καθηγητή. Ο δικηγόρος των μαθητριών, Γιάννης Πετρέλλης επεσήμανε ότι συγκεντρώθηκαν μέσα σε 4 ημέρες 200 υπογραφές υπογραμμίζοντας το μικρό χρονικό διάστημα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο που ο ίδιος δικηγόρος αναφέρθηκε στις απουσίες των μαθητριών και ότι ο δεύτερος μάρτυρας σήμερα ξαφνικά τις επισημαίνει, ο δεύτερος απάντησε ότι από την πρώτη ημέρα γίνεται αναφορά στις απουσίες, ενώ η Εισαγγελέας έδρας διευκρίνισε ότι κάθε μάρτυρα (σ.σ. κατηγορίας) ρώτησε για τις απουσίες, «εμμονή που αποτυπώθηκε και στον τοπικό Τύπο του νησιού» (σ.σ. δημοσίευμα του «Ν», που πάντως δεν έκανε λόγο για εμμονή). Πάντως την Πέμπτη, οι περισσότεροι μάρτυρες υπεράσπισης δεν ρωτήθηκαν για τη μέθοδο της εγγραφής των απουσιών που αποτελεί ένα ισχυρό και επαναλαμβανόμενο «κίνητρο» που φέρονται να αποδίδουν οι συνήγοροι υπεράσπισης στις καταγγέλλουσες, χωρίς ακόμα να είναι καθαρός ο λόγος.

Μεταξύ των συναδέλφων του κατηγορουμένου που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης, το Εφετείο απασχόλησε η μαρτυρία της Διευθύντριας του Σχολείου εκείνη την εποχή, Αναστασίας Ζέρη και του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου το 2018, σήμερα Σάμου, Μιχάλη Καπιωτά. Όπως είπε ο κ. Καπιωτάς, ζήτησε από τη διευθύντρια του σχολείου να συντάξει ένα έγγραφο εκθέτοντας τα γεγονότα (καταγγελίες των γονέων και των παιδιών). Όταν ρωτήθηκε περαιτέρω από τον δικηγόρο, πρόσθεσε: «Όμως εκείνη μου έδωσε ένα έγγραφο που περιείχε και τις προσωπικές τις εκτιμήσεις υπέρ του κατηγορουμένου και όταν της είπα να φτιάξει νέο έγγραφο που απλώς να παραθέτει γεγονότα και όχι εκτιμήσεις, εκείνη μου έδωσε το ίδιο».

Ενδιαφέρον είχαν και οι καταθέσεις των γονέων μαρτύρων υπεράσπισης, αλλά και συμμαθητριών των κοριτσιών που κατήγγειλαν τον καθηγητή τους και οι δεύτερες είναι με το πλευρό του. Αν και κάποιες σημείωσαν ότι ουδέποτε ο καθηγητής σήκωνε κάποιο κορίτσι στο μάθημα ή άγγιζε κάποιο παιδί, αλλά αντίθετα τα σήκωνε για να κάτσει στην καρέκλα τους για να δείξει και ποτέ πιάνοντάς τα, άλλες είπαν ότι σήκωνε τα παιδιά αλλά δεν τα άγγιζε και ότι δεν είχαν αισθανθεί ποτέ αμήχανα μέσα στο μάθημα. Ολοι και όλες τους έκαναν λόγο για έναν πολύ τυπικό καθηγητή, βοηθητικό και αυστηρό. Μία μαθήτρια απέδωσε εκδικητικό χαρακτήρα σε μια καταγγέλλουσα συμμαθήτριά της ισχυριζόμενη ότι η δεύτερη προσπαθούσε από την Ε δημοτικού να διώχνει καθηγητές που δεν της άρεσαν ή μία άλλη μαθήτρια- μάρτυρας τόνισε ότι ένας συμμαθητής τους που έχει καταγγείλει σεξουαλική παρενόχληση από τον καθηγητή είναι «βαλτός» από μία καταγγέλλουσα μαθήτρια να τρυπήσει τα λάστιχα της διευθύντριας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε άλλο σημείο έτερη μαθήτρια, υπερασπιζόμενη τον καθηγητή της ρωτήθηκε από τον δικηγόρο των καταγγελλουσών αν συναινεί στο να δοθούν στο δικαστήριο τα μηνύματα που αντάλλασσε με τη συμμαθήτριά της την περίοδο εκείνη, υπονοώντας ότι η μάρτυρας τότε είχε παραδεχτεί σε ιδιωτική συνομιλία στο facebookτα καταγγελλόμενα. Η μάρτυρας δεν συναίνεσε να δοθούν τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει.

