× Στο Νησί
SOCIAL MEDIA

Εκπαιδευτής όπλων σκότωσε τουλάχιστον 22 και τραυμάτισε δεκάδες

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλου στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ

Δημοσίευση 26/10/2023

Εκπαιδευτής όπλων σκότωσε τουλάχιστον 22 και τραυμάτισε δεκάδες
' χρόνος ανάγνωσης

Τουλάχιστον 22 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη σε αλλεπάλληλες επιθέσεις ενόπλου στην πόλη Λιούιστον, στην πολιτεία Μέιν των βορειοανατολικών ΗΠΑ, δήλωσε τοπικός αιρετός τηλεφωνικά στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπως γράφουν Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με το Associated Press και το BBC, πρόκειται για εκπαιδευτή όπλων που είχε εξειδικευτεί στο αντικείμενο στον στρατό των ΗΠΑ. Κατά την ίδια πηγή, είχε εκδηλώσει έντονες αυτοκτονικές τάσεις και το περασμένο καλοκαίρι νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρικό ίδρυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έχουμε 22 επιβεβαιωμένους νεκρούς και πολλούς, πάρα πολλούς τραυματίες», δήλωσε ο Ρόμπερτ Μακάρθι, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη περίπου 35.000 κατοίκων, σε απόσταση περίπου πενήντα χιλιομέτρων βόρεια από το Πόρτλαντ. Τον ίδιο απολογισμό είχε μεταδώσει λίγο νωρίτερα το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News, επικαλούμενο πηγές του στις υπηρεσίες επιβολής της τάξης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά με την κυβερνήτρια του Μέιν, την Τζάνετ Μιλς, καθώς και μέλη του Κογκρέσου από την πολιτεία, προσφέροντας την πλήρη υποστήριξη των ομοσπονδιακών αρχών στις τοπικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, μετά το μακελειό, που χαρακτήρισε φρικιαστικό, σύμφωνα με τις υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο φερόμενος ως δράστης, λευκός οπλισμένος με ημιαυτόματο τουφέκι, διαφεύγει ακόμη τη σύλληψη και η αστυνομία έχει εξαπολύσει «ανθρωποκυνηγητό» για τον εντοπισμό του, σύμφωνα με το γραφείο του σερίφη της κομητείας Αντροσκόγκιν, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα μέσω Facebook φωτογραφίες που τον εικονίζουν με καστανόχρωμο χούντι, σκούρο μπλε παντελόνι κάργκο και με τουφέκι εφοδιασμένο με σκοπευτικό στα χέρια, έτοιμο να ρίξει.

Αργότερα, ανακοίνωσαν πως πιστεύουν ότι ο ύποπτος είναι ο Ρόμπερτ Καρντ, 40 ετών, χωρίς να δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες ούτε να κάνουν κάποια εκτίμηση για τα κίνητρά του.

Οι επιθέσεις διαπράχθηκαν σε τουλάχιστον τρεις διαφορετικές τοποθεσίες: αίθουσα μπόουλινγκ και πάρτι, εστιατόριο-μπαρ και εφοδιαστικό κέντρο αλυσίδας σούπερ μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι αρχές, που απηύθυναν σύσταση στους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφία SUV λευκού χρώματος, ζητώντας από τους πολίτες να μην έλθουν σε επαφή με τον κάτοχό του και να επικοινωνήσουν μαζί τους αν το δουν.

Τα δημόσια σχολεία δεν θα λειτουργήσουν σήμερα, ανακοίνωσε αξιωματούχος της σχολικής διεύθυνσης της περιοχής.

Η χθεσινή είναι η πιο πολύνεκρη επίθεση του είδους στις ΗΠΑ από τον Αύγουστο του 2019, όταν νεαρός εφοδιασμένος με AK-47 άνοιξε πυρ εναντίον πελατών σούπερ μάρκετ στο Ελ Πάσο, κυρίως μεξικανούς και λατινοαμερικάνους, διαπράττοντας –σύμφωνα με τις αρχές– έγκλημα ρατσιστικού μίσους.

Η φονικότερη επίθεση ενόπλου στην αμερικανική ιστορία διαπράχτηκε στο Λας Βέγκας το 2017, όταν άνδρας που είχε στην κατοχή του αρκετά αυτόματα τουφέκια άνοιξε πυρ από δωμάτιο σε υψηλό όροφο ξενοδοχείου στο Λας Βέγκας. Απολογισμός: 58 νεκροί.