Όλα τα παραπάνω, μαζί και με μία μάρτυρα- γιαγιά μαθήτριας, επίσης μάρτυρα υπεράσπισης που τόνισε ότι μια μητέρα καταγγέλλουσας την έβρισε αισχρά, μεταφέροντας χυδαίες εκφράσεις της προκάλεσαν αρκετές φορές σάλο, φωνές και αναστάτωση στο ακροατήριο. Σε συνδυασμό με τα όσα έχουν ειπωθεί για τις πολλές απουσίες των κοριτσιών και την υπόνοια ότι προχώρησαν σε τόσο σοβαρές καταγγελίες κατά του καθηγητή τους, «έβγαλαν από τα ρούχα» μία μητέρα που εξήλθε της αίθουσας φωνάζοντας «είναι δυνατόν το παιδί μου στην Α Γυμνασίου να κατήγγειλε τον καθηγητή της για 11 μονόωρες απουσίες όλη τη χρονιά και να έχουμε φτάσει τόσα χρόνια ως εδώ τόσοι άνθρωποι;». Για την ίδια μητέρα, η Εισαγγελέα ρώτησε τη διευθύντρια του σχολείου αν τη φοβάται και έλαβε αρνητική απάντηση.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου, αφού δεν έγινε κατορθωτό λόγω της πληθώρας των μαρτύρων να ολοκληρωθεί στις τρεις ημέρες, όπως αρχικά υπολόγιζαν δικαστές και δικηγόροι.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο stonisi.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Αγωνιστική υποδοχή του Αδωνι Γεωργιάδη από συνταξιούχους

Ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Συνταξιούχων του Δημοσίου
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύλλογος Προοδευτικών Γυναικών Μυτιλήνης

«Διεκδικούμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τη ζωή μας και για το μέλλον των παιδιών μας» τονίζει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος
ΔΡΑΣΕΙΣ

Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση

Eρευνητικό πρόγραμμα από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Πανελλαδική απεργία δημοσίων υπαλλήλων

Τετάρτη 1 Μάη
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Επιτυχία για τους μαθητές του 1ου Προτύπου Γυμνασίου Μυτιλήνης

Κατέλαβαν τις πρώτες θέσεις στο διαγωνισμό ACSTAC 2024 του κολεγίου Ανατόλια
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Απεργούν δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι στον Τύπο

Οι ομοσπονδίες των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στον Τύπο προχώρησαν στην προκήρυξη απεργίας για την Πρωτομαγιά
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ

Στην Πλατεία Σαπφούς την Πρωτομαγιά ο Σύνδεσμος Πολιτικών Συνταξιούχων

«Δεν αντέχουμε την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, την πείνα, τη δυστυχία που μας έχουν επιβάλει» σημειώνει στην ανακοίνωση – κάλεσμα για την απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς ο Σύνδεσμος
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Νέα Διοίκηση στον Σύνδεσμο Συμβούλων Επιχειρήσεων Βορείου Αιγαίου

Οι εκλογές διεξήχθησαν ηλεκτρονικά
ΜΟΥΣΙΚΗ

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης

Για την εγγραφή στην Α τάξη Γυμνασίου
ΥΓΕΙΑ

Καθαρίστηκε ο αύλειος χώρος του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

Ευχαριστίες Καμπούρη στον Δήμο Μυτιλήνης για την άμεση ανταπόκριση
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Τροχαίο ατύχημα στη Μυτιλήνη

Συγκρούστηκε φορτηγό με μηχανάκι
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Μοσχοβόλησε το σχολείο λαζαράκια!

Τα παιδιά του 15ου Δημοτικού Σχολείου Μυτιλήνης έπλασαν, στόλισαν και έψησαν τα λαζαράκια γεμίζοντας όλους τους σχολικούς χώρους με αρώματα