[ΠΗΓΗ]
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο

Καταγγέλλει κυβέρνηση και Περιφέρεια για αδιέξοδο στον πρωτογενή τομέα και στηρίζει τις κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Μυτιλήνης
Σφοδρή επίθεση της Λαϊκής Συσπείρωσης για την κατάσταση στη Λέσβο
ΚΟΣΜΟΣ

Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή

Η άνοδος του δολαρίου και του πετρελαίου αλλάζει τις προβλέψεις για τη νομισματική πολιτική της Fed
Ο χρυσός σε καθοδική τροχιά με φόντο τη Μέση Ανατολή
ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση Τραμπ στον πάπα Λέων

Η ανάρτηση στο Truth Social οξύνει τη διαμάχη για τον πόλεμο στο Ιράν και τη στάση της Καθολικής Εκκλησίας
Επίθεση Τραμπ στον πάπα Λέων
ΚΟΣΜΟΣ

Απειλή αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ από τον Ντόναλντ Τραμπ

Οι ΗΠΑ προαναγγέλλουν κυρώσεις σε πλοία που πληρώνουν διόδια στην Τεχεράνη, ενώ οι Φρουροί της Επανάστασης απαντούν με απειλές και δηλώνουν πλήρη έλεγχο των στενών
Απειλή αποκλεισμού στα Στενά του Ορμούζ από τον Ντόναλντ Τραμπ
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Κατασχέσεις βεγγαλικών σε Σάμο και Χίο

Στο πλαίσιο των ελέγχων της ΕΛ.ΑΣ. στο Βόρειο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης βεγγαλικών
Κατασχέσεις βεγγαλικών σε Σάμο και Χίο
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο

Ταξίδια 15 ωρών για τους επιβάτες από την Λέσβο με προορισμό τoν Πειραιά
Πασχαλινή ακτοπλοϊκή «περιπέτεια» στο Αιγαίο
ΚΟΣΜΟΣ

Κλιμακώνεται η αιματοχυσία στον Λίβανο με χιλιάδες νεκρούς

Συνεχίζονται οι ισραηλινές επιθέσεις με βαριές απώλειες σε αμάχους και υγειονομικούς
Κλιμακώνεται η αιματοχυσία στον Λίβανο με χιλιάδες νεκρούς
ΚΟΣΜΟΣ

Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για νέους

Πάνω από 40.000 πάσo για 18χρονους με αιτήσεις έως το τέλος της προθεσμίας του προγράμματος Erasmus+
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για νέους
ΕΛΛΑΔΑ

Ο πόλεμος φέρνει ανατροπές στον κρατικό προϋπολογισμό

Κονταίνει η ανάπτυξη και αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις για την χώρα
Ο πόλεμος φέρνει ανατροπές στον κρατικό προϋπολογισμό
ΚΟΣΜΟΣ

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν

Ο Τζέι Ντι Βανς αποχώρησε χωρίς συμφωνία, ενώ η Τεχεράνη μιλά για «παράλογες απαιτήσεις» και το Πακιστάν καλεί σε σεβασμό της εκεχειρίας
Κατέρρευσαν οι συνομιλίες ΗΠΑ – Ιράν
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας

Αύξηση σε αφίξεις και επιβάτες πανελλαδικά το 2025. Περιορισμένες προσεγγίσεις και αφίξεις επιβατών σε Λέσβο Λήμνο Χίο και Σάμο
Να γιατί το Βόρειο Αιγαίο είναι έξω από τη ρότα της κρουαζιέρας
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

Πρώτη Ανάσταση στην άκρη του Αιγαίου με παρουσία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ Βορείου Αιγαίου

Ο Υποστράτηγος Μιχαήλ Σεβδυνίδης και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωάννης Αραμπατζής τίμησαν τη Θεία Λειτουργία στη νήσο Παναγιά Οινουσσών με πρωτοβουλία της 96 ΑΔΤΕ
Πρώτη Ανάσταση στην άκρη του Αιγαίου με παρουσία της ηγεσίας της ΕΛΑΣ Βορείου Αιγαίου